GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από το μαγαζάκι των Εξαρχείων στις αγορές της Μέσης Ανατολής

Ανοίγει τα «φτερά» της στη Μέση Ανατολή και προσανατολίζεται σε επενδύσεις μέχρι και την Αφρική μετά τη συμφωνία με την αραβικών συμφερ...

Ανοίγει τα «φτερά» της στη Μέση Ανατολή και προσανατολίζεται σε επενδύσεις μέχρι και την Αφρική μετά τη συμφωνία με την αραβικών συμφερόντων βιομηχανία Exeed Holding. Πρόκειται ήδη για την μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων στην πατρίδα μας.
Το σίγουρο είναι πως η Vivartia ενσωματώνει πολύχρονη ιστορία και πλούσια κληρονομιά και δεν είναι μια τυχαία εταιρεία τροφίμων. Είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας πολλών ανθρώπων με πρώτο και καλύτερο, τον Αριστείδη Δασκαλόπουλο. Ένα σκαπανέα της επιχειρηματικότητας στην πατρίδα μας που με περίσσιο κουράγιο σε καιρούς δύσκολους έχτισε μια αυτοκρατορία.
Τυπικά, η Vivartia ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2006 με τη συγχώνευση που επιχείρησαν δύο από τους γνωστότερους Έλληνες βιομηχάνους. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Μετά την εξαγορά από τον όμιλο της MIG και μια περίοδο λογικών αναταράξεων λόγω της εισόδου του Ανδρέα Βγενόπουλο το σχήμα, η εταιρεία πέρασε στο δύσκολο διαζύγιο με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο και στο πιο βελούδινο διαζύγιο με τον δημιουργό της Chipita Σπύρο Θεοδωρόπουλο.
Σήμερα, υπό την μπαγκέτα του κ. Βγενόπουλου αλλά και του αποτελεσματικού μάνατζερ Γιάννη Αρτινού, η Vivartia δραστηριοποιείται στον κλάδο γαλακτοκομικών και ποτών μέσω της ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα Α.Ε., στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας μέσω των Goody’s A.E. και Everest A.E. και στον κλάδο καταψυγμένων τροφίμων μέσω της Μπάρμπα Στάθης Α.Β.Ε.Ε.
Όλα όμως ουσιαστικά ξεκινούν από τη διαδρομή ενός ανθρώπου. Το 1952 ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος ιδρύει στην Αθήνα την ΔΕΛΤΑ, μια οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων με έδρα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι η περίοδος που οι Έλληνες μόλις βγαίνουν από τις δυσκολίες της Κατοχής και του εμφυλίου και αρχίζουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Άνθρωπος εργατικός και διορατικός, ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος σύντομα μεγαλώνει την επιχείρησή του και φθάνει να απασχολεί 20 υπαλλήλους και 10 αυτοκίνητα που μοιράζουν γάλα και γιαούρτι.
Ο «μυθικός» Αριστείδης Δασκαλόπουλος
Ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος θεωρείται μία μορφή μυθική και ένας άνθρωπος με αγάπη στην θρησκεία. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Από την ηλικία των 12 ετών άρχισε να δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του και του θείου του, σε ένα εργαστήριο γαλακτοκομικών στα Εξάρχεια. Το 1955 ανέλαβε τη διεύθυνση και απέκτησε τη φήμη του πολύ καλού παραγωγού γιαουρτιού. Την ίδια χρονιά παντρεύεται την Αγγελική, η οποία στέκεται πάντα στο πλευρό του. Σύζυγος και εργάτρια αποκτά μαζί του δύο παιδιά, τον Δημήτρη και την Ευγενία.
Με χειρωνακτική εργασία από τις 4 το πρωί στο «μαγαζί», όπως ο ίδιος αποκαλούσε την επιχείρηση, συνέχιζε να επεκτείνει ολοένα και περισσότερο τις δραστηριότητές του πουλώντας γιαούρτι και χύμα γάλα στα πρατήρια της Αθήνας. Το 1964, πουλώντας το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο, αγοράζει ένα οικόπεδο στον Ταύρο Αττικής. Εκεί έκτισε το πρώτο εργοστάσιο ΔΕΛΤΑ.
Με 25 μόλις υπαλλήλους αγωνίζεται ενάντια στην τότε κυριαρχία της ΕΒΓΑ και της ΑΣΤΥ και κατορθώνει να διευρύνει τις διανομές του και να αποκτήσει αυξανόμενη φήμη στην Αθήνα. Το 1968, σε μία ακόμα έκφραση του οραματισμού και της αποφασιστικότητας που τον διέκριναν, δημιούργησε τα πρώτα παγωτά ΔΕΛΤΑ εισάγοντας καινοτομίες, πολύ σημαντικές για την εποχή τους. Ταυτόχρονα, ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος δημιούργησε την υποδομή για τη συλλογή του γάλακτος από κάθε γωνιά της Ελλάδας και, κυρίως, από τη Μακεδονία.
Η περίοδος του Δημήτρη Δασκαλόπουλου
Μια σειρά από καινοτομίες όπως το σοκολατούχο γάλα, τα γιαούρτια και τα παγωτά, δίνουν στη ΔΕΛΤΑ προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού και η εταιρεία στη δεκαετία του ’70 γνωρίζει μεγάλη άνοδο. Το 1987 η ΔΕΛΤΑ πρωτοπορεί χρησιμοποιώντας τη χάρτινη συσκευασία για το Φρέσκο Γάλα, και εφαρμόζει πρώτη στην Ελλάδα την ομογενοποίηση και δυο χρόνια αργότερα η ΔΕΛΤΑ εισέρχεται δυναμικά και στην αγορά των χυμών μικρής διάρκειας. Όλα αυτά έγιναν με ένα δυναμικό μάρκετινγκ, την ευθύνη του οποίου είχε ο νεαρός τότε Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ένας άνθρωπος που όχι απλά αντέγραψε τον πατέρα του αλλά ακόμα περισσότερο τον ξεπέρασε σε ικανότητες.
Το 1990 γίνεται απόσχιση του κλάδου κατεψυγμένων τροφίμων καθώς πραγματοποιείται η σύσταση της εταιρίας Μπάρμπα Στάθης Α.Ε. και ένα χρόνο μετά η εταιρία Μπάρμπα Στάθης Α.Ε. εισάγεται στο Χ.Α.Α. Την ίδια χρονιά δημιουργείται ο Όμιλος Goody’s από τον Αχιλλέα Φώλια και την βορειοελλαδίτικη ομάδα του και σχηματίζεται σταδιακά με τη συμμετοχή βασικών μετόχων της εταιρείας σε άλλες συμπληρωματικές επιχειρήσεις. Βέβαια η Goody’s ως αυτόνομη εταιρεία είχε ήδη μια λαμπρή πορεία στη δεκαετία του 80. Η μεγάλη καμπή για την ΔΕΛΤΑ υπήρξε η απόφαση αγοράς της πλειοψηφίας των μετοχών της Στάθης Α.Ε. στα μέσα του 90.
Εκεί έδειξε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος «από τι μέταλλο είναι φτιαγμένος». Μετά από μια μακρά πορεία εξαγορών αλλά και πολέμου με τους ανταγωνιστές της (αρχικά την βιομηχανία ΦΑΓΕ της οικογένειας Φιλίππου και μετά την Όλυμπος), η ΔΕΛΤΑ μετατρέπεται σε εταιρία χαρτοφυλακίου. Το 2001 όμως ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος πεθαίνει και η εταιρεία μένει στον υιό και διάδοχο του Δημήτρη. Από τότε ο τελευταίος έχει στο μυαλό του την συνεργασία με την πολύ περισσότερο διεθνοποιημένη Chipita. Τη βιομηχανία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ενός στενού του φίλου από τον ΣΕΒ.
Η κίνηση αυτή θα δώσει το 2007 την Vivartia, τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία τροφίμων και 35η πιο μεγάλη σε όλη την Ευρώπη. Μια εταιρεία που φιλοδοξεί πλέον από τη μεριά του ομίλου MIG να γίνει μεγάλος παίκτης και στη Μέση Ανατολή.

4 σχόλια

  1. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ!

    Δίλημμα Ευρώ ή Δραχμή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

    ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ!

    ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ,

    ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

    Ψήφος σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σημαίνει επιδοκιμασία του Μνημονίου, ανακούφιση της Μέρκελ, της Τρόϊκας και του διεθνούς τραπεζικού και παρασιτικού κεφαλαίου...

    ΚΑΙ ΗΤΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, αλλά και των Ισπανών, των Πορτογάλων, των Ιταλών, των Ιρλανδών εργαζομένων και ανέργων!

    Ψήφος στα Μερκελικά κόμματα- ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημαίνει
    ΤΟ ΣΒΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ για το αύριο!

    Σήμερα όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της στην Ελλάδα.

    Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι βλέπουν σε μας την ελπίδα...

    ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΑΣ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ, ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΡΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΜ ΜΕΡΚΕΛ!

    Εδώ με το 16,8% του ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕΙΣΤΗΚΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΥΦΗΛΙΟΣ!!

    ΑΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ!

    ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ,

    ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κολαούζος του Δασκαλόπουλου και φερέφωνό του είσαι;
    Αν ζούσε ο μπαρμπα Αριστείδης,ο συγχωρεμένος, θα σε έφτυνε, δημοσιογραφάκι της πεντάρας.
    Σε βλήματα και κάφρους απευθύνεσαι;
    Τελικά τοχεις παραξυλώσει. Άει στο διάολο,τομάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τραγικό...
    Μετά τα 100 άτομα στη Καλλιθέα και στο Ίλιον ( μαζί με τους δημοσιογράφους, φωτογράφους,τεχνικούς ), 50 άτομα στη Ν. Ιωνία ( μετά τα 50 άτομα σε Κόρινθο και σε Ναύπλιο )ακούνε το Βενιζέλο σε αίθουσα 30 ατόμων !!!

    Ούτε 5ο κόμμα !!!

    Ο κόσμος στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία και στο Σύριζα, ανάλογα με τις φοβίες ή τις ελπίδες του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑΙ...
    ΕΝΑ-ΕΝΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
    ΒΡΗΚΑΝ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.
    _______________________________________________
    ΜΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΡΕ ΣΥ ΑΛΕΞΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ;

    Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνέχεια του πιο αντιδραστικού ΠΑΣΟΚ.
    Για αυτό έχει μαζέψει όλα τα καλόπαιδα του.
    Έχει μαζέψει:
    1)Αντώνης Κοτσακας. Στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, διετέλεσε υφυπουργός Εργασίας και Υπουργός Αιγαίου από το 1989 έως και το 2000 στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Παραιτήθηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο.
    2)Ευάγγελος Χωραφάς. Πρώην στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Άκη Τσοχατζόπουλου.
    3)Γιώργος Ραφτόπουλος.Από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του συνδικαλιστικού κινήματος. Πρώην Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ.
    4)Αγραφιώτης Γιώργος. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου.
    5)Σταθάς Ιωάννης. Πρώην στέλεχος ΠΑΣΚΕ, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς.
    6)Βαμβακάς. Πρώην στέλεχος ΠΑΣΚΕ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Θυρωρών
    7)Τσουκαλάς Δημήτρης. Πρώην Πρόεδρος της ΟΤΟΕ με την ΠΑΣΚΕ
    8)Κουρουπλής Παναγιώτης. Πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Υπερψήφισε το Μνημόνιο I και όλους τους νόμους που το ακολούθησαν μέχρι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.
    Και αυτοί είναι μόνο ένα μικρό μέρος της κατάταστασης.
    Μην τσιμπας λαέ. Αυτούς τους ΑΛΗΤΕΣ πληρώνεις με την ΖΩΗ σου +

    Με τον Τσίπρα ο Φωτόπουλος.
    Όλα τα μπάζα του ΠΑΣΟΚ μαζεύει ο ΣΥΡΙΖΑ
    Ήταν επόμενο!
    Που θα πήγαινε δηλαδή ο Φωτόπουλος;
    Ο κύριος εκφραστής του βαθέως ΠΑΣΟΚ, ο μαχητής των κεκτημένων και βολεμένων. Μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να βρει καταφύγιο και ένα απάνεμο κομματικό χώρο που εγγυάται την διατήρηση του αμαρτωλού και κρατικοδίαιτου παρελθόντος. Μαζί με τους παχυλούς φυσικά μισθούς που πληρώνει τώρα πολύ ακριβά ολόκληρος ο ελληνικός λαός!

    Aπό τη στιγμή που μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ για εξουσία και κυβέρνηση, γέμισε από Πασόκους. Αποτελεσματική πολιτική 100%.
    Όλα τα διαχρονικά λαμόγια πα$$οκ ΕΚΕΙ.

    Οι νεολαίοι του Άκη στο ΠΑΣΟΚ πήγαν ΣΥΡΙΖΑ!!!
    αφού εκεί είναι ΤΩΡΑ..το μέλι $$$$$$$$$$$$
    127 στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πλειοψηφία τους είναι μέλη του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών, με διαδρομή στο εθνικό συμβούλιο της νεολαίας του Κινήματος, αλλά και στο εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο μεταξύ δύο συνεδρίων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι...Ελευθεριάδης Αντώνιος πολιτικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ (δείτε στο τέλος), Ζερβάκη Μαρία μέλος εθνικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Θέμης Τζήμας μέλος εθνικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Ρέντζου Πετρούλα εθνικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Σκουλάς Μανώλης στέλεχος της ΠΑΣΠ, Στεφάνου Νίκος εθνικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Τσουκαλάς Κώστας εθνικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ και άλλοι.
    Σύριζαπασοκ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ..ΕΧΕΤΕ.
    ΣσοσιαΛΗΣΤΕΣ.


    _______________________________
    Aϊντε να ..σπρώξουμε λίγο ακόμα
    σύντροφοι πρώην πρασινοΣυριζοΦΡΟΥΡΟΙ
    και νύν πρασινοΣυριζοΡΟΥΦΙΑΝΟΙ..μια θέση
    και ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΥΜΕ !!!

    Αυτή είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ που αποσιωπούν τα κόμματα και τα ΜΜΕ..

    Προτελευταία είναι η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας για το 2012 του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Μάνατζμεντ (IMD).
    Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών οι οποίες μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο, σημειώνοντας πτώση κατά δυο θέσεις σε σχέση με την περσινή κατάταξη.
    Η χώρα μας ξεπερνά μόνο τη Βενεζουέλα...

    (ναι αυτή που θέλει να μας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ)

    η οποία βρίσκεται σταθερά στην 59η θέση της διεθνούς κατάταξης από το 2004.

    ____________________________
    Ομπρός αδέλφια του Δημοσίου..
    Ομπρός τώρα που έδυσε ο Πράσινος ήλιος..
    Να ανατείλει ο Ήλιος της Μουσούλμ Ανατολής.

    Υπογραφή
    Η 14η Συνιστώσα Σύριζα-Λαμογιων-ΠΑ$$ΟΚ Δημοσίου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση