GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Ευρωπαϊκό «παράθυρο» και η «πόρτα» Τσίπρα...

Οι συγκυρίες γεννούν ευκαιρίες και οι ευκαιρίες ανοίγουν ένα «παράθυρο», συχνά πρόσκαιρο, που επιτρέπει σε αυτόν που θα το αξιολογήσει κ...

Οι συγκυρίες γεννούν ευκαιρίες και οι ευκαιρίες ανοίγουν ένα «παράθυρο», συχνά πρόσκαιρο, που επιτρέπει σε αυτόν που θα το αξιολογήσει και διαχειριστεί με την ανάλογη σοβαρότητα και διορατικότητα, να μεταβάλει καταστάσεις, να αλλάξει συσχετισμούς, να βελτιώσει όρους και συνθήκες. Αυτό το «παράθυρο» φαίνεται να αρχίζει να ανοίγει νωχελικά, φοβικά και σχετικά με την Ευρωπαϊκή προσέγγιση στην οικονομική κρίση. Παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική εξυγίανσηδεν αμφισβητείται ως στόχος, ένδειξης υγείας και μακροοικονομικής σταθερότητας, ενισχύονται οι φωνές που επιζητούν μια πιο ισόρροπη στάση απέναντι στις κοινωνικές επιπτώσεις μιας γενικευμένης, βαθιάς λιτότητας, και την ανάσχεση τους με στοχευμένες αναπτυξιακές πολιτικές.
Η ανάγνωση των νέων δεδομένων ως αμυντική αντίδραση του Ευρωπαϊκού κατεστημένου απέναντι στην... «επέλαση» Ολάντ, πολύ δε περισσότερο στη δυναμική εμφάνιση Τσίπρα στον πολιτικό χάρτη, είναι από παραπλανητική έως αφελής. Δεν είναι οι γενικόλογες ή ακόμα κι εν μέρει ανεφάρμοστες προτάσεις του νέου Γάλλου προέδρου, ούτε φυσικά οι ρητορικές, συγκρουσιακές πομφόλυγες του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, που μεταλλάσσουν το κεντρικό Ευρωπαϊκό σκεπτικό.
Άλλωστε επανειλημμένες παραινέσεις για δυναμική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και στροφή προς αναπτυξιακές επιλογές, έχουν γίνει τόσο από σειρά έγκυρων οικονομολόγων όσο κι από ισχυρούς ηγέτες (Ομπάμα, Πούτιν). Στην πρόσφατη σύνοδο των G8 κανείς (ούτε καν ο Ολάντ ή ο Μεντβέντεφ) δεν αμφισβήτησε την βασική συνθήκη για την ενεργοποίηση τέτοιων πολιτικών και για την Ελλάδα. Την τήρηση δηλαδή των υποσχεθέντων από πλευράς μας.
Το κλίμα αρχίζει κάπως να αλλάζει κυρίως λόγω του «μαύρου» πέπλου της ύφεσης που αρχίζει να κατακλύζει την Ευρώπη αλλά και του φόβου διάβρωσης ενός από τους βασικούς πυλώνες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος (Ισπανίας ή Ιταλίας). Η δημοσιονομική σταθεροποίηση έχει συγκεκριμένα όρια κι από μόνη της δεν αρκεί για να αντιστρέψει τις αρνητικές προοπτικές στην πραγματική οικονομία. Αντίθετα, δημιουργώντας μια γενικευμένη αρνητική ψυχολογία, καθυστερεί ακόμα περισσότερο τις όποιες μακροπρόθεσμες θετικές εξελίξεις.
Τότε ποιο είναι το «παράθυρο» ευκαιρίας που προκύπτει για την Ελλάδα, όταν μάλιστα κάποιοι αντιμετωπίζουν τις εκλογικές εξελίξεις στη χώρα μας με έπαρση και ηγεμονισμό που μάλλον γεννά αντίθετα αποτελέσματα από την εμπέδωση της Ευρωπαϊκής συνείδησης; Η ευκαιρία προέρχεται από την αναμόχλευση των διπλωματικών ισορροπιών εντός της Ε.Ε. κι από την ανάγκη αποτελμάτωσης των συνολικών Ευρωπαϊκών οικονομικών δεικτών.
Μόνο που σε αυτά τα «παιχνίδια» οφείλεις να λειτουργείς στα πλαίσια της θεωρίας των παιγνίων αναζητώντας με προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος ισορροπίας κι όχι την απροσδιόριστη τάξη μέσα στην αταξία του χάους. Όσο ο Τσίπρας επενδύει στη δεύτερη, απλά αποδεικνύει την έλλειψη μεθοδικότητας και στρατηγικής σκέψης, οδηγώντας τη χώρα μέσα από μικροπολιτικές επιλογές σε επικίνδυνα μονοπάτια αυτοαπομόνωσης.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

7 σχόλια

  1. Ekei... na dw... poso magkes... 8a einai oi Ellhnes, e3w... apo to eyrw na toys dw... Me daneia tosa xronia ekanan... toys tzampa... magkes... Kamia metarry8mish den exoyme kanei kai 8eloyme kai lefta. Ta kleista... epaggelmata (farmakopoioi, tarifes, ntalikeria,symbolaiografoi kai alloi tetoioi... gia paradeigma) akomh einai 8eokleista... kai h kybernhsh akomh... ta anoigei...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ
    ΔΡΑΧΜΗ
    ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΡΑΓΚΑΤΩΝ
    ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχα...
    Επαναστάτες του Μπάφου....
    αρπάτε την..
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Δραγασάκης: Θα κινηθούμε βάση του μνημονίου..

    (βίντεο)Real gr ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ.
    Δείτε το βίντεο και διαπιστώστε και μόνοι σας ότι ο Δραγασάκης ο οποίος είναι υπεύθυνος για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο λένε ότι τώρα θα ξαναγράψουν επειδή μπορεί να κυβερνήσουν ενώ μέχρι τώρα έλεγαν ότι μαλακία τους καταίβενε) λέει πως θα κινηθούνε ανάλογα με τον μνημόνιο και ενδεχομένως και πιο σκληρά!!

    Τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο θα μείωναν το έλλειμμα σε κάποιο ποσό, ο Δραγασάκης όμως λέει ότι αν το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο τότε θα χρειαστούν επιπλέον (έκτακτα) μέτρα από αυτά που προβλέπει το μνημόνιο!!!

    Άρα τι μας λένε ότι θα καταργήσουν το μνημόνιο;;
    Εννοούν ότι θα σκίσουν το χαρτί αλλά θα κρατήσουν σε ισχύ όλα τα μέτρα που περιγράφει και θα πάρουν κι άλλα αν δεν βγούνε τα νούμερα;;;

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ......Σύριζα, το κόμμα των χαρατσιών και της υπανάπτυξης ! 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο ευρώ θα μείνουμε και θα δουλέψουμε και θα τα καταφέρουμε

    Ευτυχώς που θα ξανακυβερνήσει ο παλιός καλός δικομματισμός

    Τέρμα τα αστεία, μικρό συγκυριακό προβάδισμα αυτοκτονίας θα έχει η ΝΔ και μετά για 10 χρόνια ξανά το καλό ΠΑΣΟΚ πιο ώριμο, πιο έντιμο, πιο δυναμικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς θα βάψουμε αυγά με πορδές... θα γράφουν πάνω "Ζήτω ο λαϊκισμός".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική τον τρόπο καθορισμού του ενδεδειγμένου ποσού που πρέπει να ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες καναλιών, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος, επικαλέστηκε επισημάνσεις του ΔΝΤ για τα ΜΜΕ.
    Το Ταμείο, όπως είπε, έχει υπολογίσει ότι...η ρύθμιση της αδειοδότησης θα αποδώσει στο κράτος 500 εκ. ευρώ. «Πολύ περισσότερα δηλαδή από τα 325 εκ. ευρώ που αναζητούσαν οι πολιτικοί αρχηγοί επιβάλλοντας επιπλέον μέτρα περικοπών» Ο συσχετισμός των 500 εκ που έχουν προυπολογιστεί από τις άδειες των καναλιών με τα 325 εκ από τις μειώσεις συντάξεων, αν δεν είναι ηλιθιότητα, είναι λαϊκισμός μιας και:
    Τα 500 εκ από τις άδειες των καναλιών θα τα πάρει το κράτος 1 φορά για 10-20 χρόνια... την επόμενη χρονιά που θα βρεθούν τα 325 εκ για να μην μειωθούν οι συντάξεις...

    - Κόψτε τις παπαριές Ρεεεεεεεεε και τους λαϊκισμούς λοιπόν
    και πείτε μας καμιά πιο μόνιμη πηγή εσόδων για να μην περικόπτει το κράτος τις αναγκαίες δαπάνες όπως μια αξιοπρεπή σύνταξη..

    - O Βασἰλης Μουλὀπουλος, μἐχρι πρὀ τινος διευθυντἠς του κυριακἀτικου ΒΗΜΑΤΟΣ, εκπροσωπεἰ την πιο σκληρἠ και κακοἠθη μορφἠ κομμουνιστοὐ.
    Οπαδὀς του εποικισμοὐ της χὠρας απὀ αφροασιἀτες.

    - Το βίντεο είναι από το «Όλα» του Θέμου Αναστασιάδη και μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας 28 Μάρτη 2011 από τον «Αντέννα».
    Βλέπουμε τον βουλευτή του Σύριζα και πρώην Διευθυντή του «Βήματος»
    Βασίλη Μουλόπουλο να μιλάει στην Βουλή τρεκλίζοντας από το μεθύσι...
    Aξιος .....αντικαταστάτης του Περικλή Κοροβέση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κραχ στις ελληνικές οικογένειες από τις νέες φορολογικές δηλώσεις, εφεύρεση του Βενιζέλου με τα "τεκμήρια" ! Σύμφωνα με ακροατές του real fm που τηλεφώνησαν για να διαμαρτυρηθούν :
    Πολύτεκνος με 5 παιδιά και εισόδημα 25.000 ευρώ ενώ πέρσι είχε επιστροφή φόρου, φέτος υποχρεώνεται να πληρώσει ( λόγω τεκμηρίων και μείωσης του αφορολογήτου ) 4.500 φόρο !
    Άνεργος με 8.000 εισόδημα, υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο σαν να είχε εισόδημα 17.000 ευρώ( λόγω τεκμηρίων )!!!
    Προβλέπω άγριες καταστάσεις. Βλέπω τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να πολιορκούν τα γραφεία των υπουργών και βουλευτών τους , με τα εκκαθαριστικά στο χέρι, και να γίνεται η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Και η οργή εξαπλώνεται κάθε μέρα σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες εκλογές, αφού μέχρι τις 15 Ιουνίου, όλοι θα έχουν μάθει το νέο χαράτσι που τους φόρεσε ο Βενιζέλος και το επιτελείο του, ενώ ακόμα δεν έχει έρθει το χαράτσι στη ΔΕΗ του 2012, το ΕΤΑΚ του 2009 και όσους άλλους φόρους ετοίμασε για τους Έλληνες το πασοκ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για 10 χρόνια ξανά το καλό ΠΑΣΟΚ πιο ώριμο, πιο έντιμο, πιο δυναμικό

    ΡΕ ΟΠΑΔΕ ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ, ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ ; ΑΜΟΚ ΒΡΑΔΙΑΤΙΚΑ ; ΕΜΑΘΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΚΟΡΙΝΘΟ ΚΑΙ ΝΑΥΠΛΙΟ ; 100 ΑΤΟΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΜΜΕ, ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ 5%. ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΛΕΦΤΑ, ΟΠΩΣ ΕΣΥ.

    ΚΑΙ ΕΜΑΘΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΠ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΗ, ΠΟΥ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ, ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΎΠΤΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΈΦΑΓΑΝ, ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΜΕ 3 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΑΚ ΤΟΥ 2009, ΟΠΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ; ΑΜ, ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ, ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΓΚΟΥΡΕΣ... ΤΟ ΤΙ "ΨΕΛΝΟΥΝ" ΤΑ ΤΙΜΗΜΕΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ...
    ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ, ΟΛΗΜΕΡΙΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΝΟΥΛΑ ! ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση