GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέρα από το Μνημόνιο....

Του Λευτέρη Τσουλφίδη Είναι αξιοπερίεργο γιατί η ΝΔ επιζητούσε τόσο επίμονα τις εκλογές και επέμενε, μάλιστα, για την αυτοδυναμία την οπ...

Του Λευτέρη Τσουλφίδη
Είναι αξιοπερίεργο γιατί η ΝΔ επιζητούσε τόσο επίμονα τις εκλογές και επέμενε, μάλιστα, για την αυτοδυναμία την οποία θα διεκδικούσε ακόμη και αν χρειάζονταν αλλεπάλληλες εκλογές. Με αυτήν την «ανάγνωση» της πραγματικότητας και με αυτά τα αποτελέσματα θεωρώ ότι η ηγεσία του κόμματος θα έπρεπε να είχε οδηγηθεί σε κατευθείαν παραίτηση και όχι να διερευνά τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και μάλιστα υπό πρωθυπουργό τον αρχηγό της.
Από την άλλη έχουμε το ΠΑΣΟΚ που η ηγεσία του παραδέχεται ότι διέπραξε λάθη χωρίς όμως να λέει ποια ακριβώς είναι αυτά τα λάθη και τι διαφορετικό θα έπρεπε να είχε πράξει ώστε να πεισθούμε ότι δεν θα τα επαναλάβει. Η πολιτική του ηγεσία κάθε τόσο σπεύδει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, ενώ γνωρίζουμε ότι νομοθέτησε τον μη καταλογισμό (ποινικών) ευθυνών.

Ο νικητής των εκλογών ήταν αναμφίβολα ο ΣΥΡΙΖΑ που τη στιγμή που γράφεται το σημείωμα αυτό προσποιείται ότι επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης και τα στελέχη του προβάλουν σωρεία διαδικαστικών αιτημάτων που φτάνουν μέχρι την καθιέρωση της απλής αναλογικής τη στιγμή που το ζητούμενο είναι ο σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης. Είναι λυπηρό για το κόμμα αυτό και για τους ψηφοφόρους που πίστεψαν, έστω και για λίγο, ότι κυβέρνηση της Αριστεράς είναι δήθεν πιθανή. Είναι βέβαιο —εκτός και αν μεσολαβήσουν κοσμογονικές αλλαγές εκτός Ελλάδας— ότι για τα ζητήματα για τα οποία έχουν ήδη συναφθεί συμφωνίες δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων εκτός και αν έχει προηγηθεί μακρά προπαρασκευαστική περίοδος. Αν παρόλα αυτά ζητηθούν αλλαγές και ληφθούν μονομερώς αποφάσεις, τότε σε βραχύ χρονικό διάστημα θα παύσει ο δανεισμός με ανυπολόγιστες επιπτώσεις.
Ο πρωταρχικός στόχος όλων σε αυτήν τη φάση θα πρέπει να είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, διότι τα δανεικά, δυστυχώς, θα πρέπει να πληρωθούν. Αθέτηση πληρωμών μπορεί να γίνει, αλλά όπως στο παρελθόν (1843, 1893 και 1932) έτσι και τώρα τα δανεικά, στο τέλος, θα πληρωθούν στο ακέραιο. Το χρέος, όμως, δεν εξοφλείται με νέο δανεισμό και ότι θα πρέπει άμεσα αφενός να ανακοπεί ο νέος δανεισμός και αφετέρου να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Δύο είναι οι διαθέσιμες μέθοδοι για την επίτευξη αυτού του στόχου:
1. Μέσω εφαρμογής του μνημονίου. Επισημαίνουμε ότι το ενδιαφέρον των δανειστών περιορίζεται στο πώς θα μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να ανταπεξέρχεται στις πληρωμές των τοκοχρεολυσίων και για το σκοπό αυτό δεν είναι αντίθετο στην αδιάκριτη αύξηση της φορολογίας και τη μείωση των κρατικών δαπανών ιδίως των μισθών, των συντάξεων κ.λπ.. Ο συνδυασμός αύξησης της φορολογίας και μείωσης των μισθών (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) συμβάλει όσο ο,τιδήποτε άλλο στην ταυτόχρονη απαξίωση του κεφαλαίου και της εργασίας. Η μεν απαξίωση του εγχώριου κεφαλαίου συνεπάγεται την προοπτική υφαρπαγής του από το ξένο, η δε απαξίωση της εργασίας οδηγεί στη μετανάστευση και όλες οι δαπάνες ιδιωτικές και δημόσιες για τη δημιουργία ανθρωπίνου κεφαλαίου αποβαίνουν καθαρή ματαιότητα. Συμπερασματικά, η εφαρμογή του μνημονίου οδηγεί την οικονομία σε μια δίνη ύφεσης από την οποία δεν διαφαίνεται προοπτική βραχυχρόνιας, τουλάχιστον, εξόδου. Επομένως, είναι απολύτως δικαιολογημένη η αποστροφή του εκλογικού σώματος προς το μνημόνιο και τα κόμματα που το υποστηρίζουν.
2. Μέσω εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών. Όσοι θεωρούν (δεν είναι λίγοι) ότι ο Μηχανισμός Στήριξης (η στήριξη βέβαια μένει να αποδειχτεί) ήταν απλά ένα σημαντικό επεισόδιο σε μια σωρεία λαθεμένων πολιτικών επιλογών και ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να συνεχίσει αυξάνοντας λίγο τους φόρους και περικόπτοντας κάπως τις δημόσιες δαπάνες και ότι η κρίση είναι απλά διεθνής και ότι θα περάσει και όλα θα συνεχίσουν όπως πριν, θεωρώ ότι βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Η προσφυγή της Ελλάδας στον ΜΣ αποτελεί εκδήλωση δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας που δεν χρειάζεται απλά διορθώσεις αλλά θεμελιώδεις αλλαγές. Σε αυτές τις αλλαγές συμπεριλαμβάνονται και οι επενδύσεις, λίγοι γνωρίζουν ότι οι καθαρές επενδύσεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν μια πρωτοφανή πτωτική πορεία και τα τελευταία δύο χρόνια είναι αρνητικές και οι προοπτικές είναι να συνεχίσουν την αρνητική τους πορεία! πράγμα που φανερώνει το μέγεθος της κρίσης και της απαξίωσης κεφαλαίου (μονάδες παραγωγής κλείνουν ή υπολειτουργούν) και εργασίας (πρωτοφανής ανεργία) που έχει συντελεστεί.
Συνεπώς, χρειάζεται πολύ περισσότερο πρωτογενές πλεόνασμα από όσο προβλέπεται στο (όποιο) μνημόνιο και ταυτόχρονα κρίσιμη είναι η διάθεση του πλεονάσματος, αν δηλαδή με αυτό θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις ή μόνο θα πληρωθούν τοκοχρεολύσια και καταναλωτικές δαπάνες. Αν περιοριστούμε απλώς σαν καλοί «νοικοκύρηδες» στην εξασφάλιση της πληρωμής τοκοχρεολυσίων, τότε φοβάμαι ότι είναι αδιάφορο ποια πολιτική θα ακολουθηθεί, διότι η χώρα συνολικά θα οδηγηθεί στην κατάρρευση. Αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα που θα έπρεπε να τεθούν προς συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων. Τα συζητούν όμως; Φοβάμαι πως όχι!
Ο Λευτέρης Τσουλφίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

7 σχόλια

  1. ΑΝΕΚΔΟΤΟ (κυκλοφορησε μετα
    απο τοτε που οριστικοποιηθηκε
    οτι θα εχουμε νεες βουλευτικες
    εκλογες τον Ιουνη)
    ......................................................................

    του Θωμα Ακρωτηριανακη
    Αντιγραφω το ανεκδοτο που κυκλοφορησε μετα απο τις
    τελευταιες πολιτικες εξελιξεις :
    Γιατί εξαφανιστηκαν οι δεινόσαυροι;;
    Εξαφανιστηκαν,διοτι δεν μπηκαν στην κιβωτο του Νωε.
    Και γιατί δεν μπηκαν ;;
    Δεν μπηκαν,διοτι δεν εκπληρωθηκε ο όρος που ειχαν θεσει.
    Και ποιος ηταν αυτος ;;
    Ηταν : «για να μπουμε στην κιβωτο του Νωε πρεπει και αρκει να μπει και ο Αλεξης ο Τσιπρας»...
    Το ανεκδοτο αυτο μου θυμιζει συνειρμικα αυτο που ελεγε ο βασιλιας της Γαλλιας
    Λουδοβικος ΙΔ' : «après moi, le déluge» = «μετα απο μενα, (ας γινει) ο κατακλυσμος».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήκω Ανδρέα να δεις τους ΣΥΡΙΖΑίους!

    Θα κρατικοποιήσουν την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ, θα επιβάλουν φόρο 1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, θα χρησιμοποιήσουν τις καταθέσεις για ανάπτυξη, θα προσλάβουν 100.000 δημοσίους υπαλλήλους, θα συνάψουν υποχρεωτικά δάνεια σε όσους Έλληνες έχουν στις τράπεζες περισσότερα από 20.000 ευρώ. Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά;
    Ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Είναι δηλώσεις στελεχών του. Αυτή είναι η κυβερνητική τους πρόταση.

    Κι αν κάποιος τους πει ότι αυτά δεν γίνονται, η απάντηση είναι έτοιμη:
    Θα πάρουμε δάνεια από Ρωσία και Κίνα.
    Το μόνο που δεν έχουμε ακόμη ακούσει είναι ότι ο Τσάβες θα μας εξασφαλίσει πετρέλαιο για τις κρύες νύκτες του χειμώνα.
    Αλλά ας μην βιαζόμαστε. Θα το ακούσουμε κι αυτό.

    Τις δηλώσεις για την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ τις έκανε ο κ. Δραγασάκης και την αμέσως επόμενη στιγμή ξεκίνησε πάρτι στα γραφεία των βασικών μετόχων των εν λόγω εταιρειών. Τέτοιο δώρο ήταν ανέλπιστο, εκτός κι αν νομίζει κανείς ότι θα αποζημιωθούν με λιγότερα χρήματα από όσα έχουν πληρώσει. Δεν μας είπε ο κ. Δραγασάκης που θα βρει αυτά τα χρήματα, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.

    Την φορολόγηση των επιχειρήσεων με 1% επί τους τζίρου τους την έκανε ο καθηγητής κ. Μηλιός. Αν θυμάμαι καλά ο κ. Μηλιός ήταν στην πανελλαδική (Ομάδα που διασπάστηκε από τον Ρήγα Φεραίο).
    Ο κ. Μηλιός, λοιπόν, προανήγγειλε την πιο άγρια φορολογία σε βάρος των επιχειρήσεων. Κι όσοι βιαστούν να πουν ότι το κεφάλαιο θα πρέπει να πληρώσει τα... σπασμένα της κρίσης, ας σκεφτεί πόσες και τι είδους επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν στην Ελλάδα με τέτοιους όρους.

    Τις δηλώσεις για τα δάνεια και τις καταθέσεις τις έχουν κάνει οι κ.κ. Σρατούλης και Γλέζος και μάλιστα πολλάκις.
    Την πρώτη φορά που τις αναπαράγαμε μας κατηγόρησαν ως... προβοκάτορες. Στις επόμενες ημέρες έσπευσαν οι ίδιοι να τις επαναλάβουν τόσες πολλές φορές που τις εμπεδώσαμε άπαντες. Έτσι συνεχίζεται αμείωτος ο ρυθμός των εκροών καταθέσεων από τις τράπεζες, αλλά και γι΄ αυτό φταίνε μάλλον οι «άθλιοι προβοκάτορες» και «υπηρέτες των συμφερόντων του κεφαλαίου».

    Για τα δάνεια από Ρωσία και Κίνα υπήρξαν χτες σχετικές δηλώσεις από την κα Χαραλαμπίδου. Θα μας σώσει ο Βλαδίμηρος.
    Εδώ οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να σώσουν τον εαυτό τους και χρεοκόπησαν πριν μερικά χρόνια για 60 δισεκατομμύρια και θα σπεύσουν να πληρώσουν για μας τα 300 τόσα που χρωστάμε;
    Μάλλον όχι.
    Ίσως εννοούν ότι σε περιβάλλον δραχμής θα έρθουν Ρώσοι και Κινέζοι και θα αγοράσουν τα πάντα για μερικές πενταροδεκάρες.
    Ενδιαφέρουσα πρόταση.
    Αν κάτι ανάλογο το υποστήριζε κάποιος για τους αμερικάνους θα τον είχαν πει ήδη πράκτορα. Όταν το υποστηρίζει για τους Ρώσους και τους Κινέζους, πως μπορείς να τον πεις; Σύντροφο;
    Να με συγχωρούν, αλλά κάποιος πρέπει να τους πει ότι Ρώσοι και Κινέζοι είναι πλέον καπιταλιστές και ότι τοποθετούν τα κεφάλαιά τους με όρους της αγοράς. Κι αν πρόκειται να πρέπει να επιλέξω μεταξύ της Ευρώπης και των «άλλων», δεν βλέπω τον λόγο γιατί θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη. Εγώ δεν έχω κάποιο συμφέρον να το κάνω αυτό.
    Οι... άλλοι;
    Για τον Τσάβες δεν μας το έχουν ακόμη πει.
    Υπομονή.
    Δεν έχουν πιάσει ακόμη τα κρύα. Αλλά ούτε και οι ζέστες!
    Ακόμη.
    Διότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το θερμόμετρο στα ύψη.
    Οπότε θα ακούσουμε διάφορα.
    _______________________
    Σαν να ακούω τον Ανδρέα.
    Τότε που μιλούσε για τον Καντάφι, τα αδέλφια μας τους Άραβες,
    τους συντρόφους μας των λαϊκών κινημάτων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Για την ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς.

    Ω καιροί!

    Ω ήθη!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ :
    ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ Ή ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥΣ.

    ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗ Ν.Δ.

    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΣΑΠΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ, ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ, ΟΤΑΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΟΤΙ ΦΕΤΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ! ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ 1.000.000 ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΡΑΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ Κ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΕΝΩ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΘΑ ΕΚΤΙΝΑΧΘΕΙ ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ, ΠΡΟΙΟΝ ΤΗΣ ΥΦΕΣΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ, ΠΛΕΟΝ, ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΟΣΟΣΤΩΝ.

    ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΜΕ 3-4 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ,ΕΝΩ ΟΙ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΙ ΨΗΦΟΙ, ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Η ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΑ ΚΑΡΠΩΘΕΙ 2-3% ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΑΦΡΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ.

    Η Χ.Α, ΤΟ ΛΑΟΣ, Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ 8/10 ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΛΟΓΩ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΙΔΕΩΝ ΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

    ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ Ή ΆΛΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.

    ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΟΥ ΔΗΣΥ, ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΑΝ ΒΓΕΙ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ 11- ΕΩΣ 120 ΕΔΡΕΣ, ΑΡΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΗ ΨΗΦΟΣ. ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ "ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ" ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΙΟ ΘΡΑΣΟΣ, ΟΙ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ, ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ "ΕΚΑΝΑΝ ΕΡΓΟ" :

    ΝΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ :
    1) 1.100.000 ΑΝΕΡΓΟΙ
    2) ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΚΑΡΔΙΑΚΑ, ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΡΦΑΝΑ
    3) ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ Ή ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ,ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ,ΑΚΙΝΗΤΩΝ!
    4) ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΦΟΡΟΙ, ΠΑΡΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ, ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ, ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ, ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ, ΕΝΟΙΚΙΑ, ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
    5) ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΩΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ!
    6) ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ Ή ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ Ή ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΡΥΖΙ
    7) ΝΕΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ Ή ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΔΙΩΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ.

    ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΜΕ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΕΣ, ΜΕ ΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΑΥΛΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΤΟ ΚΟΥΝΑΝΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΙΡΗΝΗΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑΤΙ ΚΎΡΙΟΙ

    ΣΑΜΑΡΑ...ΒΕΝΙΖΈΛΟ..ΤΣΙΠΡΑ...ΚΟΥΒΈΛΗ..ΚΑΜΕΝΝΕ.. ΠΑΠΑΡΗΓΑ..ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ;

    Γιατί αφήσατε το κοράκι Παπαδημο να πλήρωση αυτόν τον ΑΛΗΤΗ; ,ποιοι πολιτικοί ΜΑΣ κρύβονται πείσω από αυτών ; Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ PSI..Δεν πληρώνεται τους νομίμους ομολογιούχους - καταθέτες, κουρευτε τα δημόσια κοινωνικά ταμεία..Και φοβάστε μην σας πάει στα δικαστήρια ΤΟ ΚΟΡΆΚΙ; Μα έτσι θα βρίσκαμε από που ξεκίνησε το ΟΜΌΛΟΓΟ...


    ΕΊΣΤΕ ΔΩΣΊΛΟΓΟΙ ΠΡΩΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΘΈΛΕΤΕ ΚΡΈΜΑΣΜΑ ΌΛΟΙ ... ΞΎΠΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΈ ΛΑΈ, ΞΎΠΝΑ...ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η ΊΔΙΑ Η Ε.Ε... ΚΡΕΜΆΣΤΕ ΤΟΥΣ...ΔΕΝ ΈΧΕΤΕ ΆΛΛΗ ΛΎΣΗ ..

    Ένας Αμερικανός που ζει στον φορολογικό παράδεισο των Νήσων Καϋμάν έγινε κατά μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια πλουσιότερος από την ελληνική κρίση χρέους.



    Πρόκειται για τον Κένεθ Νταρτ, κληρονόμο μιας βιομηχανίας πλαστικών ποτηριών. Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του βρετανικού Independent, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε την Τριτη στον λογαριασμό του μια επιταγή 350 εκ. ευρώ καθώς ο Νταρτ πήρε το ρίσκο αρνούμενος να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

    Το fund του Νταρτ κατείχε ένα σημαντικό μέρος από το περίπου 5% του ελληνικού χρέους που δεν “κουρεύτηκε”. Η ελληνική κυβέρνηση την Τρίτη πλήρωσε το ομόλογο των 436 εκ. που έληγε και ο Νταρτ κέρδισε την μερίδα του λέοντος.

    Καθώς εντείνονται οι φήμες ότι οι Έλληνες αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να “αναμετρηθεί” με το hedge fund του Νταρτ και άλλα παρόμοια funds, funds-κοράκια όπως τα αποκαλεί ο Independent, που έχουν αγοράσει ελληνικό χρέος και απειλούν με μηνύσεις εάν δεν καταβληθούν οι τόκοι τους.

    Παρά τις αντιρρήσεις της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αποπληρώσει το ομόλογο, αφού στην παρούσα χρονική στιγμή κρίθηκε ότι το να μην πληρωνόταν το ομόλογο θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από ό,τι θα έλυνε.

    Ο Independent σημειώνει ότι το fund του Νταρτ μαζί με ένα άλλο, το Elliott Associates, εξακολουθούν να μηνύουν την Αργεντινή στα αμερικανικά δικαστήρια για να απαιτήσουν την πλήρη εξόφληση των ομολόγων που η κυβέρνηση είχε αθετήσει την αποπληρωμή τους το 2002.

    Χθες, η εταιρεία αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Η ελληνική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι πληρωμές της Τρίτης δεν δημιουργούν προηγούμενο. Η καταβολή της Τρίτης δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να διοχετεύει στο μέλλον πόρους από το πακέτο διάσωσης στα ληστρικά hedge funds.

    Μπουτζουκας Θ.Τ Ηράκλειο Κρήτης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΛΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟ.
    ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΓΩΝΕΙ, ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ Κ. ΜΠΕΝΥ ΧΙΛΛ ΕΚΟΨΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΒΑΛΕ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΚΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Ή ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ.
    ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΖΕΣΤΗ, ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΔΕΗ, ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΓΩΝΟΥΝ, ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ, ΟΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΑΠΕΔΑ ΣΤΙΣ ΡΩΜΑΙΚΕΣ ΕΠΑΥΛΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΜΕ ΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟ. ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΚΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ, ΠΑΝΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΞΑΝΑ ΠΑΣΟΚ, ΓΙΑ ΝΑ "ΨΟΦΗΣΟΥΝ" ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟ 1,5 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟ 1,3 ΕΥΡΩ, ΚΑΙ Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΑ 2 ΕΥΡΩ. ΜΟΝΟ ΤΗ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΘΕΛΟΥΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ; ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΗΜΑΙΑΚΙΑ ΚΑΙ ΩΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΤΗ, ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΜΠΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ. ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΕ ΕΧΟΥΝ, ΜΟΝΟ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΛΛΑ 20 ΜΕΤΡΑ.
    ΠΗΓΑΙΝΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΟΥ ΔΗΛΩΣΗΣ. ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΒΑΖΕΛΙΝΗ Ή ΣΩΣ. ΘΑ ΣΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΓΛΩΣΣΙΑ. ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΟΙ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιδού τα κατορθώματα του επιτελείου Βενιζέλου- Σαχινίδη. Μετά το χαράτσι, στέλνουν νέους φόρους για τα ακίνητα. Και το καλοκαίρι ακόμα χειρότερα.

    Αίρεται το «απαγορευτικό» εκκαθαριστικών με φόρους

    Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν και πάλι από την επόμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς αρχίζει η αποστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το 2009.!

    Τα έσοδα σε σχέση με τον Μάιο του 2011 (πρώτο 15ημερο) είναι “πεσμένα” περίπου 15% και ουσιαστικά το κράτος οριακά μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, καθώς εαν δεν τονωθούν αναμένεται η μείωση να φτάσει και το 50% ως τα τέλη του μήνα.

    Από 23/05 τέρμα και τα φάρμακα, από 20 Μαίου πετσοκομμένες οι συντάξεις, και όλες σχεδόν οι φορολογικές δηλώσεις έχουν να πληρώσεις φόρο, ενώ πέρσι είχες επιστροφή !!! Με μειωμένους μισθούθς, άνεργος, με μειωμένες συντάξεις, και πρέπει να πληρώνεις τις ανοησίες του Βενιζέλου !!!

    Και το Χρηματιστήριο πέφτει και σήμερα, όλα τα διέλυσαν μέσα σε 2 χρόνια οι Παπακωνσταντίνου- Βενιζέλος. Και αντί να κρύβονται, να έχουν παραιτηθεί, να πάνε σπίτια τους, ζητάνε τη ψήφο μας. Θα πάρουν κάτι άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση