GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιτόκια πάνω από 35% θα φέρει μαζί της η δραχμή...

Εφιαλτικά σενάρια για τα επίπεδα του πληθωρισμού και των επιτοκίων στα τραπεζικά δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις βλέπουν το φ...

Εφιαλτικά σενάρια για τα επίπεδα του πληθωρισμού και των επιτοκίων στα τραπεζικά δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας με αφορμή την εντεινόμενη φημολογία για επιστροφή στη δραχμή.
Οι προβλέψεις για άνοδο του πληθωρισμού στα επίπεδα του 35%, με εκτίναξη των επιτοκίων σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, όπως περιγράφεται στη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, προκαλούν ρίγη ανησυχίας στους δανειολήπτες, καθώς παραπέμπουν σε δραματική αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων. Το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων διαμορφώνεται σήμερα στα 242,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 116,3 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των επιχειρήσεων, 111,3 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των νοικοκυριών από δάνεια και κάρτες και 15 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών.
Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Καθημερινή», το σενάριο της Εθνικής βασίζεται στην εκτίμηση για άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 40% σε σχέση με το ευρώ –και ονομαστική υποτίμηση της τάξης του 65%– οδηγώντας σε εκτίναξη του πληθωρισμού στο 32%. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι Νομισματικές Αρχές θα υποχρεωθούν να ανεβάσουν τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδα υψηλότερα του πληθωρισμού κατά πέντε περίπου μονάδες, διαμορφώνοντας το μέσο επιτόκιο στο 37%.
Το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν ανυπολόγιστο για τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής, σε συνδυασμό με το εκτιμώμενο επίπεδο ανεργίας 34%, θα εκτόξευαν τις επισφάλειες σε επίπεδο άνω του ενός τρίτου του συνολικού χαρτοφυλακίου των χορηγήσεων. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται στο 18% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, ανεβάζοντας τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στα 44 δισ. ευρώ. Η ένταξη της χώρας στο ευρώ επιτρέπει τη διατήρηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων σε χαμηλό επίπεδο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών δανείων και σημαντικό τμήμα των επιχειρηματικών είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ ή το euribor, που διαμορφώνονται στο 1% και στο 0,7% αντίστοιχα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η δόση ενός στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ, με 20ετή διάρκεια και επιτόκιο 5%, διαμορφώνεται σήμερα στα 660 ευρώ περίπου και το ενδεχόμενο εκτίναξης του κόστους δανεισμού σε αυτά τα επίπεδα θα ανέβαζε τη δόση του ίδιου δανείου στις 3.000 ευρώ. Ακόμη κι αν ένα τμήμα του χρέους οδηγείτο σε διαγραφή, μεγάλο μέρος των νοικοκυριών θα οδηγούνταν σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του και ουσιαστικά θα ακυρωνόταν από την εκτίναξη του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Efg Eurobank, μια τέτοια επιλογή δεν θα αποτελούσε δίκαιη λύση στον βαθμό που το κεφαλαιακό άνοιγμα που θα προκαλούνταν στους ισολογισμούς των τραπεζών θα έπρεπε να καλυφθεί με κρατική χρηματοδότηση και δη από χρήματα των συνεπών δανειοληπτών και των συνεπών φορολογουμένων. Με δεδομένο ότι μόνο ο μισός πληθυσμός έχει σήμερα δάνεια και περίπου το 80% αυτών εξυπηρετείται εγκαίρως, η χαριστική συμπεριφορά τμήματος των πιστωτών, χωρίς κριτήρια και διαδικασίες, θα οδηγούσε σε μεγάλη ανακατανομή του εισοδήματος και θα δημιουργούσε αδικίες εις βάρος αυτών που δεν έχουν δανειστεί ή όσων είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ειδικά για τον επιχειρηματικό κλάδο, όπως επισημαίνει η Eurobank, η επίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης θα νόθευε τον υγιή ανταγωνισμό και θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές επιπτώσεις στη λειτουργία της οικονομίας, την ανάπτυξη, την απασχόληση και τα συναλλακτικά ήθη.
Η εμπειρία του παρελθόντος που έχει άλλωστε η χώρα μας στις διαγραφές δανείων, μέσα στον έλεγχο των κρατικών τραπεζών, επιβεβαιώνει ότι η παρέμβαση του κράτους έγινε με μη ορθολογικά κριτήρια και με δυσανάλογο κόστος για τους φορολογουμένους. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μετά μία δεκαετία χαμηλών επιτοκίων, η ελληνική οικονομία απειλείται με την επιστροφή δεκαετιών πίσω, τις οποίες «οι παλαιότεροι προτιμούν να ξεχνούν και οι νεότεροι αγνοούν». Η εποχή που τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια έφταναν το 30%, καθιστώντας τον δανεισμό για τις επιχειρήσεις εκείνης της εποχής απαγορευτικό, δεν είναι πολύ μακριά και συνδέεται με την περίοδο πριν από την είσοδο της χώρας στο ευρώ.
Αδύνατη ήταν τότε και η πρόσβαση των νοικοκυριών στην τραπεζική χρηματοδότηση, καθώς η στεγαστική πίστη αρχίζει να αναπτύσσεται δειλά το 1990 με αρχικά επιτόκια, που άγγιζαν την περίοδο εκείνη το 20% και χαρακτηρίζονταν ελεύθερα διαπραγματεύσιμα, αφού οι τράπεζες διατηρούσαν το δικαίωμα της μονομερούς αναπροσαρμογής τους. Τα καταναλωτικά δάνεια άρχισαν να αναπτύσσονται μετά την απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης το 1997 και τα επιτόκια είχαν σημείο εκκίνησης την περίοδο εκείνη το 25%, ενώ οι κάρτες που έκαναν την εμφάνισή τους αρκετά νωρίτερα και δη στη δεκαετία του 1990 προωθήθηκαν με επιτόκια της τάξης του 35% για να σταθεροποιηθούν στα επίπεδα του 15% από το 2000 και μετά.

14 σχόλια

  1. Η γελοιότητα της ΝΔ και της Συγγρού ξεπέρασε κάθε όριο αθλιότητας και φαυλότητας!

    Προσπαθούν οι κακόμοιροι, το άεργο τζάκι – ο εξηνταδυάχρονος βουτηρομπεμπές Σαχλαμαράς, που δεν έχει ένα ένσημο στη ζωή του, με τον γελοίο Μιχελάκη, να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, από τα αδιέξοδα και την καταστροφική πολιτική του μνημονίου, που έφερε καταστροφή και δυστυχία για τον ελληνικό λαό, που υπέγραψε ο ίδιος, ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ, ΤΟ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, Αντωνάκης Σαχλαμαράς!!!

    Η ΝΔ, όχι μόνο έχει εγκαταλείψει οριστικά και αμετάκλητα, την πολιτική του «μεσαίου χώρου» του μπουχέσα-μπουκωμένου επανιδρυτή (που την συνέφερε εκλογικά), αλλά γυρίζει δεκαετίες πίσω – ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕ...

    (να θυμίσω, ότι το 1963, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, είχε δηλώσει «για το δεξιό παρακράτος των Γκοτζαμάνηδων» - «Ποιος κυβερναέι αυτή τη χώρα;;;»),

    ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ, που εμπεριείχε μέσα του, όλα τα φυντάνια, συνεργάτες των Ναζί Γερμανών Κατακτητών – δηλαδή, γερμανοτσολιάδες, ταγματασφαλίτες (ταγματαλήτες, κατά την ορολογία της Αριστεράς), Χίτες, δοσίλογους, διερμηνείς των Γερμανών ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΠΡΟΔΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ!!!

    Η Γελοιότητα και η αθλιότητα του Σαχλαμαρά και Μιχελάκη έγκειται, στο ότι πήραν τις δηλώσεις κάποιου γελοίου και περιθωριακού τύπου, ο οποίος δεν έχει καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απλώς αυτοπροτάθηκε ως υποψήφιος και απερρίφθη και ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!!!!

    Στον ίδιο τύπο όμως, έδωσε συνέντευξη και ο Φαήλος Κρανιδιώτης!!!!

    Άρα στο «Δίκτυο 21» του οποίου εξέχον στέλεχος είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, δεξί χέρι του Αντωνάκη Σαχλαμαρά κι αυτός (παλιό στέλεχος της Β’ Πανελλαδικής), ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ, ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΠ, ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ… « ΥΠΟΠΤΟΣ», ΩΣ Ο «ΨΗΛΟΣ», ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΓΑΛΛΙΚΑ, ΜΕ ΤΑ ΨΑΡΑ ΜΑΛΛΙΑ, ΩΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΗΣ 17Ν, στην δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ριτσαρντ Γουέλς και του χουντικού αρχιβασανιστή Ευάγγελου Μάλλιου…

    Άρα να «συμπεράνουμε» (;;), ότι ο Φαήλος, δεξί χέρι του Σαμαρά και σύμβουλός του, είναι το… ουαχαχαχαχαχα... κρυφό-ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΚΡΥΦΟ-ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗΣ, ΕΙΣΟΔΙΣΤΗΣ (όρος των τροτσκιστών, για την προσπάθεια, να εισχωρήσουν οι Τροτσκιστές στα αστικά κόμματα και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, τη δεκαετία του 1970).

    Η ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ, ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΕΞΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΗΣ!!!!

    Και εάν λάβουμε υπόψη μας και την γελοία, φαύλη, αμόρφωτη και απολίτιστη επίθεση που κάνουν ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΛΑΒΟΪ ΖΙΖΕΚ,

    έναν από τους πιο διαπρεπείς κήρυκες κατά του κανιβαλικού, νέο-φιλελεύθερου καπιταλισμού, κατά της Παγκοσμιοποίησης των Τραπεζιτών και των παρασιτικών Κεφαλαίων,

    Ε, ΤΟΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΝΔ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ!!!

    ΑΙΩΝΙΑ ΣΑΣ Η ΜΝΗΜΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΤΩΜΑΤΑ - ΓΕΛΟΙΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΟΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ !!

    Την ώρα που χιλιάδες καρκινοπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι, λόγω έλλειψης φαρμάκων,

    την ώρα που αγωνίζονται να επιβιώσουν οι νεφροπαθείς, οι διαβητικοί, οι παραπληγικοί, οι καρδιοπαθείς,

    την ώρα που ένας στους τρεις είναι άνεργος (1 στους 2 νέους),

    την ώρα που θερίζει η φτώχια, η εξαθλίωση και η δυστυχία,

    την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε,

    την ώρα που 2000 αξιοπρεπείς συμπολίτες μας οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία και κάθε ημέρα που περνά, συνεχίζουν να αυτοκτονούν άνθρωποι,

    την ώρα που ΟΛΑ είναι υπό διάλυση – Υγεία, Παιδεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κράτος,

    την ώρα που σε αυτήν την καταστροφή μας οδήγησαν ΤΑ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τις μίζες, τις Siemens, τα υποβρύχια, τα δομημένα ομόλογα, τις «περήφανες» Ολυμπιάδες τους, τα SWAPS τους, τα Βατοπαίδια τους, τους Κουμπάρους τους… κλπ. κλπ…

    Αν μετά απ’ όλα αυτά, ΕΣΥ επιμένεις να τους ψηφίζεις,

    τότε είσαι ΑΘΛΙΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΟΥ !!!

    και επιπλέον ΠΡΟΔΩΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ!!

    Γιατί κάθε ψήφος σε Σαμαρά και Βενιζέλο, είναι ψήφος στην Μέρκελ, στον Σόϊμπλε, στους μεγαλοτραπεζίτες, στους διεθνείς τοκογλύφους, στο παγκόσμιο παρασιτικό Κεφάλαιο, στις δυνάμεις Κατοχής της χώρας μας!!

    ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ:

    «Ψήφος σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ !!»

    ΘΕΛΕΙΣ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;; ΨΗΦΙΣΕ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ!!

    ΘΕΛΕΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ, ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΟΥ;;

    ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η δεξιά και το πασόκ,
    φαύλοι και αστοιχείωτοι,
    ρημάξανε τη χώρα μας
    με μια ζωή αβίωτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ,

    ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΑΥΡΟ

    ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ - ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, Αντωνάκη Σαχλαμαρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΑΛΥ ΠΑΛΥ ΞΑΝΑ ΠΑΣΟΚ ΑΣΦΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρυση Αυγη δαγκωτο..

    Να εχουμε καποια ελπιδα οτι θα κρεμασει τα σκυλια της αλητοσυμμοριας πασοκ..

    Χρυση Αυγη δαγκωτο..

    Να συλλαβει και να εκτελεσει το ηλιθιο βλακογιοργο της τσαντ το μαμουνι παπακωνσταντινου το γατί λοβερδο και τα υπολοιπα σκυλια της αλητοσυμμοριας πασοκ..

    Χρυση Αυγη δαγκωτο..

    Η ταπεινοτης μου προσφερεται εθελοντης ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ να περασει την θηλεια στο λαιμο αυτωνων των σκυλιων ...

    Χρυση Αυγη δαγκωτο..

    Και οταν τους περασουμε την θηλεια στο λαιμο αστα να σκουζουν οτι τα εγκληματα τους παραγραφηκαν..

    Να γαυγιζουν σκουζοντας οτι τα εγκληματα μας εχουν παραγραφει μεχρι τα αθλια κουφαρια τους να σταματησουν να κλωτσανε..
    Τους αλητες..

    Χρυση Αυγη δαγκωτο...

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΧΑ ΕΙΠΜΕ ΘΑ ΠΕΡΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δόση ενός στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ, με 20ετή διάρκεια και επιτόκιο 5%, διαμορφώνεται σήμερα στα 660 ευρώ περίπου και το ενδεχόμενο εκτίναξης του κόστους δανεισμού σε αυτά τα επίπεδα θα ανέβαζε τη δόση του ίδιου δανείου στις 3.000 ευρώ.

    Ακόμη κι αν ένα τμήμα του χρέους οδηγείτο σε διαγραφή, μεγάλο μέρος των νοικοκυριών θα οδηγούνταν σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του και ουσιαστικά θα ακυρωνόταν από την εκτίναξη του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

    Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Efg Eurobank, μια τέτοια επιλογή δεν θα αποτελούσε δίκαιη λύση στον βαθμό που το κεφαλαιακό άνοιγμα που θα προκαλούνταν στους ισολογισμούς των τραπεζών θα έπρεπε να καλυφθεί με κρατική χρηματοδότηση και δη από χρήματα των συνεπών δανειοληπτών και των συνεπών φορολογουμένων.

    Με δεδομένο ότι μόνο ο μισός πληθυσμός έχει σήμερα δάνεια και περίπου το 80% αυτών εξυπηρετείται εγκαίρως, η χαριστική συμπεριφορά τμήματος των πιστωτών, χωρίς κριτήρια και διαδικασίες, θα οδηγούσε σε μεγάλη ανακατανομή του εισοδήματος και θα δημιουργούσε αδικίες εις βάρος αυτών που δεν έχουν δανειστεί ή όσων είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

    Ειδικά για τον επιχειρηματικό κλάδο, όπως επισημαίνει η Eurobank, η επίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης θα νόθευε τον υγιή ανταγωνισμό και θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές επιπτώσεις στη λειτουργία της οικονομίας, την ανάπτυξη, την απασχόληση και τα συναλλακτικά ήθη.

    Η εμπειρία του παρελθόντος που έχει άλλωστε η χώρα μας στις διαγραφές δανείων, μέσα στον έλεγχο των κρατικών τραπεζών, επιβεβαιώνει ότι η παρέμβαση του κράτους έγινε με μη ορθολογικά κριτήρια και με δυσανάλογο κόστος για τους φορολογουμένους.

    Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μετά μία δεκαετία χαμηλών επιτοκίων, η ελληνική οικονομία απειλείται με την επιστροφή δεκαετιών πίσω, τις οποίες "οι παλαιότεροι προτιμούν να ξεχνούν και οι νεότεροι αγνοούν".

    Η εποχή που τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια έφταναν το 30%, καθιστώντας τον δανεισμό για τις επιχειρήσεις εκείνης της εποχής απαγορευτικό, δεν είναι πολύ μακριά και συνδέεται με την περίοδο πριν από την είσοδο της χώρας στο ευρώ.

    Αδύνατη ήταν τότε και η πρόσβαση των νοικοκυριών στην τραπεζική χρηματοδότηση, καθώς η στεγαστική πίστη αρχίζει να αναπτύσσεται δειλά το 1990 με αρχικά επιτόκια, που άγγιζαν την περίοδο εκείνη το 20% και χαρακτηρίζονταν ελεύθερα διαπραγματεύσιμα, αφού οι τράπεζες διατηρούσαν το δικαίωμα της μονομερούς αναπροσαρμογής τους.

    Τα καταναλωτικά δάνεια άρχισαν να αναπτύσσονται μετά την απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης το 1997 και τα επιτόκια είχαν σημείο εκκίνησης την περίοδο εκείνη το 25%, ενώ οι κάρτες που έκαναν την εμφάνισή τους αρκετά νωρίτερα και δη στη δεκαετία του 1990 προωθήθηκαν με επιτόκια της τάξης του 35% για να σταθεροποιηθούν στα επίπεδα του 15% από το 2000 και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ !!

    Την ώρα που χιλιάδες καρκινοπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι, λόγω έλλειψης φαρμάκων,

    την ώρα που αγωνίζονται να επιβιώσουν οι νεφροπαθείς, οι διαβητικοί, οι παραπληγικοί, οι καρδιοπαθείς,

    την ώρα που ένας στους τρεις είναι άνεργος (1 στους 2 νέους),

    την ώρα που θερίζει η φτώχια, η εξαθλίωση και η δυστυχία,

    την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε,

    την ώρα που 2000 αξιοπρεπείς συμπολίτες μας οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία και κάθε ημέρα που περνά, συνεχίζουν να αυτοκτονούν άνθρωποι,

    την ώρα που ΟΛΑ είναι υπό διάλυση – Υγεία, Παιδεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κράτος,

    την ώρα που σε αυτήν την καταστροφή μας οδήγησαν ΤΑ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τις μίζες, τις Siemens, τα υποβρύχια, τα δομημένα ομόλογα, τις «περήφανες» Ολυμπιάδες τους, τα SWAPS τους, τα Βατοπαίδια τους, τους Κουμπάρους τους… κλπ. κλπ…

    Αν μετά απ’ όλα αυτά, ΕΣΥ επιμένεις να τους ψηφίζεις,

    τότε είσαι ΑΘΛΙΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΟΥ !!!

    και επιπλέον ΠΡΟΔΩΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ!!

    Γιατί κάθε ψήφος σε Σαμαρά και Βενιζέλο, είναι ψήφος στην Μέρκελ, στον Σόϊμπλε, στους μεγαλοτραπεζίτες, στους διεθνείς τοκογλύφους, στο παγκόσμιο παρασιτικό Κεφάλαιο, στις δυνάμεις Κατοχής της χώρας μας!!

    ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ:

    «Ψήφος σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ !!»

    ΘΕΛΕΙΣ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;; ΨΗΦΙΣΕ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ!!

    ΘΕΛΕΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ, ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΟΥ;;

    ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΩΠΑΑΑΑΑΑ... ΚΑΛΩΣ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΠΟΥΤΑΝΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΟΥ, ΤΟΝ ΤΖΩΩΩΝ...

    ΒΓΗΚΕ ΠΑΓΑΝΙΑ... ΒΓΗΚΕ ΣΤΗ ΒΙΖΙΤΑ ΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΔΕΞΙΟ ΤΡΑΒΕΛΙ ΠΟΥΣΤΑΡΙΟ - ΤΖΩΝ!!!

    Τζωωων, (Χρυση Αυγη δαγκωτο..) σε ποιόν τα πουλάς αυτά ρε, πουστόγερε Σαμαρικέ;;;;

    Ο ΓΛΕΙΦΟΚΩΛΗΣ ΤΟΥ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΓΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ ΕΚ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΚΙ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ!!!

    ΣΑΛΤΑ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΡΕ ΔΕΞΙΟ ΤΡΑΒΕΛΙ, ΠΟΥ ΜΟΥ ΘΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΤΗΝΟΣ, ΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ!!!

    ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΔΕΞΙΑ ΑΔΕΡΦΗ - ΤΖΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τίποτε, αδελφέ!... Το βιολί τους αυτοί..." ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Έξοδο από την ευρωζώνη ζητά ο Τόλιος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δυνητικός υπ. Οικονομικών!
    !(βίντεο)
    Ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος βουλευτής της Β Αθήνας Γιάννης Τόλιος τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ είπε χαρακτηριστικά. Ασφαλώς την αμφισβητούμε την ευρωζώνη κατά κράτος οριζοντίως και καθέτως. Παλεύουμε για την ανατροπή της ευρωζώνης είπε χαρακτηριστικά.

    Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ η οποία τονίζει ότι το «σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μετάβαση της Ελλάδας στο χάος δεν θα περάσει». Ο Γιάννης Μιχελάκης στην ανακοίνωση του σημειώνει πως το «Το λόμπι της δραχμής που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο.
    Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, βάλλει, τώρα πια, ευθέως κατά της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
    Την επόμενη Κυριακή, οι πολίτες θα δώσουν τη δική τους απάντηση.
    Ψήφο ευθύνης για αλλαγή πολιτικής μέσα στην Ευρώπη».


    Λαφαζάνης: Είμαι κότα και σας εκλιπαρώ να θάψετε το ότι είμαι δραχμολάγνος..

    Φαιά προπαγάνδα σε βάρος του από ορισμένα κανάλια καταγγέλλει με το θολωμένο του μυαλό ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος καλεί ουσιαστικά τα μέσα να μην προβάλουν τις δηλώσεις του υπερ της επιστροφής στη δραχμή, ώστε να μας κάνει έκλπηξη όταν γίνει κυβέρνηση!!

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αποτελεί αθλιότητα και ακραία φαιά προπαγάνδα να ανακαλύπτουν ορισμένα κανάλια, μια μόλις βδομάδα πριν τις εκλογές, πασίγνωστες προσωπικές μου απόψεις, με στόχο να ανακοπεί πάση θυσία η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη διακυβέρνηση της χώρας... ενώ θα έπρεπε να τις θάβουν !!

    - Ετσι είναι αγαπητέ μου, θα πρέπει να πάρουμε την άδεια του Λαφαζάνη για να γράψουμε οτιδήποτε.
    Και τώρα που δεν είναι τίποτε καταγγέλει.

    Αν αύριο γίνει κυβέρνηση πολύ απλά θα τα απαγορεύσει προκειμένου να προστατεύσει το λαό απο άχρηστες πληροφορίες.

    Αυτή είναι η νοοτροπία τους και την επιβάλουν τώρα με προβοκάτσιες και αριστερό τραμπουκισμό και αύριο με την αφοπλισμένη αστυνομία του καθεστώτος που θα επιβάλουν.

    Γελοίος ρε.
    Μα ποιοί μαλάκες τους £υριζο-ψηφίζουν ??

    _____________________________
    Δυναμώνει η 13η συνιστώσα των Λαμογιών ΠΑ$$$$$$ΟΚ στον £ύριζα.

    Ε..Αυτό το ξέρουν και όλα τα κωλόμπαρα αφού είναι το σύνθημα των θαμώνων τους

    Το ΠΑ$$ΟΚ είναι πια ΕΔΩ
    στο £ύριζα για νέα Δραχμομάσα ΔΥΝΑΤΟ.
    ___________________________________

    -

    Τελικά γίνεται φανερό ότι όλος ο καυγάς δεν γίνεται για το μνημόνιο, τη λιτότητα και άλλες φανφαρολογίες, αλλά για την καρέκλα!

    "Σηκωθείτε εσείς για να καθήσουμε εμείς και τα υπόλοιπα τα ...βρίσκουμε"!

    -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΩΠΑΑΑΑΑΑ... ΚΑΛΩΣ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΠΟΥΤΑΝΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΟΥ, ΤΟΝ ΤΖΩΩΩΝ...

    ΒΓΗΚΕ ΠΑΓΑΝΙΑ... ΒΓΗΚΕ ΣΤΗ ΒΙΖΙΤΑ ΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΔΕΞΙΟ ΤΡΑΒΕΛΙ ΠΟΥΣΤΑΡΙΟ - ΤΖΩΝ!!!

    Τζωωων, (Χρυση Αυγη δαγκωτο..) σε ποιόν τα πουλάς αυτά ρε, πουστόγερε Σαμαρικέ;;;;

    ΓΛΕΙΦΟΚΩΛΗ ΤΟΥ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΓΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ ΕΚ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΚΙ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ!!!

    ΣΑΛΤΑ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΡΕ ΔΕΞΙΟ ΤΡΑΒΕΛΙ, ΠΟΥ ΜΟΥ ΘΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΤΗΝΟΣ, ΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ!!!

    ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΔΕΞΙΑ ΑΔΕΡΦΗ - ΤΖΩΝ!!!

    ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΦΑΣ, ΓΑΜΗΜΕΝΕ ΚΑΙ ΠΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΜΕΡΚΕΛ,

    ΑΝΙΑΤΟ ΔΕΞΙΟ ΤΡΑΒΕΛΙ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΑΦΕΛΕΙΣ.ΕΣΕΙΣ ΞΕΡΕΤΕ.ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΑΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΤΕ
    Κατάργηση 13-14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα
    - Νέα μείωση του βασικού μισθού σε επίπεδα Βουλγαρίας στα 200 Ευρώ καθαρά!
    - Νέα μείωση βασικών και επικουρικών συντάξεων
    - Μείωση κατά 10 ημέρες της ετήσιας άδειας
    - Μείωση των προσαυξήσεων (από 75% σε 50% ή και 25%) με τις οποίες αμείβεται η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες
    - Πλέον ευέλικτες σχέσεις εργασίας, κατάργηση συμβάσεων και δικαιωμάτων
    - Άμεση απόλυση 50 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων το 2012. 200.000 απολύσεις σε…βάθος τριετίας
    - Σταδιακή κατάργηση του ΕΦΑΠΑΞ στον δημόσιο τομέα – Άμεση περικοπή 30% αναδρομικά
    - Σταδιακή κατάργηση της αποζημίωσης στον ιδιωτικό τομέα είτε από απόλυση είτε από σύνταξη
    - Πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Προβλέπεται κατάργηση των εκπτώσεων φόρου, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων 1ης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, νοσήλια ή και ασφαλιστικές εισφορές
    - Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 13%
    - Κατάργηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά
    - Υπαγωγή των αγροτών σε ΦΠΑ
    - Νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ποτά / τσιγάρα
    - Νέα αύξηση τέλους ταξινόμησης σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα
    - Νέα αύξηση τελών κυκλοφορίας
    - Επιπλέον μείωση ή κατάργηση του αφορολόγητου ορίου
    - Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κάθε χρόνο – Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης – Άρση της απαγόρευσης της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας λόγω χρεών
    - Μονιμοποίηση του έκτακτου φόρου ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και ενοποίηση όλων των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας, σε μόλις δύο: σε έναν φόρο θα ενωθούν οι 33 φόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε άλλον έναν όλοι οι φόροι του κράτους.
    - Φόρος ιδιοκατοίκησης (Ουσιαστικά θα είναι ένα είδος ενοικίου για όσους μένουν σε δικά τους σπίτια)
    - Κατάργηση της μισθοδοσίας του Κλήρου
    - Πλήρες ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας ακόμη και στην… Τουρκία!
    - Χαράτσια εφορίας ακριβώς μετά τις εκλογές (α) Φόρος εισοδήματος, β) Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, γ) Τέλος επιτηδεύματος, δ) ΕΤΑΚ 2009, ε) Έκτακτη εισφορά ακινήτων, στ) ΦΑΠ 2010, ζ) ΦΑΠ 2011, η) Ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι) για το 2012)
    - Ιδιώτες φοροεισπράκτορες
    ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Διετές επίδομα ανεργίας έταξε ο Τσίπρας, ___________ "λεφτά για επιδόματα δεν υπάρχουν" δήλωσε η Δούρου!

    Τελικά ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται, ή μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας.
    Προ ολίγων ημερών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην παρουσίαση του προγράμματος ανέφερε ότι το "επίδομα ανεργίας θα χορηγείται για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό".

    Λίγη ώρα μετά, στο ραδιόφωνο του Real FM, η υποψήφια βουλευτής του κόμματος δηλώνει τα ακριβώς αντίθετα, αναιρώντας τις εξαγγελίες του Τσίπρα: "Η αλήθεια είναι ότι αν δεν μας ακούσατε μας να μιλάμε για επιδόματα ανεργίας δύο ετών ή και παραπάνω, είναι γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι λεφτά δεν υπάρχουν".

    Δείτε στο διαφωτιστικό βίντεο, πώς με διαφορά λίγων μόνο ωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ρένα Δούρου αλληλοαναιρούνται: Ο Σύριζα λέει ψέματα, Δούρου εναντίον Τσίπρα
    Δημοσιεύτηκε στις 9 Ιούν 2012 από BigNick157

    Η πολυγλωσσία είναι φανερή.
    £ύριζα = το ΝΕΟ ΠΑ$$ΟΚ

    ΕΤΣΙ.. ΕΤΣΙ.. ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
    Μ Α Λ Α Κ Ε Σ
    ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ....ΑΥΤΟΥΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση