GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ!..

Χρονογράφημα της Αλίκης Αλεξίου http://www.nasostsaganelis.gr/ «Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ, μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έ...

Χρονογράφημα της Αλίκης Αλεξίου
http://www.nasostsaganelis.gr/

«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ,
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη,...
Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν έξω.» (Κ.Π. Καβάφης)

"Χριστέ μου, για ποιους σταυρώθηκες;"
Πάντα αυτός ο χώρος με τρόμαζε. Tο περιθώριο.
Παιδί, στα πρώτα μου γραψίματα, στο πρώτο μου τετράδιο, δεν καταλάβαινα γιατί...
υπήρχε αυτή η κάθετη γραμμή στη σελίδα.
Η μάνα μου, η δασκάλα μου μού φώναζαν: ΄΄Πρόσεχε! Μη βγαίνεις στο περιθώριο!΄΄
Μου ΄φευγαν τα έψιλον και τα άλφα κι έπρεπε να τα συμμαζεύω. Σβήσε, γράφε.
Και κάθε τόσο η φωνή των μεγάλων: Πρόσεχε, πάλι βγήκες στο περιθώριο.
Ποιος τράβηξε αυτή τη γραμμή και γιατί;
Τι πείραζε η ευθεία οριζόντια γραμμή, ο δρόμος της αλφαβήτας να γράφεται ως την άκρη της σελίδας και να μην έχουμε γραμματάκια ΄΄εκτός΄΄;
Αργότερα διέκρινα τη γραμμή στο σπίτι, στις οικογένειες, στις μικρές κοινωνικές ομάδες και ανατρίχιασα. Μόλις διακριτή βέβαια, διακριτική, θα έλεγα, αμυδρή.
Και πήγε κι έκατσε έξω από τη γραμμή το πολύ φοβισμένο παιδί, το ΄΄ανεπιθύμητο΄΄ άτομο, το ειδικό μέλος, το απροσάρμοστο πλάσμα, ο βαρετός γέροντας, η φτωχή, μακρινή συγγένισσα, ο κατ΄ επανάληψη άτυχος, το υπηρετικό προσωπικό.
Αλλά η μεγάλη γραμμή χαράχτηκε βαθιά στο σώμα της κοινωνίας.
Αμείλικτη, μελανή, αδιαπέραστη, αδυσώπητη.
Η λέξη μπορεί να γραφτεί και στο περιθώριο. Κάποιος θα βρεθεί να τη διαβάσει.
Εδώ δε χωράνε αστεία. Πας αδιάβαστος.
Εδώ στριμώχνονται, στοιβάζονται, κι αλληλοσπρώχνονται αποδιωγμένοι και κατατρεγμένοι, πρόσφυγες και φυγάδες, άκληροι κι απόκληροι, ορφανά κι αζήτητα, εθισμένοι κι αποφυλακισμένοι. ΄Ατομα του πεζοδρομίου, του υπογείου, του καταγωγίου.
Παιδιά του Ουγκώ και του Ντοστογιέφσκι, άθλια, ταπεινά και καταφρονεμένα.
Και όλο πληθαίνουν κι ο ζοφερός χώρος στενεύει.
Αποπνικτικά αλληλοκρατιούνται μην πέσουν, μη βρεθούν εκτός (πόσο άλλο εκτός;), όπως τα έψιλον και τα άλφα μου. Κι εγώ τρομάζω.
Εδώ στριμώχνεται όλο το σόι του Γιάννη Αγιάννη...
Κι ο Ιαβέρης φαρδύς-πλατύς στο μέσο της κατάλευκης σελίδας.

3 σχόλια

  1. Την πολιτική διεύθυνση του εγχειρήματος είναι αδύνατο να την ασκήσουν αυτοδύναμα η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ. Δεν διαθέτουν ούτε την προγραμματική και ιδεολογική εσωτερική συνοχή ούτε την αναγκαία ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση στο κοινωνικό σώμα. Το στοίχημα είναι η συγκρότηση του «μεγάλου μνημονιακού συνασπισμού», του οποίου πρόπλασμα υπήρξε το πολιτικό άθροισμα που στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αυτός ο συνασπισμός, συναρθρωμένος με την «πολυδαίδαλη υπερδομή» του ΔΝΤ και του διευθυντηρίου της Ευρωζώνης θα αποτελέσει το πολιτικό υποκείμενο προσανατολισμού και ελέγχου των πολιτικών διαδικασιών στη χώρα. Και γύρω από αυτόν τον συνασπισμό θα διαμορφωθεί ένας αστερισμός υβριδικών πολιτικών μορφωμάτων που θα λειτουργούν ως «λελογισμένη» αντιπολίτευση και ως αναχώματα σε ανεπιθύμητες μετατοπίσεις προς τα αριστερά. Δεν θα αμφισβητούν όμως την αναγκαιότητα και τη νομιμότητα των μνημονίων. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΝΤ-ΕΕ-ΤΡΟΙΚΑ ?ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ΝΤΟΡΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΔΡΑΣΗ (ΚΑΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ-ΓΑΠ(ΠΑΣΟΚ) ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ-ΜΕΙΟΔΟΣΙΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ(ΝΔ) ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ-ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΔΩΣΙΛΟΓΗ-ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ...ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ.. ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ.. ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΣΑ ΛΟΓΙΑ ΕΤΣΙ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση