GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσεν Γκουανγκτσένγκ: «Εφυγα από την Κίνα αλλά φοβάμαι ακόμα»

Ο κινέζος ακτιβιστής που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στις ΗΠΑ O τυφλός Κινέζος ακτιβιστής...

Ο κινέζος ακτιβιστής που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στις ΗΠΑ
O τυφλός Κινέζος ακτιβιστής προετοιμάζετα, λίγη ώρα προτού δώσει τη συνέντευξη στο δίκτυο CNN REUTERS/Shannon Stapleton
Νέα Υόρκη 
Επιφυλακτικός για το μέλλον του στις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο κινέζος ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος έδωσε την πρώτη του συνέντευξη επί αμερικανικού εδάφους, από τη στιγμή που προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη, πριν από μία εβδομάδα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο 40χρονος αυτοδίδακτος δικηγόρος δήλωσε «φοβισμένος και ανήσυχος» για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του στις ΗΠΑ.

«Σαφώς και δεν μπορώ να ειμαι ήρεμος. Εννοείται ότι φοβάμαι πως η κυβέρνηση της Κίνας, με κάποιο τρόπο, θα προβεί σε αντίποινα εναντίον εμού και της οικογένειας μου για την υπόθεση αυτή», ειπε ο Τσεν, προσθέτοντας πως «ακολούθησαν την ίδια τακτική [αυτή των αντιποίνων] όταν δραπέτευσα [στις 22 Απριλίου από το σπίτι του, όπου κρατούταν σε κατ' οίκο περιορισμό]. Οι πράξεις αντεκδίκησης ενάντια στην γυναίκα και τα παιδιά μου όχι μόνο σταμάτησαν, αλλά συνεχίστηκαν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και σε άλλους συγγενείς μου», αναφερόμενος στην υπόθεση του ανιψιού του, Τσεν Κεγκούι, ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο εκ προμελέτης ενός αστυνομικού, κάτι το οποίο μπορεί να επιφέρει από 10ετή κάθειρξη ως και τη θανατική καταδίκη του.

Ο Τσεν, που τυφλώθηκε σε νεαρή ηλικία μετά από μακροχρόνια ασθένεια με υψηλό πυρετό, συνελήφθη επειδή οργάνωσε μαζικές διαμαρτυρίες και αγωγές εναντίον της βίαιης εφαρμογής της νομοθεσίας του ενός παιδιού ανά οικογένεια. Φυλακίστηκε και υπέστη βασανιστήρια, ενώ τα τελευταία χρόνια ζούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ωστόσο, φρόντισε να ξεκαθαρίσει στο αμερικανικό ακροατήριό του ότι δεν παρέμενε απλά στο σπίτι του υπό ένα «αθώο» καθεστώς επιτήρησης: «Θα ήθελα εδώ να διορθώσω ένα πράγμα: δεν μιλάμε για κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά για μια ξεκάθαρα παράνομη κράτηση εντός των τεσσάρων τοίχων του σπιτιού μου. Αυτό που βίωσα όλον αυτόν τον καιρό που ήμουν υπό αυστηρή επιτήρηση δεν περιγράφεται με λόγια και είναι υπεράνω κάθε φαντασίας. Υπέφερα πολύ», τονίζει ο «Ξυπόλυτος δικηγόρος», όπως είναι το προσωνύμιο που χρησιμοποιούν συχνά κινεζικά και ξένα ΜΜΕ για τον Τσεν.

Δραπέτευσε στις 22 Απριλίου και εισέβαλε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο. Τελικά, μετα από παλινωδίες και διπλωματικά πισωγυρίσματα που κράτησαν σχεδόν μια εβδομάδα, το Πεκίνο επέτρεψε στον Τσεν να πάρει εξιτήριο από ένα νοσοκομείο στο Πεκίνο και να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), μια κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Κίνας να τερματίσει τις διπλωματικές προστριβές ανάμεσα στα δύο κράτη σχετικά με τον 40χρονο αντιφρονούντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση