GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δροσουλίτες 18 Μάη 1828, η μάχη του Φραγκοκάστελλου...

Από το http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/ Ασκητική (Ράτσα) Ή κραυγή δεν είναι δική σου. Δεν μιλάς εσύ, μιλούν αρίφνητοι πρόγονοι μέ...

Από το http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/

Ασκητική (Ράτσα)
Ή κραυγή δεν είναι δική σου. Δεν μιλάς εσύ, μιλούν αρίφνητοι πρόγονοι μέσα από το στόμα σου. Δεν πεθυμάς εσύ: πεθυμούν αρίφνητες γενεές απόγονοι με την καρδιά σου. Οι νεκροί σου δεν κοίτουνται στο χώμα. Γένηκαν πουλιά, δέντρα, αγέρας. Κάθεσαι στον ίσκιο τους, θρέφεσαι με τη σάρκα τους, αναπνές το...
χνώτο τους.
Oι μελλούμενες γενεές δε σαλεύουν μέσα στον αβέβαιο καιρό, μακριά από σένα. Ζούν, ενεργούν και θέλουν μέσα στα νεφρά και στην καρδιά σου. Το πρώτο σου χρέος πλαταίνοντας το εγώ σου είναι, στην αστραπόχρονη τούτη στιγμή που περπατάς στη γή να μπορέσεις να ζήσεις την απέραντη πορεία, την ορατή και την αόρατη, του ευατού σου. "Δεν είσαι ένας: είσαι ένα σώμα στρατού. Μια στιγμή κάτω από τον ήλιο φωτίζεται ένα από τα προσωπά σου. Κ' ευτύς σβύνει κι ανάβει άλλο, νεοτερό σου, ξωπίσω σου.''
Η ράτσα σου είναι το μεγάλο σου σώμα το περασμένο, το τωρινό και το μελλούμενο. Εσύ είσαι μια λιγόστιγμη έκφραση, αυτή είναι το πρόσωπο. Εσύ είσαι ο ίσκιος, αυτή το κρέας.
Νίκος Καζαντζάκης

Κάθε χρόνο στα τέλη του Μάη, με την πρωινή δροσιά εμφανίζονται οι «Δροσουλίτες», τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη που υπερασπίστηκαν τον Μάιο του 1828 το κάστρο Φραγκοκάστελλο * από τους Τούρκους.
Εξακόσια παλικάρια πολέμησαν ενάντια σε 8.000 τούρκους. Άντεξαν περισσότερο από μια βδομάδα αλλά στο τέλος χάθηκαν οι 335 από αυτούς, μαζί κι ο αρχηγός τους. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 800 στρατιώτες.
Όπως λέει ο θρύλος, τα κορμιά των πολεμιστών του Νταλιάνη έμειναν άταφα, ώσπου δυνατός άνεμος φύσηξε κι έφερε την άμμο από τούς αμμόλοφους της παραλίας "Ορθή Άμμος" και τα σκέπασε.
Τις τελευταίες μέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου, ανθρωπόμορφες σκιές εμφανίζονται να προχωράνε ό ένας πίσω από τον άλλο για 10 λεπτά περίπου την ανατολή του ήλιου, μόνο με άπνοια και αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Προχωρούν αργά προς το κάστρο και χάνονται στη θάλασσα. Συνήθως κινούνται από το μοναστήρι του Αγ. Χαραλάμπους προς το Φραγκοκάστελλο.
Οι Δροσουλίτες είναι άκακα φαντάσματα που δεν πείραξαν ποτέ κανένα.
Λέγεται ότι το 1890 Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Φραγκοκάστελλο, έφυγαν πανικόβλητοι όταν αντίκρισαν τους Δροσουλίτες. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την Κρήτη, ένα στρατιωτικό απόσπασμα είδε τα φαντάσματα, νόμισε ότι ήταν αντάρτες και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους. Φυσικά δεν πληγώθηκε κανείς, παρά μόνο η αξιοπρέπεια των Γερμανών στρατιωτών.
Ι.Κ.

* Το Φραγκοκάστελλο βρίσκεται στην περιοχή Σφακιά, στη νότια ακτή της δυτικής Κρήτης 13 χιλιόμετρα

11 σχόλια

  1. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ!

    Δίλημμα Ευρώ ή Δραχμή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

    ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ,

    ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

    Ψήφος σε Σαχλαμαρά και Μπενιζέλο σημαίνει επιδοκιμασία του Μνημονίου, ανακούφιση της Μέρκελ, Τρόϊκας και του διεθνούς τραπεζικού και παρασιτικού κεφαλαίου...

    ΚΑΙ ΗΤΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, αλλά και των Ισπανών, των Πορτογάλων, των Ιταλών, των Ιρλανδών εργαζομένων και ανέργων!

    Ψήφος στα Μερκελικά κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ΤΟ ΣΒΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ για το αύριο!

    Σήμερα όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της στην Ελλάδα.

    Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι βλέπουν σε μας την ελπίδα...

    ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΑΣ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ, ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΡΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΜ ΜΕΡΚΕΛ!

    Εδώ με το 16,8% του ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕΙΣΤΗΚΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΥΦΗΛΙΟΣ!!

    ΑΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ!

    ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ,

    ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα
    στην "Wall Street Journal"

    "O Αλέξης Τσίπρας ζητά
    «Ευρωπαϊκή Λύση» για την Ελλάδα"

    Νέα Υόρκη

    Την άποψη ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, καθώς αυτό θα οδηγούσε τη χώρα να σταματήσει την αποπληρωμή του χρέους της, εξέφρασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal.

    Η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα συμπαρέσυρε και την Ευρωζώνη, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι πρώτη του επιλογή είναι να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να αναθεωρήσουν την πολιτική τους προς την Ελλάδα, εισάγοντας αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να τερματιστεί το σπιράλ της ύφεσης και να μην ενταθεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

    «Η πρώτη μας επιλογή είναι να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας, ότι είναι προς το συμφέρον τους να μην διακόψουν τη χρηματοδότηση» επισήμανε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, «αλλά αν προχωρήσουν σε μονομερή ενέργεια από την πλευρά τους, διακόπτοντας τη χρηματοδότηση, τότε θα υποχρεωθούμε να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους δανειστές μας».

    Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα» και πρόσθεσε: «Δεν θα είναι εύκολο να κοπεί η σύνδεση. Η έξοδος από το ευρώ θα είχε πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Δεν είναι κάτι που θέλουμε, δεν είναι κάτι που αναζητούμε».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως αν φθάσει ο κόμπος στο χτένι, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της. Εξήγησε ότι αν δεν αποπληρώνονται τα χρέη, θα υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Επιπλέον, προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, θα καταπολεμηθεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή των πλουσίων.

    «Ό,τι κι αν κάνουμε, η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Αλλά θα είναι δύσκολη και για ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω της κατάρρευσης του ευρώ» παρατήρησε. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, «πριν φθάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση» κατέληξε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο άνθρωπος είναι απίστευτος!
    Ο δικηγόρος Στρατούλης έχει μαύρα μεσάνυχτα από οικονομικά!

    Είπε πριν από λίγο στο ΜΕΓΚΑ: δεν θα πληρώσουμε τους δανειστές !!
    και με τα χρήματα ......που θα πάρουμε !!!!
    από τις φορολογικές δηλώσεις..
    θα πληρώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις!!!

    Το δημόσιο εισπράττει 85 δις ευρώ κάθε χρόνο!!!
    Τι πίνεις... άνθρωπέ μου ;

    Στο παραλήρημά του ο Στρατούλης, μιλάει για μαζικές προσλήψεις στην Εκπαίδευση και στην Υγεία, μιλάει ότι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ με τις συνιστώσες τους, Ρόζα, Κόκκινο κτλ...
    Δεν θέλουν τους πλούσιους τουρίστες που θα παίζουν γκόλφ
    και θα ...καταστρέφουν τη χλωρίδα μας!

    Α Π Ι Θ Α Ν Ο Σ μαλακόΤ Υ Π Ο Σ !

    ο συνΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ=Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΛΟΥΜΠΑΣ..ΟΛΟΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τζωωωων, γαμώ τον άεργο "θέλω να γίνω πρωθυπουργός", κωλοτούμπα Σαχλαμαρά σου, δεξιό τραβέλι της Συγγρού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τζωωωων, γαμώ τον άεργο "θέλω να γίνω πρωθυπουργός", κωλοτούμπα Σαχλαμαρά σου, δεξιό τραβέλι της Συγγρού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τζωωωων, γαμώ τον άεργο "θέλω να γίνω πρωθυπουργός", κωλοτούμπα Σαχλαμαρά σου, δεξιό τραβέλι της Συγγρού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τζωωωων, γαμώ τον άεργο "θέλω να γίνω πρωθυπουργός", κωλοτούμπα Σαχλαμαρά σου, δεξιό τραβέλι της Συγγρού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιδού τα κατορθώματα του επιτελείου Βενιζέλου- Σαχινίδη. Μετά το χαράτσι, στέλνουν νέους φόρους για τα ακίνητα. Και το καλοκαίρι ακόμα χειρότερα.

    Αίρεται το «απαγορευτικό» εκκαθαριστικών με φόρους

    Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν και πάλι από την επόμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς αρχίζει η αποστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το 2009.!

    Τα έσοδα σε σχέση με τον Μάιο του 2011 (πρώτο 15ημερο) είναι “πεσμένα” περίπου 15% και ουσιαστικά το κράτος οριακά μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, καθώς εαν δεν τονωθούν αναμένεται η μείωση να φτάσει και το 50% ως τα τέλη του μήνα.

    Από 23/05 τέρμα και τα φάρμακα, από 20 Μαίου πετσοκομμένες οι συντάξεις, και όλες σχεδόν οι φορολογικές δηλώσεις έχουν να πληρώσεις φόρο, ενώ πέρσι είχες επιστροφή !!! Με μειωμένους μισθούθς, άνεργος, με μειωμένες συντάξεις, και πρέπει να πληρώνεις τις ανοησίες του Βενιζέλου !!!

    Και το Χρηματιστήριο πέφτει και σήμερα, όλα τα διέλυσαν μέσα σε 2 χρόνια οι Παπακωνσταντίνου- Βενιζέλος. Και αντί να κρύβονται, να έχουν παραιτηθεί, να πάνε σπίτια τους, ζητάνε τη ψήφο μας. Θα πάρουν κάτι άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παρασκευή 18 Μάη 1828 με το παλαιό
    ή
    Παρασκευή 30 Μάη 1828 με το νέο
    ημερολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Α Π Ι Θ Α Ν Ο Σ μαλακόΤ Υ Π Ο Σ !

    ο συνΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ=Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΛΟΥΜΠΑΣ..

    ΟΛΟΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ?
    ________________________________


    .................._____________

    ΣΥΡΙΖΑ hot line.

    - Για αύξηση μισθού,
    γράψε ALEXIS (κενό),
    το ποσό που επιθυμείς και αποστολή στο 1981.


    - Για το ποσό που θέλεις να σου κατασχέσουν,
    γράψε GLEZOS (κενό), τον αριθμό λογαριασμού σου,
    (κενό),το ποσό που διαθέτεις και αποστολή στο 1945.

    + ______________________________+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ!

    Δίλημμα Ευρώ ή Δραχμή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

    ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ!

    ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ,

    ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

    Ψήφος σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σημαίνει επιδοκιμασία του Μνημονίου, ανακούφιση της Μέρκελ, Τρόϊκας και του διεθνούς τραπεζικού και παρασιτικού κεφαλαίου...

    ΚΑΙ ΗΤΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, αλλά και των Ισπανών, των Πορτογάλων, των Ιταλών, των Ιρλανδών εργαζομένων και ανέργων!

    Ψήφος στα Μερκελικά κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημαίνει
    ΤΟ ΣΒΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ για το αύριο!

    Σήμερα όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της στην Ελλάδα.

    Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι βλέπουν σε μας την ελπίδα...

    ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΑΣ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ, ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΡΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΜ ΜΕΡΚΕΛ!

    Εδώ με το 16,8% του ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕΙΣΤΗΚΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΥΦΗΛΙΟΣ!!

    ΑΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ!

    ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ,

    ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση