GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιος φταίει για την ελληνική τραγωδία...

Η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο που διάβηκαν κι άλλες αναδυόμενες οικονομίες τα τελευταία 30 χρόνια, όταν βρέθηκαν γονατισμένες από μια μεγάλ...

Η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο που διάβηκαν κι άλλες αναδυόμενες οικονομίες τα τελευταία 30 χρόνια, όταν βρέθηκαν γονατισμένες από μια μεγάλη κρίση. Υπάρχουν πράγματι εντυπωσιακές ομοιότητες ανάμεσα στο άλλοτε περήφανο κράτος μέλος της Ευρωζώνης και την Αργεντινή λίγο πριν το χρεοστάσιο του 2001. Με μια τόσο τραυματική καθίζηση – οικονομική, χρηματοπιστωτική, πολιτική και κοινωνική – σαν κι αυτή που λαμβάνει χώρα σήμερα, πολύ σύντομα θα ανοίξει η καυτή συζήτηση για το ποιος φταίει για τη μεγάλη δυστυχία στην οποία βρέθηκαν εκατομμύρια Έλληνες.
Υπάρχουν τέσσερις βασικοί ύποπτοι – που όλοι τους συμμετείχαν στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της προηγούμενης 10ετίας η οποία δυστυχώς αποδείχτηκε ότι προετοίμασε μια ακόμα μεγαλύτερη πτώση όταν ήρθε η κρίση.
Όλοι θα σπεύσουν να κατηγορήσουν τις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, με επικεφαλής τα δύο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα της ελληνικής πολιτικής, την κεντροδεξιά ΝΔ και το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ, που άλλωστε κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια. Τα κόμματα αυτά συσσώρευσαν τεράστια χρέη και δεν έκαναν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τη δραματική απώλεια ανταγωνιστικότητας και ως εκ τούτου αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Ορισμένα στελέχη τους υπήρξαν μάλιστα πολύ φειδωλά με την αλήθεια, αρνούμενα να αποκαλύψουν την πραγματική έκταση των δημοσιονομικών τους ολισθημάτων και του βαθμού υπερχρέωσης της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ άρχισαν να δανείζονται τρελά αφότου η χώρα προσχώρησε, το 2001, στην Ευρωζώνη και όταν ήρθε η κρίση και η Ελλάδα χρειαζόταν επειγόντως πολιτική μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση, απογοήτευσαν τους πολίτες τους. Ξεκίνησαν αρνούμενα την πραγματικότητα και στη συνέχεια πέρασαν σε δεσμεύσεις τις οποίες ποτέ δεν υλοποίησαν. Εξ ου και ακολούθησε η διάβρωση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας η οποία επιδείνωσε τα προβλήματα που είχαν ήδη αρχίσει να βαραίνουν τους πολίτες της.
Για μισό λεπτό όμως εδώ. Για κάθε δανειολήπτη υπάρχει κι ένας πιστωτής. Κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.
Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας έσπευσαν να δανείσουν απίστευτα λεφτά στη χώρα μόνο και μόνο για να αρνηθούν τις ευθύνες τους να αναλάβουν μέρος του βάρους όταν η τεχνητή ανάπτυξη δεν ήταν πια βιώσιμη. Κατά τη δεκαετία του ευρώ ο δανεισμός της Ελλάδας υπήρξε τόσο μεγάλος που σε κάποια στιγμή η διαφορά αποδόσεων ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά ομόλογα είχε περιοριστεί σε ... 6 μονάδες βάσης – ναι μόλις 6, δηλαδή σε γελοιωδώς χαμηλά επίπεδα για δύο χώρες που διαφέρουν τόσο πολύ σε όρους οικονομικής διαχείρισης και χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Οι υπερπρόθυμοι πιστωτές έσπευσαν να προσυπογράψουν αυτά τα παράλογα πρίμιουμ κινδύνου. Και όταν έγινε πια συντριπτικά σαφές ότι το χρέος της Ελλάδας είχε φτάσει σε επίπεδα αφερεγγυότητας, οι πιστωτές καθυστέρησαν την ώρα της αλήθειας. Όσο μπορούσαν χρονοτριβούσαν και έφερναν κάθε είδους δυσκολίες όταν άρχισε επιτέλους η συζήτηση για την κρίσιμη συμφωνία που θα μοίραζε τα βάρη – δηλαδή την αποδοχή κουρέματος στις απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα από την Ελλάδα. Και όσο πιο πολύ αργούσαν, τόσο πιο πολλά χρήματα εγκατέλειπαν την Ελλάδα δίχως καμία πρόθεση να επιστρέψουν.
Αλλά ούτε οι ελληνικές κυβερνήσεις ούτε οι πιστωτές έκαναν ό,τι έκαναν εν κενώ. Και όλοι τους βολεύτηκαν με την πολιτική κάλυψη που τους παρείχε η προσπάθεια ευρωπαϊκής ενοποίησης – μια ιστορική πρωτοβουλία που είχε σαν στόχο να διασφαλίσει την ευημερία της Ευρώπης μέσα από τη στενότερη οικονομική και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη βάση αξιόπιστων κανόνων και αποτελεσματικών θεσμών.
Αλλά και στους δύο αυτούς τομείς – κανόνες και θεσμούς – η Ευρωζώνη ήταν πολύ πίσω απ’ ότι απαιτούνταν. Είναι γνωστό τοις πάσι πως οι μεγάλες οικονομίες του πυρήνα, η Γαλλία και η Γερμανία, ήταν τα πρώτα μέλη που παραβίασαν τους δημοσιονομικούς κανόνες του ευρώ. Και πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχτηκαν ανίσχυροι όταν ήρθε η ώρα να επιβάλλουν στα κράτη τη συμμόρφωση. Κι όλα αυτά κρατούσαν ζωντανό το φανταστικό κόσμο στον οποίο η Ελλάδα και οι πιστωτές της συνυπήρχαν ευτυχισμένα για πολύ περισσότερο καιρό από ό,τι θα έπρεπε.
Η Ευρώπη δεν κατάφερε επίσης να αντιδράσει σωστά όταν έγινε προφανές ότι η Ελλάδα άρχιζε να παραπαίει. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν κατάφεραν να συγκλίνουν σε μια κοινή εκτίμηση για τα προβλήματα της χώρας και πολύ περισσότερο δεν κατάφεραν να συνεργαστούν για τη σωστή αντιμετώπισή τους. Κι όταν κάποια στιγμή απρόθυμα και με τα χίλια ζόρια αποφάσισαν να ανοίξουν τα ταμεία τους για να στηρίξουν την Ελλάδα, τα βασικά τους κίνητρα ήταν άκρως κοντόφθαλμα, η προσέγγισή τους έπασχε από προβλήματα στρατηγικής και ο συντονισμός υπήρξε επιεικώς χαοτικός.
Τέλος υπάρχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένας θεσμός επιφορτισμένος με την προστασία της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ενεπιστευμένος σύμβουλος των κυβερνήσεων. Φαίνεται όμως ότι και το ΔΝΤ υπέκυψε πολύ εύκολα στις πολιτικές πιέσεις τόσο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης όσο και κατά τη διάρκεια της πτώσης. Οι πολιτικές σκοπιμότητες φαίνεται ότι κυριάρχησαν επί της αναλυτικής επάρκειας, υπονομεύοντας τόσο τον άμεσο ευεργετικό ρόλο του Ταμείου όσο και τη λειτουργία του ως πολιτικού και χρηματοπιστωτικού καταλύτη.
Επιφανειακά, ο καθένας από τους τέσσερις αυτούς ύποπτους θα μπορούσε να βρει κάποια επιχειρήματα για να πει ότι η κύρια ευθύνη ανήκει σε κάποιον άλλο. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσαν ορισμένοι να αναγνωρίσουν ότι υπήρξαν συνένοχοι αλλά συνήργησαν εν αγνοία τους. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.
Κανένας από τους τέσσερις φταίχτες, ελληνικές κυβερνήσεις, πιστωτές, ευρωπαϊκές ηγεσίες και ΔΝΤ, δεν μπορούν να αποφύγουν την πραγματικότητα ότι η κατάρρευση της Ελλάδας δεν ήταν νομοτέλεια και ότι η χώρα δεν θα είχε καταρρεύσει αν οι ίδιοι δεν είχαν επιδείξει τέτοια αυταρέσκεια στα χρόνια της ανάπτυξης κι αν είχαν κάνει το καθήκον τους με μεγαλύτερη επάρκεια στα χρόνια της πτώσης. Κολάκευαν ο ένας τον άλλον για μια αίσθηση ψευδούς ευημερίας, μόνο και μόνο για να αρχίσουν να αλληλοκατηγορούνται στην αναπόφευκτη πτώση. Θα έλπιζε κανείς πως και οι τέσσερις υπεύθυνοι της ελληνικής τραγωδίας θα δώσουν λόγο γι’ αυτήν την καταστροφή, καθένας στους δικούς του θεματοφύλακες: οι ελληνικές κυβερνήσεις στον λαό τους, οι τράπεζες στους μετόχους τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στους πολίτες τους και το ΔΝΤ στα κράτη μέλη του. Όμως το πιθανότερο είναι πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο και πως οι τέσσερις ένοχοι θα τη βγάλουν καθαρή, ιδίως σε σύγκριση με τα πραγματικά θύματα αυτής της ιστορικής τραγωδίας – τα πιο ευάλωτα κομμάτια του ελληνικού πληθυσμού που ήδη βλέπουν τη ζωή τους να επιδεινώνεται και αυτό θα κρατήσει πολλά χρόνια καθώς χάνονται και θα χάνονται θέσεις εργασίας εξατμίζονται και θα εξατμίζονται αποταμιεύσεις και καταστρέφονται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και πιθανότατα οι πιο φτωχοί Έλληνες να μην είναι μόνοι τους σε αυτό. Εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι μπορεί να πέσουν θύματα των παράπλευρων ζημιών καθώς οι κίνδυνοι της χρηματοπιστωτικής μόλυνσης θα απλώνονται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και στην παγκόσμια οικονομία σαν σύνολο.
Σε ένα πιο δίκαιο κόσμο οι ευάλωτοι πολίτες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τους μισθούς, τα επίσημα προνόμια και τα δυσθεώρητα μπόνους που αυτά τα τέσσερα τμήματα που ευθύνονται για την ελληνική τραγωδία απόλαυσαν για πολλά - πολλά χρόνια. Στον άδικο πραγματικό κόσμο όμως όλα αυτά δεν ένα παρά σκληρό μάθημα για το μέλλον.

8 σχόλια

  1. ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ 28 Μαϊ 2012 1:42:00 μ.μ.

    ΓΡΆΨΕ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΚΆΤΙ ΜΕ ΟΥΣΊΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ... ΕΤΣΙ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ...ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΝΕΝΟΣ ΤΟΝ ΨΗΦΟ ; ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑ ΕΙΣΑΙ ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ; ΚΑΚΟ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ ΠΑΠΑΡΑ ΔΕ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΧΑΜΠΑΡΙ ΑΝΤΕ ΚΑΙ @#$^%*^*&&ρ:

    ΤΟ ΈΓΡΑΨΑ ΠΙΟ ΠΡΩΣΊΑ ΒΑΡΙΈΜΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΏ ΜΕΤΆ ///

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το "βαθύ" ΠΑ$$ΟΚ πάει ΣΥΡΙΖΑ !
    Φωτόπουλος, Ραυτόπουλος, Κοτσακάς και λοιποί...

    Ο Αλ.Τσίπρας ποτέ δεν έκρυψε τη συμπάθειά του για το παλιό ΠΑΣΟΚ ("Είμαστε το ΠΑΣΟΚ του 1981"). Και η στρατηγική που ακολουθεί αυτό ακριβώς φανερώνει...

    Το "άνοιγμα" στον Γ. Αρσένη ήταν μόνο ένα από τα πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να...σκυλεύσει το ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, τις τελευταίες μέρες, επαφές με την Κουμουνδούρου έχει και ο Ν.Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Οι σχέσεις του κ.Φωτόπουλου με το ΠΑΣΟΚ έχουν "παγώσει" από τη περίοδο της διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, ενώ ο κ. Βενιζέλος δεν έχει επιχειρήσει κάποιο "άνοιγμα" προς τον συνδικαλιστή. Έτσι, ο κ. Φωτόπουλος βρίσκεται σε επαφές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, με τον οποίο διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.

    Συν τοις άλλοις, πολλά ιστορικά συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν προσχωρήσει, εδώ και αρκετούς μήνες, στον ΣΥΡΙΖΑ. Μερικοί από αυτούς είναι οι κ. Ραυτόπουλος, Κοτσακάς και Γκόβας. Οι δύο πρώτοι, μάλιστα, ήταν στο πλευρό του Ακ.Τσοχατζόπουλου, στη "μεγάλη σύγκρουση" του 96'.

    Επίσης, από το ΠΑΣΟΚ προέρχονται και οι εκλεγέντες, στις τελευταίες εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής και Σ. Σακοράφα, ενώ συζητήσεις με τον Αλ. Τσίπρα έχει κατά καιρούς και ο Ν. Κοτζιάς, παλιός συνεργάτης του Θ. Πάγκαλου και του Γ. Παπανδρέου. Από το ΠΑΣΟΚ, τέλος, προέρχεται και ο εργατολόγος, Αλ. Μητρόπουλος.

    Άντε και Υποργοί Οικονομικών
    με ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ σε όλους του άνδρες...

    και επιδόματα ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΧΕΡΙΩΝ στους ...πάντες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΕΝΤΙΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΗΔΗ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.
    ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ, ΙΣΩΣ ΟΧΙ ΦΑΝΕΡΑ, ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ,
    ΑΛΛΑ ΠΑΝΕ, ΣΙΩΠΗΛΑ Ή ΦΑΝΕΡΑ, ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ.

    ΟΙ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗ ΔΕΗ, ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΗ, ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΥΝ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΜΟΝΟΨΗΦΙΑ ΝΟΥΜΕΡΑ, ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜ.ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΩΜΜΑ ΣΑΠΙΟ, ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΠΛΗΞΕ,ΚΥΡΙΩΣ, "ΠΡΑΣΙΝΕΣ" ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΕΝΑ ΛΑΚΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ. ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΑΚΚΟ ΠΟΥ ΕΣΚΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ισχυρό σοκ θα υποστούν φέτος περίπου 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα όταν θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους, τα οποία θα προκύψουν από τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2011. Μισθωτοί και συνταξιούχοι που υπέστησαν απώλειες έως και 30% στα εισοδήματά τους κατά τη διάρκεια του 2011 (λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών που τους επέβαλαν η…
    κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Τρόικα) θα κληθούν να πληρώσουν έως και 6 φορές υψηλότερα ποσά φόρων από αυτά που πλήρωσαν πέρυσι! Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους τα εισοδήματα του 2011 είναι στα ίδια επίπεδα με τα εισοδήματα του 2010.


    Στο… απόσπασμα Οπως προκύπτει από αναλυτικά παραδείγματα που παραθέτει σήμερα ο «Ε.Τ.»:


    * Μισθωτοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με μεσαία εισοδήματα θα κληθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους έως και 522%, παρά το γεγονός ότι τα ετήσια εισοδήματα του έτους 2011 υπέστησαν πρωτοφανείς μειώσεις που φθάνουν το 30%!


    * Χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι που μέχρι πέρυσι δεν πλήρωναν καθόλου φόρο επειδή τα ετήσια εισοδήματά τους ήταν μικρότερα του παλαιού αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ θα κληθούν φέτος για πρώτη φορά, με τα νέα εκκαθαριστικά, να καταβάλουν τριψήφια ή ακόμη και τετραψήφια ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης!



    Εργο Βενιζέλου
    Ολες αυτές οι αναμενόμενες δυσμενέστατες εξελίξεις θα οφείλονται στην εφαρμογή των επαχθών φοροεισπρακτικών μέτρων που νομοθέτησε στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:


    * Μείωση του βασικού αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ.
    * Δυσμενέστερο σύστημα υπολογισμού της αξίας των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Για να κατοχυρωθεί το μειωμένο στις 5.000 ευρώ αφορολόγητο όριο πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ του πραγματικού και του τεκμαρτού ετήσιου ατομικού εισοδήματος, όποιο κι αν είναι το ύψος του.
    * Μειώσεις έως και 10.000 ευρώ στα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τριτέκνους και πολυτέκνους. Το συνολικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος για κάθε τρίτεκνο φορολογούμενο μειώθηκε από τις 23.500 στις 12.000 ευρώ, ενώ για κάθε φορολογούμενο με 4 τέκνα το συνολικό αφορολόγητο περιορίστηκε από τις 25.000 στις 15.000 ευρώ!
    * Αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα κατά 33% έως και 70%.
    * Περικοπή των εκπτώσεων δαπανών από το φόρο εισοδήματος. Οι ετήσιες δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ και τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας εκπίπτουν πλέον κατά ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος αντί 20% που εξέπιπταν μέχρι πέρυσι.
    * Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα! Ο συντελεστής φόρου στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 5.000 έως τις 12.000 ευρώ ανέρχεται πλέον σε 10%, ενώ μέχρι πέρυσι το τμήμα αυτό του εισοδήματος ήταν αφορολόγητο. Εξάλλου στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 16.000 έως τις 22.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου αυξήθηκε από 24% σε 25%, ενώ στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 26.000 έως τις 32.000 ευρώ ο φόρος αυξήθηκε από 32% σε 35%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝΤ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
    ΤΟΥ..
    - ΕΣΕΙΣ ζώα έλληνες ΠΡΕΠΕΙ να τους ταίζετε,
    να τους πλουτίζετε και να ΣΑΣ Γ Α Μ Α Ν Ε ________


    Η άκριτη νομιμοποίηση ΟΛΩΝ των λαθρομεταναστων,
    η διάλυση της αστυνομίας και η υποστήριξη της άρνησης στράτευσης θα ήταν σε φυσιολογικές συνθήκες μία προκλητική κουβέντα καφενείου ή -στη χειρότερη περίπτωση- μία συζήτηση σε φοιτητικό αμφιθέατρο ή υπό κατάληψη λύκειο ανάμεσα σε επίδοξους κοινωνικούς επαναστάτες…
    Στην Ελλάδα του 2012 όμως, όσο κι αν δύσκολα μπορεί να το πιστέψει κανείς, αποτελούν επίσημες θέσεις ενός κόμματος εξουσίας (!) που προσδοκά να κυβερνήσει!
    Συνεχίζοντας την παρουσίαση των αληθινών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που πολύ απέχουν από τα επικοινωνιακά τερτίπια του συμπαθή Αλέξη Τσίπρα, επικεντρώνουμε σήμερα σε κάποια από τα σοβαρότερα κοινωνικά ζητήματα και τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα του τα αντιλαμβάνεται. Δείτε λοιπόν:
    Νομιμοποίηση Λαθρομεταναστών

    «Νομιμοποίηση των μεταναστών και μεταναστριών και η εξασφάλιση ότι οι εισφορές τους θα πιάνουν τόπο, ακόμα και αν φύγουν». (ΕΠ, σελ. 13)
    «Αποσύνδεση της χορήγησης άδειας παραμονής από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων». (ΕΠ, σελ. 12)
    «Επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους και όλες, ντόπιους και μετανάστες, ώσπου να βρουν δουλειά, και η αύξησή του σταδιακά στο 80% του τελευταίου μισθού για την πρώτη διετία». (ΕΠ, σελ. 13)
    «Μας απειλούν ότι θα φύγουμε από το Σένγκεν, μικρό το κακό λέω, η Δανία έχει φύγει δυο φορές», Αλ. Τσίπρας στη ΝΕΤ (2.5).

    (Όλες οι θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συντείνουν όχι μόνο στη παγίωση της σημερινής κατάστασης με τους εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες και θα βαρύνουν ακόμη περισσότερο τον ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό αλλά και δημιουργούν το ευνοϊκό περιβάλλον για να προσελκυσθούν και νέα κύματα λαθρομεταναστών. Οι θέσεις του δεν ισχύουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, αντίκεινται στις συμφωνίες της χώρας και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδό μας από τη συνθήκη Σένγκεν)

    Επάνοδος στο καθεστώς ανομίας του Πανεπιστημιακού ασύλου

    «Την αναστολή της εφαρμογής του νόμου 4009 μέχρι την οριστική του απόσυρση». (ΕΠ, σελ. 16)

    Αποδυνάμωση της Αστυνομίας παρά την έξαρση της εγκληματικότητας
    «Οι υπηρεσίες Δημόσιας Τάξης πρέπει να είναι πολιτικές υπηρεσίες. Να αποστρατιωτικοποιηθούν η Αστυνομία και το Λιμενικό σώμα όσον αφορά την οργάνωση, την εκπαίδευση και την εμφάνισή τους. Να πάψει η εκπαίδευση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις». (ΕΠ, σελ. 11)

    (Οι θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στοχεύουν ευθέως στην απόλυτη διάλυση της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας που θα σημάνει την αποχαλίνωση του εγκλήματος και τη γενίκευση της ανομίας)

    «Η άρνηση στράτευσης πρέπει να προστατεύεται». (ΕΠ, σελ. 12)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυριακή, 27 Μαΐου 2012
    Συντριβή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ... Στο 32% ΣΥΡΙΖΑ στο 13% οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Νέα δημοσκόπηση διενεργήθηκε απο την δημοσκοπική ομάδα του τμήματος στατιστικής του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών για τον Νομό Αττικής το αποτελέσματα εκπλήσσει...

    Να τονίσουμε οτι ο καθηγητής του τμήματος στατιστικής του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο άνθρωπος που κατέγραψε με απόλυτη επιτυχία τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαϊου...
    Δείτε τα ποσοστά των κομμάτων με πρόθεση ψήφου:.....

    1. ΣΥΡΙΖΑ: 31.9%
    2. ΝΔ: 13,8%
    3. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 12,8%
    4. ΠΑΣΟΚ: 8,7%
    5. ΚΚΕ: 6,8%
    6. ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 5,8%
    7. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 5,5%
    8. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ: 3,5%
    9. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 3,4%
    10. ΛΑΟΣ: 3%
    11. ΔΡΑΣΗ: 2,5%
    12. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: 1,2%
    13. ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 0,6%
    14. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: 0,4%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας δούμε τα μέχρι τώρα δεδομένα.

    Η ΝΔ, για διάφορους λόγους, είτε οικονομικούς, είτε ιδεολογικούς, συσπειρώνει μεγάλη μάζα ψηφοφόρων από όλα τα κόμματα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

    Ειδικότερα, απορροφά τη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, του ΛΑΟΣ, κι ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δράσης-Δημιουργία Ξανά, της Χρυσής Αυγής, του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας, της Κοινωνίας και ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ψηφοφόρων ( κεντρών και από το πατριωτικό χώρο ) του ΠΑΣΟΚ !

    Ο Σύριζα αντλεί ψήφους από το Πασοκ, τους Οικολόγους, το ΚΚΕ και τη Κοινωνική Συμφωνία, αλλά και χάνει ψήφους προς Νέα Δημοκρατία και Ανεξάρτητους Έλληνες!

    Το Πασοκ, χτυπημένο από τα ημερολόγια του Άκη και τον πλουτισμό στελεχών ( και είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που έχει γίνει γνωστή ), από την είδηση για τις διακοπές Παπανδρέου σε πολυτελή ξενοδοχείο της Κρήτης ( που έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών !!! ), και τις εγκληματικές οικονομικές ενέργειες του Βενιζέλου ( χαράτσι στη ΔΕΗ, τεκμηρια και μείωση αφορολογήτου στις φορολογικές δηλώσεις, αναδρομικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, προβλημα στα φάρμακα,στους γιατρούς, στα νοσοκομεία, το κούρεμα των ομολόγων απλών αποταμιευτών, ασφαλιστικών ταμείων και δημοσίων ιδρυμάτων, το ΕΤΑΚ του 2009,ΦΑΠ 2010 και 11 ), με τις απίστευτες γκάφες του Υπουργείου Παιδείας ( επιτελείο Αννούλας ) σε Νεοελληνική Γλώσσα, Βιολογία, Φυσική ( όπου όλοι σχεδόν οι μαθητές νοιώθουν αδικημένοι και εξοργισμένοι ), βλέπει καθημερινά να πέφτουν τα ποσοστά του, και οι συγκεντρώσεις του Βενιζέλου σε Ίλιο, Κόρινθο και Ναύπλιο ήταν των 50-100 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των υποψηφίων, των οικογενειών τους, των δημοσιογράφων-τεχνικών ΜΜΕ, και της προσωπικής ασφαλείας του κ.Βενιζέλου και των συνοδών του βουλευτών !

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε μια δημοσκόπηση, μέσα σε μια εβδομάδα έχασε 3 μονάδες ! Και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές, αφού περισσότερο εξοργισμένοι είναι οι ίδιοι ψηφοφόροι του, όπως φάνηκε στο Ναύπλιο! Λογικά, και παρά τη στήριξη, θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα, ίσως και πιο κάτω από τους ΑΝΕΛ και τη Δημ. Αριστερά.

    Οι ΑΝΕΛ χάνουν το 1/3 της δύναμης τους προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά θα κερδίσουν ψήφους από τον Σύριζα, το ΠΑΣΟΚ, το ΟΧΙ ( ΕΠΑΜ ) και άλλα μικρότερα αντιμνημονιακά κινήματα, και κάπως θα ισορροπήσουν στο 7%. Επίσης, στα πλαίσια τα ιδεολογικά θα επαναπατρίσουν ψήφους που πήγαν στο Σύριζα ή και ψήφους της Χ.Α.

    Στα ίδια περίπου ποσοστά θα μείνει η Δημ. Αριστερά, το ΚΚΕ και η Χ.Α με πτωτικές τάσεις.

    Η Δράση- Δημιουργία Ξανά συμπιέζονται από το ενδεχόμενο πρωτιάς του Σύριζα, οπότε δύσκολα θα ξεπεράσουν, σε συνθήκες πόλωσης, το 2%, γιατί θα θεωρηθεί "χαμένη ψήφος", το ίδιο και οι Οικολόγοι- Πράσινοι.

    Η αδυναμία του Σύριζα, όσο και των ΑΝΕΛ να δώσουν κυβερνητική λύση, μένοντας ανυποχώρητοι σε κάποιες θέσεις τους, αντί να ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ( αρχικά ) σε μερικά βασικά σημεία ( πχ χαράτσι στη ΔΕΗ, φορολογικές δηλώσεις, οριζόντες μειώσεις μισθών και συντάξεων, φόροι στα ακίνητα κλπ ), οδήγησαν στην άποψη ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν σαν κυβερνητικοί εταίροι σε κυβέρνηση συνεργασίας, με αποτέλεσμα μια διαρκώς αυξανόμενη μάζα ψηφοφόρων ( από το χώρο του ΠΑΣΟΚ μέχρι σε όλο το χώρο της κεντροδεξιάς και δεξιάς, ακόμα και στις παρυφές της πατριωτικής αριστεράς ) να στρέφεται προς τη Νέα Δημοκρατία, ζητώντας και κυβερνητική σταθερότητα και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ( πάγωμα μέτρων Ιουλίου, όπως πρότεινε ο Αβραμόπουλος, αλλαγή στο χαράτσι στη ΔΕΗ, όπως είπε ο κ. Σαμαράς σήμερα στην εφημερίδα REAL κλπ ). Η τάση αυτή θα διαφανεί και στις επόμενες δημοσκοπήσεις, με ακόμα πιο ισχυρή άνοδο της Ν.Δ, ώστε να μη χρειάζεται να στηρίζεται στις εμμονές κάποιων αδιάλλακτων προσώπων, που θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της Οικονομίας.

    Μερικοί, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι θα δούμε και μετακίνηση ψηφοφόρων του Σύριζα προς ΝΔ και ΑΝΕΛ και τη Δημ. Αριστερά, όπως αυτό παρατηρείται και στους ψηφόρους του ΠΑΣΟΚ, για λόγους σταθερότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ!

    Δίλημμα Ευρώ ή Δραχμή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

    ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ!

    ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ,

    ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

    Ψήφος σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σημαίνει επιδοκιμασία του Μνημονίου, ανακούφιση της Μέρκελ, Τρόϊκας και του διεθνούς τραπεζικού και παρασιτικού κεφαλαίου...

    ΚΑΙ ΗΤΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, αλλά και των Ισπανών, των Πορτογάλων, των Ιταλών, των Ιρλανδών εργαζομένων και ανέργων!

    Ψήφος στα Μερκελικά κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημαίνει
    ΤΟ ΣΒΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ για το αύριο!

    Σήμερα όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της στην Ελλάδα.

    Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι βλέπουν σε μας την ελπίδα...

    ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΑΣ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ, ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΡΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΜ ΜΕΡΚΕΛ!

    Εδώ με το 16,8% του ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕΙΣΤΗΚΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΥΦΗΛΙΟΣ!!

    ΑΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ!

    ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ,

    ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση