GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γεύμα $3.460.000 μετά φόβων για την Ευρώπη...

Ο αμερικανός κροίσος θα αναπτύξει στον άγνωστο συνδαιτυμόνα του τις απόψεις του και τις συμβουλές του για την κρίση. Δεν έχουν περάσει πολλέ...

Ο αμερικανός κροίσος θα αναπτύξει στον άγνωστο συνδαιτυμόνα του τις απόψεις του και τις συμβουλές του για την κρίση.
Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ένας ανώνυμος πλην πρόδηλα πάμπλουτος πλειοδότης αποφάσισε να «χτυπήσει» με 3,46 εκατ. δολάρια όχι κάποιον απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας πίνακα ζωγραφικής ή κάποιο φορτωμένο με διαμάντια περιδέραιο, αλλά ένα απλό… γεύμα. «Απλό» τρόπος του λέγειν, διότι συνδαιτυμόνας του στο πολυτελές steakhouse του Μανχάταν όπου θα παρατεθεί το γεύμα δεν θα είναι άλλος από τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Επρόκειτο για τον ετήσιο διαδικτυακό φιλανθρωπικό πλειστηριασμό με έπαθλο λίγες ώρες κουβέντας με τον αυτοδημιούργητο «μάγο της Ομάχα» – την ενσάρκωση του «αμερικανικού ονείρου» τη στιγμή που αυτό δείχνει να ξεθωριάζει για ολοένα περισσότερους πολίτες των ΗΠΑ. Τι είναι αυτό όμως που κάνει τη γνώμη τού παράδοξα συμπαθούς σε μια εποχή κρίσης μεγιστάνα στα 81 του χρόνια πια τόσο σημαντική και γιατί κάθε του δήλωση – όπως αυτή ότι το μόνο που μπορεί να επιδεινώσει την οικονομία των ΗΠΑ είναι η «διάχυση» της ευρωπαϊκής κρίσης – κάνει τον γύρο του κόσμου;
«Πρόκειται για τον σπουδαιότερο επενδυτή της γενιάς του, αν όχι τον σπουδαιότερο όλων των εποχών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που οι απόψεις του Μπάφετ είναι περιζήτητες – εξάλλου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «γεννήσει» πολλούς επιτυχημένους και πλούσιους επενδυτές» εξηγεί στο «Βήμα» ο αμερικανός οικονομικός συντάκτης και συγγραφέας του βιβλίου «Βuffett – Τhe Μaking of an Αmerican Capitalist» (Μπάφετ – Η ανάδειξη ενός αμερικανού καπιταλιστή) Ρότζερ Λόουενσταϊν. «Ενας ακόμη λόγος είναι ότι ο Μπάφετ γενικά έχει διαχειριστεί τις επιχειρήσεις του με έναν πολύ ηθικό τρόπο, σε αντίθεση με πολλούς επενδυτές που έχουν αμαυρωθεί από σκάνδαλα ή ακόμη και νόμιμες αλλά ανάρμοστες συναλλαγές» προσθέτει.
Τον περασμένο χρόνο ο Μπάφετ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, προκάλεσε αίσθηση με ένα άρθρο του στους «New York Times» με το οποίο υποστήριζε ότι η Ουάσιγκτον έχει παραχαϊδέψει τους «υπερπλούσιους» και ότι ο ίδιος – ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο – πλήρωνε λιγότερο αναλογικά φόρο από τους υπαλλήλους του. «Οι νομοθέτες στην Ουάσιγκτον αισθάνονται υποχρεωμένοι να μας προστατεύσουν λες και είμαστε είδος υπό εξαφάνιση. Είναι ωραίο να έχεις ισχυρούς φίλους» έγραψε.
Λίγο αργότερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε τον λεγόμενο «κανόνα Μπάφετ», ένα σχέδιο φορολογίας που θα μείωνε τις ανισότητες στον φόρο εισοδήματος, που όπως ήταν αναμενόμενο καταψηφίστηκε από τους Ρεπουμπλικανούς. «Δεν μπορούσα να βρω μια ασθένεια να πάρει το όνομά μου και συμβιβάστηκα με τον φόρο» είπε ο Μπάφετ αστειευόμενος μιλώντας σε πρόσφατο δείπνο με αφορμή τα 25 χρόνια του Economic Club της Ουάσιγκτον. Στην ίδια εκδήλωση, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και φιλάνθρωπος (το 2006 ανακοίνωσε τα σχέδιά του να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, με το 86% να πηγαίνει στο Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς) δήλωσε ότι παρά τους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης η αμερικανική οικονομία δύσκολα θα επιστρέψει στην ύφεση.
Αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αν υπάρξει «διάχυση» της κρίσης από την Ευρώπη. Υποστήριξε επίσης ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει με τη σημερινή της μορφή: «Δεν μπορούν να έχουν ένα κοινό νόμισμα, αλλά όχι κοινή δημοσιονομική πολιτική ή πολιτισμό. (…) Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μισή δέσμια, μισή ελεύθερη» είπε χαρακτηριστικά. Μερικούς μήνες νωρίτερα δήλωνε αβέβαιος για το εάν η Ευρώπη διαθέτει τη «θέληση ή την ικανότητα» να κάνει αυτά που πρέπει για να ξεπεράσει την κρίση.
«Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει δηλώσει σε διάφορες περιστάσεις ότι το πρόβλημα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι ότι απεμπόλησαν το δικαίωμά τους να εκδίδουν χρέος και να τυπώνουν το δικό τους νόμισμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητεί τη συμβουλή του, δεν θα μου έκανε εντύπωση αν έπρατταν το ίδιο και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες» είπε στο «Βήμα» ο αμερικανός συγγραφέας τριών βιβλίων για τον Μπάφετ Ρόμπερτ Μάιλς.
Μιλάει στο «Βήμα» η συγγραφέας Τζάνετ Ταβάκολι
«Ωφελήθηκε από τις σχέσεις της ολιγαρχίας με την εξουσία»
«Oλοι πρέπει να ακούνε τον Γουόρεν Μπάφετ, αλλά να τον αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό» λέει στο «Βήμα» η Τζάνετ Ταβάκολι, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Tavakoli Structured Finance και συγγραφέας του βιβλίου «Dear Mr. Buffett: What an investor learns 1,269 miles from Wall Street» (Αγαπητέ κύριε Μπάφετ: Τι μαθαίνει ένας επενδυτής 1.269 μίλια μακριά από τη Γουόλ Στριτ).

Γιατί η γνώμη του Γουόρεν Μπάφετ τελικά «μετράει» τόσο πολύ;
«Το χρήμα «μιλάει». Είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του από τις επενδύσεις, δεν την κληρονόμησε. Τα περισσότερα χρήματά του τα έβγαλε μετά τα 60 του χρόνια με τον ανατοκισμό. Σε όλους αρέσουν οι ιστορίες επιτυχίας. Εχει έναν καταδεκτικό τρόπο όταν μιλάει και χρησιμοποιεί συχνά κοινοτοπίες. Αυτός ο συνδυασμός του έχει προσφέρει εξαιρετικές δημόσιες σχέσεις και κρατάει τους δημοσιογράφους απασχολημένους τις ημέρες που δεν έχουν και πολλές ειδήσεις. Οι απόψεις του πρέπει να ακούγονται γιατί γνωρίζει πολλά. Αλλά να προσθέσω ότι πρέπει να ακούγονται με μεγάλο σκεπτικισμό. Πήρε το μέρος εκείνων που ήθελαν να κρύψουν την τεράστια οικονομική απάτη κάτω από το χαλί γιατί έχει ωφεληθεί από τις φιλικές σχέσεις της αμερικανικής οικονομικής ολιγαρχίας με την εξουσία».

Γιατί κάποιος προτίθεται να πληρώσει τόσα εκατομμύρια δολάρια μόνο για ένα γεύμα με τον Μπάφετ;
«Είχα γευματίσει και εγώ μαζί του έπειτα από δική του πρόσκληση τον Αύγουστο του 2005. Ο Γουόρεν ελεύθερα λέει στον Τύπο και στους συνεργάτες του αυτά που θα έλεγε και στους συνδαιτυμόνες του. Ισως αποζητούν στενότερη σχέση με τις τσέπες του Μπάφετ σε περίπτωση που προκύψει κάποια επαγγελματική ευκαιρία. Και είναι πάντα ανοιχτός στις σωστές «μπίζνες»».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση