GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Kαλύτερα με λίστα...

Tου Κώστα Γιαννακίδη Άκουγα προχθές τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, στο Free Thinking Zone, να περιγράφει τον πρωθυπουργό της καρδιάς μας: «Θ...


Άκουγα προχθές τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, στο Free Thinking Zone, να περιγράφει τον πρωθυπουργό της καρδιάς μας: «Θα είχε κάτι από Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και Καλομοίρα, ακαταμάχητη γοητεία, ένας ανίκητος συνδυασμός.» Δεν ξέρω αν θα επιλέγαμε ποτέ αυτόν τον τύπο για πρωθυπουργό. Εσείς θα μου πείτε ότι κατά καιρούς έχουμε εκλέξει χειρότερους. Εγώ θα τηρήσω τα προσχήματα και θα διαφωνήσω. Θα συμφωνήσουμε αν η κουβέντα πάει στους βουλευτές. Εκεί ήθελε να την πάει και ο Ανδριανόπουλος. Υποστήριξε ότι η τρόπος εκλογής με σταυρό είναι το κύριο κύτταρο της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων που λεηλάτησαν τη χώρα. Ο ίδιος είναι υπέρ της λίστας. Και έφερε ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα βρετανικά κόμματα αν και εκεί η ανάδειξη των βουλευτών γίνεται υπό διαφορετικό σύστημα διεκδίκησης της έδρας. Γενικώς εκεί είναι αλλιώς. Για την ακρίβεια παντού είναι αλλιώς.
Στην Ελλάδα η εκλογή βουλευτών με λίστα απορρίπτεται από τα πολιτικά αντανακλαστικά που προτάσσουν κάτι για τη λαϊκή βούληση και κάτι παραπάνω για τον εξοπλισμό του αρχηγού με μεγαλύτερη ισχύ. Δεν είναι άστοχη παρατήρηση. Όπου ισχύει το σύστημα της λίστας, τουλάχιστον στη Δύση, το δικαίωμα του αρχηγού στην αυθαιρεσία περιορίζεται από μηχανισμούς και δεοντολογία. Εδώ ο αρχηγός μπορεί να βάλει, κυριολεκτικώς, τον κηπουρό του στη λίστα. Εν τέλει ο σταυρός προτίμησης λειτουργεί και ως πρόκριμα για την ανάδειξη νέων στελεχών. Οι προνομιακοί παίκτες κάθονται στο κομματικό τραπέζι μεταφέροντας σταυρούς από μεγάλες περιφέρειες. Εντάξει, εξαιρείται ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά υπάρχουν και άλλοι κανόνες που δεν έχουν σημειώσει το όνομά του. Υιοθετούμε, λοιπόν, τον σταυρό επειδή εξατομικεύει σε μεγάλο βαθμό την προτίμηση του ψηφοφόρου. Της δίνει ένα πρόσωπο για να ακουμπήσει. Για την ακρίβεια της προσφέρει μία πόρτα να χτυπήσει.
Πράγματι, ο σταυρός προτίμησης έχει συνδεθεί με τη χυδαιότητα της πελατειακής συνδιαλλαγής. Χιλιάδες συμπατριωτών μας ψηφίζουν βουλευτή, όχι κόμμα. Η υιοθέτηση της λίστας ίσως άλλαζε το κριτήριο επιλογής. Κυρίως, όμως, θα αφαιρούσε το καρότο από αρκετούς υποψηφίους. Σήμερα όχι μόνο τα κόμματα, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, έχουν διαρθρωθεί πάνω στο αρχέτυπο πρότυπο του κομματάρχη που τρέχει να μαζέψει σταυρούς για να τους μετατρέψει σε πολιτική ισχύ. Πώς θα ήταν με λίστα; Πιθανότατα θα ήταν καλύτερα. Αρκεί τα κόμματα να διέθεταν μηχανισμούς και κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων. Εκ των πραγμάτων θα επέλεγαν προσωπικότητες, όχι πρόσωπα. Στελέχη και όχι dealers ψήφων. Περισσότερους ανθρώπους και λιγότερα καρτούν.

6 σχόλια

  1. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ!

    Δίλημμα Ευρώ ή Δραχμή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

    ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ!

    ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ,

    ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

    Ψήφος σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σημαίνει επιδοκιμασία του Μνημονίου, ανακούφιση της Μέρκελ, της Τρόϊκας και του διεθνούς τραπεζικού και παρασιτικού κεφαλαίου...

    ΚΑΙ ΗΤΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, αλλά και των Ισπανών, των Πορτογάλων, των Ιταλών, των Ιρλανδών εργαζομένων και ανέργων!

    Ψήφος στα Μερκελικά κόμματα- ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημαίνει
    ΤΟ ΣΒΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ για το αύριο!

    Σήμερα όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της στην Ελλάδα.

    Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι βλέπουν σε μας την ελπίδα...

    ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΑΣ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ, ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΡΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΜ ΜΕΡΚΕΛ!

    Εδώ με το 16,8% του ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕΙΣΤΗΚΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΥΦΗΛΙΟΣ!!

    ΑΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ!

    ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ,

    ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι καθεστωτικοι βολεμενοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τυπου γιαννακιδη θελουν να καταργησουν τη δημοκρατια..

    οταν οι ανθρωποι που παιρνουν τις αποφασεις γινουν απροσιτοι στον πολιτη
    ειτε γιατι ειναι διορισμενοι απο τις βρυξελες
    ειτε γιατι ειναι υπουργοι-τεχνοκρατες
    ειτε γιατι ειναι εκλεγμενοι με λιστα

    τοτε μονο οι πλουσιοι μπορουν να επηρεασουν τις αποφασεις τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκλογες 6 μαιου 2012

    1.Κοινοτης εκαλης
    ΝΔ+μανος+τζημερος+πασοκ=68%
    ΣΥΡΙΖΑ+ΚΚΕ=5%
    2.κοινοτης φιλοθεης
    ΝΔ+μανος+τζημερος+πασοκ=55%
    ΣΥΡΙΖΑ+ΚΚΕ=10%
    3.κοινοτης ψυχικου
    ΝΔ+μανος+τζημερος+πασοκ=53%
    ΣΥΡΙΖΑ+ΚΚΕ=11%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι νεολαίοι του Άκη στο ΠΑΣΟΚ πήγαν ΣΥΡΙΖΑ!!!

    Χθες 127 στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πλειοψηφία τους είναι μέλη του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών, με διαδρομή στο εθνικό συμβούλιο της νεολαίας του Κινήματος, αλλά και στο εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο μεταξύ δύο συνεδρίων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι...Ελευθεριάδης Αντώνιος πολιτικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ (δείτε στο τέλος), Ζερβάκη Μαρία μέλος εθνικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Θέμης Τζήμας μέλος εθνικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Ρέντζου Πετρούλα εθνικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Σκουλάς Μανώλης στέλεχος της ΠΑΣΠ, Στεφάνου Νίκος εθνικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Τσουκαλάς Κώστας εθνικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ και άλλοι.

    Οι περισσότεροι συνδέονται με τον Δημήτρη Σακελλάρη, ο οποίος παραιτήθηκε προ εβδομάδων από το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος και οι πληροφορίες τον φέρνουν να συζητά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για στελέχη που είχαν διαχρονικά προνομιακές σχέσεις με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά και τη Λούκα Κατσέλη στα χρόνια της κυριαρχίας του Γιώργου Παπανδρέου, ειδικά την περίοδο της αντιπολίτευσης.

    Άκης και Λούκα ήταν οι συνήθεις ύποπτοι για καλεσμένοι σε όλες τους τις εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα του 5ου ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΝΕΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, το καλοκαίρι του 2009. Μια εκδήλωση στην οποία ο Άκης είχε μιλήσει για την αριστερά και την κοινωνική πολιτική στην περίοδο της ύφεσης…
    «Συντρόφισσες και σύντροφοι,
    σας αποστέλλουμε το πρόγραμμα του 5ου κάμπινγκ του Ρεύματος των Νέων Σοσιαλιστών, το οποίου θα διεξαχθεί από 9 ως 13 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του «Μύλου», στη Νικήτη Χαλκιδικής. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά, να μιλήσουμε πολιτικά αλλά και να απολαύσουμε τη θάλασσα και τον ήλιο της καλοκαιρινής Χαλκιδικής.
    Πέμπτη 9 Ιουλίου
    - Έναρξη κάμπινγκ, χαιρετισμός διοργανωτών (20:00 μμ)
    - Ροκ βραδιά με δύο γκρουπ νέων καλλιτεχνών (22:30 μμ)
    Παρασκευή 10 Ιουλίου
    - « Η απάντηση των σοσιαλιστών στην οικονομική κρίση», πολιτική εκδήλωση με την κ. Λούκα Κατσέλη, βουλευτή, μέλος του Εθνικού και του Πολιτικού Συμβουλίου, πολιτική εκπρόσωπο του τομέα οικονομίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (19:00 μμ)- Λαϊκή βραδιά με την Άννα Ζήση (21:30 μμ)
    Σάββατο 11 Ιουλίου
    - Πανελλαδική ομάδα του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών (18:00 μμ)
    - «Η άλλη κρίση: κοινωνική πολιτική και Αριστερά στον καιρό της οικονομικής ύφεσης», πολιτική εκδήλωση με τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, πρώην υπουργό και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (20:00 μμ)
    - Λαϊκή βραδιά με το συγκρότημα των Παπαϊωάννου – Μαρίας Φωτίου (23:00μμ)
    Κυριακή 12 Ιουλίου
    - Θεματικές συζητήσεις Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. – Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. (18:00 μμ)
    Με τιμή,
    Αντώνης Ελευθεριάδης
    Τηλ. επικοινωνίας: 6937072195
    Αναρτήθηκε από akr στις 7:31 π.μ. 0 σχόλια Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτησηΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 26 ΙΟΥΝΊΟΥ 2009»
    Δείτε το blog του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών....

    Σύριζαπασοκ-ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ..ΕΧΕΤΕ-ΣσοσιαΛΗΣΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τραγικό...
    Μετά τα 100 άτομα στη Καλλιθέα και στο Ίλιον ( μαζί με τους δημοσιογράφους, φωτογράφους,τεχνικούς ), 50 άτομα στη Ν. Ιωνία ( μετά τα 50 άτομα σε Κόρινθο και σε Ναύπλιο )ακούνε το Βενιζέλο σε αίθουσα 30 ατόμων !!!

    Ούτε 5ο κόμμα !!!

    Ο κόσμος στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία και στο Σύριζα, ανάλογα με τις φοβίες ή τις ελπίδες του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με τον Τσίπρα ο Φωτόπουλος.
    Όλα τα μπάζα του ΠΑ$$ΟΚ μαζεύει
    ο ΣΥΡΙΖΑ

    Ήταν επόμενο!

    Που θα πήγαινε δηλαδή ο Φωτόπουλος;
    Ο κύριος εκφραστής του βαθέως ΠΑΣΟΚ, ο μαχητής των κεκτημένων και βολεμένων.

    Μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να βρει καταφύγιο και ένα απάνεμο κομματικό χώρο που εγγυάται την διατήρηση του αμαρτωλού και κρατικοδίαιτου παρελθόντος.

    Μαζί με τους παχυλούς φυσικά μισθούς που πληρώνει τώρα πολύ ακριβά ολόκληρος ο ελληνικός λαός! ...


    Σχόλιο: Aπό τη στιγμή που μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ για εξουσία και κυβέρνηση, γέμισε από Πασόκους. Αποτελεσματική πολιτική 100%..ΟΛΑ τα διαχρονικά
    Λαμόγιο του 10%-100% ΜΙΖΑ.......εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση