GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατά 40% μειώθηκε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών

Σημαντική βελτίωση εμφάνισε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης τ...

Σημαντική βελτίωση εμφάνισε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το έλλειμμα στο διάστημα αυτό περιορίστηκε κατά 40,3%, υποχωρώντας στα 5,7 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας κατά 29% (1,25 δισ. ευρω). Συνακόλουθα οι ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 50%, στα 4,6 δισ. ευρώ έναντι 9,1 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Πιο αναλυτικά, στο εμπορικό ισοζύγιο οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 5,8% ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12,1%. Παράλληλα σημειώνεται σημαντική μείωση κατά 554 εκατ. ευρώ της δαπάνης για εισαγωγές καυσίμων.
Αρνητικά ήταν τα μηνύματα από το μέτωπο του τουρισμού καθώς το τουριστικό συνάλλαγμα εμφάνισε μείωση στο πρώτο τετράμηνο του 2102 κατά 12%. Παρά ταύτα, το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Υπηρεσιών αυξήθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 512 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού, μετά το PSI. Ακολούθως, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 86 εκατ. ευρώ από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Τέλος η αύξηση των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, είχε ως αποτέλεσμα το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων να εμφανίσει πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ, έναντι 305 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών ενθαρρυντική ήταν η καθαρή εισροή 77 εκατ. ευρώ στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων έναντι καθαρής εκροής 703 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 64,8 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 5,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011). Ειδικότερα, καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 37,2 δισ. ευρώ καθώς και λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που έχουν εκδοθεί από κατοίκους Ελλάδος κατά 27,5 δισ. ευρώ (εκροή). Δευτερευόντως, εκροή κεφαλαίων καταγράφηκε και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 528 εκατ. ευρώ. Οι τοποθετήσεις κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 426 εκατ. ευρώ. Στην κατηγορία των «λοιπών» επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 69,9 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 15,0 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2011) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 69,2 δισ. ευρώ (εισροή) και στη μείωση κατά 11,6 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (εισροή). Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός του τομέα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 70,3 δισ. ευρώ και αφορά τον δανεισμό του δημόσιου τομέα από το EFSF και το ΔΝΤ.

1 σχόλιο

  1. ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 2-3 ΗΜΕΡΕΣ

    ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 5,5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΗΓΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ ΚΙ ΑΥΤΟΣ .


    ΒΡΕ ΠΟΙΟΙ ΜΑΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση