GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

23 Ιουνίου 1996: 16 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου...

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996 όταν και κόπηκε το νήμα της ζωής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέ...

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996 όταν και κόπηκε το νήμα της ζωής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.
Έχοντας ήδη ταλαιπωρηθεί έντονα από την πολύμηνη ασθένειά του, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και είχε διατηρήσει την προεδρία του κόμματος, την οποία πιθανόν και να μη διατηρούσε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα γινόταν σε λίγες ημέρες, στις 26 Ιουνίου.
Ο ίδιος, όχι μόνο ένιωθε καλύτερα αλλά προετοίμαζε και το κείμενο της ομιλίας του μαζί τους έμπιστους συνεργάτες του, Νίκο Αθανασάκη και Τηλέμαχο Χυτήρη.
Το βράδυ της προηγούμενη ημέρας είχε δειπνήσει στην Εκάλη με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος μάλιστα έφυγε ήσυχος από το σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου διαπιστώνοντας τη σαφή βελτίωση της υγείας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Περίπου δύο ώρες μετά, ο κ. Κρεμαστινός θα επέστρεφε εσπευσμένα αφού ο ασθενής είχε παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση.
Οι προσπάθειες του ίδιου αλλά και του καρδιολόγου Αίαντα Αντωνιάδη δεν έφεραν αποτέλεσμα και στις 2.30 τα ξημερώματα, ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε την τελευταία του πνοή…
Ποιος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου
Γεννημένος στις 5 Φεβρουαρίου 1919 ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν γιος του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, γνωστού και ως «Γέρου της Δημοκρατίας» και της Σοφίας Μινέικο.
Ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα στις ΗΠΑ στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 1962 με την εκλογή του ως βουλευτή Αχαΐας. Έφυγε από την Ελλάδα το 1968, αφού είχε συλληφθεί τον προηγούμενο χρόνο από το καθεστώς της 21ης Απριλίου, και επέστρεψε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας,
Ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβριο του 1974 και στις εκλογές του 1981 κατέκτησε την πρώτη θέση και έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996 ενώ υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή, ο οποίος ξεσήκωνε τα πλήθη με τις ομιλίες του.
Βενιζέλος: «Η μνήμη του Ανδρέα δεν είναι απλώς μια ηθική υποχρέωση»
Μήνυμα στους ανθρώπους που πίστεψαν στο όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, έστειλε με την ευκαιρία της 16ης επετείου από τον θάνατό του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλο.
«Η επέτειος του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκει δυστυχώς την Ελλάδα σε μια κατάσταση πολύ διαφορετική από αυτήν που ονειρεύτηκε και θέλησε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κερδίσουμε το έδαφος που χάθηκε σε σχέση με την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, την ανάπτυξη, την απασχόληση, το ενδιαφέρον για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δικαιώματα των πολιτών» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει: «Για το ΠΑΣΟΚ που περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο και έχει ως βασική προτεραιότητα να ανασυντάξει τις σχέσεις του με την ελληνική κοινωνία, η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είναι απλώς μια ιστορική και ηθική υποχρέωση, αλλά μια επίκαιρη πολιτική παρότρυνση για μια στάση που είναι πάντα πατριωτική, λαϊκή, ριζοσπαστική, μέσα στις σημερινές συνθήκες: Με την Ελλάδα ισότιμη και ανταγωνιστική μέσα στην Ευρώπη, με τους Έλληνες ξανά ασφαλείς και αισιόδοξους».
Πληροφορίες: star.gr

4 σχόλια

  1. Ο
    ΛΑΟΣ
    ΔΕΝ
    ΞΕΧΝΑ
    ΤΙ
    ΣΗΜΑΙΝΕΙ
    ΔΑΝΕΙΚΑ


    Ο πρώτος υπουργός Συντονισμού της κυβερνήσεως ΠαΣοΚ και διαπρεπής οικονομολόγος κ. Απόστολος Λάζαρης, εκπόνησε μιαν εμπιστευτική οικονομική έκθεση κατόπιν αιτήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου και την υπέβαλε σε αυτόν στις 10 Ιουνίου 1988.

    Τότε ήταν που ο μέγας Ανδρας εκφώνησε
    την εξής μία και μόνη σπαθάτη αλλά και ιστορική αλήθεια:

    "Καταναλίσκουμε περισσότερα από όσα παράγουμε
    και αν δεν περιορίσουμε δραστικά το δημόσιο χρέος
    αυτό θα αφανίσει τη χώρα. "

    --Βόγλης ο Κηφισεύς

    υ.γ.
    έκανε λάθη
    ενω εμείς οι άγιοι κανένα


    (Θεός σχωρέστον)
    - - - - - - - - - - - - -
    Εγώ κυρά κι αρχΟντισσααΑαΑα
    πολυυ ψηλάα σεε πήηηγααααα
    Μα τα δανεικά τα ξέεεχασεεεες
    και μου χτυπάς τα λίιιγαααααα
    Στίχοι: Πυθαγόρα - Παπανδρέου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντρέπομαι που ένας ΝΕΟ βλάκας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος βγαίνει και κάνει δηλώσεις ΜΑΛΑΚΙΑΣ... Χωρίς να έχει αίσθηση τι είναι η μακροοικονομική πολιτική..και δεν έχω σκοπώ να κάνω μαθήματα λογικής σε ηλίθιους πολιτικούς και δημοσιογράφους που θα έλεγαν πολλοί --- εγώ το λέω ο έξυπνος τρόπους ξεπουλήματος--- και χωρίς να ειμουν ΠΌΤΕ σε δημόσιο η Ο.Τ.Α ΔΕ.ΚΟ ,χωρίς να έχω ΠΟΤΕ κανένα στενό συγγενή σε δημόσιο η Ο.Τ.Α ΔΕ.ΚΟ ... ΧΟΝΤΡΙΚΆ ΘΑ ΓΡΆΨΩ.

    Έχεις πάρει μια απόφαση να απολύονται 5-πέντε και να προσλαμβάνεται 1-ένας {εγώ θα πω θα απολύονται 10 δέκα --και θα προσλαμβάνει 1-ένας} .. αλλά ας δεχτώ το 1 προς 5 σε μια αγορά που έχει τώρα ανεπίσημα 1.800.000 ανέργους ανθρώπους??? τι συμβαίνει ισοδύναμα; επιβαρύνεις την ανεργία ΤΩΝ ΝΈΩΝ εκεί δηλαδή που πονάς σαν χώρα..

    Σήμερα καλώ όλους τους πολιτικούς αλλά και πολίτες να απαντήσουν πόσες φορές πήγαν σε μια δημόσια υπηρεσία η νοσοκομείο σχολείο αστυνομία πυροσβεστική και τους είπαν ΔΕΝ ΈΧΟΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ???

    Τι θέλουν να περάσουν με αυτό; Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες άρα θα τα ΠΟΥΛΗΣΩΜΕ στους ιδιώτες..

    Γιατί ένας ιδιώτης μπορεί να έχει τα τρένα και να είναι κερδοφόρα και ΟΧΙ το κράτος;..

    Γιατί ποτέ αυτό το σάπιο ελεεινό κράτος δεν έκλεισε ΠΟΤΕ φυλακή ένα υπουργό μεταφορών, έναν διευθύνων σύμβουλο του ΌΣΕ φυλακή δεν απέλυσαν έναν ΚΛΕΦΤΉ, ΤΕΜΠΈΛΗ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟ ???? μην απορείτε?? γιατί στην Ελλαδα δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε δημοκρατία..

    Έχομε σοβαρή έλλειψη δημοκρατίας ως ΛΑΟΣ, να ξέρετε η δημοκρατία είναι μάθημα που θα έπρεπε να διδάσκετε από τον παππού στον εγγονό .. Όμως όταν γέρο Κρητικός πατριώτης μου Σοσιαλιστής και δημοκράτης ψηφίζει ΠΑΣΟΚ το 2012 γιατί του έκανε ένα δρόμο στο χωριό του ΑΛΛΑΑΑ του διόρισε και τα τέσσερα παιδιά του στο δημόσιο ο βουλευτής που ψηφίζει?? ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ;

    Έκανε τον κεφαλαιοκράτη ο βουλευτής του και αυτός σαν καλός {ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ} υπερηφανεύεται για το ΠΑΣΟΚ τον ΑΝΤΡΈΑ ,ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΣΙΜΙΤΗΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και τουμπαλη Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΡΑΛΛΗΣ ,ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΕΒΕΡΕΤ, ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΣΑΜΑΡΑΣ χωρίς να ξέρει ποιοι είναι πείσω από αυτούς, που του τρώνε το ψωμί χρόνια τώρα .

    Η δημοκρατία ξεκινά από τα σπίτια μας από την γειτονιά μας από τον δήμο μας και πάει επάνω αλλά και κάτω... Κάποιοι την φρακάρουν όπου μπορούν για ιδίως όφελος.

    ΤΙ ΚΆΝΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΌ?, ΏΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΦΡΑΚΑΡΗ ..ΔΥΣΤΗΧΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΉ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ... Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΎΘΗΚΕ...

    Μπούτζουκας Τηλέμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξερω πόσο καλό ήθελε να κανει στον τοπο αν ήθελε τελικα, εκείνο που ξερω ειναι οτι το κομμα του και η οικογενεια του κατεστρεψε την χωρα για πολλες δεκαετιες και αυτο ειναι το μονο σιγουρο.
    Ολα τα αλλα ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε.

    Επειδη ομως οφειλεται σεβασμός σε καθε νεκρο οποιος και αν ηταν αυτος ο Θεός ας συγχωρεσει την ψυχη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΕΙ

    ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΙ ΚΟΛΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση