GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ευχολόγιο Βενιζέλου για δήμους και φτωχούς...

« Κεντρική μας θέση και δική μου διαρκής πίστη είναι ότι στην Ελλάδα μπορούμε να φτάσουμε -και θα φτάσουμε- στο εγγυημένο επίπεδο αξιο...


«Κεντρική μας θέση και δική μου διαρκής πίστη είναι ότι στην Ελλάδα μπορούμε να φτάσουμε -και θα φτάσουμε- στο εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης», με τη βοήθεια των δήμων, με μια καλά στοχευμένη δημόσια δαπάνη, ώστε κανείς να μη νιώθει αβοήθητος και ότι έχει εγκαταλειφθεί στην κρίση. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνάντηση με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στα γραφεία του Κινήματος.
Ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να εντοπίσει αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, ώστε να φύγουμε από τη λογική των οριζόντων παροχών και να υπάρξει στόχευση σε αυτούς που έχουν το πρόβλημα, «μπορούμε να οργανώσουμε ένα δίκτυο με όλα τα χαρακτηριστικά του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης».
Τόνισε ότι πάντα η μεγάλη έμφαση δίνεται στους δήμους που είναι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στην κοινωνία και το κράτος. Για να συμπληρώσει ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η αξιοποίηση στο έπακρο του συνταγματικού πλαισίου και η βελτίωσή του στην πρώτη ευκαιρία, δηλαδή στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, παράλληλα με τη λύση προβλημάτων που ξεκινούν από τους οικονομικούς πόρους. Προβλήματα -υπενθυμίζεται- που δημιουργήθηκαν όταν ήταν στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών, προβλήματα που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι δήμοι να είναι με το... λουκέτο «στο χέρι».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι για πάρα πολλούς οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανοίγονται τεράστια περιθώρια σε τοπικό επίπεδο για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, επιχειρηματικές και επενδυτικές, όχι στο δημόσιο τομέα αλλά στον κοινωνικό. Δεν είπε, όμως, από πού θα βρεθούν οι πόροι, με δεδομένο πως τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΠΕ «φωνάζουν» για το πλήγμα που έχουν δεχθεί τα αναπτυξιακά τους προγράμματα εξαιτίας των περικοπών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην τελευταία φάση μιας οξύτατης κρίσης και πως οι λύσεις πρέπει να δίνονται από το κοινωνικό κράτος και τους θεσμούς και όχι να βασίζονται στη φιλανθρωπία. Ακόμη, υποστήριξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει έντονο ρόλο στα δίκτυα κοινωνικής προστασίας, όχι μόνο μέσα από προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» και το εθνικό δίκτυο προνοιακών θεσμών, αλλά και μέσα από πρωτοβουλίες «που είναι στο μεταίχμιο μεταξύ κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης» και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και ιδίως των νέων.
Καλωσορίζοντας τη διοίκηση της ΚΕΔΕ, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως έχει, όχι απλά και μόνο, φιλικούς και προσωπικούς, αλλά βαθύτατους θεσμικούς δεσμούς με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», προσθέτοντας ότι όλες οι μεγάλες αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, όπως ο «Καλλικράτης» ο οποίος έχει δεχθεί αρνητικές κριτικές τόσο από τους δημάρχους όσο και από τους περιφερειάρχες (οι συγκεκριμένοι έχουν επικρίνει και τον «Καλλικράτη 2»).
Να σημειωθεί, τέλος, πως και στα δύο αυτά θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης την πλειοψηφία την έχει το ΠΑΣΟΚ.
Οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση
«Εδώ δεν κάνουμε απλώς έναν θεσμικό προεκλογικό διάλογο, αλλά επιχειρησιακό και πρακτικό, για να βοηθήσουμε τον πολίτη, την τοπική ανάπτυξη και τον άνεργο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Σε κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, είπε ότι στην προεκλογική περίοδο «οφείλουμε να αναδείξουμε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς εν μέσω κρίσης, σε επίπεδο δήμου, μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα».
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την υποδομή και τη δυνατότητα να θέσει σε λειτουργία ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας, που μπορεί να μας οδηγήσει στην ολοκληρωμένη φάση του εγγυημένου επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, και σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να δράσει προς αυτήν την κατεύθυνση σε τρία επίπεδα:
Με τα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα μπορεί να λειτουργήσει σα θεσμός του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς «υπό συνθήκες κρίσης κανείς δεν μπορεί να νιώθει αβοήθητος και μόνος». Σε άλλο επίπεδο, είπε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, μέσω των δύο «μοχλών» της αυτεπιστασίας και της κοινωφελούς εργασίας που μπορούν να δώσουν αμέσως χιλιάδες θέσεις εργασίας, 120.000 και 45.000 αντίστοιχα. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το ξεμπλοκάρισμα από το ΣτΕ της διαδικασίας πρόσληψης για κοινωφελή εργασία, σημειώνοντας ότι το ίδιο πρέπει να γίνει για την αυτεπιστασία. «Το τρίτο επίπεδο», των αναπτυξιακών ευκαιριών, «είναι πιο φιλόδοξο αλλά εφικτό», επισήμανε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, είναι στο πλευρό του πολίτη και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών. Υποστήριξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τα προβλήματά της, έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανέφερε ότι ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο, «όπως θα ζητήσουμε και από τους άλλους αρχηγούς», να εμπιστευτεί η Πολιτεία την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Ο ρόλος της μπορεί πράγματι να είναι σημαντικός και στο κοινωνικό και στο αναπτυξιακό επίπεδο», σημείωσε, ενώ αναφερθείς στα οικονομικά ζητήματα που έθεσε στη συνάντηση, είπε ότι «από το 2009 μέχρι σήμερα έχουμε μείωση των πόρων πάνω από 50% και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει στη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος».
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

3 σχόλια

  1. Σοκ από New York Times: "Ετσι λεηλατούν την Ελλάδα η τρόϊκα και οι τραπεζίτες"...

    Την λεηλασία της Ελλάδας μέσω της δανεικής σύμβασης και του Μνημονίου, περιγράφει σε έρευνά της η αμερικανική εφημερίδα New York Times και είναι πραγματικά ανατριχιαστικά αυτά που περιγράφονται για το πως η τρόϊκα και οι τραπεζίτες που βρίσκονται από πίσω της, λεηλατούν ένα ολόκληρο κράτος και τον πληθυσμό του.
    Ότι τα περίφημα δάνεια που δήθεν δίνονται στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πασοκ των Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου- Βενιζέλου εφάρμοσε μια εγκληματική πολιτική από τον Οκτώβριο του 2009 : με συνεχείς δηλώσεις υπονόμευσαν τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο μνημόνιο και στο ΔΝΤ, δεν διαπραγματεύτηκαν ΠΟΤΕ, αλλά δουλικά εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα μαζικής εξόντωσης των Ελλήνων, με οριζόντιες περικοπές, διπλές και τριπλές φορολογήσεις εισοδημάτων, ακινήτων και αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να βουλιάξουν τη χώρα στην ύφεση,καθημερινά βούλιαζαν την ελληνική οικονομία και την οικονομία των Ελλήνων και σήμερα η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Αν χρεωκοπούσαμε το 2010, οι Έλληνες είχαν οικονομικά αποθέματα για να αντέξουν, είχαν αποταμιεύσεις και τότε οι ξένοι, επειδή είχαν ελληνικά ομόλογα,θα βοηθούσαν χωρίς επαχθείς όρους. Το Πασοκ τους έδωσε το χρόνο να τα ξεφορτωθούν, να αποδυναμώσουν οικονομικά το 80% των Ελλήνων και να τους φτάσουν σε αυτό το σημείο σήμερα, όπου η ανεργία έχει φτάσει το 1,5 εκατομμύριο, οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ το 1,5 εκατομμύριο, οι σιτιζόμενοι στα συσσίτια της Εκκλησίας στις 200.000 ! Σήμερα, αν γίνει πτώχευση, οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να αντέξουν, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής ανικανότητας του ΠΑΣΟΚ.
    Από την άλλη ο Σύριζα, έχει ένα νεφελώδες οικονομικό πρόγραμμα, που "σπάει" τις σχέσεις με την Ε.Ε. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έχουν προετοιμαστεί για σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας,όσο και το γεγονός ότι μπορεί να σταματήσουν αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, πέραν της διακοπής της δανειοδότησης. Το άσχημο με τον Σύριζα δεν είναι στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό της Ελλάδας. Καλώς ή κακώς, πέραν του 25 ή 30% που τον υποστηρίζουν, υπάρχει μια φοβία στους υπόλοιπους Έλληνες, σχετικά με την οικονομική του πολιτική. Πως θα φορολογήσει τα υψηλά εισοδήματα, αν η μια μετά την άλλη οι επιχειρήσεις κλείσουν και φύγουν από την Ελλάδα ; Πως θα φορολογήσει τα υψηλά εισοδήματα, εάν οι εφοπλιστές, την άλλη μέρα, σηκώσουν ξένη σημαία ; Πως θα φορολογήσει υψηλά εισοδήματα, εάν οι ξένοι επενδυτές αποσυρθούν από το ισχνό - έτσι κι αλλιώς- Χρηματιστήριο ή οι Έλληνες επιχειρηματίες κλείσουν τις εδώ επιχειρήσεις τους και τις μεταφέρουν σε γειτονικά κράτη, φοβούμενοι τη πολιτική του Σύριζα ; Το άσχημο για το Σύριζα είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους περισσότερους πολίτες, οι οποίοι- βλέποντας το προβάδισμά του- θα πανικοβληθούν και θα κάνουν κινήσεις που θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία,όπως μαζικές αναλήψεις από τράπεζες,αγορά τροφίμων για να έχουν σε περίπτωση χρεοκοπίας κλπ. Ο Σύριζα, πράγματι, παίρνει ένα υψηλό ρίσκο κινδύνου,όχι τόσο από τις δηλώσεις των ξένων που μπορεί να μπλοφάρουν, όσο από το κλίμα πανικού που δημιουργείται καθημερινά από το ασαφές και υψηλού ρίσκου πρόγραμμά του. Αν πανικοβληθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και αρχίζει να φεύγει η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη μέσα σε 1-2 μήνες ακόμα περισσότερο,τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΟΑΕΔ θα καταρρεύσουν,λόγω έλλειψης εσόδων.
    Σε αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, που μας οδήγησε η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ, ΑΝΙΚΑΝΗ πολιτική του πασοκ, δηλαδή, στο χείλος του γκρεμού χρειάζεται μια μέση λύση, σε σχέση με τα δύο άκρα που περιγράφονται παραπάνω. Χρειάζεται μια πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου ΑΛΛΑ και μεγάλα κίνητρα για ανάπτυξη και επενδύσεις από την ΕΕ, τη ναυτιλία και τον τουρισμό,μείωση φορολογίας, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση ( αλλά με δρακόντεια μέτρα για τη πάταξη της φοροδιαφυγής ), αναδιοργάνωση του Δημοσίου ( χωρίς μαζικές απολύσεις ). Αυτή την ενδιάμεση πολιτική, καλώς ή κακώς, ίσως μπορέσει να την εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία και ο Σαμαράς, που μπορεί να οδηγήθηκε σε ένα συμβιβασμό ανεπίτρεπτο, αλλά τώρα είναι και ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει αφενός αυτή την ΗΛΙΘΙΑ, ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΗ πολιτική του Πασοκ και αφετέρου να προστατεύσει την Ελλάδα από μια άτακτη χρεοκοπία, λόγω Σύριζα, με την μαζική απόσυρση καταθέσεων από Τράπεζες την παραμονή των εκλογών μέχρι και αποχώρηση ξένων και Ελλήνων επιχειρηματιών πριν ή και αμέσως μετά τις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ...
    ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΣ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ...
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ...

    ΚΑΙ Τ0 ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ,ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΑΡΑΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗ ΔΕΗ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΕΦΑΡΜΟΣΕΣ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΦΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΑΦΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ , ΤΕΚΜΗΡΙΑ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΑΛΛΟ ΜΥΑΛΟ... ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΑΙ ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ, ΤΡΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΣΕ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΑ ΥΠΕΡΓΗΡΩΝ, 50 Ή 100 ΆΤΟΜΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΨΙΧΟΥΛΑ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΛΙΤΩΣΕΙΣ ΤΑ ΜΟΝΟΨΗΦΙΑ ΝΟΥΜΕΡΑ.

    ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 15 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗ ΛΥΠΗΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΑΚ ΤΟΥ 2009, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΤΗΝ ΤΣΙΠΑ ΝΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 3 ΦΟΡΟΥΣ, ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ 5ΠΛΑΣΙΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΜΕ ΤΟ ΕΤΑΚ! Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ. ΟΣΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕΣΤΕ, ΤΟΣΟ ΕΞΑΓΡΙΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΦΥΓΕΤΕ, ΑΥΤΟΔΙΑΛΥΘΕΙΤΕ, ΠΑΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΑΥΛΕΙΣ ΝΑ ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟ ΣΑΣ.
    ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση