GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η δύσκολη εξίσωση ΠΑΣΟΚ και ψήφων...

Του Άκη Κοσώνα Τι έχουμε στα χέρια μας εκτός απο τις δημοσκοπήσεις; Έχουμε τα εκλογικά αποτελέσματα όσων προηγούμεων εκλογών θέλουμε ν...

Του Άκη Κοσώνα

Τι έχουμε στα χέρια μας εκτός απο τις δημοσκοπήσεις; Έχουμε τα εκλογικά αποτελέσματα όσων προηγούμεων εκλογών θέλουμε να βάλουμε στη μελέτη. Έχουμε και την κοινή αίσθηση για την απήχηση των κομμάτων. Αυτή, μπορεί να...
συνυπολογισθεί, να συνεκτιμηθεί, αλλά όχι να μετρηθεί.
Το πιό μεγάλο πρόβλημα πρόβλεψης για τις επιδόσεις των κομμάτων στις επερχόμενες εκλογές το έχουν ασφαλώς τα σχήματα που δεν έχουν μετρηθεί σε εκλογές. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα πρόβλεψης όμως έχει ένα κόμμα που και έχει μετρηθεί αλλά και κυβερνήσει επι εικοσαετία. Είναι η πρώτη φορά που τόσο οι επαγγελματίες δημοσκόποι όσο και οι αναλυτές αισθάνονται βαθιά αμηχανία όταν υποχρεούνται να εκφράσουν αριθμητική εκτίμηση για το που θα πάει το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να φτάσει, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Αυτό οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους.

  • Πρώτον, στην γρήγορη, ταχύτατη απαξίωση του ΠΑΣΟΚ απο την ώρα που (ξανα)έγινε κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2009. Με τον μεγαλύτερο μάλιστα αριθμό ψήφων (3.012.373) από την ίδρυσή του. Μέχρι να παραδώσει ο Γ.Α.Παπανδρέου την πρωθυπουργία (11 Νοεμβρίου 2011) και το κόμμα, είχε κατορθώσει δια των επιλογών ή παραλείψεων (που λένε στα νομικά) να εξοντώσει το κόμμα που κληρονόμησε.
  • Δεύτερο, διότι δεν μπορεί να αξιολογηθεί και να αριθμοποιηθεί η οργή του κόσμου για την εξαπάτηση που ένιωσε ότι υπέστη απο το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ.
Εδώ έχουμε μια λεπτή αλά σημαντική απόχρωση της δυσαρέσκειας/προδοσίας που εισπράττει το εκλογικό σώμα : ό,τι κι αν του κάνει η Νέα δημοκρατία, λίγο πολύ το περιμένει.
Αλλά συχνά ακούγεται «απ΄το ΠΑΣΟΚ δεν το περίμενα», κι αυτό έχει σχέση με την επένδυση που έκανε παραδοσιακά το εκλογικό σώμα στους δείκτες κοινωνικής ευαισθησίας των δύο μεγάλων κομμάτων. Είχαν μάθει οι πολίτες ότι, μπορεί όχι όλα, αλλά «το κάτι τις τους» απο το ΠΑΣΟΚ θα το πάρουν, θα το έχουν. Τώρα (το 2009 δηλαδή), αν και τους υποσχέθηκαν τα πάντα (ή περίπου) όχι μόνο δεν πήραν έστω κάτι, αλλά τους αφαίρεσαν και τα μισά εισοδήματα!
Τι μπορεί λοιπόν να κάνει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 6ης Μαίου; Που μπορεί να φθάσει; Αν χρησιμοποιήσουμε αριθμητικά για λόγους υπολογισμού το παράδειγμα των ετών 2007 και 2009, τότε το ΠΑΣΟΚ θα πάρει 13,47% (όσο περίπου του δίνουν οι μετρήσεις) ή 924.000 ψήφους.
Πως προκύπτει αυτό; Με την αναγωγή του αριθμού των ψηφφόρων που πήραν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές το 2007 και το 2012 και σύγκριση τους με τις ψήφους που πήρε το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Οι αριθμοί βοηθούν για να υπολογίσει κανείς στοιχειωδώς πως μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα.
Το 2007 αποφάσισαν στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εθνικές εκλογές (που ο Γ.Α.Π ως αρχηγός ήδη τρία χρόνια έχασε για δεύτερη συνεχόμενη φορά) να πάνε σε αναβάπτιση της λαϊκής εντολής ως προς την ηγεσία. Οι βουλευτικές εκλογές έγιναν 16 Σεπτεμβρίου 2007 και η εσωκομματική διαδικασία που θεωρητικά προκλήθηκε από την κίνηση Βενιζέλου να θέσει θέμα ηγεσίας, έγινε στις 11 Νοεμβρίου του 2007. Εκεί επικράτησε και πάλι ο ΓΑΠ (με αντίπαλο αυτή τη φορά, διότι στη διαδικασία του 2004 όπου πήραν μέρος πάνω από 1 εκ. πολίτες-κανείς δεν ξέρει και δεν λέει τον πραγματικό αριθμό, ούτε στο σάϊτ του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται, ούτε σε σχετικά πληροφοριακά έγγραφα- ο ΓΑΠ θριάμβευσε άνευ αντιπάλου) με 55% έναντι 38% του Βενιζέλου και 5,7% του Σκανδαλίδη αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Σημασία έχει να κάνουμε μια εν μέρει αυθαίρετη, χρήσιμη όμως αναγωγή συμμετοχής και ψήφων σε διαδικασίες εσωκομματικών και εθνικών εκλογών.
Έτσι βλέπουμε ότι με συμμετοχή (σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ΠΑΣΟΚ) 769.156 πολιτών στην εσωκομματική διαδικασία του 2007, το ΠΑΣΟΚ έφθασε στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009 (δύο χρόνια μετά) τις 3.012.373 ψήφους.
Με την ίδια μέθοδο υπολογισμού, με συμμετοχή 236.151 πολιτών στην εσωκομματική διαδικασία της 18ης Μαρτίου 2012 το ΠΑΣΟΚ θα φθάσει τις 924.000 ψήφους στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαίου.
Ας υποθέσουμε ότι θα πάρει μόνο αυτές τις ψήφους. Τι σημαίνει αυτό; Πολλά πράγματα. Αν τα έγκυρα ψηφοδέλτια είναι και πάλι περι τα 7 εκατομμύρια όπως ήταν στις εθνικές εκλογές του 2009 (6.858.342 για την ακρίβεια), το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ με τις συγκεκριμένες ψήφους θα είναι 13,47%. Όσο δηλαδή του δίνουν οι δυσοίωνες εκδοχές των δημοσκοπήσεων. Αν η συμμετοχή είναι μικρότερη (πράγμα πολύ πιθανό) άρα και τα έγκυρα ψηφοδέλτια λιγότερα, τότε αυτομάτως το ποσοστό αυξάνεται.
Για παράδειγμα, αν τα έγκυρα είναι περί τα 5 εκατομμύρια, τότε με τις ίδιες ψήφους (924.000) αυτομάτως το 13,5% που είπαμε, γίνεται 18,5%!
Όμως, οι ψήφοι που θα συγκεντρώσει το ΠΑΣΟΚ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα περισσότερες από 924.000. Εδώ δεν πρόκειται για μαθηματικά, αλλά για συνεκτίμηση πολιτικών δεδομένων: Είναι δύσκολο να χάσει το ΠΑΣΟΚ (ότι κι αν έχει κάνει) πάνω από τον μισό κόσμο που το ψήφισε το 2009, να πέσει δηλαδή κάτω από 1.506.186 ψήφους, άρα το 43,92% που πήρε τότε να γίνει λιγότερο κι από 21.96%. Για να αποφύγουμε την αυτοπαγίδευση στην ένσταση που δικαίως θα εγείρει κάποιος, «μα ενάμισυ εκατομμύριο είναι πολύς κόσμος», θα απαντήσουμε με τεχνικό όρο και όχι πολιτικό :
Το πολύς ή λίγος κόσμος εξαρτάται από το πόσοι θα συμμετέχουν.
  • Αν ο αριθμός των εγκύρων είναι περί 7 εκατομμύρια το 1,5 εκ δεν είναι πολύς κόσμος. Σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 21,42%.
  • Αν τα έγκυρα ψηφοδέλτια είναι 5 -5,5 εκατ. τότε το 1,5 εκατ. είναι πολύς κόσμος. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, το 1,5 εκατ. ψήφων με 5.5 εκατ. έγκυρα ψηφοδέλτια γίνεται 27,2%. Ποσοστό εξαιρετικά υψηλό που ούτε οι φίλοι του Βαγγέλη Βενιζέλου δεν υπολογίζουν να πάρουν.
Βεβαίως μπορεί να πάρει λιγότερες απ΄τις μισές ψήφους του 2009 (1.200.000 π.χ.) αλλά και τα έγκυρα να είναι λιγότερα απο τα 6.858.342 που είχαμε το 2009, οπότε τα ποσοστά θα κινηθούν στα ίδια πλαίσια που περιγράψαμε.
Δηλαδή με τον ίδιο αριθμό ψήφων, το ποσοστό μεταβάλλεται (άρα και οι έδρες που τελικά θα πάρει κάθε κόμμα) ανάλογα με την συμμετοχή στις εκλογές και τον τελικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Αν τα προηγούμενα ισχύουν σε ένα σημαντικό βαθμό, πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με υπολογισμούς ακραίους που προκύπτουν μεν απο τις διαθέσεις και απαντήσεις των πολιτών στις μετρήσεις, δεν προκύπτουν όμως καθόλου απο τη διαχρονική εκλογική συμπεριφορά τους. Ούτε φυσικά (στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ) απο την καθόλου αμελητέα συμμετοχή μελών και φίλων στην εκλογή αρχηγού. Με δεδομένο μάλιστα ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην εκλογή αρχηγού ήταν άνθρωποι μέσης και μεγάλης ηλικίας, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ελπίζει ότι θα διατηρήσει μια βάση ψηφοφόρων αρκετά σημαντική, μια και το συγκεκριμένο κομμάτι ψηφοφόρων μετέχει και ψηφίζει φανατικά. Δεν απέχει. Εδώ θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι χάνονται για το κυβερνόν κόμμα οι μικρές και μεσαίες παραγωγικές ηλικίες.
Αλλά δεν είναι αυτό που το ενδιαφέρει τώρα. Την ηγεσία και τα επαγγελματικά του στελέχη ενδιαφέρουν καταρχήν η διάσωση, η αποφυγή της εκλογικής καταστροφής (κατάκτηση ενός ποσοστού που θα έχει μπροστά τον αριθμό 2 και όχι το 1) και όχι η ποιοτική αξιολόγηση της ψήφου. Θα πάνε (προς τα) εκεί τα πράγματα;

11 σχόλια

  1. το ΠΑΣΟΚ θα ειναι τρίτο κόμμα (έγκυρη πηγή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. . οσα δεν λενε τα φερεφωνα οι εγκαθετοι οι ραγιαδες..ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030 προβλεπει τη σαρωτικη αλλαγη στην ασφαλιση ωστε να μειωθουν στο ελαχιστο οι δαπανες για την υγεια,να μειωθουν οι ασφαλιστικες δαπανες των εργοδοτων και να αυξηθουν οι εισφορες των αυτοαπασχολουμενων θα καταργηθουν σταδιακα θεραπειες ,ιατρικες εξετασεις και φαρμακα που μεχρι τωρα καλυπταν τα ασφλ.ταμεια. Αυτο θα φερει σαφη επειδεινωση στους ορους ζωης ολοκληρης της κοινωνιας..στελεχη του ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και συμφωνησε Ο ΑΝΤΩΝΟΒΑΓΓΕΛΗΣ και ολοι εμεις οι ραγιαδες..ασχετο..στην ΡΟΥΜΑΝΙΑ με το ΔΝΤ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑ 25% ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΤΑ 5,6 ΧΡΟΝΙΑ..ολε...ετσι στο ασχετο..ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΝΤΟΡΟΚΑΤΣΕΛΗ-ΚΟΥΒΕΛΗ(ΔΕΚΑΝΙΚΙ)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την πολιτική διεύθυνση του εγχειρήματος είναι αδύνατο να την ασκήσουν αυτοδύναμα η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ. Δεν διαθέτουν ούτε την προγραμματική και ιδεολογική εσωτερική συνοχή ούτε την αναγκαία ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση στο κοινωνικό σώμα. Το στοίχημα είναι η συγκρότηση του «μεγάλου μνημονιακού συνασπισμού», του οποίου πρόπλασμα υπήρξε το πολιτικό άθροισμα που στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αυτός ο συνασπισμός, συναρθρωμένος με την «πολυδαίδαλη υπερδομή» του ΔΝΤ και του διευθυντηρίου της Ευρωζώνης θα αποτελέσει το πολιτικό υποκείμενο προσανατολισμού και ελέγχου των πολιτικών διαδικασιών στη χώρα. Και γύρω από αυτόν τον συνασπισμό θα διαμορφωθεί ένας αστερισμός υβριδικών πολιτικών μορφωμάτων που θα λειτουργούν ως «λελογισμένη» αντιπολίτευση και ως αναχώματα σε ανεπιθύμητες μετατοπίσεις προς τα αριστερά. Δεν θα αμφισβητούν όμως την αναγκαιότητα και τη νομιμότητα των μνημονίων. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΝΤ-ΕΕ-ΤΡΟΙΚΑ ?ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ΝΤΟΡΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΔΡΑΣΗ ΚΑΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η

    πιο καλή επιλογή του Σαμαρα.

    Συμβολίζει ακριβώς αυτό που φοβάται

    η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

    Π £££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££
    Α $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
    Σ """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
    Ο £££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££
    Κ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$


    σημείωση. " = ΡΑΒΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ.


    ο χρυσός Ολυμπιονίκη αρσιβαρίστας
    που έγινε ________ αριβίστας...
    του ΠΙΟ Γελοίου
    και επικίνδυνου ανθρώπου
    ( Αυτοκράτοροςς Μπένυ Αλί Χεσελασιέ του ΠΑ$$ΟΚ).


    ειναι το χειρότερο παράδειγμα
    στην Νεοελληνική Ιστορία.

    με διαφορά.


    Ταυτίστηκε με το κόμμα που ανήγαγε σε επιστήμη την διαφθορά και την μίζα από τις κρατικές δαπάνες, που πάντα θεωρούσε το κράτος ιδιοκτησία του.

    Πύρρο Δήμα λερώθηκες και προπαντός ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ στην συνείδηση των υγιώς σκεπτομένων πολιτών.

    ΠΥΡΡΟ ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΔΕΝ ΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ!!!!!!
    ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΤΟΤΕ.........ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ!!!!!!!Α
    ΠΟΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΑ!!


    ΠΑ$$ΟΚ...ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ: ΔΗΜΑΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΣΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!!!!!
    Η πατσουλιδου ηταν στο επικρατειας του μπατσοκ,
    παραιτηθηκε γιατι δεν την βαλανε πρωτη/δευτερη..
    ολοι τους μπατσοκικα σκατα ειναι..

    ΑΛΗΤΗ.... επιβεβαίωσε με το χειρότερο
    και πιο απεχθή τρόπο.
    οτι
    ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΤΕ ΜΠΕΣΑ.

    ΖΗΤΩ Η ΝΤΟΠΑ
    Ο ΙΑΚΩΒΟΥ
    Ο ΣΓΟΥΡΟΣ
    Ο ΣΗΜΙΤΗΣ
    ΚΑΙ ΤΟ ΠΑ$$$$ΟΚ.

    ΔΟΥΛΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tου Χρηστου Γιανναρα :
    Aν από τις επερχόμενες εκλογές προκύψει πρωθυπουργός ο κ. Aντώνης Σαμαράς, θα είναι ο τέταρτος, σε συνεχή διαδοχή, κυβερνήτης της χώρας (μετά από τους K. Σημίτη, K. Kαραμανλή και Γ. A. Παπανδρέου) δίχως κοινωνική σταδιοδρομία άλλη έξω από την επαγγελματική πολιτική.
    Mπορεί κάποιοι από τους τέσσερις να εργάστηκαν για μικρό διάστημα σε διαφορετικές βιοποριστικές απασχολήσεις, αλλά δεν σταδιοδρόμησαν εκεί, οι ικανότητες και τα προσόντα τους δεν δοκιμάστηκαν στον κοινωνικό στίβο, δεν ήταν αυτός που τους ανέδειξε ικανούς για μπροστάρηδες στο πολιτικό πεδίο…
    …Aυτό το τρομακτικό (στην κυριολεξία) δεδομένο ισχύει, με ασήμαντες παραλλαγές, και για τους τρεις προηγηθέντες πρωθυπουργούς, όπως και για τον τώρα προαλειφόμενο: Γεννήθηκαν, περίπου προορισμένοι να γίνουν πρωθυπουργοί. Kαι μάλιστα συγκεκριμένου τύπου ή υποδείγματος: «μπαλκονάτοι». Iσως ο K. Σημίτης να έδωσε αρχικά την εντύπωση ότι δεν τον ενδιαφέρει να εντυπωσιάζει από το μπαλκόνι και προτιμάει την επιτελική δουλειά με σοβαρούς και ικανούς συνεργάτες. Σύντομα όμως αποδείχτηκε αυτή η αρχική του εικόνα συμπτωματική…
    …Tον τύπο του μπαλκονάτου αρχηγού ζήλωσε εξαρχής ολοφάνερα και ο A. Σαμαράς. Tου χαρίστηκαν όλα νωρίς: 38 χρονών υπουργός Oικονομικών και υπουργός Eξωτερικών, 42 χρονών αρχηγός της «Πολιτικής Aνοιξης» (υπέροχο όνομα για κόμμα) και γενναία η σύγκρουσή του με τον Kων. Mητσοτάκη, συμβολική φιγούρα του παλαιοκομματισμού και της εγωπάθειας. Oλα έδειχναν ότι κάτι καινούργιο μπορούσε να επενδυθεί στο πρόσωπο του Σαμαρά. Mα η διάψευση ήταν άμεση και παταγώδης: Στην πρώτη κιόλας ομιλία του, όταν σε φίνο μοντέρνο ντεκόρ εξάγγειλε την ίδρυση της «Aνοιξης», όλα έδειχναν ότι το καινούργιο, το ανυπότακτο στις φθαρμένες συμβάσεις, του ήταν απρόσιτο. Πρότυπό του το μπαλκονάτο στερεότυπο, χωρίς καν το ταλέντο να εντυπωσιάζει. Λόγος ξύλινος, τετριμμένος, θρίαμβος της κοινοτοπίας. Ως σήμερα ακόμα χειρονομεί πάνω στην όποια έδρα με κινήσεις σπασμωδικές, τάχα νευρώδεις και αποφασιστικές, μιλάει σε πρώτο ενικό θέλοντας να δείξει ηγέτης («διαπραγματεύτηκα», «δεν θα ανεχθώ») χωρίς να αντιλαμβάνεται πόσο θλιβερά εκτίθεται.
    Δεν έχει το ηγετικό χάρισμα να διαβλέψει το καινούργιο: Ποια γοητεία ακαταμάχητη θα ασκούσε ένα ριζικά διαφορετικό είδος πολιτικού λόγου. Γυμνού από κάθε στόμφο, παραιτημένου από την ένταση του δήθεν πάθους. Πολιτικός λόγος δημόσιος, με την απλότητα και προσήνεια του ιδιωτικού. Oπως κουβεντιάζουν οι άνθρωποι όταν τους ενδιαφέρει αυτό που έχουν να πουν και όχι οι εντυπώσεις που θα προκαλέσουν. Kυρίως, με την ταπεινότητα να ομολογούν και να αναλύουν τα σφάλματά τους, τις αποτυχίες τους. Eπιμένοντας σε στόχους που αξίζουν να τους παλέψει μια κοινωνία, με τόλμη, πείσμα και θυσίες.
    Mπορεί και ο A. Σαμαράς να γεννήθηκε προορισμένος για πρωθυπουργός, αλλά αποδείχθηκε παγιδευμένος έγκαιρα στο κυρίαρχο αρτηριοσκληρωτικό καλούπι του παλαιοκομματισμού. Δεν υπάρχουν ερείσματα για να ελπίσουμε κάτι καινούργιο από τον A. Σαμαρά. Ως υπουργός (Oικονομικών, Eξωτερικών, Πολιτισμού) ήταν τόσο κοινότοπος όσο οποιοσδήποτε μετριότατος ομόλογός του. Δεν τόλμησε ποτέ το διαφορετικό, το καινοτόμο, κάποιο δείγμα ανακαινιστικής διακινδύνευσης, δημιουργικής φαντασίας, ταλέντου στρατηγικών σχεδιασμών. Eζησε τα ολέθρια σφάλματα του προκατόχου του αρχηγού στη N. Δ. και όμως τα αναπαράγει από την πρώτη στιγμή, ωσάν θεληματικά να αυτοκτονεί: Oι ίδιοι χιλιοφθαρμένοι, ανίκανοι και φαύλοι στο κομματικό προσκήνιο, το πιο αποκρουστικό δείγμα παλαιοκομματισμού στη Γενική Γραμματεία, προκλητικής φτήνιας επιλογές υποψηφίων στις εκλογές Tοπικής Aυτοδιοίκησης, τα κομματικά γραφεία πάντοτε αρένα αλληλομαχαιρωμάτων και μικρονοϊκών αντιπαλοτήτων. Iδια θανατερή απουσία κοινωνικών στοχεύσεων, καίριων μεταρρυθμιστικών προτάσεων, τόλμης για ριζική ανάταξη της κομματικής λειτουργίas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1) Φόρο ΕΤΑΚ και ΦΑΠ
    2) Φόρο για τα αγροτεμάχια ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΠ.
    3) ΕΕΤΗΔΕ ( χαράτσι στη ΔΕΗ ) ΤΟ2012, ενώ οι 100.000 αιτήσεις εξαίρεσης
    εκκρεμούν στις εφορίες της Ελλάδας και απειλούνται με δήμευση καταθέσεων
    και σπιτιών !
    4) αύξηση αντικειμενικών αξιών ( άρα διπλάσιους φόρους ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ και χαράτσια )ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΚΡΗΤΗ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ,ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΑΤΤΙΚΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ,ΑΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ.
    5) Φόρο 20% στα ενοίκια και στις καταθέσεις
    6) νέες έκτακτες εισφορές στα εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, αυτοκίνητα, ελεύθερους επαγγελματίες
    7)κατάργηση φοροαπαλλαγών, οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων,
    και των κοινωνικών επιδομάτων ΣΕ 200.000 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, αφού θα μπουν πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.
    8)ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ , άρα διπλασιασμός φόρων και ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΠΕΡΣΙ 1000 Ή 2000 ΕΥΡΩ.
    9) νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις,εφάπαξ
    10) πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,5 ευρώ και ανάλογα το φυσικό αέριο 1,3 ευρώ
    11) ΒΕΝΖΙΝΗ στα 2 ευρώ.
    12) Μείωση επιδομάτων ανεργίας και βύθιση της χώρας σε μεγαλύτερη ύφεση,
    άρα και μείωση του εσωτερικού τουρισμού, καταποντισμός των τουριστικών περιοχών, των ναυτιλιακών και αεροπορικών εταιρίων.
    13) Απολύσεις και ανεργία άλλων 200.000 ατόμων τουλάχιστον σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
    14) ΦΟΡΟ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ !
    15 )Όχι αποζημιώσεις σε ομολογιούχους που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους από το κούρεμα και σε ταμεία ασφαλισμένων και δημόσια ιδρύματα που έχασαν τα αποθεματικά τους.
    16) μηδενισμός αφορολόγητου, ακόμα και για τα παιδιά, οπότε θα αυξηθούν οι
    φόροι κατά 100%
    17 ) νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ, στις συγκοινωνίες και στις εταιρίες κοινής οφέλειας.
    18 ) ηλεκτρονικό φακέλλωμα όλων των Ελλήνων.
    19 ) ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ 13OY KAI 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ.
    20 ) Άρση της απαγόρευσης της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας λόγω χρεών
    - Σταδιακή κατάργηση του ΕΦΑΠΑΞ στο δημόσιο τομέα – Άμεση περικοπή 30% αναδρομικά

    - Σταδιακή κατάργηση της αποζημίωσης στον ιδιωτικό τομέα είτε απο απόλυση είτε απο σύνταξη.

    - Πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Προβλέπεται κατάργηση των εκπτώσεων φόρου όπως για τόκους στεγαστικών δανείων α΄κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, νοσήλια ή και ασφαλιστικές εισφορές.

    - Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 13%

    - Κατάργηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά

    - Υπαγωγή των αγροτών σε ΦΠΑ

    - Νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ποτά/τσιγάρα

    - Νέα αύξηση τέλους ταξινόμησης σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

    - Νέα αύξηση τελών κυκλοφορίας

    ΑΥΤΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΧΩΡΙΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ… ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΑ, ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ : ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟ Η ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ , ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ...

    ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ..

    ΕΝΑΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΛΑΚΑΣ ΝΕΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Συμπιλίδης? Ουάχαχαχαχα...χαχαχα

    Ο Συμπιλίδης? Ουάχαχαχαχα...χαχαχα

    Μπορεί να έγινε κακός χαμός στη ΝΔ με την υποψηφιότητα του Γ. Συμπιλίδη και τελικά να εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, όμως πληροφορίες που δημοσιεύει ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, λένε ότι ο... μίστερ "Νάντια Κομανέτσι" με τα γυαλάκια "αλά Βασιλάκη Λεβέντη", δεν θα τον αφήσει έτσι.

    Μετά τις εκλογές και στην περίπτωση που έχει αυτοδυναμία (?!) (Ουάχαχαχαχα..χαχαχαχα), θα τον τοποθετήσει σε κάποια κυβερνητική θέση, ενώ σε άλλη περίπτωση θα ζητήσει από τους συνεταίρους του, σε κυβέρνηση συνεργασίας, να τον αξιοποιήσουν.

    Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, όπως συμπληρώνει η εφημερίδα, ότι έχει ήδη προσλάβει στο Γραφείο Τύπου της ΝΔ την κόρη Συμπιλίδη.

    Ουάχαχαχαχαχα....ουάχαχαχαχα.

    Γελοίοι κακομοίρηδες της Συγγρού, θα φάτε καλά στις 6 Μαϊου!!!

    Βρε, το Συμπιλίδη...Ουάχαχαχαχα...χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΝΑ παραπάνω ΚΑΙ Ο θεοβλαμμένος

    ΚΑΙ ....υπερ Μ Α Λ Α Κ Α Σ
    ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
    ΤΗΣ ...ΠΙΠΟΚΡΑΤΟΥΣ...


    χέστε τον .........
    αλλά από απόσταση
    μην κολλήστε και κανένα Αφροδίσιο..


    Σαν την κληρονομική ΣΥΦΙΛΗ
    των ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    με τα γνωστά θανατικά
    επακόλουθα + + +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το πράσινο βατερλώ...
    Ας βγεί και ο ΓΑΠ να κάνει δήλωση στήριξης στο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ !

    Τα χαμηλά ποσοστά που αποτυπώθηκαν σε όλες σχεδόν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν δημιουργήσει κλίμα πανικού στην Ιπποκράτους.
    H χαμηλή συσπείρωση του κόμματος απασχολεί τα πράσινα επιτελεία, καθώς δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές φθάνει μόλις το 28% και οι ελπίδες όλων είναι να φθάσει τουλάχιστον το 50% .

    Αυτό, λένε, θα εξασφάλιζε στο ΠΑΣΟΚ την πρωτιά και την πρωτοβουλία σχηματισμού κυβέρνησης.
    Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα στις κατά τόπους τοπικές οργανώσεις του κόμματος με σκοπό οι κομματάρχες της επαρχίας να μαζέψουν τον κόσμο που τόσα χρόνια στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
    Όμως οι ίδιες πληροφορίες καταλήγουν στο πράσινο βατερλώ...

    Ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηριχτές που τόσα χρόνια, έστω και την τελευταία στιγμή πείθονταν να ψηφίσουν το κόμμα της... καρδιάς, τώρα λένε ότι δε θα πάνε καν να ψηφίσουν !
    Σκούρα τα πράγματα.....
    Ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος....
    Τα τηλέφωνα συνεχίζονται...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    Σχόλιο - πρόταση:
    Μετά τη δήλωση Καραμανλή υπέρ ΝΔ και Σαμαρά, το πίστευα καιρό, ότι έπρεπε να γίνει μια δήλωση Καραμανλή η οποία και θα αύξανε τα ποσοστά συσπείρωσης στη παράταξη !
    Η Ν.Δ βγαίνει κερδισμένη.

    Όμως τώρα μου άνοιξε η όρεξη.
    Θα ήθελα κάτι ακόμα…
    Ας βγεί και ο ΓΑΠ να κάνει δήλωση στήριξης στο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ!
    Η Ν.Δ και πάλι θα κερδίσει
    από αυτό !



    AΠΟ ΤΟ ..
    Ε Μ Π Ρ Ο Σ... για Ανάπτυξη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το πράσινο βατερλώ...
    Ας βγεί και ο ΓΑΠ να κάνει δήλωση στήριξης στο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ !

    Τα χαμηλά ποσοστά που αποτυπώθηκαν σε όλες σχεδόν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν δημιουργήσει κλίμα πανικού στην Ιπποκράτους.
    H χαμηλή συσπείρωση του κόμματος απασχολεί τα πράσινα επιτελεία, καθώς δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές φθάνει μόλις το 28% και οι ελπίδες όλων είναι να φθάσει τουλάχιστον το 50% .

    Αυτό, λένε, θα εξασφάλιζε στο ΠΑΣΟΚ την πρωτιά και την πρωτοβουλία σχηματισμού κυβέρνησης.
    Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα στις κατά τόπους τοπικές οργανώσεις του κόμματος με σκοπό οι κομματάρχες της επαρχίας να μαζέψουν τον κόσμο που τόσα χρόνια στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
    Όμως οι ίδιες πληροφορίες καταλήγουν στο πράσινο βατερλώ...

    Ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηριχτές που τόσα χρόνια, έστω και την τελευταία στιγμή πείθονταν να ψηφίσουν το κόμμα της... καρδιάς, τώρα λένε ότι δε θα πάνε καν να ψηφίσουν !
    Σκούρα τα πράγματα.....
    Ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος....
    Τα τηλέφωνα συνεχίζονται...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    Σχόλιο - πρόταση:
    Μετά τη δήλωση Καραμανλή υπέρ ΝΔ και Σαμαρά, το πίστευα καιρό, ότι έπρεπε να γίνει μια δήλωση Καραμανλή η οποία και θα αύξανε τα ποσοστά συσπείρωσης στη παράταξη !
    Η Ν.Δ βγαίνει κερδισμένη.

    Όμως τώρα μου άνοιξε η όρεξη.
    Θα ήθελα κάτι ακόμα…
    Ας βγεί και ο ΓΑΠ να κάνει δήλωση στήριξης στο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ!
    Η Ν.Δ και πάλι θα κερδίσει
    από αυτό !



    AΠΟ ΤΟ ..
    Ε Μ Π Ρ Ο Σ... για Ανάπτυξη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση