GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H Eύα Καϊλή, υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης...

...μιλά  στον Αντώνη-Μάριο Παπαγιώτη , αποκλειστικά για το PRESS-GR Γιατί θέτεις (ξανά) υποψηφιότητα; Γιατί πιστεύω πως δεν μπορώ ...

...μιλά 
αποκλειστικά για το PRESS-GR

Γιατί θέτεις (ξανά) υποψηφιότητα;
Γιατί πιστεύω πως δεν μπορώ να εγκαταλείψω την γενιά μου και εκείνους που μου ζήτησαν να τους εκπροσωπήσω, όταν στα δύσκολα οφείλουμε να αντέξουμε κυρίως εμείς, και να μην χαρίσουμε το μέλλον μας σε κανέναν. Έχω αποδείξει ότι δεν φοβάμαι να παλεύω αλλά και να διεκδικώ. Και πέρα από αυτό, δεν έχω σταματήσει να έχω ιδέες για το πώς μπορούμε να ανατρέψουμε τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα.
Και ένας ακόμη λόγος που θέτω υποψηφιότητα είναι ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι... Οπότε, ο θυμός που καπηλεύονται τα άκρα είναι ένας λόγος που με πεισμώνει και θέλω να μιλήσω σε κάθε νέο που παρασύρεται και εκφράζει τον θυμό του με λάθος τρόπο. Αν ο θυμός εκφραζόταν από όλους εντός των κομμάτων που δεν θα ρίσκαραν την ευρωπαϊκή μας προοπτική, τότε θα ήταν ψήφος σοβαρή, ώριμη, ευθύνης και ελπίδας. Αν ο θυμός εκφραστεί ως αποχή ή στα άκρα, εκδικούμενοι όλοι τους εαυτούς μας, τότε ίσως γυρίσουμε δεκαετίες πίσω.
Ποιό το διακύβευμα των εκλογών της 6ης Μαϊου;
Η επιβίωση της Ελλάδας και το μέλλον όλων μας. Δυστυχώς η ιστορική μοίρα της χώρας σήμερα επιτάσσει ώριμες επιλογές, υπευθυνότητα και μια γερή δόση πραγματισμού, όσο οδυνηρός κι αν είναι. Όσο κι αν έχει πονέσει ο λαός μας δεν μπορεί κανείς άκριτα και επιπόλαια να ακυρώσει τις θυσίες του στο βωμό φαντασιακών λύσεων που δεν ακουμπούν στην δύσκολη διεθνή πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Ποιά θεωρείς τη μεγαλύτερη επιτυχία σου;
Το ότι είμαι ακόμα εδώ και πιστεύω ότι όλα τα μπορούμε. Και ότι μπόρεσα να μεταδώσω διεθνώς τη φωνή μιας άλλης Ελλάδας, μιας Ελλάδας που αντιδρά και διεκδικεί μια ισότιμη σχέση με τους εταίρους της. Και στις μέρες μας θεωρώ επιτυχία το ότι πολλοί άνθρωποι στο δρόμο μου σφίγγουν το χέρι και μου χαμογελούν έχοντας καταλάβει ότι σε κρίσιμες ώρες που άλλοι σιώπησαν, ή που επέλεξαν τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού εκ του ασφαλούς...εγώ δεν δίστασα να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας για να μην ρισκάρουμε την πορεία της χώρας μας.
Ιεράρχησε τα σημαντικότερα προβλήματα της περιφέρειάς σου
Ανεργία, έλλειψη έργων υποδομής, καθίζηση της επιχειρηματικότητας και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία από τις τράπεζες και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, αλλά και ασφάλεια σε κάθε επίπεδο.
Πώς φαντάζεσαι την 7η Μαϊου;
Τη φαντάζομαι σαν μια καινούργια αφετηρία για τους πολίτες που έχουν δοκιμαστεί και μια μέρα περισυλλογής για όσους από εμάς ίσως να έχουμε την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπήσουμε τους συνανθρώπους μας στη νέα βουλή. Περιθώριο για μικροκομματικούς πανηγυρισμούς ή απογοητεύσεις δεν μπορώ να διακρίνω.
Άνεργος-Δυσαρεστημένος (από την πολιτική που άσκησε και η ΝΔ)-Αγανακτισμένος-Aναποφάσιστος-Aπολυμένος-Φοβισμένος πολίτης μπρος σε ένα αβέβαιο μέλλον-Απέχων ενσυνείδητα από την εκλογική διαδικασία. Διαφορετικές περιπτώσεις, που συναθροίζουν όμως μια πλειοψηφία με κοινά χαρακτηριστικά και προμηνύουν (τουλάχιστον δημοσκοπικά) μια εκλογική συμπεριφορά καταψήφισης των δύο μεγάλων κομμάτων. Πώς τους πείθεις ν᾽αλλάξουν γνώμη;
Καταρχήν θα ήθελα να τους πω ότι δεν ζω σε κάποιον ασφαλή και αποκομμένο από την πραγματικότητα χώρο, έχω πλήρη συνείδηση της τραγικής θέσης στην οποία βρίσκονται πολλοί συμπολίτες μας. Κι αυτό το τονίζω γιατί επικρατεί η εντύπωση ότι στα κόμματα εξουσίας υπάρχουν μόνο πολιτικοί που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των ατομικών τους φιλοδοξιών, στην απόλαυση της εξουσίας και των προνομίων της. Δεν ανήκω σε αυτούς, η ζωή μου είναι διάφανη και γνωστή στους συμπολίτες μου. Με αυτήν την αφετηρία θα ήθελα να τους απευθυνθώ και να τους πω ότι αναγνωρίζω την απογοήτευσή τους και πως όντως πρέπει να αλλάξουν όσα αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Παρά τα όποια προβλήματα, η παράταξη μας, με νέα ηγεσία, παραμένει η δύναμη που μπορεί με εμπειρία, αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα να χειριστεί τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Ποιό το πολιτικό σου πρότυπο;
Δεν είμαι σταθερή σε αυτό...ανάλογα την εποχή. Πάντως, όταν σκέφτομαι το πώς ο Γκάντι κατόρθωσε να κινητοποιήσει το λαό με σκοπό να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του, καταδικάζοντας παράλληλα απόλυτα και έμπρακτα τη χρήση και του παραμικρού ίχνους βίας, δεν μπορώ παρά να θαυμάσω αυτή τη στάση και τα όσα κατόρθωσε.
Υπάρχει μια εικόνα από αυτή τη νέα προεκλογική σου εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσεις;
Τα μάτια των ανθρώπων. Πόσα πολλά λένε και πόσο δύσκολα μπορώ να τα βάλω σε λέξεις... Ένας νέος που με ρωτάει αν τον συμβουλεύω να μεταναστεύσει...μια κυρία που μου λέει πως δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με 6 παιδιά γιατί δεν έχει θέρμανση, ένας κύριος που έβαλε 3 ευρώ βενζίνη γιατί δεν είχε περισσότερα...και από την άλλη μικρά παιδιά που ανέμελα περιμένουν κάτι να κάνουμε για να διορθώσουμε όσα προβλήματα κληρονομήσαμε..η απελπισία και η ελπίδα σε μια εναλλαγή που δεν είναι εύκολο να αναλάβεις τέτοιο βάρος.
2009-2012: 3 χρόνια ΠΑΣΟΚ. Σχολίασε
Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια ιστορικά κρίσιμη εθνική και ευρωπαϊκή συγκυρία. Πρωτοφανή γεγονότα και καταστάσεις που μας άλλαξαν όλους βίαια και ριζικά. Κανείς και τίποτα δεν είναι το ίδιο. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες ώρες το ΠΑΣΟΚ άλλαξε ηγεσία και έχει σήμερα την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει ξανά διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος.
Η έμπειρη (πολιτικά) Καϊλή ξέκλεψε την πρωτοκαθεδρία από την όμορφη Εύα, στα μάτια του κόσμου και των ΜΜΕ;
Εγώ έκανα πάντα τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα. Σίγουρα, όμως, μου δίνει χαρά το να ακούω καλά λόγια για την προσπάθεια που καταβάλλω. Και να ωριμάζει αλλά και δυναμώνει πολιτικά η φωνή μου για να διεκδικώ εκ μέρους όσων αδικούνται. Έμεινα σταθερή στην γραμμή που είχα όταν ξεκίνησα...να είμαι η πολιτικός που θα ήθελα για να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες της οικογένειας μου, των φίλων μου, των συμπολιτών μου. Ίσως και λόγω καταγωγής έχω ένα πείσμα που μέχρι σήμερα με οδήγησε εδώ, πιο ώριμη...