GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η έξοδος από το ευρώ...

Toυ Τάκη Μίχα Ο Συριζα διατείνεται ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ -και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε για...

Toυ Τάκη Μίχα

Ο Συριζα διατείνεται ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ -και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε για τις προθέσεις του. Στον βαθμό που είναι ένα λαϊκιστικό κόμμα και στον βαθμό που η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι φυσικό να συμφωνεί και το κόμμα αυτό.
Όμως το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν αυτό είναι εφικτό. Είναι εφικτό με άλλα λόγια να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αν καταγγείλει την δανειακή σύμβαση και κάνει στάση πληρωμών όπως επανειλλημένα έχει υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας; Η απάντηση είναι ναι, αλλά κάτω από ορισμένες πολύ δύσκολες προυποθέσεις.
Από την στιγμή που διακοπεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα η κυβέρνηση του Σύριζα θα πρέπει να βρεί χρήματα να καλύψει το πρωτογενές έλλειμμα (2-3 δις ευρω) καθώς και φυσικά χρήματα για να καλύψει τις προεκλογικές υποσχέσεις: Αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, διορισμοί 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, επανακρατικοποιήσεις ΟΤΕ, Ολυμπιακή κλπ. Προκειμένου λοιπόν να παραμείνει στην ευρωζώνη και χωρίς να παίρνει βοήθεια ή δάνεια από πουθενά ο Σύριζα θα πρέπει να λάβει τις ακόλουθες 3 αποφάσεις:
  1. Δραματική μείωση των κρατικών δαπανών. Ομως αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με την πολιτική του φιλοσοφία και τις προεκλογικές του υποσχέσεις άρα αποκλείεται.
  2. Πληρωμή των μισθών και συντάξεων με (ανευ αξίας) ομόλογα  ή IOU (χρεόγραφα αναγνώρισης οφειλής). Ομως μία τέτοια επιλογή θα οδηγούσε πολύ γρήγορα σε εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή.
  3. Κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των «προνομιούχων» της κοινωνίας -π.χ. ολων όσων έχουν άνω των 20.000 ευρώ σε καταθέσεις όπως προανήγγειλε ο Μ.Γλέζος. Ομως και αυτή η λύση, μετά από την αρχική επαναστατική ευφορία, θα οδηγούσε σε ευρύτατες κοινωνικές αναταραχές, κλείσιμο των επιχειρήσων, φυγή των επενδύσεων, κατάρρευση φορολογικών εσόδων και ανεργία στο 50%.    
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι από την στιγμή που η Ελλάδα καταγγείλει την δανειακή σύμβαση, οι τράπεζες της χώρας θα χάσουν πρόσβαση στην ρευστότητα της EKT καθώς και σε οποιαδήποτε βοήθεια από το πρόγραμμα παροχής εκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας –για την οποία θα ασκούσε βέτο η ΕΚΤ.
Η απάντηση λοιπόν είναι ότι θεωρητικά ο Σύριζα θα μπορούσε να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ χωρίς να παίρνει καμμία βοήθεια από τις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες χώρες όπως π.χ. το Μαυροβούνιο. Όμως αυτή η λύση θα δημιουργούσε τέτοιες κοινωνικές αντιδράσεις που πιστεύω ότι ο Σύριζα θα προτιμούσε την (βραχυπρόθεσμα) πολύ πιο εύκολη λύση της εκτύπωσης νέου νομίσματος.
Απ' αυτή λοιπόν την σκοπιά θεωρητικά έχει δίκιο ο κ. Τσίπρας όταν διατείνεται ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι κανείς δεν μπορεί να μας διώξει, όμως στην πράξη από την στιγμή που καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση η έξοδος από την ευρωζώνη είναι μονόδρομος.

7 σχόλια

  1. Ekei... na dw... poso magkes... 8a einai oi Ellhnes, e3w... apo to eyrw na toys dw... Me daneia tosa xronia ekanan... toys tzampa... magkes... Kamia metarry8mish den exoyme kanei kai 8eloyme kai lefta. Ta kleista... epaggelmata (farmakopoioi, tarifes, ntalikeria,symbolaiografoi kai alloi tetoioi... gia paradeigma) akomh einai 8eokleista... kai h kybernhsh akomh... ta anoigei...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος Τσίπρας ρε Μίχα;

    Αυτός ήδη τελείωσε

    Μόνο οι πεινασμένοι των Αθηνών και οι συνδικάλες του ΠΑΣΟΚ τον στηρίζουν πια

    1000000 άνεργοι με τις οικογένειές τους είναι οι ψηφοφόροι του στην τυφλή αγανάκτησή τους

    Τελείωσε (πάντα τελειωμένος και ανύπαρκτος ήταν) ο Τσίπρας, μην ασχολείσθε άλλο μαζί του, τον ρίχνετε πολύ και θα τη σκαπουλάρει πάλι από την Κυβέρνηση

    Το ζητούμενο είναι να κυβερνήσει. Σε 2 μήνες εκτέλεση και ξανά από την αρχή η καλή συντηρητική αριστερά του ΠΑΣΟΚ και φιλελεύθεροι υγιείς της ΝΔ θα σώσουν στο τσαφ τη χώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ
    ΔΡΑΧΜΗ
    ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΡΑΓΚΑΤΩΝ
    ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχαχα...
    Επαναστάτες του Μπάφου....

    αρπάτε την..
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Δραγασάκης: Θα κινηθούμε βάση του μνημονίου..

    (βίντεο)Real gr ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ.
    Δείτε το βίντεο και διαπιστώστε και μόνοι σας ότι ο Δραγασάκης ο οποίος είναι υπεύθυνος για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο λένε ότι τώρα θα ξαναγράψουν επειδή μπορεί να κυβερνήσουν ενώ μέχρι τώρα έλεγαν ότι μαλακία τους καταίβενε) λέει πως θα κινηθούνε ανάλογα με τον μνημόνιο και ενδεχομένως και πιο σκληρά!!

    Τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο θα μείωναν το έλλειμμα σε κάποιο ποσό, ο Δραγασάκης όμως λέει ότι αν το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο τότε θα χρειαστούν επιπλέον (έκτακτα) μέτρα από αυτά που προβλέπει το μνημόνιο!!!

    Άρα τι μας λένε ότι θα καταργήσουν το μνημόνιο;;
    Εννοούν ότι θα σκίσουν το χαρτί αλλά θα κρατήσουν σε ισχύ όλα τα μέτρα που περιγράφει και θα πάρουν κι άλλα αν δεν βγούνε τα νούμερα;;;

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ......Σύριζα, το κόμμα των χαρατσιών και της υπανάπτυξης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΡΕ ΟΠΑΔΕ ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ, ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ ; ΑΜΟΚ ΒΡΑΔΙΑΤΙΚΑ ; ΕΜΑΘΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΚΟΡΙΝΘΟ ΚΑΙ ΝΑΥΠΛΙΟ ; 100 ΑΤΟΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΜΜΕ, ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ 5%. ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΛΕΦΤΑ, ΟΠΩΣ ΕΣΥ.

    ΚΑΙ ΕΜΑΘΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΠ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΗ, ΠΟΥ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ, ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΎΠΤΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΈΦΑΓΑΝ, ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΜΕ 3 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΑΚ ΤΟΥ 2009, ΟΠΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ; ΑΜ, ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ, ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΓΚΟΥΡΕΣ... ΤΟ ΤΙ "ΨΕΛΝΟΥΝ" ΤΑ ΤΙΜΗΜΕΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ...
    ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ, ΟΛΗΜΕΡΙΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΝΟΥΛΑ ! ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κραχ στις ελληνικές οικογένειες από τις νέες φορολογικές δηλώσεις, εφεύρεση του Βενιζέλου με τα "τεκμήρια" ! Σύμφωνα με ακροατές του real fm που τηλεφώνησαν για να διαμαρτυρηθούν :
    Πολύτεκνος με 5 παιδιά και εισόδημα 25.000 ευρώ ενώ πέρσι είχε επιστροφή φόρου, φέτος υποχρεώνεται να πληρώσει ( λόγω τεκμηρίων και μείωσης του αφορολογήτου ) 4.500 φόρο !
    Άνεργος με 8.000 εισόδημα, υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο σαν να είχε εισόδημα 17.000 ευρώ( λόγω τεκμηρίων )!!!
    Προβλέπω άγριες καταστάσεις. Βλέπω τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να πολιορκούν τα γραφεία των υπουργών και βουλευτών τους , με τα εκκαθαριστικά στο χέρι, και να γίνεται η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Και η οργή εξαπλώνεται κάθε μέρα σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες εκλογές, αφού μέχρι τις 15 Ιουνίου, όλοι θα έχουν μάθει το νέο χαράτσι που τους φόρεσε ο Βενιζέλος και το επιτελείο του, ενώ ακόμα δεν έχει έρθει το χαράτσι στη ΔΕΗ του 2012, το ΕΤΑΚ του 2009 και όσους άλλους φόρους ετοίμασε για τους Έλληνες το πασοκ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οσο και να παρακαλατε εκει στο πασοκ το ξυλο δεν το γλυτωνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση