GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πακέτο 130 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη

Μέρκελ, Ολάντ, Μόντι και Ραχόι συμφώνησαν στη διάθεση του 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Προς υιοθέτηση το γερμανικ...


Μέρκελ, Ολάντ, Μόντι και Ραχόι συμφώνησαν στη διάθεση του 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Προς υιοθέτηση το γερμανικό αίτημα για επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών
Αναζητώντας… κοινό βηματισμό στον δρόμο προς την κρισιμότατη Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας (28-29 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες, οι «τέσσερις μεγάλοι» της Ευρωζώνης συναντήθηκαν χθες στη Ρώμη.
Σε ρόλο οικοδεσπότη, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι υποδέχθηκε τους ηγέτες της Γαλλίας (Φρανσουά Ολάντ), της Ισπανίας (Μαριάνο Ραχόι) και της Γερμανίας (Ανγκελα Μέρκελ) με στόχο να τους φέρει πιο κοντά στον αγώνα για τη διάσωση συνολικά του ευρώ.
Δύο ήταν τα βασικότερα και σημαντικότερα σημεία στα οποία συμφώνησαν χθες οι τέσσερις ηγέτες: στην ανάγκη θέσπισης φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και στη βούληση να χρησιμοποιηθεί το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για την ανάπτυξη.
Μιλώντας στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διακήρυξε πως οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να διαθέσουν «το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, δηλαδή 120 με 130 δισ. ευρώ, στην ανάπτυξη».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος προσυπέγραψε την παραπάνω (γαλλική) πρόταση την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «σωστό μήνυμα».
Σε αντάλλαγμα, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι θα εργαστεί για να υιοθετηθεί, και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, το γερμανικό αίτημα για επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (του επονομαζόμενου φόρου Τόμπιν). Οσο για τον οικοδεσπότη Μόντι, αυτός τόνισε πως «το ευρώ είναι το αποτέλεσμα μιας μη αναστρέψιμης διαδικασίας» και πως «είναι εδώ για να μείνει».
Κατά τα λοιπά, η Μέρκελ επανέλαβε το πάγιο αίτημά της για «περισσότερη, όχι λιγότερη Ευρώπη». «Πρέπει να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να συμφωνήσουμε σε μια πολιτική ένωση. Επιθυμούμε να εργαστούμε για μια μεγαλύτερη πολιτική ένωση.
Οι τέσσερις χώρες συμφωνούν σε αυτό. Δεν χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ επισήμανε πως στον δρόμο προς τη μεγαλύτερη αυτή ευρωπαϊκή ενοποίηση, απαιτείται και μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.
Οσο για τα εργαλεία της εν λόγω αλληλεγγύης, αυτά μπορούν να λάβουν τη μορφή ευρωομολόγων. «Θεωρώ ότι τα ευρωομόλογα είναι μια επιλογή? αλλά όχι σε 10 χρόνια… Εφόσον υπάρχει μια ένωση, τα ευρωομόλογα θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την Ευρώπη και θα εξακολουθήσω να εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε με νόημα ο Ολάντ.
Συμπεράσματα
Επί της ουσίας, η χθεσινή μίνι Σύνοδος των τεσσάρων κατέληξε σε ένα σχετικά ανώδυνο συμβιβασμό εν όψει του κομβικού ραντεβού κορυφής της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, καθώς από αυτή δεν προέκυψε, τουλάχιστον όχι ρητά και δημοσίως, κάποια ουσιαστική γερμανική υποχώρηση αναφορικά με τα βασικά σημεία που προωθούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Ο λόγος για την έκδοση ευρωομολόγων, την ανάγκη χαλάρωσης της σκληρής λιτότητας, την ενίσχυση και διεύρυνση του ρόλου των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
Μ. ΜΟΝΤΙ
Η πιο κρίσιμη εβδομάδα για το ευρώ
Μόλις μία εβδομάδα έχουν μπροστά τους οι Ευρωπαίοι για να σώσουν το ευρώ. Αυτό δήλωσε χθες ο Μάριο Μόντι αναφερόμενος στο χρονικό διάστημα που μένει έως την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Απόλυτος και κατηγορηματικός, ο Ιταλός ηγέτης απηύθυνε μιας ύστατη έκκληση για εύρεση λύσης, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση που η Σύνοδος αποτύχει, έπεται καταστροφή. Πιο συγκεκριμένα, ο Μόντι προέβλεψε «ολοένα μεγαλύτερες κερδοσκοπικές επιθέσεις σε μεμονωμένες χώρες» και μεγαλύτερη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία μάλιστα ενδέχεται να λάβει χαρακτήρα ευρωσκεπτικιστικό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
 Πακέτο 130 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη Πακέτο 130 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση