GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα 3+1 «στοιχήματα» της νέας κυβέρνησης...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος Οι πρωτόγνωρες εποχές φέρνουν και πρωτοφανείς εξελίξεις. Έτσι και στην Ελλάδα περν...

Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Οι πρωτόγνωρες εποχές φέρνουν και πρωτοφανείς εξελίξεις. Έτσι και στην Ελλάδα περνάμε στη φάση τωνεθελούσιων κυβερνήσεων συνεργασίας με μακρόπνοο ορίζοντα. Έλαχε όμως σε αυτή την παρθενική προσπάθεια, τέτοιου είδους και εύρους πολιτικής σύνθεσης, να έρχεται αντιμέτωπη με την κρισιμότερη καμπή της κρίσης. Το νέο κυβερνητικό σχήμα έρχεται να διαχειριστεί τιςεπιπτώσεις και τους περιορισμούς του μνημονίου, να αναδείξει τα μεταρρυθμιστικά στοιχεία του, να εκμεταλλευτεί τις διεθνείς συγκυρίες, να ανακτήσει την αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα και κυρίως να επαναφέρει τη διαταραγμένη κοινωνική συνοχή.
Τα βασικά τρία στοιχήματα αυτής της περιόδου είναι τα δημοσιονομικά, η ανάπτυξη και η καθημερινότητα των πολιτών. Ως επιπρόσθετος δομικός στόχος έρχεται η ανασύσταση του θεσμικού πλαισίου και η ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών στα οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς κατά καιρούς με σωρεία προτάσεων.
· Δημοσιονομικά
Εξαρχής η διεθνής εμπειρία αποδείκνυε ότι μια κατά 10% μείωση του ελλείμματος χρειαζόταν 7-8 χρόνια, άρα το πιεστικό χρονοδιάγραμμαπου έδινε αρχικά το μνημόνιο δεν μπορούσε να αποδειχθεί επιτυχές. Η παροχή μιας ακόμα διετίας για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μια τυπική διαδικασία που απλά επιμηκύνει το αναπόφευκτο.
Δίνει ένα νέο περιθώριο ώστε με την ταχύτατη πλέον προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε κράτος και οικονομία, με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, την αναδιοργάνωση των φορολογικών μηχανισμών, τη δημιουργίαπροϋπολογισμού μηδενικής βάσης που θα εξετάσει εξονυχιστικά τα κονδύλια κάθε κωδικού, να προκύψουν ταυτόχρονα σημαντικές περικοπές δημοσίας σπατάλης αλλά και αυξημένα κρατικά έσοδα.
Μια τέτοια προοπτική μπορεί να βελτιώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία ακόμα και πέρα των αρχικών στόχων και να επιτρέψει την ομαλή προσαρμογή χωρίς ισχυρές κοινωνικές εντάσεις. Για παράδειγμα το αγκάθι της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150 χιλιάδες μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια τετραετία σχεδόν αποκλειστικά με τις συνταξιοδοτήσεις αν προτιμηθούν οι μετατάξεις από τις νέες προσλήψεις πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε κρίσιμους κοινωνικά τομείς και χρησιμοποιηθεί, αν και όπου χρειαστεί, μια ελαστική εφεδρεία τριετούς διάρκειας που θα συνδυάζει την προώθηση, όσων υπαχθούν σε αυτή, προς την αγορά με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτευχθούν.
Μια θετική εξέλιξη στα δημοσιονομικά της χώρας την επόμενη διετία, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ενεργοποιήσει και το «κούρεμα» των δανείων της ΕΚΤ που θα προσφέρουν στη χώρα περαιτέρω περιορισμό του δημοσίου χρέους κατά τουλάχιστον ένα επιπλέον 10% του ΑΕΠ.
· Ανάπτυξη
Αυτό το θεμελιώδες ζητούμενο περιλαμβάνει ένα μέρος που εξαρτάται απολύτως από τις δικές μας εθνικές κινήσεις κι ένα μέρος που αφορά τις προθέσεις και τις διευκολύνσεις της Ε.Ε. Ήδη αναφερθήκαμε στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου (συμπεριλαμβανομένου της έναρξης των διαδικασιών για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ).
Πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη από τα έσοδα και τη μείωση λειτουργικών εξόδων, το σημαντικότερο όλων είναι η βελτίωση του επενδυτικού κύρους της χώρας που αν συνδυαστεί σταδιακά με τις ανάλογες φορολογικές, νομοθετικές αλλαγές και με την ενίσχυση των υποδομών (μεταφορές, ενέργεια κλπ) μπορεί να καταστήσει επιτέλους την Ελλάδα πόλο έλξης των διεθνών κεφαλαίων με άμεσες επιπτώσεις στην τιθάσευση της ανεργίας.
Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η καταβολή των χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες (ΦΠΑ, προμηθευτές) είναι οι πρώτες απαραίτητες ενέσεις ρευστότητας στην αγορά για την ενίσχυση και της κατανάλωσης με φορολογικά οφέλη και για το κράτος.
Η εντονότερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, των διαρθρωτικών κι εγγυοδοτικών ταμείων, ο απεγκλωβισμός της συνέχισης των μεγάλων έργων, η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής τράπεζας Επενδύσεων και τα αναπτυξιακά ευρωομόλογα είναι πρωτοβουλίες που χρειάζονται συντονισμένη εσωτερική προσπάθεια (πχ με απλούστευση διαδικασιών) αλλά και Ευρωπαϊκή συναίνεση που σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον δείχνει να έχει αποκτήσει ευρύτατη αποδοχή.
· Καθημερινότητα – Κοινωνία
Επειδή το να ευημερούν οι αριθμοί με μια κοινωνία στη γωνία, απελπισμένη, αποδεκατισμένη και αποκομμένη από τις εξελίξεις, απέχει πολύ από τον θεμελιώδη σκοπό και ρόλο της πολιτικής, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την ανακούφιση ασθενέστερων ομάδων, την εξομάλυνση ακραίων αδικιών και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας.
Εδώ προκύπτει και η ανάγκη για αλλαγή προτεραιοτήτων με βάσηισοδύναμα μέτρα που θα προκύψουν από τις στοχευμένες περικοπές στο δημόσιο τομέα. Ο εξορθολογισμός στους φόρους και τις έκτακτες εισφορές (πχ ΕΤΑΚ με ένταξη στον υπολογισμό όλων των περιουσιακών στοιχείων και μείωση των αρχικών συντελεστών για ελάφρυνση των πιο αδύναμων) μπορεί να συνδυαστεί με άμεσο τον εκσυγχρονισμό και την πλήρη μηχανογράφηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Η βελτίωση της ανταγωνσιτικότητας της οικονομίας μέσω της ανάδειξης όλων των βασικών παραγόντων (πλην μισθών) που είναι κορυφαίοι στις διεθνείς αξιολογήσεις των χωρών, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη σταδιακή βελτίωση εργασιακών όρων. Ταυτόχρονα ο έλεγχος του ορθού ανταγωνισμού στην αγορά και η υπέρβαση των αγκυλώσεων (καρτέλ, μεσάζοντες) μπορεί να περιορίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και να συμπιέσει περαιτέρω τις τιμές.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας που μαστίζουν την καθημερινότητα όλων μας, είναι δεδομένο ότι κάποιες πολιτικές δεν μπορούν να προωθηθούν παρά μόνο με τη συνεργασία των εταίρων μας (όπως οι αλλαγές στη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και η ενίσχυση της Frontex για τη φύλαξη των συνόρων) κι αυτό απαιτεί ισχυρές συμμαχίες με τον υπόλοιπο Νότο που βιώνει αντίστοιχα προβλήματα ως μοχλό πίεσης στα κέντρα εξουσίας.
Μπορεί όμως να υπάρξει ταχύτατη αλλαγή στον τρόπο αστυνόμευσης των πόλεων, στην καταπολέμηση του παρεμπορίου, στο νομικό πλαίσιο χορήγησης ιθαγένειας, στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας. Κινήσεις που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα αποτρέπουν τους μετανάστες από την παράνομη είσοδο στη χώρα μας


4 σχόλια

  1. Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012
    Η Κύπρος έχει κότσια. Ζήτησε δάνειο από τη Ρωσία
    Kατατέθηκε και επίσημα από την Κύπρο στη Ρωσία αίτημα για εκ νέου δανειοδότηση της χώρας με 5 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κλείσουν εν μέρει έστω οι ζημιές από το PSI και αυτό λίγες ώρες μετά την "απειλή" των Βρυξελλών ότι "Θα υπάρξουν συνέπειες για την Κύπρο αν αποτανθεί και πάλι στην Ρωσία για νέο δάνειο".
    Πριν λίγο το Reuters μετέδωσε ότι υπήρξε επίσημη παραδοχή από αξιωματούχο της κυπριακής κυβέρνησης ο οποίος μάλιστα έσπευσε να συμπληρώσει ότι το αίτημα για το δάνειο είναι ...
    «πολιτικό», δηλαδή στα "μούτρα" των Βρυξελλών τους είπαν ότι "Είναι θέμα εσωτερικό μας και δεν έχετε δικαίωμα να επεμβαίνετε"! "Μία πολιτική προσέγγιση έχει γίνει με τη Ρωσία και αναμένουμε την απάντηση. Καταθέσαμε αίτημα σε πολιτικό επίπεδο, μία αίτηση έχει γίνει και περιμένουμε απάντηση δεν χωρεί αμφιβολία περί τούτου».



    Βέβαια στην Μόσχα κάνουν τους ... ανήξερους και Ρώσος αξιωματούχος απαντώντας στο πρακτορείο είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει λάβει τέτοιου είδους αίτημα. Την ίδια τακτική είχαν ακολουθήσει οι Ρώσοι και στο προηγούμενο αίτημα των 3 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας της Κύπρου.


    Η Κύπρος αυτή τη στιγμή χρειάζεται κονδύλια ισοδύναμα με το 10% του ΑΕΠ της για τη διάσωση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας (της Λαϊκής) έως τις 30 Ιουνίου, με τις πιθανές χρηματοοικονομικές λύσεις που εξετάζονται να αφορούν είτε την προσφυγή στους μηχανισμούς δανεισμούς της ΕΕ, είτε στη
    σύναψη δανείου από τη Ρωσία, είτε τον συνδυασμό τους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει στη Λευκωσία τις συστάσεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% έως το τέλος του 2012 και κάνει ... αγώνα για να δανείσει αυτή και το ΔΝΤ την Κύπρο και κατ'αυτό τον τρόπο να θέσουν και το δεύτερο ελληνικό κράτος υπό δημοσιονομικό έλεγχο, αλλά και ουσιαστικά υπό την δική τους κυριαρχία
    Όλα αυτά ενώ η Κύπρος έχει ένα από τα μικρότερα ελλείμματα στην ευρωζώνη! Πάντως στην Μόσχα διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι έχουν ζητήσει ναυτική βάση στην Κύπρο ως αντάλλαγμα για το δάνειο.

    Αναρτήθηκε από kafeneio στις 6/22/2012 05:03:00 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΥΓΕΙΑΣ!!!!!! για ένα λιποθυμικό επεισόδιο!!!!!

    Όταν βρε ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ έχετε καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς , διαβητικούς, χωρίς φάρμακα, χωρίς συντάξει όταν κάνετε 9 με 10 μήνες να επανεξετάσετε ανθρώπους από τα ΚΕ.ΠΑ ώστε να συνεχίζετε η συντάξει τους!!!

    Και τα βάζετε και στα ΣΑΙΤ γιατί; για να αρχίσουμε να κλαίμε ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΆ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΔΡΑΠΑΝΟΦΩΡΟ;///βρε άντε γαμηθείτε όλοι σας /// .. Ακούτε ρε αρχίδια εμένα με ΛΕΝΕ Μπούντζουκα Τηλέμαχο έχω κάνει δυο επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς έχω διαβήτη και κάνω 100 μονάδες ισνουλινη την ημέρα με διαβητικό πόδι , τώρα έχω μια σοβαρή επιδηνοσει της καρδιάς και παίρνω 11 φάρμακα την ημέρα ΞΈΡΕΤΕ ΠΟΣΌ ΚΑΙΡΏ ΈΧΩ ΝΑ ΠΆΡΩ ΦΆΡΜΑΚΑ ΈΝΑ ΜΗΝΆ, ΞΈΡΕΤΕ ΠΟΣΌ ΚΑΙΡΏ ΈΧΩ ΝΑ ΠΆΡΩ ΧΡΉΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΜΈΝΩ ΝΑ ΜΕ ΕΞΕΤΆΣΕΙ Η ΚΕ.ΠΑ; ΤΕΣΕΡΗΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΠΕΡΙΝΕΝΩ ΑΚΌΜΑ ΑΛΛΟΥΣ ΤΕΣΕΡΗΣ!!!!

    Και εγώ δεν κάνω πλάκα: 20-1-2012 κατέθεσα τα χαρτιά μου με αριθμό πρωτοκολου {ΓΑΜΏ ΤΑ ΣΠΊΤΙΑ ΣΑΣ} 302-2012-185 .. ΚΑΙ ΞΑΝΆ ΓΑΜΏ ΤΑ ΣΠΊΤΙΑ ΣΑΣ μου λέτε για τον ΔΡΑΠΑΝΟΦΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ; ΣΤΟ ΔΙΆΟΛΟ ΝΑ ΠΆΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΆΡΟΥΝΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΒΈΡΔΟ ΜΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΠΌΤΑΜΟ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΈΛΟ ΡΕ ... ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΆΝΩ ΡΟ ΑΡΚΑΔΙ ΕΓΏ ΟΧΙ Ο ΑΛΜΥΡΑΣ ...ΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΆΟΛΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΆΤΟ ΡΕ ΔΕΛΑΤΟΛΑ {ΕΛΈΝΗ ΜΟΥ} ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΤΙ ΚΆΝΕΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕ !!! ΕΞΟΝΤΏΝΕΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ..ΕΕΕ .. ΑΡΧΊΔΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΈΝΑ ΕΛΕΝΞΕΤΕΤΑ ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΆ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σιγάαααααααα
    θα πας πρώτα απο καρδιά,
    αν κάνεις έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Gia na doyme.., o neos Ypoyrgos Ygeias k/os Lykourentzos 8a anoi3ei… epiteloys to 8eokleisto… epaggelma twn farmakopoiwn gia oloys toys farmakopoioys ‘h 8a arxisoyme pali ta karagkiozhlikia … typoy Loverdou-Voridi me e3aireseis pelateiakes… gia kapoies kathgories pronomioyxwn kleistoepaggelm atiwn.., opws einai oi farmakopoioi, oi tarifes kai ta ntalikeria?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση