GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προς «πλήρη διάσωση» βαδίζει η Ισπανία. 500 δισ. δολάρια το κόστος...

Φόρμουλα στήριξης της Μαδρίτης επεξεργάζεται η ΕΕ Και ενώ οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (συμπεριλαμβανο...



Φόρμουλα στήριξης της Μαδρίτης επεξεργάζεται η ΕΕ
Και ενώ οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (συμπεριλαμβανομένου του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος κανονικά δεν συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών) συνεδρίαζαν στο Μεξικό με θέμα την κατάσταση γενικότερα στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ισπανία, την ίδια ώρα πίσω στη Μαδρίτη, τα προβλήματα γιγαντώνονταν δίνοντας τροφή σε όσους υποστηρίζουν πως πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς μια πλήρη (όχι μόνο τραπεζική αλλά συνολική) διάσωση, η οποία θα κοστίσει περί τα 500 δισ. δολ.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στα ίδια τα… μαθηματικά. Χαρακτηριστικά, χθες, η Ισπανία είδε το κόστος δανεισμού της να εκτινάσσεται σε νέα, μη βιώσιμα επίπεδα-ρεκόρ, καθώς το επιτόκιο των 12μηνων ομολόγων εκτοξεύθηκε στο 5,074% (από 2,985% που ήταν στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία τον περασμένο μήνα) και αυτό των 18μηνων τίτλων στο 5,107% (από 3,302%).
Τα ομόλογα
Κι όλα αυτά ενώ η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων παραμένει πάνω από το «απαγορευτικό» 7%.
Καλούμενος να σχολιάσει την κατάσταση, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε από το Μεξικό πως «είναι απαράδεκτο χώρες οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες για την ανάταξη των δημοσιονομικών τους, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να δανείζονται από τις αγορές με επιτόκια που φθάνουν το 7%».
Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού Κ. Μοντόρο ζήτησε χθες από την ΕΚΤ να ξαναρχίσει να αγοράζει ισπανικά ομόλογα, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι φέρεται να προσπάθησε από το Μεξικό όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο του G20 να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών να μη συνυπολογιστούν στο δημόσιο χρέος της χώρας. Ωστόσο, οι προσπάθειές του απέβησαν άκαρπες.
Πάντως, επικαλούμενο ως πηγή ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, το πρακτορείο Reuters υποστήριξε χθες πως οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται μια νέα φόρμουλα στήριξης της Ισπανίας, η οποία θα βασίζεται σε μακροπρόθεσμα δάνεια με μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση