GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

XA: Στις επάλξεις για το …PSI

Η τρέχουσα εβδομάδα κινείται σχεδόν αποκλειστικά στο ρυθμό των αποτελεσμάτων του PSI που θα γίνουν γνωστά μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με τ...

Η τρέχουσα εβδομάδα κινείται σχεδόν αποκλειστικά στο ρυθμό των αποτελεσμάτων του PSI που θα γίνουν γνωστά μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, ενώ συνεχίζονται και οι αναμενόμενες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Μετά από μια σειρά από άνευρες συνεδριάσεις με επιστροφή σε πολύ χαμηλούς τζίρους που εξέφραζαν επιφυλακτικότητα από πλευράς επενδυτών άρχισε να προεξοφλείται μια...
θετική εξέλιξη σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Η φημολογία ότι επιτεύχθηκε ο κατώτατος στόχος της συμμετοχής κατά τα 2/3 και η διάψευση ότι θα χρειαστεί παράταση χρόνου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία οδήγησαν σε αλλαγή του υποτονικού κλίματος από τα μέσα της συνεδρίασης της Τρίτης.
Πολλές συζητήσεις γίνονται επίσης για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, για την οποία οι πιθανότητες φαίνονται μοιρασμένες. Για την ελληνική αγορά το καλύτερο σενάριο θα ήταν εθελοντική συμμετοχή κατά 90% το οποίο φαίνεται δύσκολο αυτή τη στιγμή. Πολύς ντόρος έχει γίνει για την εξαίρεση των δανείων τραπεζών προς ΔΕΚΟ που φαίνεται ότι δε θα γίνει τελικά και για τη συμμετοχή των φυσικών προσώπων. Με την εξαίρεση ορισμένων ομάδων κατόχων ομολόγων από τις ρήτρες συλλογικής συμμετοχής για νομικούς λόγους και την αύξηση των ζημιών των ελληνικών τραπεζών από το ‘haircut’ απομακρύνεται ο αρχικός στόχος του όφελους €100 δις για το ελληνικό δημόσιο ακόμα και αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες. Αυτό το γεγονός και τα πρόωρα σενάρια για νέο ‘haircut’ στους επόμενους μήνες είναι ανασταλτικοί παράγοντες για σημαντική άνοδο στην ελληνική αγορά.
Οι πρώτες θετικές ενδείξεις από το PSI βοήθησαν στο να διατηρηθούν οι 730 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Έτσι βρίσκεται σε ισχύ ακόμα το ανοδικό momentum και ο Γ.Δ. παραμένει σταθερά πάνω από τον ΚΜΟ των 50 ημερών. Μια θετική έκβαση του PSI θα μπορούσε να οδηγήσει στα υψηλά έτους του περασμένου μήνα αλλά όχι και για κάτι παραπάνω καθώς η κατάσταση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει ρευστή. Πολύ σημαντικές συνεδριάσεις αναμένονται αυτές της Πέμπτης και της Παρασκευής όπου θα αποτυπωθεί η αντίδραση της αγοράς στην τελική έκβαση του PSI και ο τζίρος αναμένεται να αυξηθεί.
Η φετινή χρονιά μοιάζει πολύ με την περσινή χρονιά κατά τους 2 πρώτους μήνες του χρόνου από πλευράς χρηματιστηριακών αποδόσεων. Έτσι και πέρυσι καταγράψαμε σημαντικά κέρδη τον Ιανουάριο με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν θετικά ενώ ακολούθησε υποχώρηση το Φλεβάρη και κυρίως στο β μισό του μήνα, για να ακολουθήσει μια σχεδόν συνεχόμενη υποχώρηση 10 μηνών.
Στον τραπεζικό κλάδο εντείνονται οι ανησυχίες για τη συρρίκνωση των τραπεζικών καταθέσεων στα €169 δις τον Ιανουάριο και για το που θα φτάσουν οι τελικές απώλειες από PSI, Blackrock και ‘κούρεμα’ δανείων των ΔΕΚΟ. Το ενδιαφέρον για τη Marfin Popular Bank από γνωστό ρωσικό τραπεζικό όμιλο έδωσε προσωρινά ώθηση στη μετοχή, αν και η αγορά αντιλαμβάνεται ότι το dilution που θα γίνει στη μετοχή θα είναι μεγάλο ακόμα και εάν η ΑΜΚ γίνει σε καλύτερες τιμές από τις τωρινές. Παράλληλα, η ΑΜΚ της Τράπεζας Κύπρου προχωρά ομαλά παρά το μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον για το δικαίωμα τις τελευταίες ημέρες, αν και αποτελεί εμπόδιο για τη μετοχή στο να απομακρυνθεί από την περιοχή των €0,50.
Τέλος, τα πενιχρά αποτελέσματα του Τιτάν κυρίως λόγω Ελλάδας και Αιγύπτου τον αναγκάζουν να μη μοιράσει μέρισμα για πρώτη φορά από το 1953 ενώ τα πρόσφατα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ ήταν κοντά στις εκτιμήσεις και η εξαιρετική ρευστότητα της εταιρείας της επιτρέπει τη διανομή μερίσματος €0,11 ανά μετοχή και επιστροφής κεφαλαίου €0,08 ανά μετοχή.

Νίκος Χριστοδούλου -
Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση