GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντέχει το φακελάκι παρά την κρίση...

Παρά την κρίση , το φακελάκι στην Ελλάδα καλά κρατεί και, ελαφρώς ελαφρύτερο, εξακολουθεί να βασιλεύει ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα με πρωτοκ...

Παρά την κρίση, το φακελάκι στην Ελλάδα καλά κρατεί και, ελαφρώς ελαφρύτερο, εξακολουθεί να βασιλεύει ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα με πρωτοκαθεδρία στα νοσοκομεία, τις εφορίες και τις πολεοδομίες. Για πρώτη φορά, όμως, παρατηρείται αντίδραση και αλλαγή στη στάση των πολιτών, αφενός με...
την άρνηση δωροδοκίας και αφετέρου με τη θεώρηση ότι η μη έκδοση αποδείξεων ισοδυναμεί με περιστατικό διαφθοράς.
Αυτή είναι η εικόνα της «μικροδιαφθοράς» στην Ελλάδα του 2011, σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος για το φακελάκι σε περίοδο κρίσης, την οποία παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Μπακούρης και ο πρόεδρος της εταιρείας Public Issue, Γιάννης Μαυρής. Μιας έρευνας που διεξήχθη σε διπλάσιο, σε σχέση με πέρσι, δείγμα 12.000 ατόμων, ισοκατανεμημένο χρονικά και γεωγραφικά, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αποκαλύπτει την πλήρη χαρτογράφηση του φαινομένου, από την έκταση, τον χρόνο, τον χώρο, μέχρι την υπόθεση και το ποσό.
Σύμφωνα με το χάρτη της διαφθοράς, το 10,8% των Ελλήνων, με την μερίδα του λέοντος στο Λεκανοπέδιο, έχει πέσει και φέτος θύμα διαφθοράς, το 7,4% (7,2%, το 2010) στο Δημόσιο και το 3,4% (4%, το 2010) στον ιδιωτικό τομέα, καταβάλλοντας βάσει του εκτιμώμενου μεγέθους 554 εκατ. ευρώ έναντι των 632 εκατ. ευρώ του 2010, με μέσον όρο των χρηματικών ποσών τα 1.406 ευρώ (1.623 ευρώ, το 2010).
Στα δημόσια νοσοκομεία «χτυπάει το κόκκινο» στον τιμοκατάλογο της διαφθοράς, καθώς το φακελάκι κυμαίνεται από 100 μέχρι 30.000 ευρώ για επέμβαση και από 30 έως 20.000 ευρώ για «γρηγορόσημο». Ακολουθούν οι εφορίες, με το κλείσιμο ή τον έλεγχο των βιβλίων να «χρεώνεται» από 100 έως 20.000 ευρώ και την έκδοση δικαιολογητικών από 15 έως 1.000 ευρώ. Ενώ μια γερή δόση έχουν και οι πολεοδομίες, με την οικοδομική άδεια να κυμαίνεται από 200 έως 8.000 ευρώ και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων από 200 έως 5.000 ευρώ.
«Φθηνότερος» ο ιδιωτικός τομέας, με την επέμβαση στα νοσοκομεία να κυμαίνεται από 150 έως 7.000 ευρώ και τις ιατρικές εξετάσεις από 30 έως 500 ευρώ, ενώ ένας έλεγχος ΚΤΕΟ κοστίζει επιπλέον από 20 έως 100 ευρώ και ένα δίπλωμα οδήγησης από 40 έως 500 ευρώ.
Άρνηση στο φακελάκι
Άξιο λόγου, όμως, είναι η ανάδυση – για πρώτη φορά - της άρνησης στο φακελάκι. Όπως προέκυψε από την έρευνα, το 25% των ερωτηθέντων στο δημόσιο τομέα και το 21% στον ιδιωτικό αρνήθηκε να πληρώσει φακελάκι. Το ίδιο πρωτοεμφανιζόμενη είναι και η αντίληψη των πολιτών ότι η μη έκδοση απόδειξης συνιστά πράξη διαφθοράς, η οποία δεν συνυπολογίστηκε στην παρούσα έρευνα.
Όσο για το μέλλον του φαινομένου, όπως επισήμανε ο κ. Μαυρής, προκύπτει ένας «δυϊσμός» στους Έλληνες: πολλοί είναι αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από τη διαφθορά, αλλά και σχεδόν άλλοι τόσοι δεν ελπίζουν σε τέτοια αλλαγή.
Η ευαισθητοποίηση, αρχικά και η κινητοποίηση σε δεύτερο βήμα, σημείωσε ο κ. Μπακούρης, είναι ιδιαίτερης σημασίας, γι’ αυτό και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Με έρευνες, όπως αυτή, που συνιστούν εργαλείο το οποίο μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του φαινομένου και να γίνει μοχλός πίεσης προς την πολιτεία, για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις αλλά και δράσεις για την ενθάρρυνση των πολιτών να καταγγέλλουν τη διαφθορά, ώστε από συνένοχοι, να γίνουν πολέμιοί της.

8 σχόλια

  1. ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΣΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ,,ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ 3 ΓΕΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ,,ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ-ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ - ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ..ΛΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΑΜΕΣΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΟΥΤΣΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?...ΜΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΩΡΑ?.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ?ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ?ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ..ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΚΚΕ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ- ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΛΑΙΤ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΑΜΕΝΟ ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΡΕ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΠΛΕΞ!!! ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΜΑΣ ..ΕΠΙΚΑΙΡΟ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ !
    "ΟΣΟΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΤΕ !
    ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΤΕ ΕΜΠΟΔΙΑ !"

    Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΔΕΙΛΙΑΣ.

    ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ ΝΑ ΖΩΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΚΑΡΤΕΡΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΗΡΩΙΣΜΟΥ,
    ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΑΞΗ ΗΡΩΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ ΤΟΝ " ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ " ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΕΙ !!!
    ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΕΙΛΟΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ ΑΛΛΑ ΕΝΔΟΞΟΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ !!!

    ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΝΑ ΜΥΝΗΜΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥ Κ Α Μ Ι Κ Α Ζ Ι !!!!
    ΠΟΤΕ ΠΙΑ Ο ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ !

    ΣΟΚ ΣΤΟ ΣΟΚ
    ΔΕΟΣ ΣΤΟ ΔΕΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολίτες άξιοι της μοίρας τους.
    Γκρινιάζουν για τις περικοπές,
    αλλά δίνουν πολλαπλάσια σε κάθε
    είδους φακελάκια.
    Κατόπιν ψηφίζουν...υπερήφανα.
    Να μη ξεχνάμε οτι στη διαπλοκή και
    στη συναλλαγή χρειάζονται 2.
    Δικαιολογίες "δεν γίνεται αλλοιώς"
    είναι βούτυρο στο ψωμί λαμόγιων.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. + ____________________________ +


    «Ο Ανδρέας Παπανδρέου, άνοιξε ένα λάκκο.

    Ο Κώστα Σημίτης μας πέταξε μέσα.

    Κι ο Γιώργος Παπανδρέου, μας
    έθαψε » !!!

    ________ + + + + + + _________


    Η κατανομή των πολιτικών ευθυνών
    με 20 λέξεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ?

    Ναι, άμα πάρει πρέζα η Αλέκα.
    Α πηδήσου ρε σούργελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ?

    Ναι, άμα πάρει πρέζα η Αλέκα.
    Α πηδήσου ρε σούργελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση