GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καταστροφικές οι συνέπεις από την έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ

Καταστροφικές χαρακτηρίζει τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μελέτη που βασίζεται σε διδάγματα από την οικονομική κρίση ...

Καταστροφικές χαρακτηρίζει τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μελέτη που βασίζεται σε διδάγματα από την οικονομική κρίση στη Ρωσία το 1998 και στην χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001.
Όπως γράφει το Reuters, η γαλλική εταιρεία ασφάλισης συναλλαγών Coface αναφέρει ότι στις αρχές του έτους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρείχε μια μαζική ένεση ρευστότητας που κατέστησε δυνατό να αποφευχθεί μια ελληνική τραπεζική κρίση. Η ΕΚΤ έπεισε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να γίνουν οι κάτοχοι του δημόσιου χρέους και υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές.
Το πρακτορείο γράφει ότι μια επιστροφή στη δραχμή μπορεί να παράγει ανάπτυξη, αλλά μια υποτίμηση του νομίσματός της δεν θα επιλύσει τα προβλήματα στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα σε ύφεση προβλέπεται ακόμη 6% οικονομική συρρίκνωση φέτος.
Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς επιστροφή στη δραχμή και υποτίμηση του νομίσματος κατά 50% θα οδηγήσει σε χρέος 330% του ΑΕΠ.
Στην περίπτωση της Αργεντινής και της Ρωσίας, η υποτίμηση για το πέσο και το ρούβλι – κατά 40% και 60% , αντίστοιχα – είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, κατά 60% για την Αργεντινή και 30% για τη Ρωσία μέσα σε δύο χρόνια.
Τα Ρωσικά προϊόντα εξαφανίστηκαν και εμφανίστηκαν μετά το Αύγουστο του 1998 καθώς οι τιμές τους είχαν γίνει και πάλι λογικές. Αργεντινή και η Ρωσία στη συνέχεια είχαν ισχυρή ανάπτυξη που οφείλεται ελάχιστα στις επιπτώσεις της υποτίμησης. Οι δύο χώρες επωφελήθηκαν από την άνοδο των βασικών εξαγωγών τους – το πετρέλαιο στην περίπτωση της Ρωσίας και της σόγιας για την Αργεντινή – που κατέστησε δυνατό να διατηρηθεί η ώθηση που προέρχεται από την υποτίμηση.
Η υποτίμηση στην Ελλάδα θα έχουν τελικά σημαντικές αρνητικές συνέπειες. Καθιστά σχεδόν αδύνατο να πληρωθούν χρέη σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ μια έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα προκαλέσει εισαγόμενο πληθωρισμό, απόσυρση των τραπεζικών καταθέσεων και προβλήματα στις τράπεζες.
Η υποτίμηση δεν μπορεί να επιλύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα. Όπως στη Ρωσία του 1998 και στην Αργεντινή του 2001, η Ελλάδα έχει μια σημαντική αδυναμία στη συλλογή των φόρων.
Στην περίπτωση της Ρωσίας, η διοίκηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε τη φορολογική μεταρρύθμιση το 2001, που ήταν κυρίως υπεύθυνη για τη δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος είσπραξης των φόρων.
Η άλλη επιλογή, η οποία πιστεύει ότι η γαλλική εταιρεία ασφάλισης συναλλαγών Coface, είναι πιο πιθανή, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ μονομερώς. Η λιτότητα θα είναι πλέον νόμιμη, η ανάπτυξη δεν θα καταφέρει να υλοποιηθεί, και ο κοινωνικός αντίκτυπος των προγραμμάτων θα γίνει ανυπόφορος. Η απόσυρση θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση του ευρώ και την αύξηση των περιθωρίων των κρατικών ομολόγων όλων των μελών. Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει είναι κατά πόσο οι οικονομίες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, ακόμα και η Ισπανία θα μπουν στον πειρασμό να φύγουν…

5 σχόλια

  1. Αν η κ. Λαγκάρντ είχε κάνει ανάλογες απαξιωτικές δηλώσεις για κάποια άλλη χώρα, η συγκεκριμένη χώρα θα κινητοποιούσε όλες τις δυνάμεις της, συμμάχους, ομογενείς, λόμπυ κλπ και θα απαιτούσε την παραίτηση της κυρίας από τη θέση της στο ΔΝΤ. Εμείς οι κοτούλες τι κάνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ!

    Δίλημμα Ευρώ ή Δραχμή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

    ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ!

    ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ,

    ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

    Ψήφος σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σημαίνει επιδοκιμασία του Μνημονίου, ανακούφιση της Μέρκελ, της Τρόϊκας και του διεθνούς τραπεζικού και παρασιτικού κεφαλαίου...

    ΚΑΙ ΗΤΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, αλλά και των Ισπανών, των Πορτογάλων, των Ιταλών, των Ιρλανδών εργαζομένων και ανέργων!

    Ψήφος στα Μερκελικά κόμματα- ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημαίνει
    ΤΟ ΣΒΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ για το αύριο!

    Σήμερα όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της στην Ελλάδα.

    Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι βλέπουν σε μας την ελπίδα...

    ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΑΣ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ, ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΡΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΜ ΜΕΡΚΕΛ!

    Εδώ με το 16,8% του ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕΙΣΤΗΚΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΥΦΗΛΙΟΣ!!

    ΑΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ!

    ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ,

    ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ,

    ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΑΘΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΕΣ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.

    ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ "ΠΡΟΣΕΛΑΒΑΝ" ΤΗ ΝΤΟΡΑ,

    ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΩΜΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΣΠΑΝΙΖΟΥΝ.

    ΟΠΟΤΕ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΟΥΝΗΘΕΙ Ο ¨ΜΙΚΡΟΣ¨

    ΤΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΜΙΑ ΠΕΠΟΝΟΦΛΟΥΔΑ ΠΕΡΙ...

    ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

    Η ΤΡΑΝΗ!

    ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ Ο ΜΙΚΡΟΣ.

    ΣΥΝΝΕΝΟΗΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΑΨΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΠΑΛΙΑ,

    ΟΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΛΕΤΕ !

    ΔΙΟΤΙ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΙΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΧΟΝΤΡΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΟΥΤΕ ΔΕΚΑΡΑ !

    Ε , ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΟ ΚΑΤΙ ΤΙΣ ,ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στις 17.06.2012 έχουνε Κηδεία στη Ν.Δ του Σφουγγαράκη,ο σφουγγαράκης μαζεύει ότι αχρηστίλα κυκλοφορεί στα δεξιά του από προδότες, αχάριστους, κωλοτούμπες, παράνομους, αρουραίους, ιντριγκαδόρους , καταδικασμένους σαν τον Ψωμιάδη ΓΙΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ …

    ΠΙΣΤΕΎΕΙ ότι έτσι ίσως μεγαλώσει το πλήθος των αποτυχημένων που ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΟΎΣΑΝ θα είναι πιο κοντά στην επιτυχία!!!

    Τι μαλάκας ΘΕΕ ΜΟΥ Ο ΨΗΦΩΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΎΕΙ ΑΚΌΜΑ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση