GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα ψηφοδέλτια της... οργής

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος Η κατάρτιση των εκλογικών ψηφοδελτίων πάντοτε δημιουργεί μια κατάσταση περιρρέουσα...

Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Η κατάρτιση των εκλογικών ψηφοδελτίων πάντοτε δημιουργεί μια κατάσταση περιρρέουσας μουρμούρας συγκρουσιακών αντιδράσεων, ακόμα και οργής. Στην τωρινή έκρυθμη εποχή των απαξιωμένων πολιτικών, της θεσμικής αμφισβήτησης, της αναζήτησης της Νέας Μεταπολίτευσης κι ενός νέου πολιτικοοικονομικού και...
κοινωνικού εθνικού μοντέλου, οι απαιτήσεις από τις υποψηφιότητες είναι ακόμα μεγαλύτερες και η κριτική στάση των πολιτών ακόμα πιο έντονη.
Ο πήχης όμως τίθεται από όλους μας, καμιά φορά, πολύ παραπάνω από εκεί που η πραγματικότητα μπορεί τελικά να τον τοποθετήσει και ταυτόχρονα δείχνουμε να λησμονούμε ότι η επιλογή και η επιβράβευση η μη, νοοτροπιών, συμπεριφορών, πολιτικών κινήσεων και ικανοτήτων ανήκει στον ψηφοφόρο που όσο εύκολα αφορίζει καταστάσεις και πρόσωπα, εξίσου με την ίδια άνεση στηρίζει άτομα και επιλογές πουσυντηρούν τη σαθρότητα που διαρκώς στηλιτεύει.
Το αυτοδίκαιο της συμμετοχής των βουλευτών στην εκλογική μάχη, μπορεί να κάνει κάποιους να δυστροπούν, κρίνοντας την πορεία τους ως ελλιπή ή παθητική, την παρεμβατικότητα τους ανεπαρκή, την παραγωγή έργου περιορισμένο. Η αποτίμηση όμως της εθνικής και κομματικής συνεισφοράς δεν μπορεί παρά να γίνει από το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται, ακόμα κι αν συχνά καταλήγουν να επιβραβεύονται για ρουσφετολογικούς ή τοπικιστικούς λόγους και εμφανώς ανεπαρκείς βουλευτές.
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη συμμετοχή ανθρώπων που θεωρούνται του κοντινού περιβάλλοντος κάθε αρχηγού. Με τη λογική ότι κάθε άτομο εμπιστεύεται, επικοινωνεί, συνεργάζεται καλύτερα με όσους έχει δομήσει μια ισχυρή προσωπική και κυρίως πολιτική σχέση η ύπαρξη στα ψηφοδέλτια κι ενός αριθμού τέτοιων ατόμων είναι αναμενόμενη. Αν κατορθώσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την προνομιακή πολιτική ευκαιρία θα αποδειχτεί από την εν γένει παρουσία τους, την ποιότητα του λόγου και των πράξεων τους, την αγωνιστικότητα και την ένδειξηπαραταξιακής συνείδησης χωρίς έπαρση και ηγεμονικές μικροπρέπειες.
Αντιδράσεις υπάρχουν πάντα και για το ρόλο των γόνων πολιτικών οικογενειών και των συγγενικών τους προσώπων, συχνά αποκύημα εσωκομματικών ισορροπιών και ενισχυμένης επιρροής σε μια τοπική κοινωνία. Είναι γεγονός ότι μερικές φορές οι ευκαιρίες που δίνονται σε κάποιους εξ’ αυτών δεν γίνεται με κριτήριο την προσωπική πορεία και την ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους. Δεν αποτελεί όμως ευθύνη των πολιτών η συντήρηση τους στο πολιτικό σύστημα για καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους;
Όσο για τους αστέρες της δημόσιας ζωής που περιφέρουν την «αστραφτερή» τους εικόνα από ένα συγκεκριμένο χώρο, ως πειστήριο καθαρότητας, συνέπειας και αξιοσύνης, φυσικά και δεν αρκεί έναπειραγμένο photoshop για να αποδειχτεί η δυνατότητα διαχείρισης ή η ιδεολογική πληρότητα. Η μετατροπή όμως ενός... στατικού πίνακα σε δυναμική αίσθηση προκύπτει από τη δική μας εξιδανίκευση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.
Βρισκόμαστε όντως στο τέλος μιας εποχής με ότι αυτό συνεπάγεται και για το ρόλο του πολιτικού αλλά κυρίως για την ιεράρχηση των στοιχείων που θα θεωρούνται προαπαιτούμενο για να μπορεί κάποιος να θωρηθεί εκπρόσωπος της κοινωνίας. Αυτή η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη ούτε απότομη. Η υπέρβαση δομών και διαδικασιών που συντηρούν ένα ξεπερασμένο σκεπτικό θα είναι σταδιακή αλλά ουσιαστική. Η αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα με όρους πρακτικούς αλλά κι επιστημονικούς δεν μπορεί παρά να αποτελεί το τέρμα μιας επίπονης διαδρομής.
Ακόμα όμως και σήμερα η ποικιλότητα των συμμετεχόντων στα ψηφοδέλτια, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που επιθυμούν να προτάξουν αυτά τα χαρακτηριστικά (της αυτοδημιούργητης πορείας, της ανεξάρτητης σκέψης, της αποτελεσματικής συμμετοχής, της αδιάλειπτης κοινωνικής επαφής) να επιλέξουν υποψηφίους που τα πληρούν ακόμα κι αν δεν βλέπουν τόσο έντονα τα φώτα της δημοσιότητας, δεν προβάλλονται εσκεμμένα από τους μηχανισμούς (κομματικούς, δημοσιογραφικούς), φαντάζουν άγνωστοι και απρόσιτοι.
Σε αυτά τα ήσυχα και χαμηλόφωτα... μονοπάτια μπορεί να κρύβονται και αναξιοποίητα μαργαριτάρια, που να αξίζουν όχι μόνο της πρόσκαιρης προσοχής μας αλλά και της ολόθερμης στήριξης μας.






11 σχόλια

  1. ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΜΕΝΟΙ , ΠΡΟΔΟΤΕΣ , ΤΙΠΟΤΕΝΙΑ ΑΝΘΡΟΠΩΕΙΔΗ. ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΑΠΟ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΕΝ ΖΩΗ. ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΔΟΣΑΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΩΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΣΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΡΙΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΣΥΓΓΕΝΙΑΣ ΣΑΣ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΩΜΕ ΜΑΖΙ Μ` ΕΣΑΣ
    ΚΑΙ ΤΟ DNS ΣΑΣ. ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ DNA ΔEN EINAI DNA ΕΛΛΗΝΑ . ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΗ .
    Η ΖΩΗ ΣΑΣ ΕΚΠΝΕΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΑΣ . ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΟΛΗ ΣΥΝΤΟΜΑ .

    ΤΙΠΟΤΕΝΙΑ ΑΝΘΡΟΠΩΕΙΔΗ. ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΧΑΡΑΚΙΡΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ. ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΖΗΤΕ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΠΡΙΝ ΘΕΛΛΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΑΣΥΛΙΑ?
    ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΤΕ . ΑΛΛΗΘΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΖΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΗ ΑΚΟΜΑ?
    ΑΛΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ Ο ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ?

    ΑΛΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΣΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ( OF THE NEW WORLD OREDR ) ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΤΕ ΤΥΦΛΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΦΑΙΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ? ΑΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΩΝΤΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΠΕΡΑΣΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΑΛΛΑΚΕΣ.
    ΤΩΡΑ ΤΙΘΕΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
    ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ? ΜΑ ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ?

    ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΗ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΜΙΛΑΜΕ Γ` ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΕ.

    Υ.Γ. ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΜΠΡΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ .

    ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ. ΕΣΥ ΤΙΠΟΤΕΝΙΟ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΗΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ? ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΤΟΤΕ ΚΑΛΩΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΣ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ.

    Έλληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με λένε εξέγερση...

    Η ηλικία μου απροσδιόριστη. Πρέπει να γεννήθηκα τότε που φύτρωσε το παράπονο στο στήθος του σκλάβου και η αδικία έγινε το καθημερινό ψωμί στα τραπέζια του κόσμου. Το σώμα μου τράφηκε με ποτάμια αίματος, με αλυσίδες, με θυσίες με ανισότητες.
    Με λένε εξέγερση.
    Απόκτησα χίλια πρόσωπα, πότε γροθιά, πότε κραυγή, πότε παράπονο, πότε οδόφραγμα, πότε ντουφέκι, πότε πλακάτ και πύρινος λόγος, μα πάντα παρούσα και καλπάζουσα στα σταυροδρόμια της ιστορίας.

    Με λένε εξέγερση.
    Έγινα τραγούδι στα χείλη των κυνηγημένων, σημαία στους ιστούς των καταπιεσμένων, συνείδηση των θυμάτων και υποσυνείδητο των θυτών. Έθνος μου όλα τα έθνη της γης και χώμα μου το σώμα των μυριάδων σκοτωμένων στο όνομά μου.

    Με λένε εξέγερση.
    Αφουγκράστηκα τους μύχιους πόθους της ανθρώπινης δυστυχίας και έγινα αποκούμπι, λυτρωτής και φωτοδότης σε καθημερινούς Γολγοθάδες που γίνονταν Αναστάσεις και Λυτρώσεις. Έγινα αμέτρητες φορές το καθαρτήριο της ανθρώπινης συνείδησης, η νέα αυγή σ’ έναν κόσμο σκοτεινό και απάνθρωπο.

    Με λένε εξέγερση.
    Γύρισα όλα τα μέρη του κόσμου. Άλλοτε στη Ναζαρέτ, άλλοτε στην Αγία Πετρούπολη κι άλλοτε στην Τιεν Αν Μεν. Έγινα έφοδος στα χειμερινά ανάκτορα, κατάληψη στο κάστρο της Βαστίλης. Μάης παριζιάνικος, άνοιξη της Πράγας, ροβόλημα στους δρόμους της Αβάνας. Πότε σπαθί στα χέρια του Σπάρτακου, πότε βόλι στο καριοφίλι του Καραΐσκάκη, πότε λόγος θεϊκός στης Ιερουσαλήμ τα τείχη, πότε αντάριασμα στου Βιετνάμ τους ορυζώνες, πότε σφεντόνα παιδική στης Παλαιστίνης την Ιντιφάντα και πότε ανοιγμένο κεφάλι στου Σιάτλ το μετερίζι.

    Με λένε εξέγερση.
    Αδίκησα και αδικήθηκα, εμπιστεύτηκα και απογοητεύτηκα, ξεκίνησα μα δεν τερμάτισα, κοιλοπόνεσα μα δεν γέννησα, γονάτισα μα σηκώθηκα, γιατί ταυτίστηκα με τους ανθρώπους, γιατί είμαι δικό τους έργο.

    Με λένε εξέγερση.
    Κι ήμουνα πάντα κοντά σας, έγινα σύντροφός και ιδρώτας στην πονεμένη πορεία σας στο χρόνο. Ήμουνα πύρινα λόγια Βελεστινλήδων στα Βαλκάνια, τα ματωμένα στάρια στα Κιλελέρ, τα νεκρά κορμιά των καπνεργατών στη Σαλονίκη του ’36. Κι έπειτα έγινα ΟΧΙ βροντερό στα χείλη τους και αντάρτικο τραγούδι στα θρυλικά βουνά τους. Αργότερα πυρπόλησα τις καρδιές τους στη Λευκωσία και την Κερύνεια, κι έγινα αγώνας ανένδοτος και βήμα γοργό στα πόδια του Λαμπράκη και 1-1-4 στις διαδηλώσεις της ψυχής τους.


    (Νίκος Π. - το κείμενο δημοσιεύτηκε σε καθημερινή εφημερίδα στις 17 Νοέμβρη 2000)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με λένε εξέγερση.
    Με φυγάδευσαν στη σιωπή και στο βόλεμα τα σκοτεινά χρόνια των αμερικανόδουλων πρακτόρων. Χώθηκα και πλαδάρεψα εφτά χρόνια μαζί με τους Έλληνες στις πολυθρόνες της ντροπής και της υποταγής. Μου ρούφηξε το αίμα η αντιπαροχή, το θαλασσοδάνειο, ο άγνωστος πόλεμος της τηλεόρασης και η αποβλάκωση των γηπέδων. Έκανα πως δεν άκουγα τις κραυγές αυτών των λίγων που σάπιζαν στις Γυάρους και τις Μακρονήσους…



    Με λένε εξέγερση.
    Δεν μ’ έλιωσε η ερπύστρια του τανκ. Δεν μ’ έσβησε η σιωπή των κρατητηρίων. Κάθε σπίτι έγινε κι ένα μου κρησφύγετο, κάθε ψυχή κι ένα μου εικονοστάσι.

    Με λένε εξέγερση.
    Έσφιξα τα δόντια και χαμογέλασα στην μεταπολίτευση και πριν προλάβω να ξαποστάσω είδα φίλους χθεσινούς να με εξαργυρώνουν, πολιτικάντηδες να μου κάνουν στριπτίζ στα μπαλκόνια, χθεσινούς εραστές να μ’ απατάν στην αγκαλιά της εξουσίας. Έγινα εμπόρευμα και φανφάρες, κόκκινα παχιά χαλιά επισήμων, λόγοι δεκάρικοι σε καλοταϊσμένα στόματα ψευδεπίγραφων αγωνιστών. Ασέλγησαν στο κορμί μου, με έκαναν γιορτή καθεστωτική και με αποστέωσαν αυτοί που στην ουσία ποτέ δεν μύρισαν το άρωμά μου.

    Με λένε εξέγερση.
    Λένε πως τώρα πια δεν έχω χώρο ζωτικό στα όνειρά σας.
    Τώρα η ζωή σας έγινε εικονική πραγματικότητα, φαστ φουντ, κινητή ψευδαιμονία, τζόγος χρηματιστηριακός και πασαρέλα μιας ομορφιάς επίπλαστης, ντυμένης με τα σινιέ ρούχα της μοναξιάς σας.
    Κι όμως εγώ είμαι πάντα εδώ, κρυμμένη σε κάποια σκοτεινή γωνιά σας. Όταν θα τελειώσετε με τα “limit up” σας, όταν θα σας λιώσει το ελαστικό ωράριό σας, όταν θα σας πνίξει πια η μπόχα των απόβλητων του τεχνικού πολιτισμού σας, όταν χτυπήσει και τη δικιά σας πόρτα ο ρατσισμός και ο αποκλεισμός για τον οποίο τώρα αδιαφορείτε, όταν θα γίνεται και σεις θύματα τούτης της παγκοσμιοποίησης που τώρα θεοποιείτε, όταν συνειδητοποιήσετε ότι είστε τα αναλώσιμα υλικά στην κρεατομηχανή των πολυεθνικών, τότε θα με θυμηθείτε.

    Γιατί με λένε εξέγερση και είμαι η συνείδησή σας.

    Γιατί πάντα θα σας φλογίζω τις ψυχές με τα λόγια του Τσε:
    "Μας φαίνονταν μεγάλοι γιατί ήμασταν γονατιστοί… Ας εγερθούμε''.

    (Νίκος Π. - το κείμενο δημοσιεύτηκε σε καθημερινή εφημερίδα στις 17 Νοέμβρη 2000)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την πολιτική διεύθυνση του εγχειρήματος είναι αδύνατο να την ασκήσουν αυτοδύναμα η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ. Δεν διαθέτουν ούτε την προγραμματική και ιδεολογική εσωτερική συνοχή ούτε την αναγκαία ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση στο κοινωνικό σώμα. Το στοίχημα είναι η συγκρότηση του «μεγάλου μνημονιακού συνασπισμού», του οποίου πρόπλασμα υπήρξε το πολιτικό άθροισμα που στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αυτός ο συνασπισμός, συναρθρωμένος με την «πολυδαίδαλη υπερδομή» του ΔΝΤ και του διευθυντηρίου της Ευρωζώνης θα αποτελέσει το πολιτικό υποκείμενο προσανατολισμού και ελέγχου των πολιτικών διαδικασιών στη χώρα. Και γύρω από αυτόν τον συνασπισμό θα διαμορφωθεί ένας αστερισμός υβριδικών πολιτικών μορφωμάτων που θα λειτουργούν ως «λελογισμένη» αντιπολίτευση και ως αναχώματα σε ανεπιθύμητες μετατοπίσεις προς τα αριστερά. Δεν θα αμφισβητούν όμως την αναγκαιότητα και τη νομιμότητα των μνημονίων. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΝΤ-ΕΕ-ΤΡΟΙΚΑ ?ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ΝΤΟΡΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΔΡΑΣΗ ΚΑΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΧΑΡΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΚΟΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φορο-Μπονους για μετα τις εκλογες!
    1) Φόρο ΕΤΑΚ και ΦΑΠ
    2) Φόρο για τα αγροτεμάχια ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΠ.
    3) ΕΕΤΗΔΕ ( χαράτσι στη ΔΕΗ ) ΤΟ2012, ενώ οι 100.000 αιτήσεις εξαίρεσης εκκρεμούν στις εφορίες της Ελλάδας και απειλούνται με δήμευση καταθέσεων και σπιτιών !
    4) αύξηση αντικειμενικών αξιών ( άρα διπλάσιους φόρους ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ και χαράτσια) : ΣΕ ΚΡΗΤΗ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ,ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΑΤΤΙΚΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ,ΑΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ.
    5) Φόρο 20% στα ενοίκια και στις καταθέσεις
    6) νέες έκτακτες εισφορές στα εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, αυτοκίνητα, ελεύθερους επαγγελματίες
    7)κατάργηση φοροαπαλλαγών, οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων,
    και των κοινωνικών επιδομάτων ΣΕ 200.000 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, αφού θα μπουν πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.
    8)ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ , άρα διπλασιασμός φόρων και ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΠΕΡΣΙ 1000 Ή 2000 ΕΥΡΩ.
    9) νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις,εφάπαξ
    10) πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,5 ευρώ και ανάλογα το φυσικό αέριο 1,3 ευρώ
    11) ΒΕΝΖΙΝΗ στα 2 ευρώ.
    12) Μείωση επιδομάτων ανεργίας και βύθιση της χώρας σε μεγαλύτερη ύφεση, άρα και μείωση του εσωτερικού τουρισμού, καταποντισμός των τουριστικών περιοχών, των ναυτιλιακών και αεροπορικών εταιρίων.
    13) Απολύσεις και ανεργία άλλων 200.000 ατόμων τουλάχιστον σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
    14) ΦΟΡΟ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ !
    15) Όχι αποζημιώσεις σε ομολογιούχους που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους από το κούρεμα και σε ταμεία ασφαλισμένων και δημόσια ιδρύματα που έχασαν τα αποθεματικά τους.
    16) μηδενισμός αφορολόγητου, ακόμα και για τα παιδιά, οπότε θα αυξηθούν οι φόροι κατά 100%
    17 ) νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ, στις συγκοινωνίες και στις εταιρίες κοινής ωφέλειας.
    18 ) ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των Ελλήνων.
    19 ) ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ 13OY KAI 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ.
    20) Άρση της απαγόρευσης της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας λόγω χρεών
    21) Σταδιακή κατάργηση του ΕΦΑΠΑΞ στο δημόσιο τομέα – Άμεση περικοπή 30% αναδρομικά
    22) Σταδιακή κατάργηση της αποζημίωσης στον ιδιωτικό τομέα είτε απο απόλυση είτε απο σύνταξη.

    23) Πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Προβλέπεται κατάργηση των εκπτώσεων φόρου όπως για τόκους στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, νοσήλια ή και ασφαλιστικές εισφορές.

    24) Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 13%
    25) Κατάργηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά
    26) Υπαγωγή των αγροτών σε ΦΠΑ
    27) Νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ποτά/τσιγάρα
    28) Νέα αύξηση τέλους ταξινόμησης σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα
    29) Νέα αύξηση τελών κυκλοφορίας
    Αυτα (και οχι μονο...) εχει σχεδιασει το οικονομικο επιτελειο του Βενιζελου για τον Ιουνιο και μετα...
    Καλο ψηφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΟΠΑΣΟΚ, ΠΟΥ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ... ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙΖΕΛΟΥ , ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2000 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ.

    Ο Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ, ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ. ΜΕΙΟΝ 500.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ... ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΤΑΦΟ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια καλή εναλλακτική λύση για να σπάσει το δικομματισμό είναι το κίνημα Ανεξάρτητων Ελλήνων Καμμένου- Δημαρά- Μαριά
    και ( δευτερευόντως ) το ΟΧΙ των Καζάκη- Παπαθεμελή.

    Ειναι ευκαιρία να τιμωρησουμε το παλαιοκομματικό σύστημα των διαπλεκομένων και να τους στειλουμε σπίτια τους. Αφού δεν φεύγουν μόνοι τους και συνεχίζουν να προκαλούν τη κοινή νοημοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. .

    Μετα την συναντηση Σαμαρα-Πουτιν
    την παταγωδη αποτυχια της Ντορας
    και την διαλυση του ΛΑΟΣ ξαφνικα εγεννηθη ο...Καμμενος!

    Με πληρωμενα ποσοστα στις δημοσκοπησεις πριν καν καλα καλα αυτος ιδρυσει τους Α.Ε.

    Γιατι αραγε κανενας δημοσιογραφος δεν ζητα απο τον καμμενο να πει την αποψη του για τον ρολο των ΗΠΑ στην Ελλαδα τα τελευταια χρονια ?

    ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΖΙΖΖΖ και ειναι απαγορευμενο να μιλαει γενικως για τις ΗΠΑ?
    ΡΕ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΑΠΟΚΑΙΔΙΑ !
    _______________
    Καταγγελία ΣΟΚ!
    Πράκτορας της ΕΥΠ υποψήφιος με τους ΑΕροψεκασμένους
    Δείτε την πρωτοφανή καταγγελία του Ελεύθερου Τύπου, αποτέλεσμα του λαϊκισμού του Π. Καμμένου να βάλει υποψήφιο όποιον έβλεπε φως και έμπαινε!!!

    Στα μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ ο δημοσιογράφος και υποψήφιος των ΑΕ Βασίλης Χήτος;
    Χρήματα από τα μυστικά κονδύλια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) φέρεται να έλαβε ο δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Βασίλης Χήτος.
    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»,
    ο δημοσιογράφος εμφανίζεται να λαμβάνει τον προηγούμενο Ιανουάριο από τα μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ το ποσό των 30.000 ευρώ για «προσφερθείσες υπηρεσίς το Β' εξάμηνο του 2011». Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσιεύει και την απόδειξη της υποτιθέμενης πληρωμής, όπου φέρεται να υπογράφει ο δημοσιογράφος ως εισπράξας.

    Από τη μεριά του ο Βασίλης Χήτος, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Βήμα FM και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, διέψευσε το δημοσίευμα λέγοντας ότι ουδέποτε πήρε χρήματα από την ΕΥΠ, ενώ για την υπογραφή στην απόδειξη πληρωμής είπε ότι είναι πλαστή. Υπενθύμισε μάλιστα την αντιπαλότητα που είχε με την ΕΥΠ από την εποχή της εφημερίδας Veto, όπου εργαζόταν. Όπως είπε, η μοναδική φορά που επισκέφτηκε τα γραφεία της ΕΥΠ ήταν για να δοθούν διευκρινίσεις για δημοσίευμα της εφημερίδας.

    Δείτε την απόδειξη πληρωμής:
    SKAI 04 25 2012 07 10 18



    Καμμένος σε Panic Mode: Νέα επίθεση στον Σαμαρά γιατί προφανώς έπεσαν κι άλλο τα ποσοστά ~~~~~~~~~~~

    Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κάνοντας λόγο για κωλοτούμπες του προέδρου της ΝΔ.
    Οι επιθέσεις δικαιολογούνται από το κλίμα των τελευταίων ημερών που δείχνει μια συσπείρωση της ΝΔ που επιβεβαιώνεται από τις συγκεντρώσεις όπου υπάρχει μαζικότητα και παλμός.

    Αντίθετα έντονα είναι τα φαινόμενα αποσυσπείρωσης της ομάδας Καμμένου...
    τη μια με στελέχη που δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη και την άλλη με στελέχη που επιδεικνύουν το στήθος τους. Ιδιαίτερα αρνητικό είναι δε το γεγονός ότι ο Καμμένος δεν έχει κάνει καμία συγκέντρωση πράγμα που δείχνει και την ανυπαρξία της στην κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΚΕ Η ΜΟΝΗ ΕΝΤΙΜΗ ΛΥΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΑΥΡΟ σστους προδοτες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΝΤΟΡΟΚΑΤΣΕΛΗ-ΚΟΥΒΕΛΗΔΗΣ(ΔΕΚΑΝΙΚΙ)-ΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση