GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι προβλέπει η νομοθεσία για την καταβολή του δώρου πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα...

Από τον Χρήστο Ηλ. Τσίχλη Δικηγόρος Αθηνών Σύμφωνα με τ ο άρθρο 3 παράγραφος 1 της υπουργικής απόφασης 19040/1981: το επίδομα Πάσχα υπο...

Από τον Χρήστο Ηλ. Τσίχλη
Δικηγόρος Αθηνών

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 της υπουργικής απόφασης 19040/1981: το επίδομα Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλομένων μισθών ή ημερομισθίων την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα ή την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης.
Με βάση το...
άρθρο 6 της υπουργικής απόφασης 19040/1981, το συνολικό ποσό του επιδόματος Πάσχα, δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να υπερβαίνει τον μισό μισθό για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό και τα 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
 Το άρθρο 10 παράγραφος 1 της υπουργικής απόφασης 19040/1981 προβλέπει ότι το επίδομα (δώρο) Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος αλλά σε χρήμα μόνο, καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη.Το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη θα πρέπει να καταβληθεί το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
 Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του Ν. 3846/2010 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 66/Α/11-5-2010), κατά τα λοιπά εφαρμόζονται για τους μερικώς απασχολούμενους όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Η μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων από πλήρη σε μερική απασχόληση επιτρέπεται σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, με έγγραφη ατομική συμφωνία η οποία είναι έγκυρη, εφόσον έχει καταρτισθεί νομότυπα.
ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ(ΔΩΡΟ)ΠΑΣΧΑ:
Επιδόματα (δώρα) εορτών δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο από τους πάσης φύσεως εργοδότες τους.
Επίδομα (δώρο) εορτών Πάσχα, ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας διήρκησε ολόκληρη τη χρονική περίοδο στη περίπτωση του επιδόματος εορτών Πάσχα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.
Από τους ανωτέρω εργαζόμενους, εκείνοι που η σχέση εργασία τους με τον υπόχρεο στη καταβολή επιδόματος (δώρου) Πάσχα εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούνται αναλογίας.
 Δηλαδή: Σαν επίδομα Πάσχα ποσόν ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης μέσα στην χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου, δικαιούνται ανάλογο κλάσμα.
Επίσης σύμφωνα με τη παρ. 5 του άρθρου 1 της Υ.Α. 19040/1991, οι απασχολούμενοι στα Δημόσια, Δημοτικά και Κοινοτικά Έργα, τις εποχιακά εκτελούμενες εργασίες καθώς και οι μισθωτοί που απασχολούνται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή για εκτέλεση ορισμένου έργου η αναλογία επιδόματος Πάσχα που δικαιούνται είναι:
Δύο (2) ημερομίσθια για κάθε δεκατρία (13) που πραγματοποίησαν στη χρονική περίοδο από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους σαν επίδομα Πάσχα κλπ. ή ανάλογο κλάσμα για κάτω από οκτώ (8) ή από δεκατρία (13) ημερομίσθια που πραγματοποίησαν αντίστοιχα.
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΜΕΙΩΣΗ(22%)ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ,ΜΕ ΒΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΕΤΡΑ,ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
Ενδεικτικά, για την υποχρέωση καταβολής Δώρου Πάσχα 2012 από τον εργοδότη σε εργαζόμενο, το υπουργείο Εργασίας παραθέτει το παράδειγμα εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ειδικότητα εργάτη), αμειβόμενου με τα ισχύοντα σήμερα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (με την προβλεπόμενη μείωση 22% των αποδοχών του).
O εν λόγω εργαζόμενος είναι άγαμος, χωρίς προϋπηρεσία, με πλήρες ωράριο και έχει απασχοληθεί από 1.1.2012 έως 30.4.2012 (δεν θα λυθεί η εργασιακή σχέση πριν από την 30.4.2012), θα λάβει το ακόλουθο Δώρο Πάσχα 2012:
15 ημερομίσθια Χ 26,18 Ευρώ (ημερομίσθιο που ισχύει από 14.2.2012, σύμφωνα με τον Ν. 4046/2012 και την εκδοθείσα Π.Υ.Σ. αριθ. 6/28.2.2012) = 392,7 ευρώ.
Ο ίδιος εργαζόμενος χωρίς την μείωση που προβλέπει ο Ν. 4046/2012 και η εν λόγω Π.Υ.Σ., θα ελάμβανε Δώρου Πάσχα 2012 :
15 ημερομίσθια Χ 33,57ευρώ = 503.55 ευρώ.
 Το επίδομα Πάσχα υπόκειται, όπως και οι τακτικές αποδοχές, σε όλες τις κρατήσεις και εισφορές που προβλέπονται για τους οικείους ασφαλιστικούς Οργανισμούς ή Λογαριασμούς Κοινωνικής Πολιτικής (άρθρο 9 ΥΑ 18040/1981).

17 σχόλια

  1. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΟΥΤΣΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?...ΜΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΩΡΑ?.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ?ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ?ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ..ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΚΚΕ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ- ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΛΑΙΤ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΑΜΕΝΟ ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΡΕ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΠΛΕΞ!!! ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΜΑΣ ..ΕΠΙΚΑΙΡΟ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ !
    "ΟΣΟΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΤΕ !
    ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΤΕ ΕΜΠΟΔΙΑ !"

    Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΔΕΙΛΙΑΣ.

    ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ ΝΑ ΖΩΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΚΑΡΤΕΡΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΗΡΩΙΣΜΟΥ,
    ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΑΞΗ ΗΡΩΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ ΤΟΝ " ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ " ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΕΙ !!!
    ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΕΙΛΟΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ ΑΛΛΑ ΕΝΔΟΞΟΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ !!!

    ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΝΑ ΜΥΝΗΜΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥ Κ Α Μ Ι Κ Α Ζ Ι !!!!
    ΠΟΤΕ ΠΙΑ Ο ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ !

    ΣΟΚ ΣΤΟ ΣΟΚ
    ΔΕΟΣ ΣΤΟ ΔΕΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. bravo kyrie tsixli.panta grafete koinwnika kai shmantika keimena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. bravo kyrie tsixli.panta grafete koinwnika kai shmantika keimena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. bravo kyrie tsixli.panta grafete koinwnika kai shmantika keimena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. bravo kyrie tsixli.panta grafete koinwnika kai shmantika keimena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. bravo kyrie tsixli.panta grafete koinwnika kai shmantika keimena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. bravo kyrie tsixli.panta grafete koinwnika kai shmantika keimena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. bravo kyrie tsixli.panta grafete koinwnika kai shmantika keimena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. bravo kyrie tsixli.panta grafete koinwnika kai shmantika keimena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. bravo kyrie tsixli.panta grafete koinwnika kai shmantika keimena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΠΡΑΒΟ ΧΡΗΣΤΑΡΑ.ΩΡΑΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΜΠΡΑΒΟ ΧΡΗΣΤΑΡΑ.ΩΡΑΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. PASOK-ΠΑΣΟΚ
    ΠΑ$$ΟΚ..ΜΠΕΝΥ ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟ ΜΟΥΣΟΥΛΙΝΙ

    ΓΙΝΕΤΑΙ να τα εχουμε φαει ολα και να θελουμε κι αλλα; ΝΑΙ γινεται!

    ΓΙΝΕΤΑΙ καποιος να μου θεραπευσει τις αιμοροιδες; ΝΑΙ γινεται

    ΓΙΝΕΤΑΙ να γινω πιο καθικι απο οτι ειμαι; ΝΑΙ γινεται

    ΓΙΝΕΤΑΙ να την κοπανησω με ελικοπτερο; ΟΧΙ δεν γινεται

    ΓΙΝΕΤΑΙ να πεσουμε κατω απο
    το 8%;
    ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση