GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ζημιά 9 δις. έβλεπε από το deal η Alpha...

Και τυπικά πέφτει η αυλαία στο « deal » της Eurobank με την Alpha με την διεξαγωγή γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 26 Απριλίου από την A...

Και τυπικά πέφτει η αυλαία στο «deal» της Eurobank με την Alpha με την διεξαγωγή γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 26 Απριλίου από την Alpha, προκειμένου να τους παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της, επικαλούμενη κυρίως λόγους που...
σχετίζονται με τις συνέπειες του PSI+.
Η χθεσινή ανακοίνωση της Alpha Bank, στην οποία αναλύεται το σκεπτικό της ακύρωσης της συγχώνευσης, κάτι για το οποίο ζητείται η έγκριση της γενικής συνέλευσης, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό, την αντίδραση της Eurobank, η οποία εστίασε στο θέμα της απώλειας των συνεργιών από την μη επίτευξη του deal. «Οι σημαντικές ωφέλειες από τη συγχώνευση, που και η ίδια η Alpha Bank αναγνωρίζει, δεν επηρεάζονται σε καμία περίπτωση από το ύψος των ζημιών συνεπεία του PSI+.  Αντίθετα οι ωφέλειες αυτές αμβλύνουν την όποια επιβάρυνση από το PSI+, η οποία θα γνωστοποιηθεί σύντομα» ισχυρίζεται η Eurobank.
Τα επιχειρήματα της Alpha Bank είναι τρία:
1. Το γεγονός ότι προκύπτει επιπρόσθετη ζημιά ύψους 9 δισ. ευρώ στο ενιαίο τραπεζικό σχήμα σε σχέση με το αρχκό πλάνο συγχώνευσης των δύο τραπεζών
2. Οτι θα απαιτείτο «μη υλοποιήσημη» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3,9 δισ. ευρώ και ότι σε κάθε περίπτωση το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης του ενιαίου σχήματος, θα καθίστατο «ανεπαρκές».
3. Υπάρχουν θέματα που άπτονται της μη εκπληρώσεως  συμβατικών υποχρεώσεων της Eurobank εκ της μεταξύ των μερών συμφωνίας .... (Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, το σημείο αυτό σχετίζεται με την μη ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαγοράς της Pollbank του Ομίλου Eurobank από την αυστριακή Raffeinsbank).
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, κοινοποιήθηκε η ανακοίνωση της Alpha Bank, η οποία καλεί τη γενική συνέλευση να εγκρίνει την παύση της διαδικασίας συγχώνευσης. Σύμφωνα με την Alpha Bank «Είναι προφανές ότι έχει συντελεσθεί ουσιώδης μεταβολή των οικονομικών και λοιπών δεδομένων, επί των οποίων είχε βασισθεί: (i) η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, και η από 15ης Νοεμβρίου 2011 απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της Τραπέζης ως προς την οικονομική σκοπιμότητα, επιχειρηματική λογική και αναμενόμενες ωφέλειες εκ της συγχωνεύσεως, και (ii) το σχέδιο κεφαλαιακής ενισχύσεως του ενιαίου σχήματος, το οποίο και αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του όλου εγχειρήματος.
Υπό το πρίσμα τούτο, η Τράπεζα θεωρεί ότι η συγχώνευση, όχι μόνο δεν προσθέτει αξία, αλλά και προκαλεί ζημία, στην ίδια και στους Μετόχους αυτής, ώστε (πλέον) να μην δύναται να τεκμηριωθεί (και) από οικονομικής απόψεως, ως τούτο επεξηγείται στην Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου προς την παρούσα Γενική Συνέλευση».
Μεταξύ άλλων, η Τράπεζα αναφέρει:
.Συνεπεία ολοκληρώσεως του PSI+ επέρχεται άμεση και οριστική μείωση των βασικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων (Common Core Tier I) και των δύο συγχωνευομένων τραπεζών. Είναι τέτοιο δε το μέγεθος της επιπρόσθετης ζημίας που το νέο, εκ συγχωνεύσεως, ενιαίο σχήμα επωμίζεται, ώστε να καθίσταται για τους Μετόχους της Τραπέζης μη συμφέρουσα η συμμετοχή σε αυτό, ακόμα και αν συνυπολογίζοντο οι εκ της συγχωνεύσεως ωφέλειες.
Εν προκειμένω, συνεπεία του PSI+ και μόνον, το ενιαίο (εκ συγχωνεύσεως) σχήμα, θα υφίστατο επιπρόσθετη επιβάρυνση άνω των 9 δισ. ευρώ (προ φόρων) σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς βάσει των οποίων το πλαίσιο συμφωνίας συγχωνεύσεως είχε διαμορφωθεί. Η αναλογία των Μετόχων της Τραπέζης στις επιπρόσθετες ζημίες είναι δυσανάλογη των εκ της συγχωνεύσεως ωφελειών.
2.Υπό το φάσμα των αυξημένων αναγκών για την αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας του ενιαίου σχήματος στο ελάχιστο οριζόμενο επίπεδο, το αρχικώς καταρτισθέν, στο πλαίσιο της συγχωνεύσεως, σχέδιο κεφαλαιακής ενισχύσεως, ύψους 3,9 δισ. ευρώ καθίσταται μη υλοποιήσιμο και σε κάθε περίπτωση ανεπαρκές.
Πέραν τούτων, υφίστανται θέματα μεταξύ των Μερών που άπτονται της μη εκπληρώσεως (όπως η Τράπεζα αντιλαμβάνεται) συμβατικών υποχρεώσεων της Eurobank εκ της μεταξύ των Μερών συμφωνίας (ως αυτή είθισται σε παρόμοιες συναλλαγές), η οποία (επιφυλασσομένου του νόμου) περιλαμβάνει συνήθεις ρήτρες περί δηλώσεων αμφοτέρων των Mερών, κυρώσεων επί παραβιάσεως των υποχρεώσεών τους κ.λπ.
Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα επιβεβαιώνει την υποχρέωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha να ενημερώσει, σχετικά με τα παραπάνω, τους μετόχους και να ζητήσει την κρίση τους αναφορικά με τις προτάσεις της.
Όπως αναφέρεται: «Συγκεκριμένα, το καθήκον πίστεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης έναντι του νομικού προσώπου, ως τοιούτου νοουμένου της δεσμεύσεως του Διοικητικού Συμβουλίουγια την προαγωγή του εταιρικού συμφέροντος (άρθρο 2 παρ. 1 ν. 3016/2002), επάγεται υποχρέωση του τελευταίου, εφόσον ευλόγως κρίνει (ως εν προκειμένω), να εισαγάγει εκ νέου το αυτό θέμα στην κρίση του βουλητικού οργάνου της Γενικής Συνελεύσεως, προκειμένου το σύνολο των Μετόχων της Τραπέζης, μετ' ακροάσεως της προτάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου (στο πλαίσιο της προασπίσεως των συμφερόντων του νομικού προσώπου και των Μετόχων αυτού) να αποφασίσει, επί επικαιροποιημένης βάσεως και δυνάμει νεωτέρων στοιχείων που θα τεθούν υπόψη του, περί της συγχωνεύσεως ή/και περί (τυχόν) διαφοροποιήσεως των όρων αυτής», αναφέρεται στην τράπεζα.
Οι προτάσεις προς του μετόχους
1. Παύση των εργασιών και της, εν γένει, διαδικασίας συγχωνεύσεως.
2.Ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της από 15ης Νοεμβρίου 2011 Γενικής Συνέλευσης.
3.Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζαςς όπως νομίμως εκπροσωπούμενο, επ' ονόματι και για λογαριασμό της Τραπέζης, καταγγείλει, στο μέτρο που δεν έχουν αναλωθεί συνεπεία των ανωτέρω αποφάσεων, τους πάσης φύσεως συμβατικούς και λοιπούς δεσμούς της Τραπέζης μετά ή υπέρ της Eurobank ως προς τη συγχώνευση.
4.Χορήγηση εξουσιοδοτήσεως στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη διενέργεια των αναγκαίων υλικών πράξεων, δηλώσεων, ανακοινώσεων και δικαιοπραξιών προς τον σκοπό εκτελέσεως των αποφάσεων της Γενικής Συνελεύσεως, συμπεριλαμβανομένης ενδεικτικά της επακολούθου αναδιατυπώσεως των άρθρων του Καταστατικού
Εurobank
Απαντώντας στην επιχειρηματολογία της Alpha, η Eurobank ανακοίνωσε χθες το βράδυ τα εξής:
«Οι ισχυρισμοί με  τους οποίους η Αlpha Bank επιχειρεί να δικαιολογήσει την αθέτηση των συμβατικών της υποχρεώσεων είναι αβάσιμοι.  Η απόφασή της να αναστρέψει μονομερώς τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο Τραπεζών, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων και τις αρμόδιες αρχές, αποτελεί τη μόνη παράβαση συμβατικών υποχρεώσεων που υφίσταται.
Οι σημαντικές ωφέλειες από τη συγχώνευση, που και η ίδια η Alpha Bank αναγνωρίζει, δεν επηρεάζονται σε καμία περίπτωση από το ύψος των ζημιών συνεπεία του PSI+.  Αντίθετα οι ωφέλειες αυτές αμβλύνουν την όποια επιβάρυνση από το PSI+, η οποία θα γνωστοποιηθεί σύντομα.
Η ματαίωση μιας συγχώνευσης αυτής της εμβέλειας, πέραν της σημαντικής απώλειας που συνεπάγεται για τους Μετόχους των τραπεζών, είναι επίσης ασύμβατη με την επιδιωκόμενη ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη διατήρηση του ιδιωτικού του χαρακτήρα.  Ευρύτερα δε, αντιστρατεύεται τη μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο της Χώρας από την κρίση και την επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
banksnews.gr

2 σχόλια

  1. ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΣΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ,,ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ 3 ΓΕΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ,,ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ-ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ - ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ..ΛΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΑΜΕΣΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΚΕ δαγκωτο τώρα ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση