GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

XA:Στο ρυθμό του PSI...

Από το Νίκο Χριστοδούλου   Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ Σε πτωτικούς ρυθμούς γενικά με πολύ σύντομες ανοδικές αντιδράσεις κιν...

Από το Νίκο Χριστοδούλου 
Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων
Merit ΑΧΕΠΕΥ

Σε πτωτικούς ρυθμούς γενικά με πολύ σύντομες ανοδικές αντιδράσεις κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο από τη στιγμή που αποφασίστηκε η έγκριση της νέας βοήθειας για την Ελλάδα, τη Δευτέρα 20/2. Παρά το ότι η διαδικασία του PSI προχωρά κανονικά, όπως και η ψήφιση της σύμβασης από τα κοινοβούλια των χωρών- δανειστών, οι δείκτες του Χ.Α. κινούνται αρνητικά, λόγω και της έντονης αμφισβήτησης για το αν γίνεται το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο ακόμα και... με τις νέες αποφάσεις. Οι ενστάσεις που διατυπώνουν οι περισσότεροι έχουν να κάνουν με τη διόγκωση της ύφεσης και την απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής στη χώρα.
Μολαταύτα, η διαδικασία του PSI συνεχίζεται κανονικά με την επίσημη προσφορά στους ομολογιούχους και την έναρξη της διαδικασίας αποδοχής από μέρους τους. Σε μια εβδομάδα περίπου θα έχουμε την τελική εικόνα για το μέγεθος της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης να είναι πάρα πολύ πιθανή, καθώς ο στόχος της εθελοντικής συμμετοχής κατά τα 2/3 του συνόλου είναι ρεαλιστικός. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει επίσης η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής Ομολόγων (ISDA) προκειμένου να αποφανθεί αν συντρέχει πιστωτικό γεγονός σε σχέση με την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων. Το πρόγραμμα ανταλλαγής αναμένεται να προχωρήσει ανεξαρτήτως από αυτήν την απόφαση, όπως και ανεξάρτητα από την απόφαση των οίκων αξιολόγησης για τοποθέτηση της Ελλάδας στην κατηγορία selective default με την S&P να το κάνει πρώτη, κάτι που ήταν αναμενόμενο και θα πρέπει να αναμένεται και από τους άλλους δυο οίκους. Αν όλα πάνε καλά η παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν την κατηγορία θα είναι προσωρινή, ενώ τα καινούρια ομόλογα θα είναι ανώτερης διαβάθμισης, ενδεχομένως στην κατηγορία Β που και πάλι αντιστοιχεί όμως σε Junk Bonds.
Παράλληλα, προχωράει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με το γενικό πλαίσιο να είναι τελικά όπως αναμενόταν αν και πολλά σημεία είναι ακόμα αδιευκρίνιστα. Η τροπολογία προβλέπει ότι η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε τράπεζας θα διενεργείται, είτε με κοινές μετοχές, το δικαίωμα ψήφου των οποίων θα περιορίζεται, ή με μετατρέψιμες ομολογίες ειδικού τύπου, τα γνωστά CoCos (Contigent convertible bonds), ανάλογα με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως αυτές θα προσδιορισθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών ανά τράπεζα φαίνεται να παίρνει νέα αναβολή για την επόμενη εβδομάδα οπότε και θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τον κλάδο. Πάντως, υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι αυξήσεις θα γίνουν σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες και η πρόσφατη εμπειρία από αυξήσεις έχει δείξει ότι αυτό δρα αρνητικά στις τραπεζικές μετοχές. Ήδη η Marfin Popular ανακοίνωσε κεφαλαιακές ανάγκες άνω των €2 δις, από τα οποία τα €1,35 δις θα καλυφθούν με έκδοση νέων μετοχών, ενδεχομένως υπέρ και νέων στρατηγικών επενδυτών.
Από τεχνική άποψη ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε κρίσιμα σημεία σε αυτά τα επίπεδα. Στις 730 μονάδες περίπου βρίσκεται το μέσο της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά της 10/1 στα υψηλά της 20/2 και η διαφαινόμενη απώλεια αυτής της στήριξης θα αναιρέσει πλήρως το ανοδικό momentum, με αποτέλεσμα πιθανή εύρεση νέας στήριξης κάτω από τις 700 μονάδες. Αρνητικό στοιχείο επίσης είναι ότι πολλές μετοχές που πρωταγωνίστησαν στην άνοδο απώλεσαν ήδη το 50% της ανόδου τους, ενώ η μικρή παρουσία ξένων θεσμικών αναπόφευκτα οδηγεί τους τζίρους και πάλι σε χαμηλά επίπεδα.
Βραχυπρόθεσμοι καταλύτες για την πορεία του Χ.Α. θα είναι η επιθυμητή έκβαση του PSI για το ελληνικό δημόσιο και το πως θα κρίνει η αγορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με ισχυρή την πιθανότητα διαφορετικής συμπεριφοράς από τράπεζα σε τράπεζα.
Στα ως τώρα δημοσιευμένα αποτελέσματα έτους έχουμε ήδη πάρει μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στα συνολικά αποτελέσματα. Πέρα από τη διόγκωση των ζημιών στις 2 κυπριακές τράπεζες, ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν ζημιογόνα τρίμηνα λόγω και έκτακτων γεγονότων, ενώ οριακά ήταν κέρδη της Frigoglass σε ένα όχι τόσο σημαντικό τρίμηνο λόγω εποχικότητας που ολοκλήρωσε μια καλή χρονιά για την εταιρεία, τουλάχιστον όσον αφορά στις πωλήσεις. Στα αποτελέσματα εξαμήνου ξεχωρίζουν και πάλι αυτά των Jumbo που δεν είναι ενδεικτικά όμως της εικόνας του ελληνικού λιανεμπορίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση