GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γκάμπια: Αυξάνονται οι φόβοι για επισιτιστική κρίση...

Θέμα επιβίωσης τίθεται πλέον για τη μικρότερη χώρα της Αφρικής που προσπαθεί να επιβιώσει από το συνδυασμό των επιπτώσεων των άστατων βρο...

Θέμα επιβίωσης τίθεται πλέον για τη μικρότερη χώρα της Αφρικής που προσπαθεί να επιβιώσει από το συνδυασμό των επιπτώσεων των άστατων βροχοπτώσεων, τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και τις κακές σοδιές κατά τη διάρκεια του έτους.
Το 2011, οι βροχές στην περιοχή της περιοχής Central River της Γκάμπια, ήταν εξαιρετικά άστατες και οι αγρότες αγωνίζονται να καλλιεργήσουν τη σοδειά τους. "Έχω αποθέματα μόνο για δύο μήνες για να θρέψω τα 48 μέλη της οικογένειάς μου από όλες τις σοδειές που έχω καλλιεργήσει φέτος", δηλώνει ο Mawdou Danso, ένας αγρότης στην περιοχή. "Μπορώ να θρέψω την οικογένειά μου για τον υπόλοιπο χρόνο δουλεύοντας για κάποιον άλλον. Δεν έχω άλλα χρήματα για να επενδύσω στην επόμενη σοδειά", συνεχίζει ο Danso.  Οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ άστατες ακόμη και για τη Nerica. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι στη Γκάμπια, τη μικρότερη χώρα της Αφρικής, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα γεωργικό έλλειμμα και την επόμενη σεζόν (2012-2013). Η αποτυχία στην καλλιέργεια ρυζιού, κεχριού, καλαμποκιού, αράπικων φυστικιών, έχει "παραλύσει" τις προσπάθειες για διατροφική ασφάλεια στην περιοχή.
Ενώ η εποχή φύτευσης έχει αρχίσει, υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα σε σπόρο. "Είναι σημαντικό ότι οι αγρότες πρέπει να λαμβάνουν σπόρους ανεκτικούς στην ξηρασία, όπως επίσης και λιπάσματα ή άλλα μέτρα στήριξης της παραγωγής μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2012, προκειμένου να ξεκινήσουν την επόμενη παραγωγή τους", δήλωσε η Sonia Nguyen, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στον Τομέα Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στο Σαχέλ.
Η Γκάμπια που περιβάλλεται από τη Σενεγάλη, είναι μέρος της ζώνης του Σαχέλ και επίσης έχει επηρεαστεί από τη καθυστερημένη διανομή και τις άστατες βροχωπτώσεις κατά την καλλιεργητική περίοδο 2011- 2012. "Η φυτική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από το μισό σε σύγκριση με το 2010 και κατά 50% σε σύγκριση με το μέσο όρο της πενταετίας", δήλωσε ο Nguyen.
O Patrick Ezeala, εκπρόσωπος της Oxfam America στην Γκάμπια, ανέφερε ότι υπήρξε μεγάλη μείωση στις κύριες καλλιέργειες τροφίμων: ρύζι (-79%), κεχρί (-53%). "Ως επακόλουθο της πτώσης της παραγωγής, οι τιμές έχουν αυξηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από το φυσιολογικό, ξεπερνώντας τις υψηλές τιμές των τροφίμων που είχαν παρατηρηθεί κατά το 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Η πτώση της παραγωγής σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών υποδηλώνει ότι η ανασφάλεια της σοδειάς θα είναι όλο και μεγαλύτερη πρόκληση για τους αγρότες" καταλήγει ο Ezeala.
Ένα σακί ρυζιού 50 κιλών κοστίζει τουλάχιστον 5 δολάρια περισσότερα από ό,τι το 2011. Παρόλο που η Γκάμπια έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο σχετικά με την εξάλειψη της φτώχειας από το 2003, τουλάχιστον το 48% του πληθυσμού της ζει με λίγο παραπάνω από 1 δολάριο την ημέρα. Σχεδόν το 60% των κατοίκων της έχουν πληγεί από την έλλειψη τροφίμων - 1 εκατομμύριο πληθυσμού από τα 1,7 εκατομμύρια συνολικά έχουν ανάγκη- σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας.

Η κάλυψη της επισιτιστικής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ έχει επεκταθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν έχει δωθεί η ανάλογη προσοχή για την Γκάμπια. Ο Ezeala υποθέτει ότι ίσως η κρίση στην Γκάμπια εξελίσσεται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο δεν έχει την ανάλογη προσοχή από τα διεθνή ΜΜΕ.
Ωστόσο η κυβέρνηση της Γκάμπια εξέδωσε προειδοποιήσεις αρκετά νωρίς - η πρώτη ήταν στις υπηρεσίες τον Ηνεμένων Εθνών τον Οκτώβριο του 2011. Τον Ιανουάριο του 2012, η κυβέρνηση κήρυξε τη σεζόν 2011-12 ως αποτυχημένη στον τομέα της γεωργίας και κατάρτισε ένα σχέδιο 23 εκατομμυρίων δολαρίων, με έναν κατάλογο των δράσεων για την προετοιμασία των γεωργών για την επόμενη γεωργική σεζόν (2012 -2013).
Στις αγροτικές περιοχές υπάρχουν 409.000 άτομα (εκ των οποίων τα 67.500 είναι παιδιά κάτω των 15 ετών) που πλήττονται σοβαρά από τις "κακές" σοδειές. "Συνολικά, η ευπάθεια στην επισιτιστική ανασφάλεια θα συνεχίσει να αυξάνεται στη χώρα", προειδοποιούν υπηρεσίες του ΟΗΕ. Επίσης, άλλα 192.850 άτομα ζουν στις φτωχότερες αστικές περιοχές και προσπαθούν να "συνέλθουν" από τις πλημμύρες της προηγούμενης σεζόν, όντας επίσης ευάλωτοι στην επισιτιστική ανασφάλεια.

Προβλήματα Χρηματοδότησης
Παρά το γεγονός ότι η γεωργική δραστηριότητα είναι η κύρια πηγή ζωής για το 75% του πληθυσμού, ιδιαίτερα των γυναικών της υπαίθρου, οι αγρότες της Γκάμπια θα πρέπει να στηριχθούν στις βροχοπτώσεις, γιατί μόνο το 6% της αγροτικής γης αδρεύεται από τον ποταμό. Η παραγωγή τροφίμων έχει μειωθεί εξαιρεικά σε σχέση με τις ανάγκες της κατανάλωσης τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τον FAO.
Το χάσμα διευρύνθηκε περαιτέρω κατά τα τελευταία χρόνια λόγω των κλιματικών αλλαγών αλλά και λόγω της απροθυμίας των διεθνών χορηγών να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση που κατηγορείται για τη χρήση εκφοβιστικών πρακτικών για την αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης.
Όπως και σε άλλα μέρη του Σαχέλ, οι βροχές στην Γκάμπια είναι ασθενείς. Πολλοί κλιματολόγοι έχουν δημοσιεύσει δεδομένα που δείχνουν ότι η ζώνη του Σαχέλ δεν έχει επανέλθει από τη σοβαρή ξηρασία που είχε υποστεί τη δεκαετία του 1960.
Πηγή: Guardian

4 σχόλια

  1. Αν είναι αληθινό το γκάλοπ, προφανώς θα δημιουργήσει έναν "πανικό" στις τάξεις των ψηφοφόρων και θα υπάρξει μεγάλη μετακίνησή τους από το ΠΑΣΟΚ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, από το ΛΑΟΣ, την Χ.Α και τη σύμπραξη Δημιουργίας-Μάνου, το Σύνδ. Εθνικής Ενότητας και τη Κοινωνία προς τη Νέα Δημοκρατία, είτε για λόγους οικονομικούς ( κεντρώοι και φιλελεύθεροι ), είτε για λόγους εθνικούς- ιδεολογικούς.

    Και τα επιχειρήματά τους θα είναι :
    α) η νέα μεγάλη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου που θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα πολλών εταιρειών ή και σε κατάρρευση της οικονομίας, αν διαφανεί πρωτιά του Σύριζα
    β)Στις ακυρώσεις τουριστικών πακέτων, αν δουν μια πιθανή ακυβερνησία ή στάση δανείων από την ΕΕ
    γ) Στη μεγάλη μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού, λόγω της αποτυχίας του οικονομικού προγράμματος Βενιζέλου.
    δ)Σε ένα πιθανό "θερμό" επεισόδιο εις βάρος της Ελλάδας, σε περίπτωση ακυβερνησίας ή αδυναμίας του σύριζα να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

    Φαίνεται, πάντως, ότι θα επικρατήσει μεγάλη πόλωση, με μεγάλους χαμένους το πασοκ και όλα τα άλλα κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κραχ στις ελληνικές οικογένειες από τις νέες φορολογικές δηλώσεις, εφεύρεση του Βενιζέλου με τα "τεκμήρια" ! Σύμφωνα με ακροατές του real fm που τηλεφώνησαν για να διαμαρτυρηθούν :
    Πολύτεκνος με 5 παιδιά και εισόδημα 25.000 ευρώ ενώ πέρσι είχε επιστροφή φόρου, φέτος υποχρεώνεται να πληρώσει ( λόγω τεκμηρίων και μείωσης του αφορολογήτου ) 4.500 φόρο !
    Άνεργος με 8.000 εισόδημα, υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο σαν να είχε εισόδημα 17.000 ευρώ( λόγω τεκμηρίων )!!!
    Προβλέπω άγριες καταστάσεις. Βλέπω τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να πολιορκούν τα γραφεία των υπουργών και βουλευτών τους , με τα εκκαθαριστικά στο χέρι, και να γίνεται η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Και η οργή εξαπλώνεται κάθε μέρα σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες εκλογές, αφού μέχρι τις 15 Ιουνίου, όλοι θα έχουν μάθει το νέο χαράτσι που τους φόρεσε ο Βενιζέλος και το επιτελείο του, ενώ ακόμα δεν έχει έρθει το χαράτσι στη ΔΕΗ του 2012, το ΕΤΑΚ του 2009 και όσους άλλους φόρους ετοίμασε για τους Έλληνες το πασοκ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ___________________________
    Η ηλιθιότητα είναι αήττητη

    coyoteΠαράδειγμα # 1035

    Ο Αλέξης Τσίπρας εχθές στην Γερμανία σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε είπε για την Τρόικα:
    "Τα μέλη της είναι συχνά πιο συζητήσιμα, από ότι οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας"

    Λίγο καιρό(7/2/2012) πριν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ (video στο 11.35) είχε πει:

    "Εμείς την Τρόικα θα την απελάσουμε από την χώρα. Θα την απελάσουμε γιατί είναι επικίνδυνοι αυτοί οι άνθρωποι. Είναι κάτι υπαλληλίσκοι δεύτερης κλάσης και δεύτερης γραμμής.


    _________________________________________
    Φωτιά και λαύρα ορισμένοι "Ελληναράδες"!!!

    Εμείς (ρε...) δεν είμαστε το ίδιο (εδώ και κάμποσο διάστημα...) με τους άλλους , τους... κακούς.

    Εμείς (ρε...) θα σας σώσουμε (χρεοκοπήσουμε εννοεί...) αληθινά και όχι ψεύτικα και συντεταγμένα ...

    Εμείς (ρε...) όταν λέμε για πάντα (περίπου...) εννοούμε μέχρι να αλλάξουμε γνώμη ...

    Εμείς (ρε...) θα είμαστε οι "ρυθμιστές" είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στους ξένους σατράπηδες...

    Εμείς (ρε...) θα ξυπνήσουμε τον λαό ώστε να διαπιστώσει ότι μόνο εμείς είμαστε Αληθινοί Επαγγελματίες της πολιτικής και όχι οι υπόλοιποι από τα (παλιά...) τζάκια...

    Εμείς (ρε...) που κηρύσσουμε την "επανάσταση" έχουμε κάνει ήδη τις μελέτες μας για τις ενδιαφέρουσες εταιρείες που θα πουλιούνται (σε λίγο) τζάμπα ...

    Εμείς (ρε...) όπως βγάζαμε λεφτά στο ΧΑΑ ,
    έτσι θα βγάλουμε λεφτά και στα ΕυρΑΑ...

    Εμείς (ρε...) όταν πουλάμε πατριωτισμό το κάνουμε καλύτερα από τον άλλον...
    (Ναι , αυτόν που δεν ψηφίσατε...) και θα συνεχίσουμε (πάντα με την βοήθεια συγκεκριμένων blogs) να πουλάμε πατρίδα για ψηφαλάκια...

    Εντάξει ΡΕ ;;;
    Αν δεν συμφωνείτε είστε : προδότες , πουλημένοι δωσίλογοι , κομανέντσι , κολωτούμπες , τραπεζίτες , CDS , Goldman sachs , Εβραίοι , κλπ κλπ...



    Αναλύσεις για μυαλά ζυμάρια...
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Διαβάζω σε εθνικο-σοσιαλιστο-πατριοτικο-δεξιο-αριστερο-λαικιστικά blogs , ότι ο Α. Τσίπρας βρίσκεται με το ένα πόδι στο βάθρο της αυτοδυναμίας ...
    Το στηρίζουν αυτό στον εξής παραλογισμό :
    Όσο του κάνουν κριτική οι ξένοι , τόσο ανεβαίνει η δημοτικότητά του στην Ελλάδα...
    Τί να σχολιάσεις σε αυτό ;;;

    Την ΆΓΝΟΙΑ περί τα κοινά που έχουν οι Έλληνες ;;;
    Το "επίπεδο" της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού ;;;
    Τις φαντασιώσεις των δημοσιογράφων-κολλητών-διαπλεκόμενων -προπαγανδιστών bloggers , που για μερικά ευρώ μπορούν να έχουν αλλαγή σημαίας στην θεματολογία των blogs τους ;;;

    Ακόμα και τον ΦΙΛΟ της Ελλάδας (ΑΡΙΣΤΕΡΟ)
    Κον Μπετίτ (δείτε το Video) χρησιμοποιούν ΑΡΝΗΤΙΚΑ (!!!) για να περάσουν το μήνυμα στους ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ να πάνε να "στηρίξουν" τον Α. Τσίπρα ...

    ΑΝΑΞΙΟΣ ο μισθός τους.



    Ανδρεοπαπανδρεισμος συγχρονης
    κοπης ειναι ο Τσιπρισμος.

    Οταν αναλαβει περιμενουμε και αστερισκους στα ανακοινωθεντα του ΝΑΤΟ.
    Οσο για τους Ευρωπαιους θα επρεπε να το ηξεραν οτι η Ελλαδα ειναι αλλη κατηγορια πολιτικα.
    Πουθενα αλλου δεν υπαρχουν αριστερες τρομοκρατικες οργανωσεις,πουθενα αλλου δεν υπαρχει κομμα ιδεολογιας του ΚΚΕ και σε καμμια αλλη χωρα δεν καταψηφισθηκε το ψηφισμα για τα εγκληματα του κομμουνισμου απο ολα τα κομματα.
    Ο εισηγητης του ψηφισματος Σουηδος Λιμπλαντ δηλωσε οτι ελαβε 4000 επιστολες διαμαρτυριας,μερικες και απειλητικες και ολες αποκλειστικα απο Ελληνες.
    ----------------------------------
    Καιρος να διορθωσουν το λαθος τους.

    Μεχρι και η Σερβια που βομβαρδισθηκε απο αυτους θελει να μπει στην ΕΕ.

    Ας πεταξουν εξω την Ελλαδα και ας βαλουν τα υπολοιπα Βαλκανια που δεν υπαρχουν αριστεροι λογω ...εμπειριων.


    αρκετά με τις παπαριές

    ΚΛΟΟΥΝ ...ΡΟΥΖ-ΠΡΑΣΙΝΟΜΑΥΡΟΙ καφροι
    και Τουρκοκαραγκιόζηδες _____________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νέο πρόβλημα για το μεταλλαγμένο πασοκ τα θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

    Σε μια χρονιά που οι μαθητές πήραν τα βιβλία με 2 μήνες καθυστέρηση, το επιτελείο της Αννούλας φρόντισε να βάλει δύσκολα και δυσνόητα θέματα στους μαθητές της Γ' Λυκείου, εξοργίζοντας αυτούς και τις οικογένειές τους.
    Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, όπου πολλά παιδιά δεν μπόρεσαν να κάνουν φροντιστήρια, δεν έκαναν πολλές εβδομάδες κανονικό μάθημα από έλλειψη βιβλίων ή και καθηγητών, οι φωστήρες του Υπουργείου ( βασικά κρατήθηκε το επιτελείο της Αννούλας ) έβαλαν δύσκολα θέματα και εξόργισαν τους μαθητές, που απογοητεύτηκαν τόσο από την Έκθεση, όσο και από το μάθημα επιλογής.
    Αυτό που φοβούνται τώρα στην Ιπποκράτους είναι ότι,μετά τη φυγή εξοργισμένων από τις φορολογικές δηλώσεις και τις αναδρομικές μειώσεις στις συντάξεις πολιτών, χάνουν το μεγαλύτερο μέρος των νέων ψηφοφόρων που θα στραφούν ακόμα πιο μαζικά προς Νέα Δημοκρατία, Σύριζα και Ανεξάρτητους Έλληνες, συμπαρασύροντας μαζί τους φίλους, αδέλφια, γονείς και συγγενείς !

    Αυτό καθιστά ανέφικτο το να πιάσει το πασοκ πάνω από 10% και οδηγείται πλέον σε ξεκάθαρα μονοψήφια νούμερα του 7 και 8% !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση