GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η κρίση στην ευρωζώνη θα κοστίσει στις αναπτυσσόμενες χώρες 238 δισ. δολάρια

Θα μειωθούν οι εισαγωγές λόγω μείωσης της ζήτησης, εξ΄αιτίας της λιτότητας Και τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο «θύματα» της κρίση...

Θα μειωθούν οι εισαγωγές λόγω μείωσης της ζήτησης, εξ΄αιτίας της λιτότητας
Και τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο «θύματα» της κρίσης του ευρώ, υποστηρίζει έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου Overseas Development.
 
Τα 238 δισ. δολάρια θα αγγίξουν οι απώλειες των αναπτυσσόμενων χωρών από την κρίση χρέους στην Ευρώπη, αφού η αργή ανάπτυξη και η λιτότητα επηρεάζουν το εμπόριο, την εξωτερική βοήθεια, τις επενδύσεις και την αποστολή εμβασμάτων, αναφέρει έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου Overseas Development (ODI).
Καθώς η ζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εισαγωγές από τις αναπτυσσόμενες χώρες μειώνεται, η ανάπτυξη τους αναμένεται να γνωρίσει επιβράδυνση.

Το σύνολο των απωλειών μέσα στο 2012 και 2013, σύμφωνα με την έκθεση του ODI, αναμένεται να αγγίξει τα 238 δισ. δολάρια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά τη μεγαλύτερη αγορά των κρατών του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Όπως αναφέρει το ODI μία πτώση του 1% στις εξαγωγές μπορεί να επιφέρει μείωση της ανάπτυξης μέχρι και 0,5% στις αναπτυσσόμενες χώρες με τη Μοζαμβίκη, την Κένυα, τον Νίγηρα, το Καμερούν, το Πράσινο Ακρωτήριο και την Παραγουάη να κινδυνεύουν περισσότερο από την κρίση στην ευρωζώνη.

Πολλά από αυτά τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της υπο – σαχάριας Αφρικής που είναι η φτωχότερη περιφέρεια στον κόσμο, σημειώνουν θετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της ζήτησης για πρώτες ύλες από κράτη όπως η Κίνα.
«Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι με τους οποίους η κρίση στην ευρωζώνη θα επηρεάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες – μέσω της διάχυσης αρνητικών χρηματοοικονομικών συμβάντων, της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη για τις ανάγκες της λιτότητας και μέσω της μείωσης της αξίας των νομισμάτων που εξαρτώνται από το ευρώ» είπε η συγγραφέας της έκθεσης Ισαμπέλα Μάσα.

Συγκεκριμένα, το 17% του ΑΕΠ της Ακτής Ελεφαντοστού εξαρτάται από τις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Μοζαμβίκη είναι 14% και για τη Νιγηρία 10%.
Ο Ρόμπερτ Ζέλικ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για την παγκόσμια οικονομική αναταραχή που θα προκληθεί από την Ευρώπη, βάζοντας τα οικονομικά τους σε τάξη προκειμένου μετέπειτα να έχουν το περιθώριο ελιγμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση