GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μητροπολίτης Σύρου: «Εσώθημεν και θα σωθώμεν δια της Εκκλησίας»...

Του Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου «Εσώθημεν διά της Εκκλησίας!» Η κλασσική πλέον διαπίστωση του νομομαθούς Ν. Σαρίπολου, κατά ...


Του Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου
«Εσώθημεν διά της Εκκλησίας!»
Η κλασσική πλέον διαπίστωση του νομομαθούς Ν. Σαρίπολου, κατά τις συζητήσεις για τη δημιουργία νέου Συντάγματος από τη Β΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων το 1864, αφορούσε, βεβαίως, τον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας στην διατήρηση της Εθνικής μας ταυτότητας και ιδιομορφίας στη μακρά περίοδο της Τουρκοκρατίας, σε σύγκριση με τον τρόπο, που αντιμετώπισε την Εκκλησία το νέο Ελληνικό Κράτος, διαλύοντας τα Μοναστήρια της και λεηλατώντας την περιουσία της… Αντί του μάνα, χολή…..
Η Εκκλησία, όμως, συνέχισε και συνεχίζει την προσφορά της προς το λαό του Θεού και το Γένος των Ελλήνων, απτόητη από τις απειλές, αλώβητη από τις συκοφαντίες και τις προσβολές. Σήμερα, 148 χρόνια μετά, μέσα στη δεινή δίνη της οικονομικής κρίσης, που καλπάζει η ανεργία, που βαθαίνει η φτώχεια, που επελαύνει η εξαθλίωση και περισσεύει η κρατική αδιαφορία, η μόνη ελπίδα και καταφύγιο είναι και παραμένει η Εκκλησία.
Καθώς το κοινωνικό Κράτος έχει καταλυθεί και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας έχουν καταργηθεί, η Εκκλησία είναι ο μόνος «φορέας» που στέκεται δίπλα στον απογοητευμένο, απελπισμένο και εν πολλοίς καταπτοημένο Ελληνικό Λαό. Δεν εκφράζει μόνο πνευματικό και παραμυθητικό λόγο αλλά αναλαμβάνει και πάλι έντονο κοινωνικό και φιλανθρωπικό ρόλο, επεκτείνοντας την ιερουργία της έξω από τους Ναούς, «ιερουργώντας» όπου υπάρχουν φτωχοί, άνεργοι, ανέστιοι, πεινασμένοι.
Ο ρόλος της αυτός δεν είναι ούτε πρόσκαιρος, ούτε ευκαιριακός, αλλά βαθειά μυστηριακός… Κεντρική της ιεροτελεστία, άλλωστε, είναι ένα «τραπέζι», από το οποίο ο ίδιος ο Χριστός τρέφει τους «πεινασμένους». Και κριτήριο σωτηρίας δεν είναι μόνον οι προσευχές και οι νηστείες, αλλά και η διακονία του ίδιου του Θεού στο πρόσωπο των «αδελφών του των ελαχίστων»…
Για την Εκκλησία και για το γνήσιο Χριστιανό ο άλλος δεν είναι απλά ένας βιολογικός οργανισμός, αλλά εικόνα του Θεού! Διάκονος ενός ιερού χώρου χωρίς σύνορα και τοίχους, έχει λάβει θεία εντολή να ιερουργήσει φροντίζοντας και τρέφοντας υλικά και πνευματικά κάθε ψυχή που φέρει στους μυκτήρες της την πνοή του Θεού.
Βλέπει το Χριστό στο πρόσωπο κάθε ανέργου, κάθε φτωχού, κάθε αρρώστου,κάθε φυλακισμένου. Για τον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, όσο πιο «ελάχιστος» είναι ο αδελφός σου, τόσο περισσότερο ο Χριστός έρχεται σε σένα μέσα από αυτόν (Ομιλία 45 στις Πράξεις), και συνεχίζει, δανείζοντας το λόγο του στο Χριστό: “Με δέχτηκες, στο δικό σου σπίτι, κι εγώ θα σε δεχτώ στο βασίλειο του πατέρα μου, αφαίρεσες την πείνα μου, εγώ αφαιρώ τις αμαρτίες σου, με είδες δέσμιο, σε βλέπω απελευθερωμένο, κοίταξες εμένα τον ξένο, σε καθιστώ πολίτη του ουρανού, μου πρόσφερες ψωμί, σου προσφέρω ένα ολόκληρο βασίλειο για κληρονομιά σου.”
Η χριστιανική ταυτότητα είναι η ταυτότητα ενός άστεγου που φιλοξενείται τώρα στον οίκο του Θεού.
Ο χριστιανός είναι ο άστεγος που καλοσωρίζει τον άστεγο στον χώρο που o ίδιος φιλοξενήθηκε, που μοιράζεται το φαγητό που του χαρίστηκε, που ντύνει από τα ρούχα που ντύθηκε.
Και αυτή η «ιερουργία» αποκαλύπτεται πάντοτε σε περιόδους κρίσεως, όπως η σημερινή, και μάλιστα κατά τρόπο εκκωφαντικά αποκαλυπτικό! Είναι ο μοναδικός «οργανισμός», που βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στον πονεμένο μας λαό! Και η σύγκριση με άλλες, πολιτικές, κοινωνικές, κομματικές, αυτοδιοικτικές και Μη Κυβερνητικές οργανώσεις, είναι συντριπτική!
Τα ΜΜΕ είναι γεμάτα από εικόνες και ειδήσεις της προσφοράς της Εκκλησίας, ώστε παρέλκει εντελώς μια αδρομερής έστω καταγραφή της. Μέσα στη γενική απαξίωση των πάντων, η Εκκλησία παραμένει το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς στην Πατρίδα μας, οι εκπρόσωποί Της είναι οι μόνοι «φορείς εξουσίας», που δεν φοβούνται να κυκλοφορήσουν ανάμεσα στον δίκαια οργισμένο λαό…
Ένα λαό, που διαπιστώνει καθημερινά πόσο μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη θα ήταν η κοινωνική Της προσφορά, αν είχε την «περιουσία», που δημεύθηκε, αν μπορούσε να αξιοποιήσει την «περιουσία» που Της απέμεινε… Ένα λαό, που διαπιστώνει καθημερινά τι θα συνέβαινε αν η Εκκλησία δεν είχε «περιουσία»….
Όπως κάποιοι, ακόμα και σήμερα, αυτό ονειρεύονται και αυτό επιδιώκουν, εν όψει και της προεκλογικής περιόδου παραθεωρώντας μια βασική διαφορά: Ότι η περιουσία της Εκκλησίας είναι η μόνη περιουσία, που ανήκει στο λαό, υπάρχει για το λαό, επιστρέφει στο λαό!
Και βυσσοδομούν και πάλι εναντίον της Εκκλησίας, εποφθαλμιούν την περιουσία Της και απειλούν και αυτή τη μισθοδοσία των Κληρικών Της, ελάχιστη συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Κράτους για τα όσα πήρε κατά καιρούς από την Εκκλησία! Η οποία μπορεί να προσφέρει στο Κράτος και μια ακόμη διακονία: Να του δώσει την απαραίτητη «τεχνογνωσία» περί του πώς γίνεται αντί να εισπράττει και να έχει ελλείμματα, να προσφέρει και να έχει πλεονάσματα!
Περιοδικό: Επίκαιρα

6 σχόλια

  1. Κάποιοι άλλοι ψάχνουν τη σωτηρία στην εκκλησία ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέο πρόβλημα για το μεταλλαγμένο πασοκ τα θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

    Σε μια χρονιά που οι μαθητές πήραν τα βιβλία με 2 μήνες καθυστέρηση, το επιτελείο της Αννούλας φρόντισε να βάλει δύσκολα και δυσνόητα θέματα στους μαθητές της Γ' Λυκείου, εξοργίζοντας αυτούς και τις οικογένειές τους.
    Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, όπου πολλά παιδιά δεν μπόρεσαν να κάνουν φροντιστήρια, δεν έκαναν πολλές εβδομάδες κανονικό μάθημα από έλλειψη βιβλίων ή και καθηγητών, οι φωστήρες του Υπουργείου ( βασικά κρατήθηκε το επιτελείο της Αννούλας ) έβαλαν δύσκολα θέματα και εξόργισαν τους μαθητές, που απογοητεύτηκαν τόσο από την Έκθεση, όσο και από το μάθημα επιλογής.
    Αυτό που φοβούνται τώρα στην Ιπποκράτους είναι ότι,μετά τη φυγή εξοργισμένων από τις φορολογικές δηλώσεις και τις αναδρομικές μειώσεις στις συντάξεις πολιτών, χάνουν το μεγαλύτερο μέρος των νέων ψηφοφόρων που θα στραφούν ακόμα πιο μαζικά προς Νέα Δημοκρατία, Σύριζα και Ανεξάρτητους Έλληνες, συμπαρασύροντας μαζί τους φίλους, αδέλφια, γονείς και συγγενείς !

    Αυτό καθιστά ανέφικτο το να πιάσει το πασοκ πάνω από 10% και οδηγείται πλέον σε ξεκάθαρα μονοψήφια νούμερα του 7 και 8% !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κύριος αυτός ( Παπαδήμος ) είχε κάνει δηλώσεις και το 1999 και γκρέμισε στα τάρταρα το Ελληνικό Χρηματιστήριο και τις αποταμιεύσεις εκατομμυρίων Ελλήνων. 17 Σεπτεμβρίου 1999.
    Σήμερα συνεχίζει να κάνει τα ίδια, όπως και οι δηλώσεις Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου γκρέμισαν την αξιοπιστία της ελλ. οικονομίας, ανέβασαν στα ύψη τα spreads, και οδήγησαν έτσι τη χώρα στο μνημόνιο και στη ΔΝΤ. Στη συνέχεια, επέβαλλαν επαχθείς φόρους και χαράτσια, προσπαθώντας να ξεπουλήσει ο Έλληνας τζάμπα την περιουσία του ( ακίνητα, αυτοκίνητα, οικόπεδα ) και να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία,επίσης, μισοτιμής. Ο κ. Βενιζέλος έφαγε τα λεφτά των ομολογιούχων, τα ταμεία και άλλα δημόσια ιδρύματα έχασαν τα αποθεματικά τους, και τώρα στόχος είναι οι καταθέσεις, μέσω φορολογικών δηλώσεων, νέων μειώσεων, νέων φόρων. Και στις δύο περιπτώσεις ( τυχαίο ; ) κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ του Άκη, Τσουκάτου, Μαντέλη και λοιπών !!! Καθένας που συνεργάζεται με αυτό το κόμμα εγκληματεί κατά του εαυτού του, της οικογένειάς του, των παιδιών του, όλων των Ελλήνων ! Καθένας που το ψηφίζει είναι συνένοχος στη μεγαλύτερη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ και πτώχευση των Ελλήνων. Ψηφίστε οτιδήποτε άλλο, εκτός από το σάπιο πασοκ της μίζας και της πτωχευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Farage μετά από στρίμωγμα Παπανικολάου: Η δρχ θα υποτιμηθεί 50-60% και οι εισαγωγές αδύνατες


    Δείτε το βίντεο:Έλληνας ευρωβουλευτής στριμώχνει τον Farage.
    Δημοσιεύτηκε στις 23 Μάι 2012 από zoi zafeiri. Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου στο Στρασβούργο 22/05/2012.

    Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Παπανικολάου στρίμωξε τον γνωστό δραχμολάγνο και πολέμιο της ΕΕ N. Farage, που οι αφελείς τον έχουν θεό και δεν καταλαβαίνουν πως ότι λέει δεν το λέει από πόνο στους Έλληνες αλλά για να διαλύσει το ευρώ, με την απλή ερώτηση τι θα γίνει αν επιστρέψουμε στη δραχμή και υποτιμηθεί.

    Ο Farage αναγκάστηκε όχι μόνο να παραδεχθεί..ότι η δραχμή θα χάσει τον πρώτο καιρό το 50-60% της αξίας της αλλά και ότι επειδή τα εισαγόμενα θα είναι πανάκριβα και δεν θα μπορούμε να τα αγοράσουμε θα υποχρεωθούμε να φτιάξουμε τα δικά μας προιόντα προκειμένου να είναι φθηνότερα...

    Και μπορεί το να φτιάξουμε καλαμπόκι και σιτάρι προκειμένου να ταίζουμε τις αγελάδες για να έχουμε κρέας και γάλα να μας πάρει 4-5 μήνες, αλλά το να φτιάξουμε αυτοκίνητα, ψυγεία, κινητά, αιροκοντίσιον κ.λπ πόσα χρόνια θα μας πάρει;

    Μάλλον πολλά και μέχρι τότε ο Farage μάλλον προτείνει να τη βγάζουμε με κάρα και παγοκολώνες στα ψυγεία.
    -------------------------------


    - Με βάση διαφορά επιτοκίων
    (μία από τις θεωρίες) η σωστή ισοτιμία θα ήταν περί τις 1300-1500
    Ακούγεται τραγικό, αλλά ΔΕΝ είναι αυτό το τραγικό.
    Το τραγικό είναι ότι δεν έχουμε κάνει (από όσο ξέρω) την στοιχειώδη προετοιμασία σαν χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μουνί της μάνας σου σκατόπαπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

    ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ:

    Α)ΜΝΗΜΟΝΙΟ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Β)ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

    Γ)ΣΚΟΠΙΑ-ΑΟΖ

    Δ)ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΚΥΡΟΤΗΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

    ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ
    23 Μαϊ 2012 10:52:00 π.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση