GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η καθημερινότητα δεν περιμένει τις εκλογές...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος Ο Μάρτιος του 2012 θα καταγραφεί από τον ιστορικό του μέλλοντος ως ο μήνας που... δρομολο...

Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Ο Μάρτιος του 2012 θα καταγραφεί από τον ιστορικό του μέλλοντος ως ο μήνας που... δρομολογήθηκαν(μοναδική λέξη για τον προσδιορισμό της μελλοντικής ασάφειας στην πολιτική!) οι λύσεις για όλα τα καίρια θέματα της καθημερινότητας. Αυτά που μπορεί επί πολλά χρόνια να ταλαιπωρούν τον μέσο πολίτη, αλλά η οικονομική κρίση επιδείνωσε όχι μόνο την έκταση και... την ένταση τους, μα όξυνε και τον τρόπο με τον οποίο τα αντιλαμβανόμαστε ως κρίσιμο μέρος της ζωής μας. Λαθρομετανάστευση, εγκληματικότητα, ακρίβεια, γραφειοκρατία – διαφθορά, όλα αποκτούν διακριτή... νοητή διαδρομή προς την επίλυση ελέω προεκλογικής περιόδου και ανάγκης να ανοίξει ο διάλογος πέρα από την διαπραγματευτική κι εκτελεστική ικανότητα της κυβέρνησης στον πολιτικοοικονομικό μνημονιακό Αρμαγεδώνα!
Το περιβόητο «τείχος» στον Έβρο... ετοιμάζεται πλέον πυρετωδώς. Η Αθήνα θα ανακτήσει τις αναπνοές της, αφού αυτή τη φορά η κρατική «σκούπα» θα είναι εξελιγμένης τεχνολογίας. Μόνο που την Άνοιξη μαζεύονται τα χειμωνιάτικα χαλιά και η σκόνη δεν κρύβεται απλά τακτοποιώντας την, με καταμερισμό στις τέσσερις γωνίες του σπιτιού!
Η λαθρομετανάστευση για μια χώρα εισόδου όπως η δική μας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη ρίζα της με επιθετικές ρητορίες καιπροεκλογικές... ασκήσεις θάρρους! Η επαναπροώθηση προς την Τουρκία δεν θα προχωρήσει με ευχολόγια, ούτε οι δεσμεύσεις του Δουβλίνου ΙΙ θα τροποποιηθούν χωρίς διεθνείς συμμαχίες. Είναι κοινό μυστικό ότι το ζήτημα απαιτεί υψηλού επιπέδου διαπραγμάτευση και πίεση κι όχι ανακύκλωση ενός ανέξοδου δυναμισμού εσωτερικής κατανάλωσης!
Η πατατολαγνεία άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για το ρόλο των μεσαζόντων και των καρτέλ στη συντήρηση της ακρίβειας, αλλά μοιάζει να εξαντλείται μαζί με τα αποθέματα από το Νευροκόπι, μέσα σε ένα ροζ συννεφάκι αυτοοργάνωσης περιορισμένων δυνατοτήτων καιθεωρητικές γενικεύσεις για τη σύγχρονη οργάνωση της κάθετης παραγωγής.
Όσο το κράτος δεν αναλαμβάνει με συνέπεια την εποπτική ευθύνη της αναμορφώνοντας πρωτίστως τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την επιτροπή ανταγωνισμού και δεν γίνεται κοινός τόπος στον αγροτικό, κι όχι μόνο, πληθυσμό ότι οι συνέργιες και οι οικονομίες κλίμακαςμπορούν να αναμορφώσουν πλήρως τις παραγωγικές δομές, η όλη συζήτηση θα παραμένει στο φιλολογικό επίπεδο.
Επιτροπές ξηλώνονται, δημόσιοι λειτουργοί κατηγορούνται για υπεξαίρεση, παρατυπίες, παράκαμψη του νόμου, ρουσφετολογικά επιδόματα και συντάξεις αποκαλύπτονται. Θετική εξέλιξη, ξηλώνεται τοκουβάρι της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, θα έλεγε κανείς, εύλογα! Θα συμφωνούσαμε απόλυτα αν όλα αυτά δεν έμεναν στην περιπτωσιολογία και τον τηλεοπτικό εντυπωσιασμό.
Μια χώρα που μετά από 30 χρόνια Ευρωπαϊκής πορείας δεν έχει ολοκληρώσει το κτηματολόγιο και το περιουσιολόγιο της, συνεχίζει ακόμα να προσδοκά την ολοκληρωμένη μηχανογράφηση και την ηλεκτρονική διασύνδεση των δημοσίων υπηρεσιών, αδυνατεί να περιορίσει άχρηστες κοστοβόρες διαδικασίες που διαιωνίζουν ένα σύστημα ταλαιπωρίας του πολίτη, δεν μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη επειδή «ξύθηκε» λίγο η κορυφή του παγόβουνου.
Τα ζητήματα της καθημερινότητας συχνά παραβλέπονται ως δευτερεύοντα και οι πολιτικοί καταφεύγουν στην πρόσκαιρη ανάδειξη τους, όταν επιδιώκουν την ανάκτηση ενός εναλλακτικού εκλογικού πλεονεκτήματος. Όλα όμως αυτά τα θέματα έχουν τη ρίζα τους στιςχρόνιες παθογένειες της κρατικής διαχείρισης, στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για σύγκρουση με τα αντίστοιχα συμφέροντα κι ενός επεξεργασμένου, πραγματοποιήσιμου σχεδίου με επιλεγμένους αδιαπραγμάτευτους στόχους.



4 σχόλια

  1. Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΟΝΟ ΜΟΥΤΖΕΣ ΘΑ ΡΙΞΕΙ .ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΔΡΟΜΟ Ο ΕΝΘΕΡΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΑΒΟΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ Η ΟΤΙ ΒΡΗΚΑΝ ΕΔΑΦΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΔΟΠΟΝΤΙΚΕΣ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ .ΤΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ ΣΤΑΓΓΑΛΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΙ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ.ΑΜΕΛΗΤΕΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΑΡΠΑΓΕΣ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΚΑΤΑΠΙΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΚΑΤΑΠΙΑΣΤΟΥΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΟΥΤΣΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?...ΜΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΣΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ,,ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ 3 ΓΕΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ,,ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ-ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ - ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ..ΛΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΑΜΕΣΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ !
    "ΟΣΟΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΤΕ !
    ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΤΕ ΕΜΠΟΔΙΑ !"

    Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΔΕΙΛΙΑΣ.

    ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ ΝΑ ΖΩΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΚΑΡΤΕΡΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΗΡΩΙΣΜΟΥ,
    ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΑΞΗ ΗΡΩΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ ΤΟΝ " ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ " ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΕΙ !!!
    ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΕΙΛΟΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ ΑΛΛΑ ΕΝΔΟΞΟΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ !!!

    ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΝΑ ΜΥΝΗΜΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥ Κ Α Μ Ι Κ Α Ζ Ι !!!!
    ΠΟΤΕ ΠΙΑ Ο ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ !

    ΣΟΚ ΣΤΟ ΣΟΚ
    ΔΕΟΣ ΣΤΟ ΔΕΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση