GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπό την απειλή του Moody’s η Ολλανδία...

Για το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ολλανδίας, εφόσον διαπιστωθεί εξασθένηση στη δέσμευσή της για δημοσιονομική πειθαρχία, π...

Για το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ολλανδίας, εφόσον διαπιστωθεί εξασθένηση στη δέσμευσή της για δημοσιονομική πειθαρχία, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Τριγμοί έχουν προκληθεί στην χώρα, μετά την παραίτηση, χθες, της κυβέρνησης του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και την είσοδο της χώρας σε...
τροχιά εκλογών. Τα χρηματιστήρια χτύπησαν χθες «κόκκινο» ενώ την ίδια ώρα οι επίσημες εκτιμήσεις προβλέπουν έλλειμμα ύψους 4,7% το 2013 για τη χώρα και όχι 3%, όπως προβλέπει το δημοσιονομικό σύμφωνα αλλά και ενδεχόμενη απώλεια του τριπλού Α για την ολλανδική οικονομία.
Η ανακοίνωση του οίκου Moody’s, με την οποία διατηρείται η πιστοληπτική αξιολόγηση Aaa με σταθερή προοπτική, εκδόθηκε μετά την πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας. «Η εξέλιξη αυτή είναι σαφώς αρνητική για το πιστοληπτικό στάτους της Ολλανδίας, δεδομένου ότι προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα και αβεβαιότητα για τις πολιτική που θα εφαρμοσθεί» αναφέρει ο οίκος.
Σημειώνει πάντως ότι αν και η πολιτική κατάσταση στην Ολλανδία αναμένεται να παραμείνει ασταθής έως το τέλος του έτους, η χώρα εισέρχεται στην περίοδο αυτή «από μία θέση σχετικής ισχύος» του πιστοληπτικού στάτους της.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η περίπτωση της Ολλανδίας έχει ευρύτερες επιπτώσεις για την Ευρωζώνη. «Μία αποτυχία της να τηρήσει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και ελέγχου, θα μπορούσε να εξασθενήσει εν τη γενέσει τους προταθέντες κανόνες για την Ευρωζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Moody's.
Η πτώση της κυβέρνησης

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε χθες στη βασίλισσα Βεατρίκη την παραίτηση της κυβέρνησής του θέτοντας τη χώρα σε τροχιά πρόωρων εκλογών. Είχαν προηγηθεί σχεδόν δύο μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού τα οποία τελικώς δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις περικοπές ύψους 14 με 16 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
Οι συνομιλίες ανάμεσα σε Φιλελεύθερους (VVD), Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και Ακροδεξιούς (PVV) κατέρρευσαν οριστικά το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ο Γκέερτ Βίλντερς, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (το οποίο δεν ανήκε στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά τον στήριζε), αποχώρησε απορρίπτοντας την ανάγκη λήψης μέτρων λιτότητας ως «παράλογη απαίτηση των Βρυξελλών». Τα εν λόγω μέτρα, θεωρούνταν απαραίτητα από την ΕΕ προκειμένου η Ολλανδία να μπορέσει να περιορίσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, όπως επιτάσσει το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο. Μάλιστα, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να καταθέσει τα νέα μέτρα στην Κομισιόν ως τις 30 Απριλίου.
Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν ως απίθανη την εξασφάλιση αυτοδυναμίας στις εκλογές, ενώ οι Σοσιαλιστές (SP) καθώς και τα λοιπά αντιπολιτευόμενα κόμματα (PVDA, d66) δεν φαίνονται διατεθειμένα να στηρίξουν μέτρα σκληρής λιτότητας.
Τριγμοί χθες στις ευρωπαϊκές αγορές
Οι δραματικές εξελίξεις στην Ολλανδία μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Ρούτε, αλλά και η επιβεβαίωση από τη Eurostat ότι το ισπανικό έλλειμμα «εκτροχιάστηκε» στο 8,5% του ΑΕΠ οδήγησε τα χρηματιστήρια στο «κόκκινο».
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις, καταγράφοντας βαριές απώλειες. Οι Βρυξέλλες έκλεισαν στο -4,98%, η Βιέννη έκλεισε στο -4,3%, η Στοκχόλμη στο -4,02% κ.λπ.
Σήμερα, Τρίτη, πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, πλην των γερμανικών, καθώς οι επενδυτές έκριναν θετικά τα αποτελέσματα των δημοπρασιών σε Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία, παρά τα υψηλά επιτόκια.
Η Ισπανία πούλησε 3μηνα και 6μηνα έντοκα γραμμάτια, με στόχο την άντληση έως 2 δισ. ευρώ, ωστόσο τελικώς συγκέντρωσε 1,9 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο στα 3μηνα έντοκα αυξήθηκε σε 0,634% από 0,381% στις 27 Μαρτίου και στα 6μηνα σε 1,58% από 0,836%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 0,04% σε 5,97%.
Η Ιταλία άντλησε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, κατά τη διάθεση ομολόγων μηδενικού τοκομεριδίου, λήξεως 2014, στα οποία η απόδοση ανήλθε σε 3,355% από 2,352% στις 27 Μαρτίου. Ο δείκτης κάλυψης της προσφοράς διαμορφώθηκε σε 1,8 φορές από 1,86. Ακόμα, πούλησε τιμαριθμοποιημένα ομόλογα, ύψους 943 εκατ. ευρώ και λήξεως 2017 και 2019, με επιτόκιο 3,88% και 4,32% αντίστοιχα.
Τέλος, η Ολλανδία συγκέντρωσε 1 δισ. ευρώ από την διάθεση ομολόγων λήξεως 2014 με επιτόκιο 0,523% και 995 εκατ. ευρώ από την πώληση ομολόγων λήξεως 2037 με επιτόκιο 2,782%.
Η απόδοση του 10ετούς ολλανδικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 0,08% σε 2,35%, ενώ χθες είχε ανέλθει έως το 2,47%. Το spread με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο μειώθηκε κατά 11 σε 68 μονάδες βάσης, ενώ χθες είχε σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.
Μικρές διακυμάνσεις σημειώνει το ευρώ, ενώ τα χρηματιστήρια κινούνται υψηλότερα. Το ενιαίο νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,3164 δολάρια και τα 106,90 γεν.

1 σχόλιο

  1. Για την Ολλανδία, σαν ένδειξη συμπαράστασης και για άλλο ένα ιστορικό μάθημα...
    http://www.youtube.com/watch?v=RZFeO2t4luQ&feature=related

    Καπετάν Μακρύς. Καλή παραίτηση κ. Μαρκ Ρούτε. Χαιρετισμούς από την Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση