GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επανέρχεται η συζήτηση για τα ευρωομόλογα...

Τη γνώμη του για τα πολυσυζητημένα «ευρωομόλογα» θα καταθέσει τις ερχόμενες εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια επίλ...

Τη γνώμη του για τα πολυσυζητημένα «ευρωομόλογα» θα καταθέσει τις ερχόμενες εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης χρέους.

Τρεις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εργάζονται ώστε να...
διαμορφωθεί η τελική άποψη του Ευρωκοινοβουλίου  για την Πράσινη Βίβλο της Κομισιόν, που διερευνά την σκοπιμότητα των ευρωομολόγων- ή ομολόγων σταθερότητας, όπως προτιμά να τα αποκαλεί η Κομισιόν.Η Πράσινη Βίβλος, που κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2011, διερευνά τρεις επιλογές για τα ευρωομόλογα, που κυμαίνονται από μια πλήρη αντικατάσταση της έκδοσης εθνικού χρέους μέχρι ένα μίγμα μεταξύ εθνικού και ευρωπαϊκού συστήματος.
Αν και τους ερχόμενους μήνες οι συζητήσεις στο Κοινοβούλιο θα παραμείνουν θεωρητικές σε αυτό το στάδιο (άλλωστε η Πράσινη Βίβλος αποτελεί πρόσκληση για συζήτηση), θα αποτελέσει μια καλή ένδειξη για το πού κινούνται τα κύρια πολιτικά κόμματα.Το πρώτο όργανο που θα εκδώσει τη γνώμη του είναι η επιτροπή νομικών υποθέσεων, μέχρι τα τέλη Απριλίου.
«Η πλήρης αντικατάσταση του εθνικού χρέους από ομόλογα σταθερότητας θα αποτελέσει την πιο βιώσιμη απάντηση στην κρίση χρέους, παρόλο που στερείται βασικών προϋποθέσεων στο πλαίσιο της οικονομικής και πολιτικής ένωσης», είπε η χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Raffaele Baldassarre από την Ιταλία καθώς και υπεύθυνη για την σύνταξη της γνώμης της επιτροπής νομικών υποθέσεων.
Παρά την στήριξή της στα ευρωομόλογα επί της αρχής, η επιτροπή νομικών υποθέσεων αναμένεται να απορρίψει την επιλογή πλήρους αντικατάστασης των εθνικών ομολόγων με ευρωπαϊκά, με την αιτιολόγηση ότι αυτό απαιτεί αλλαγές στις συνθήκες. Από την άλλη, θα προτείνει να προχωρήσουν τα ευρωομόλογα χρησιμοποιώντας «ένα συνδυασμό προσεγγίσεων».Έπεται η επιτροπή εσωτερικής αγοράς, η οποία και αναμένεται να εκδώσει γνώμη μέχρι τις αρχές Μαΐου.
Την τελευταία λέξη θα την έχει η επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων. Υπεύθυνος για το θέμα των ευρωομολόγων σε αυτή την επιτροπή είναι η φιλελεύθερη γαλλίδα ευρωβουλευτής Sylvie Goulard, η οποία και τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα ευρωομόλογα μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν εργαλείο-κλειδί για την έξοδο από την τρέχουσα κρίση», τόνισε πρόσφατα σε δήλωσή της.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση της Πράσινης Βίβλου για τα ευρωομόλογα από την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε σε ένα κοινό προκαταρκτικό κείμενο.
Ευρωβουλευτές υπό την Goulard και τον επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής φιλελεύθερο βρετανό  Sharon Bowles, υπογράμμισαν ότι το Κοινοβούλιο «πιστεύει ότι η προοπτική των ομολόγων σταθερότητας μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα στην ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα».
Το κείμενο παρουσίασε επίσης και μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να καταστούν πιο εφικτές οι επιλογές της Κομισιόν, όπως «τα αποτελεσματικά κίνητρα της αγοράς για τη μείωση των επιπέδων χρέους», «ένα σύστημα διαφοροποίησης των επιτοκίων μεταξύ των κρατών μελών με διαφορετικές αξιολογήσεις», «δημοσιονομική πειθαρχία και αύξηση της ανταγωνιστικότητας».
Η ιδέα της χρήσης ευρωομολόγων εισήχθη για πρώτη φορά από πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jacques Delors στα πλαίσια ενός σχεδίου, το 1993, για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση : ο πρόγονος της Ατζέντας της Λισσαβόνας και της Στρατηγικής Ευρώπη 2020.
Στόχος του ήταν, μέσω των ευρωομολόγων να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός της Ένωσης. Ένας ακόμη πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής, οRomano Prodi, υποστήριξε αυτή την ιδέα. Δεν υπήρξε όμως ποτέ συμφωνία για κάτι τέτοιο μεταξύ των κρατών μελών.
Η ιδέα αυτή ξαναήρθε στην επιφάνεια με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη το 2008. Με πολλά κράτη μέλη αναγκασμένα να έχουν ένα κόστος δανεισμού το οποίο καθιστά το χρέος τους μη βιώσιμο, η προοπτική χαμηλότοκων ευρωομολόγων ακούγεται ελκυστική σε πολλούς. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται η Γερμανία, η οποία έχει χαμηλό κόστους δανεισμού και φοβάται πως η εξασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη θα γίνει με δικό της κόστος.
Τόσο ο πρώην Επίτροπος για την ΟικονομίαJoaquin Almunia όσο και ο διάδοχος του OlliRehn υποστήριξαν την ιδέα επί της αρχής, αλλά κατέληξαν ότι δεν ήταν εφικτό λόγω της γερμανικής αντίδρασης.

5 σχόλια

  1. Και ενταξει θα μου πεις..
    Προκειμενου να ειναι υποψηφια τα γουρουνια παγκαλα,τουρκογλου,τα γελοια νουμερα λοβερδο κουτρουμανη,τα αλκοολικα καθικια κακλαμανη ...και λοιπα φυτα ,ζωα,μαιμουδες,χτυκιαρηδες,μπασταρδοι,βρωμυλοι κλπ κλπ..ας ειναι οποιοδηποτε αλλος..

    Ομως.. Αγαπητοι μου φιλοι..

    Εχετε προσεξει ποσοι υποψηφιοι ειναι καραβαναδες εν αποστρατεια??

    Ημαρτον ρε οι ελεεινοι!!!

    Βλεπεις π.χ φαφουτης πιπης στρατηγος ε.α ,υποψηφιος βουλευτης του λαος,της αλητοσυμμοριας πασοκ,του καμμενου του ακαυστου του πειξαι του δειξαι..

    Καλα ρε γαμωτοοο..
    Ρε σιχαμενοι καραβαναδες παιρνετε την συνταξη σας ,την αριστοκρατικη σας συνταξαρα...
    Η "πατρις" που υπηρετησε εσεις ρε τουβλα ,ρε μοσχαρια ρε αχρηστα "αντιπαραγωγικα στοιχεια" σας ειπε ευχαριστω που την υπηρετησατε ,σας εδωσε γενναιαν συνταξη (γαμημενοι επιορκοι) και σας ειπε αντε γεια..
    Δεν σας χρειαζομαι αλλο..

    ΕΣΕΙΣ ρε πουστηδες γιατι θελετε ξανα να την .."ξανα-υπηρετησετε"(!!) σαν βουλευτες??
    Γιατι ρε μαμουνια??????

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κυριακή Σταμαδιάνου δικηγόρος,συνεργάστηκε στενά με την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για να εκλεγεί αντιπρόεδρος της ένωσης νέων δικηγόρων αθηνών.Ντροπή Βενιζέλο που επιβραβέυεις τέτοια άτομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Κυριακή Σταμαδιάνου δικηγόρος,συνεργάστηκε στενά με την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για να εκλεγεί αντιπρόεδρος της ένωσης νέων δικηγόρων αθηνών.Ντροπή Βενιζέλο που επιβραβέυεις τέτοια άτομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΤΣΙ στο ..ασχετο..Δαγκωτο ρε ..στο κομμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΝΤΟΡΟ-ΚΑΤΣΕΛΟΚΟΥΒΕΛΗΣ..ασχετο.. ετσι για οσα δεν λενε τα φερεφωνα οι εγκαθετοι οι ραγιαδες..ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030 προβλεπει τη σαρωτικη αλλαγη στην ασφαλιση ωστε να μειωθουν στο ελαχιστο οι δαπανες για την υγεια,να μειωθουν οι ασφαλιστικες δαπανες των εργοδοτων και να αυξηθουν οι εισφορες των αυτοαπασχολουμενων θα καταργηθουν σταδιακα θεραπειες ,ιατρικες εξετασεις και φαρμακα που μεχρι τωρα καλυπταν τα ασφλ.ταμεια. Αυτο θα φερει σαφη επειδεινωση στους ορους ζωης ολοκληρης της κοινωνιας..στελεχη του ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και συμφωνησε Ο ΑΝΤΩΝΟΒΑΓΓΕΛΗΣ και ολοι εμεις οι ραγιαδες..ασχετο..στην ΡΟΥΜΑΝΙΑ με το ΔΝΤ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΘΝΗΣΗΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑ 25% ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΤΑ 5,6 ΧΡΟΝΙΑ..ολε...ετσι στο ασχετο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την πολιτική διεύθυνση του εγχειρήματος είναι αδύνατο να την ασκήσουν αυτοδύναμα η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ. Δεν διαθέτουν ούτε την προγραμματική και ιδεολογική εσωτερική συνοχή ούτε την αναγκαία ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση στο κοινωνικό σώμα. Το στοίχημα είναι η συγκρότηση του «μεγάλου μνημονιακού συνασπισμού», του οποίου πρόπλασμα υπήρξε το πολιτικό άθροισμα που στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αυτός ο συνασπισμός, συναρθρωμένος με την «πολυδαίδαλη υπερδομή» του ΔΝΤ και του διευθυντηρίου της Ευρωζώνης θα αποτελέσει το πολιτικό υποκείμενο προσανατολισμού και ελέγχου των πολιτικών διαδικασιών στη χώρα. Και γύρω από αυτόν τον συνασπισμό θα διαμορφωθεί ένας αστερισμός υβριδικών πολιτικών μορφωμάτων που θα λειτουργούν ως «λελογισμένη» αντιπολίτευση και ως αναχώματα σε ανεπιθύμητες μετατοπίσεις προς τα αριστερά. Δεν θα αμφισβητούν όμως την αναγκαιότητα και τη νομιμότητα των μνημονίων. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΝΤ-ΕΕ-ΤΡΟΙΚΑ ?ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ΝΤΟΡΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΔΡΑΣΗ ΚΑΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση