GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ολλανδία πριν το τέλος της Ευρωζώνης;;..

Ο Βίλεμ Μπούτερ , επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι η Γερμανία είναι ‘η μόνη χώρα που εντίμ...

Ο Βίλεμ Μπούτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι η Γερμανία είναι ‘η μόνη χώρα που εντίμως διαθέτει την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση μεταξύ των επτά πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου’. Τα υπόλοιπα κράτη έχουν την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση ‘με τη...
χάρη του Θεού και των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ο Βίλεμ Μπούτερ αναφέρονταν τότε στη Γαλλία, αλλά η εκτίμηση του αφορά και τα άλλα τρία κράτη της Ευρωζώνης που διατηρούν ακόμη την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση και δεν είναι η Γερμανία: τη Φιλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Οπότε μετά την κατάρρευση των συνομιλιών της ολλανδικής κυβέρνησης για τις περικοπές δημοσίων δαπανών και την διαφαινόμενη ανακοίνωση πρόωρων εκλογών, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης μπορεί σύντομα να πάψουν να χαρίζονται στην Ολλανδία.
Η Ολλανδία δεν έχει κανένα πρόβλημα με το δημόσιο χρέος της που στα τέλη του 2011 ήταν μόλις στο 66% του ΑΕΠ. Το έλλειμμά της φέτος αναμένεται στο 4.6% του ΑΕΠ – δηλαδή ψηλότερα από το 3% που θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν και καθόλου υπερβολικό για τα δεδομένα της σημερινής Ευρώπης. Η Ολλανδία όμως έχει μεγάλο πρόβλημα με τη συνεχιζόμενη πτώση των ακινήτων που έχουν επιβαρύνει τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια τα οποία ξεπερνούν το 100% του ΑΕΠ. Ακόμη χειρότερα είναι τα μεγέθη σε ό,τι αφορά το συνολικό χρέος των νοικοκυριών – για στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες – που βρίσκεται στο 249% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
Σε αντίθεση με την Ισπανία και την Ιρλανδία όπου η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων έπληξε τόσο τα νοικοκυριά όσο και τη φερεγγυότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων, η Ολλανδία δεν είχε κατασκευαστική έκρηξη, άρα δεν είδε και την ανεργία της να αυξάνει όταν έσκασε η φούσκα της αγοράς κατοικιών. Η ανεργία στην Ολλανδία σήμερα βρίσκεται κάτω του 5%. Αλλά το χρέος των νοικοκυριών συμπιέζει την κατανάλωση και τις επενδύσεις και έχει παρασύρει τη χώρα σε ύφεση από το τρίτο τρίμηνο του 2011. Τα όποια δημοσιονομικά προβλήματα της Ολλανδίας είναι συνέπεια του γενικότερου οικονομικού της προβλήματος και όχι συνεπώς η αιτία.
Η περίπτωση της Ολλανδίας παρουσιάζει ενδιαφέρον επειδή μέχρι πρόσφατα υπήρξε λιμάνι σταθερότητας ενώ οι αξιωματούχοι της ασκούσαν σκληρή κριτική στα κράτη του Νότου προκειμένου να βάλουν τα δημοσιονομικά τους σε τάξη. Αλλά φαίνεται ότι αρχίζουν να αυξάνονται οι αντιστάσεις στη λιτότητα εν γένει στην Ευρώπη καθώς πολλοί οικονομολόγοι αμφισβητούν ότι οι δραστικές περικοπές δαπανών θα βοηθήσουν τα κράτη να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Το ζητούμενο για την ολλανδική κυβέρνηση ήταν να συμφωνήσει σε περικοπές δαπανών ύψους 14 δις ευρώ – όχι μικρές αλλά που τις άντεχε η ολλανδική οικονομία. Υποτίθεται ότι μετά από συνομιλίες 7 εβδομάδων, το πακέτο είχε συμφωνηθεί. Αλλά τελευταία στιγμή το Κόμμα της Ελευθερίας που εκφράζει την ευρωσκεπτικιστική δεξιά και είχε στηρίξει την κυβέρνηση Ρούτε για 18 μήνες απέσυρε τη στήριξη του. Ο επικεφαλής του δήλωσε ότι το έκανε επειδή κουράστηκε πια με τα αιτήματα των Βρυξελλών. «Δεν θέλουμε να μειώσουμε δημόσιες δαπάνες ύψους 14 δις ευρώ και την ίδια στιγμή να μεταβιβάσουμε κάποια άλλα δις ευρώ στις Βρυξέλλες για τον τρομερό μηχανισμό που χρηματοδοτεί την αδύναμη Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Με αποτέλεσμα τη μεγάλη αντίδραση των ΜΜΕ που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τον Γκέερτ Βίλντερς ως ανεύθυνο ενώ οι σκιτσογράφοι τους τον αναπαράστησαν με μωρό στις πάνες να παίζει με τα σπίρτα και να βάζει φωτιά στη χώρα.
Κατόπιν τούτου, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στράφηκε στα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά προσέκρουσε στην άρνησή τους. Οι μεν Σοσιαλιστές δήλωσαν ότι δεν μπορούν να δεχτούν τόσο μεγάλη μείωση δαπανών που θα πλήξει την οικονομία και τον κόσμο, ενώ το κόμμα των Εργατικών υποστήριξε ότι η Ολλανδία πρέπει να πάρει περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα προκειμένου να μην πιέσει την οικονομία της. Αλλά ο Ρούτε επέμεινε ότι πρέπει να στείλει τα σχέδια περικοπών στις Βρυξέλλες στις 30 Απριλίου, ότι η Ολλανδία δεν έχει περισσότερο χρόνο για να πετύχει το στόχο και ότι δεν μπορεί μέσα σε μια τέτοια συγκυρία να επιδείξει άρνηση έναντι του δημοσιονομικού συμφώνου.
«Η εξέλιξη αυτή είναι σαφώς αρνητική για το ολλανδικό δημόσιο με δεδομένο το ότι προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα» έγραψαν οι αναλυτές της Moody’s. «Δεδομένου αυτού του γεγονότος, η Ολλανδία μπαίνει σε μια περίοδο δοκιμασίας από μια περίοδο σχετικής ισχύος».
Η υποβάθμιση της Ολλανδίας κατόπιν τούτων ίσως να μην αργήσει και είναι βέβαιο ότι θα συνεγείρει κύματα χαιρεκακίας σε κάποιες πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Νότου. Τα στελέχη της κυβέρνησης Ρούτε υπήρξαν οι πιο σκληροί υποστηρικτές της δημοσιονομικής λιτότητας στην ευρωπαϊκή ‘περιφέρεια’ μια κατηγορία που μοιάζει όμως να χάνει το νόημά της από τη στιγμή που το πρόβλημα πλησιάζει τον πυρήνα. Αλλά με την πολιτική τάξη της Ευρώπης να είναι κολλημένη στο μοντέλο της διάσωσης των ‘φτωχών του Νότου’ που χρηματοδοτεί ο ‘πλούσιος Βορράς’, θα είναι μικρή η παρηγοριά για όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θα βλέπουν τις τάξεις των αξιόχρεων πιστωτών να μειώνονται.
banksnews.gr

7 σχόλια

  1. Και ενταξει θα μου πεις..
    Προκειμενου να ειναι υποψηφια τα γουρουνια παγκαλα,τουρκογλου,τα γελοια νουμερα λοβερδο κουτρουμανη,τα αλκοολικα καθικια κακλαμανη ...και λοιπα φυτα ,ζωα,μαιμουδες,χτυκιαρηδες,μπασταρδοι,βρωμυλοι κλπ κλπ..ας ειναι οποιοδηποτε αλλος..

    Ομως.. Αγαπητοι μου φιλοι..

    Εχετε προσεξει ποσοι υποψηφιοι ειναι καραβαναδες εν αποστρατεια??

    Ημαρτον ρε οι ελεεινοι!!!

    Βλεπεις π.χ φαφουτης πιπης στρατηγος ε.α ,υποψηφιος βουλευτης του λαος,της αλητοσυμμοριας πασοκ,του καμμενου του ακαυστου του πειξαι του δειξαι..

    Καλα ρε γαμωτοοο..
    Ρε σιχαμενοι καραβαναδες παιρνετε την συνταξη σας ,την αριστοκρατικη σας συνταξαρα...
    Η "πατρις" που υπηρετησε εσεις ρε τουβλα ,ρε μοσχαρια ρε αχρηστα "αντιπαραγωγικα στοιχεια" σας ειπε ευχαριστω που την υπηρετησατε ,σας εδωσε γενναιαν συνταξη (γαμημενοι επιορκοι) και σας ειπε αντε γεια..
    Δεν σας χρειαζομαι αλλο..

    ΕΣΕΙΣ ρε πουστηδες γιατι θελετε ξανα να την .."ξανα-υπηρετησετε"(!!) σαν βουλευτες??
    Γιατι ρε μαμουνια??????

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κυριακή Σταμαδιάνου δικηγόρος,συνεργάστηκε στενά με την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για να εκλεγεί αντιπρόεδρος της ένωσης νέων δικηγόρων αθηνών.Ντροπή Βενιζέλο που επιβραβέυεις τέτοια άτομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Κυριακή Σταμαδιάνου δικηγόρος,συνεργάστηκε στενά με την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για να εκλεγεί αντιπρόεδρος της ένωσης νέων δικηγόρων αθηνών.Ντροπή Βενιζέλο που επιβραβέυεις τέτοια άτομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tου Χρηστου Γιανναρα :
    Aν από τις επερχόμενες εκλογές προκύψει πρωθυπουργός ο κ. Aντώνης Σαμαράς, θα είναι ο τέταρτος, σε συνεχή διαδοχή, κυβερνήτης της χώρας (μετά από τους K. Σημίτη, K. Kαραμανλή και Γ. A. Παπανδρέου) δίχως κοινωνική σταδιοδρομία άλλη έξω από την επαγγελματική πολιτική.
    Mπορεί κάποιοι από τους τέσσερις να εργάστηκαν για μικρό διάστημα σε διαφορετικές βιοποριστικές απασχολήσεις, αλλά δεν σταδιοδρόμησαν εκεί, οι ικανότητες και τα προσόντα τους δεν δοκιμάστηκαν στον κοινωνικό στίβο, δεν ήταν αυτός που τους ανέδειξε ικανούς για μπροστάρηδες στο πολιτικό πεδίο…
    …Aυτό το τρομακτικό (στην κυριολεξία) δεδομένο ισχύει, με ασήμαντες παραλλαγές, και για τους τρεις προηγηθέντες πρωθυπουργούς, όπως και για τον τώρα προαλειφόμενο: Γεννήθηκαν, περίπου προορισμένοι να γίνουν πρωθυπουργοί. Kαι μάλιστα συγκεκριμένου τύπου ή υποδείγματος: «μπαλκονάτοι». Iσως ο K. Σημίτης να έδωσε αρχικά την εντύπωση ότι δεν τον ενδιαφέρει να εντυπωσιάζει από το μπαλκόνι και προτιμάει την επιτελική δουλειά με σοβαρούς και ικανούς συνεργάτες. Σύντομα όμως αποδείχτηκε αυτή η αρχική του εικόνα συμπτωματική…
    …Tον τύπο του μπαλκονάτου αρχηγού ζήλωσε εξαρχής ολοφάνερα και ο A. Σαμαράς. Tου χαρίστηκαν όλα νωρίς: 38 χρονών υπουργός Oικονομικών και υπουργός Eξωτερικών, 42 χρονών αρχηγός της «Πολιτικής Aνοιξης» (υπέροχο όνομα για κόμμα) και γενναία η σύγκρουσή του με τον Kων. Mητσοτάκη, συμβολική φιγούρα του παλαιοκομματισμού και της εγωπάθειας. Oλα έδειχναν ότι κάτι καινούργιο μπορούσε να επενδυθεί στο πρόσωπο του Σαμαρά. Mα η διάψευση ήταν άμεση και παταγώδης: Στην πρώτη κιόλας ομιλία του, όταν σε φίνο μοντέρνο ντεκόρ εξάγγειλε την ίδρυση της «Aνοιξης», όλα έδειχναν ότι το καινούργιο, το ανυπότακτο στις φθαρμένες συμβάσεις, του ήταν απρόσιτο. Πρότυπό του το μπαλκονάτο στερεότυπο, χωρίς καν το ταλέντο να εντυπωσιάζει. Λόγος ξύλινος, τετριμμένος, θρίαμβος της κοινοτοπίας. Ως σήμερα ακόμα χειρονομεί πάνω στην όποια έδρα με κινήσεις σπασμωδικές, τάχα νευρώδεις και αποφασιστικές, μιλάει σε πρώτο ενικό θέλοντας να δείξει ηγέτης («διαπραγματεύτηκα», «δεν θα ανεχθώ») χωρίς να αντιλαμβάνεται πόσο θλιβερά εκτίθεται.
    Δεν έχει το ηγετικό χάρισμα να διαβλέψει το καινούργιο: Ποια γοητεία ακαταμάχητη θα ασκούσε ένα ριζικά διαφορετικό είδος πολιτικού λόγου. Γυμνού από κάθε στόμφο, παραιτημένου από την ένταση του δήθεν πάθους. Πολιτικός λόγος δημόσιος, με την απλότητα και προσήνεια του ιδιωτικού. Oπως κουβεντιάζουν οι άνθρωποι όταν τους ενδιαφέρει αυτό που έχουν να πουν και όχι οι εντυπώσεις που θα προκαλέσουν. Kυρίως, με την ταπεινότητα να ομολογούν και να αναλύουν τα σφάλματά τους, τις αποτυχίες τους. Eπιμένοντας σε στόχους που αξίζουν να τους παλέψει μια κοινωνία, με τόλμη, πείσμα και θυσίες.
    Mπορεί και ο A. Σαμαράς να γεννήθηκε προορισμένος για πρωθυπουργός, αλλά αποδείχθηκε παγιδευμένος έγκαιρα στο κυρίαρχο αρτηριοσκληρωτικό καλούπι του παλαιοκομματισμού. Δεν υπάρχουν ερείσματα για να ελπίσουμε κάτι καινούργιο από τον A. Σαμαρά. Ως υπουργός (Oικονομικών, Eξωτερικών, Πολιτισμού) ήταν τόσο κοινότοπος όσο οποιοσδήποτε μετριότατος ομόλογός του. Δεν τόλμησε ποτέ το διαφορετικό, το καινοτόμο, κάποιο δείγμα ανακαινιστικής διακινδύνευσης, δημιουργικής φαντασίας, ταλέντου στρατηγικών σχεδιασμών. Eζησε τα ολέθρια σφάλματα του προκατόχου του αρχηγού στη N. Δ. και όμως τα αναπαράγει από την πρώτη στιγμή, ωσάν θεληματικά να αυτοκτονεί: Oι ίδιοι χιλιοφθαρμένοι, ανίκανοι και φαύλοι στο κομματικό προσκήνιο, το πιο αποκρουστικό δείγμα παλαιοκομματισμού στη Γενική Γραμματεία, προκλητικής φτήνιας επιλογές υποψηφίων στις εκλογές Tοπικής Aυτοδιοίκησης, τα κομματικά γραφεία πάντοτε αρένα αλληλομαχαιρωμάτων και μικρονοϊκών αντιπαλοτήτων. Iδια θανατερή απουσία κοινωνικών στοχεύσεων, καίριων μεταρρυθμιστικών προτάσεων, τόλμης για ριζική ανάταξη της κομματικής λειτουργίas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΤΣΙ στο ..ασχετο..Δαγκωτο ρε ..στο κομμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΝΤΟΡΟ-ΚΑΤΣΕΛΟΚΟΥΒΕΛΗΣ..ασχετο.. ετσι για οσα δεν λενε τα φερεφωνα οι εγκαθετοι οι ραγιαδες..ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030 προβλεπει τη σαρωτικη αλλαγη στην ασφαλιση ωστε να μειωθουν στο ελαχιστο οι δαπανες για την υγεια,να μειωθουν οι ασφαλιστικες δαπανες των εργοδοτων και να αυξηθουν οι εισφορες των αυτοαπασχολουμενων θα καταργηθουν σταδιακα θεραπειες ,ιατρικες εξετασεις και φαρμακα που μεχρι τωρα καλυπταν τα ασφλ.ταμεια. Αυτο θα φερει σαφη επειδεινωση στους ορους ζωης ολοκληρης της κοινωνιας..στελεχη του ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και συμφωνησε Ο ΑΝΤΩΝΟΒΑΓΓΕΛΗΣ και ολοι εμεις οι ραγιαδες..ασχετο..στην ΡΟΥΜΑΝΙΑ με το ΔΝΤ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑ 25% ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΤΑ 5,6 ΧΡΟΝΙΑ..ολε...ετσι στο ασχετο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΥΡΩΛΙΓΟΥΡΙΑ μη μασατε ρε.. μπορουμε να ζησουμε και να προχωρησουμε χωρις τους ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ της χωρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τις περιουσιες τις εκαναν οι παππουδες και οι πατεραδες μας με την ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ και θα τα χασουμε ολα με τΟ ΕΥΡΩ..ΕΥΡΩΛΙΓΟΥΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση