GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φόβοι για ανάφλεξη της κρίσης στην Ευρώπη!

Οι ξένοι αναλυτές τονίζουν ότι οι Ελληνες πολιτικοί βρίσκονται μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης». Πολλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η σημερινή Δ...

Οι ξένοι αναλυτές τονίζουν ότι οι Ελληνες πολιτικοί βρίσκονται μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης». Πολλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η σημερινή Δευτέρα θα είναι μία από τις δυσκολότερες για την Ανγκελα Μέρκελ, καθώς έχασε τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Γαλλία τα στηρίγματά της
Πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη ενδέχεται να επιφέρει κατά πολλούς αναλυτές το χθεσινό αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Υποστηρίζουν ακόμη ότι η σημερινή Δευτέρα θα είναι μία από τις δυσκολότερες για τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, καθώς έχασε τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Γαλλία τα στηρίγματά της.
Παράγοντες της αγοράς τολμούν πλέον να μιλήσουν για «τέλος εποχής» στη Γηραιά Ηπειρο. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του επικεφαλής οικονομολόγου της Saxo Bank στην Κοπεγχάγη, Στιν Γιάκομπσεν, ο οποίος σχολιάζοντας την εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη έκανε λόγο για απογοητευτικό αποτέλεσμα που δεν προκαλεί ωστόσο έκπληξη.
Οπως όμως εξήγησε, το σημαντικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε Ελλάδα και Γαλλία είναι πως η πολιτική έχει αρχίσει να βγαίνει εκτός ελέγχου στην Ευρώπη, καθώς το χάσμα μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων διευρύνεται.
Αυτό που είναι σαφές, πρόσθεσε, είναι ότι όλη η Ευρώπη έχει αρχίσει να στέλνει το μήνυμα: «Δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις». Κάτι που, όπως ο ίδιος τόνισε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού δείχνει ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πολύ σοβαρής κρίσης στην Ευρώπη, «οικονομικά και κοινωνικά».
Αλλοι πάλι επεσήμαναν ότι ειδικά για την Ευρωζώνη, η ετυμηγορία της κάλπης θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον και τη μορφή της ίδιας της νομισματικής ένωσης.
Σχετικά με τις ελληνικές εκλογές, οι ξένοι αναλυτές τονίζουν ότι οι Ελληνες πολιτικοί βρίσκονται μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης». Από τη μία, πρέπει να προχωρήσουν οπωσδήποτε σε μέτρα ανακούφισης από τη σκληρή λιτότητα, με δεδομένες τις κοινωνικές εντάσεις που επικρατούν στη χώρα, κι από την άλλη πρέπει να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα θεωρηθεί σχεδόν τελεσίδικη.
Αλλοι εταίροι. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει ή κατ' ουσίαν επιλέξει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, η χώρα θα πρέπει να καταφύγει σε άλλους διεθνείς επιχειρηματικούς εταίρους.
Το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο κατάρρευσης ή ανεξαρτητοποίησης στην Ευρωζώνη, με τις ανάλογες επιπτώσεις στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ακόμη πως «οι θυμωμένοι Ελληνες ψήφισαν στις πιο κρίσιμες για τον τόπο τους εκλογές». Οι εξελίξεις είναι τόσο κρίσιμες που μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου ανάφλεξη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και να ξαναδημιουργήσουν περιβάλλον αμφισβήτησης για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Αναλυτές: «Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα βγει από το ευρώ»
Πεπεισμένοι ότι η Eλλάδα θα χρεοκοπήσει και θα βγει τελικά από το ευρώ εμφανίζονται οι αναλυτές της Capital Economics, κατά τους οποίους η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με το χρέος σε εξαιρετικά υψηλά, μη βιώσιμα επίπεδα. Κατά συνέπεια «οι αγορές κρίνουν ορθώς αναμένοντας την αποχώρηση της χώρας από τη νομισματική ένωση».
Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ υπογράμμισε εξάλλου ως το επικρατέστερο εναλλακτικό σενάριο για την Ευρωζώνη ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Fitch Ratings. «Η ελληνική έξοδος από τη νομισματική ένωση είναι η πιο πιθανή περίπτωση, με συνέχεια τη χρεοκοπία της χώρας. Οι λοιπές χώρες της Ευρωζώνης θα τεθούν υπό παρακολούθηση με προοπτικές υποβάθμισης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Fitch.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

7 σχόλια

  1. ΣΑΚΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΞ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ,ΓΙΩΡΓΑΚΗ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΣΑΜΑΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαλακα καψαμπελη γιατι κρατας ακομα τις φωτο αυτωνων των σκυλιων??

    Ειδικα αυτο το γατί το λοβερδο που αμα το βλεπω μου ανεβαινει το αιμα στο κεφαλι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ετσι που το παει η μερκελ θαρθει η ωρα που θα χρεοκοπησει και η γερμανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καρατζαφερη "πηρες τον κακο το δρομο" ουτε τα τρια μου τελικα δεν σ'εσωσαν. Θελουμε ηγετες να παμε την πατριδα μπροστα και οχι ομαδα ρυθμικης γυμναστικης, επρεπε απο την αρχη να κατακεραυνωσεις τους κοπανατζηδες του κομματος Βοριδη και μπουμπουκο,αλλα και εσυ εβλεπες ΝΔ Αντωνακη, Γιωργακη μου καλο ξημερωμα!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μωρή γριά πουτάνα της Συγγρού, Τζων?

    Που χάθηκες μανάρι μου, δεξιό αρχίδι?

    Τον παρηγορείτε καλά τον κωλοτούμπα Σαχλαμαρά εκεί στη Συγγρού, παρέα με τον Συμπιλίδη και τον Φαήλο??

    Τζων, τελικά τα κατάφερε ο κωλοτούμπας, να κάνει τη Νουδούλα "Πολιτική Άνοιξη", έέέέ?

    Άντε σάλτα και γαμήσου τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ας γινουμε εμεις οι ελληνες για ακομη μια φορα ο οδηγος της ελπιδας στην ευρωπη και στον κοσμο, ας γινουμε ο ηνιοχος που θα δειξει για αλλη μια φορα τον δρομο της σωτηριας.....αυτη τη μοναδικη ευκαιρια μην τη πεταξουμε στα σκουπιδια.....μην φοβηθουμε τωρα!!!
    η τωρα η ποτε!!! ειναι στο χερι μας να σωσουμε τη χωρα αλλα και την ευρωπη!!
    ας συνεχισουμε...ετσι κ αλλιως δεν εχουμε αλλη διεξοδο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο στη νέα μεταπολίτευση!

    Βουλευτής και η "Ψωλή του Βουκεφάλα"...

    Εκτός από τον Αλέξη από τη Β' Αθηνών εκλέγονται για το ΣΥΡΙΖΑ..
    ο Δημήτρης Παπαδημουλης, ο Γιάννης Δραγασάκης, η Ρένα Δούρου, ο Δημήτρης Στρατούλης, Όλγα Νάντια Βαλαβανη, ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    αα.....ΚΑΙ Η ΡΕΠΟΥΣΗ δώρο
    απο το Κουβέλη για το συνωστισμό_________ ΜΑΛΑΚΕΣ καμμένοι ανεγκέφαλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση