GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υστέρηση 1,3 δισ. ευρώ στα έσοδα - το ταμείο είναι πολύ μείον...

Συναγερμός στο επιτελείο του υπ. Οικονομικών λόγω της υστέρησης που παρουσιάζουν τα έσοδα. Οι εκτιμήσεις τους Γενικού Λογιστηρίου του Κρά...

Συναγερμός στο επιτελείο του υπ. Οικονομικών λόγω της υστέρησης που παρουσιάζουν τα έσοδα. Οι εκτιμήσεις τους Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αν συνεχισθούν οι σημερινοί ρυθμοί είσπραξης των εσόδων τότε η συνολική υστέρηση στο τέλος του έτους μπορεί να φθάσει στα 1,3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να μην κηρύξει το Δημόσιο στάση πληρωμών μέσα στο καλοκαίρι με στόχο να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα μέχρι και την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στα τέλη Ιουλίου. Ήδη τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου υποφέρουν από την περικοπή κατά 1 δισ. ευρώ της δόσης της 11ης Μαΐου. Ως γνωστό από τα αρχικά 5,2 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν μόνο τα 4,2 δισ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εικόνα των δημοσίων εσόδων οφείλεται και στις εκλογές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνεται αναθεώρηση του στόχου των εσόδων κατά 1,36 δισ. ευρώ επί του στόχου για έσοδα ύψους 51,4 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του περασμένου Φεβρουάριου.
Στη βασική του επιχειρηματολογία το κείμενο περιλαμβάνει αναμενόμενη υστέρηση 300 εκατ. ευρώ από το φόρο φυσικών προσώπων 231 εκατ. ευρώ από τη φορολογία κεφαλαίου 275 εκατ. ευρώ από φόρο παρελθόντων ετών (ληξιπρόθεσμα) 209 εκατ. ευρώ από φόρο συναλλαγών και τέλος την υστέρηση ύψους 230 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα έσοδα από την εκχώρηση δικαιωμάτων του δημοσίου, λόγω της αναβολής της ανανέωσης της σύμβασης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ Βενιζέλος».
Σε πρώτη φάση το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει δύο βασικά σενάρια για τη διατήρηση μιας ελάχιστης ρευστότητας στα Ταμεία του δημοσίου. Το πρώτο θέλει το δανεισμό ποσού ύψους 2-3 δισ. ευρώ από τα χρήματα που έχει διαθέσιμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) και προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το δεύτερο την αύξηση του όγκου των εντόκων γραμματίων που εκδίδει δύο φορές το μήνα το ελληνικό Δημόσιο.
Εξάλλου η επόμενη δόση του δανείου από Ε.Ε. και ΔΝΤ ακόμη και αν δοθεί στην ώρα της θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους και όχι το πρωτογενές έλλειμμα. Εν τω μεταξύ, το Δημόσιο είναι ήδη στριμωγμένο προχωρώντας ουσιαστικά σε άτυπη στάση πληρωμών που δημιουργεί πρόβλημα χρηματοδότησης σε δημόσια νοσοκομεία, ΟΤΑ, ακόμη και στο πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων που παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση στις πληρωμές σε σύγκριση με τον 2011.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, εκτίμησε σήμερα, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα αν καθυστερήσει μερικές εβδομάδες η χορήγηση της νέας δόσης στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή εξωτερική οικονομική βοήθεια.
«Απ' όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση καθ' όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους», είπε ο Μάρτιν Κότχαουζ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο. Όπως σημείωσε, μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην καταβολή της δόσης «δεν θα προκαλέσει προβλήματα».
Νωρίτερα, είχε δηλώσει πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζονται μια θετική αναφορά για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα προτού εκταμιεύσουν τη δεύτερη δόση της βοήθειας, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, στα τέλη Ιουνίου.
Νωρίτερα, ο διοικητής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην γαλλική «Le Monde», υπογράμμισε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει, εάν η Αθήνα δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και χαρακτήρισε την όλη συζήτηση για τα ευρωομόλογα «εκνευριστική». Αντανακλώντας τις δηλώσεις και άλλων αξιωματούχων, ο διοικητής της Bundesbank είπε ακόμα ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότησή της.
O επίτροπος Κάρελ Ντε Χουχτ, αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, επανέλαβε, σήμερα, από τις Βρυξέλλες ότι ο βασικός στόχος της ΕΕ είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Ντε Χουχτ είπε ότι παρερμηνεύτηκαν και ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απόλυτη προτεραιότητα. Ωστόσο, συνέχισε, θα ήταν ανεύθυνο το να μην είμαστε προετοιμασμένοι ακόμη και για δραματικές εξελίξεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου δήλωσε ότι κεντρικές τράπεζες και εταιρείες θα κάνουν σοβαρό λάθος αν δεν προετοιμάζονται για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Μιλώντας στο European American Press Club από το Παρίσι, ο Ντιντιέ Ρέιντερς επισήμανε: «Δεν υπάρχει οργανωμένη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το τι θα κάνουμε (αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη). Τώρα, αν οι κεντρικές τράπεζες και οι εταιρείες δεν προετοιμάζονται για το σενάριο αυτό, κάνουν ένα σοβαρό επαγγελματικό λάθος».
«Απευθύνω έκκληση στους ηγέτες και τους πολίτες στην Ελλάδα να αφήσουν τη λογική και το προσωπικό συμφέρον να επικρατήσουν. Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σεβόμενη παράλληλα τις δεσμεύσεις της», σχολίασε από την πελυρά του μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Εκτροχιασμός των εσόδων το Μάιο
Σημειώενται ότι για το μήνα Μάιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες καταγράφουν πλήρη εκτροχιασμό των εσόδων. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το πρώτο δεκαπενθήμερο έδειχναν πτώση στα έσοδα κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο, η πτώση προσεγγίζει πλέον το 25%-30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Σε ό,τι αφορά τον Ιούνιο υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη για την πορεία των εσόδων δεδομένου ότι οι εκλογές γίνονται στα μέσα του επόμενου μήνα και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία σοβαρή προσδοκία ανάκαμψης. Επιβάρυνση θα προκύψει και από την πιθανή παράταση που θα δοθεί για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.
Συναγερμός στις εφορίες
Στο υπουργείο Οικονομικών εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις τελευταίες ημέρες του μήνα που γίνονται συνήθως και οι περισσότερες πληρωμές αλλά και στις εισπράξεις που αναμένονται από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις που φέρνουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για όλους. Εκτός αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στις εισπράξεις από τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα έως τις 31 Μαΐου να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το κράτος.
Σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του συστήματος ΤΑΧΙS Χάρη Θεοχάρη και τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου, για να συζητήσουν μέτρα που θα βάλουν φρένο στην κατάρρευση των εσόδων.
Στόχος είναι η αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ στις οποίες καταγράφεται πτώση 13% στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Ακόμη θα εντοπιστούν μέσω διασταυρώσεων οι επιχειρήσεις που συστηματικά δεν αποδίδουν ΦΠΑ ενώ το βάρος θα πέσει και στο κυνήγι το ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη από 300 ευρώ και άνω.
Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει επιστολές την ερχόμενη εβδομάδα σε επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν αδρανή μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Στην επιστολή θα τους γνωστοποιεί ότι αν δεν κινήσουν τις διαδικασίες για το κλείσιμο των βιβλίων τους άμεσα, θα επιβαρυνθούν με την έκτακτη εισφορά των επαγγελματιών ύψους 500 ευρώ για το 2012.
Δεν αποκλείεται πάντως να δοθεί παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, καθώς και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Μέχρι στιγμής η προθεσμία για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων καθώς και για την υπαγωγή στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη λήγουν στο τέλος του μήνα, ενώ η υποβολή δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα στις 15 Ιουνίου.

14 σχόλια

  1. Afoy oi misoi kleboyn kai den plhrwnoyn foroys analoga me osa exoyn...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ekei... na dw... poso magkes... 8a einai oi Ellhnes, e3w... apo to eyrw na toys dw... Me daneia tosa xronia ekanan... toys tzampa... magkes... Kamia metarry8mish den exoyme kanei kai 8eloyme kai lefta. Ta kleista... epaggelmata (farmakopoioi, tarifes, ntalikeria,symbolaiografoi kai alloi tetoioi... gia paradeigma) akomh einai 8eokleista... kai h kybernhsh akomh... ta anoigei...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΣΕ ΡΕ 8.47 ΚΑΚΟΣ ΕΙΣΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχαχα...
    Επαναστάτες του Μπάφου....
    αρπάτε την..
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Δραγασάκης: Θα κινηθούμε βάση του μνημονίου..

    (βίντεο)Real gr ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ.
    Δείτε το βίντεο και διαπιστώστε και μόνοι σας ότι ο Δραγασάκης ο οποίος είναι υπεύθυνος για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο λένε ότι τώρα θα ξαναγράψουν επειδή μπορεί να κυβερνήσουν ενώ μέχρι τώρα έλεγαν ότι μαλακία τους καταίβενε) λέει πως θα κινηθούνε ανάλογα με τον μνημόνιο και ενδεχομένως και πιο σκληρά!!

    Τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο θα μείωναν το έλλειμμα σε κάποιο ποσό, ο Δραγασάκης όμως λέει ότι αν το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο τότε θα χρειαστούν επιπλέον (έκτακτα) μέτρα από αυτά που προβλέπει το μνημόνιο!!!

    Άρα τι μας λένε ότι θα καταργήσουν το μνημόνιο;;
    Εννοούν ότι θα σκίσουν το χαρτί αλλά θα κρατήσουν σε ισχύ όλα τα μέτρα που περιγράφει και θα πάρουν κι άλλα αν δεν βγούνε τα νούμερα;;;

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ......Σύριζα, το κόμμα των χαρατσιών και της υπανάπτυξης ! 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΚΟΜΑ Η ΕΥΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΜΑΚΡΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΚΟΜΑ Η ΕΥΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΜΑΚΡΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΚΟΜΑ Η ΕΥΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΜΑΚΡΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΚΟΜΑ Η ΕΥΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΜΑΚΡΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΑΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΑΣ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κραχ στις ελληνικές οικογένειες από τις νέες φορολογικές δηλώσεις, εφεύρεση του Βενιζέλου με τα "τεκμήρια" ! Σύμφωνα με ακροατές του real fm που τηλεφώνησαν για να διαμαρτυρηθούν :
    Πολύτεκνος με 5 παιδιά και εισόδημα 25.000 ευρώ ενώ πέρσι είχε επιστροφή φόρου, φέτος υποχρεώνεται να πληρώσει ( λόγω τεκμηρίων και μείωσης του αφορολογήτου ) 4.500 φόρο !
    Άνεργος με 8.000 εισόδημα, υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο σαν να είχε εισόδημα 17.000 ευρώ( λόγω τεκμηρίων )!!!
    Προβλέπω άγριες καταστάσεις. Βλέπω τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να πολιορκούν τα γραφεία των υπουργών και βουλευτών τους , με τα εκκαθαριστικά στο χέρι, και να γίνεται η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Και η οργή εξαπλώνεται κάθε μέρα σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες εκλογές, αφού μέχρι τις 15 Ιουνίου, όλοι θα έχουν μάθει το νέο χαράτσι που τους φόρεσε ο Βενιζέλος και το επιτελείο του, ενώ ακόμα δεν έχει έρθει το χαράτσι στη ΔΕΗ του 2012, το ΕΤΑΚ του 2009 και όσους άλλους φόρους ετοίμασε για τους Έλληνες το πασοκ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γραμμένο στα σκαλοπάτια του Αγνώστου Στρατιώτη -> Χάνουμε τα πάντα αλλά ευτυχώς έχουμε το ευρώ..

    Την εικόνα ανέβασε στο twitter o δημοσιογράφος Μάκης Συνοδινός και μπορεί να τη δει κάποιος...
    στα σκαλοπάτια του Αγνώστου Στρατιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΩΧ, ΕΠΑΘΕ ΑΜΟΚ Ο ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΠΑΝΤΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟΣΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΤΟΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΤΟΣΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΞΩ ;

    ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΗΛΙΘΙΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΣΑΧΙΝΙΔΗ. ΕΧΕΙ ΣΤΕΡΕΨΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΡΕΥΣΤΟ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΠΑ, ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΕΚΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΑΠΑΝΩΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΟΠΟΤΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ 50 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ; ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΣ ; ΑΥΤΟΙ ΟΧΙ, ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ. ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΟΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ, ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΜΟΝΟ Ο ΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ετσι ειναι φιλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση