GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

720 άνεργοι τη μέρα. Οι μισοί νέοι χωρίς δουλειά...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο συνολικός αριθμός των ανέργων τον Μάρτιο ήταν 1.075.081 άτομα. Μέσα σε έναν ...


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο συνολικός αριθμός των ανέργων τον Μάρτιο ήταν 1.075.081 άτομα. Μέσα σε έναν χρόνο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 294.706 άτομα (αύξηση 37,8%), ενώ μέσα σε έναν μήνα κατά 21.625 άτομα (αύξηση 2,1%)

Ολο και πιο εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η μάστιγα της ανεργίας, καταρρίπτοντας μήνα με μήνα το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τον Μάρτιο το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 21,9% έναντι 15,7% τον Μάρτιο του 2011 και 21,4% τον Φεβρουάριο του 2012.
Καθημερινά στη στρατιά των ανέργων προστίθενται πάνω από 720 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέοι, όπου πάνω από ένας στους δύο είναι πλέον εκτός αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο συνολικός αριθμός των ανέργων τον Μάρτιο ήταν 1.075.081 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο, από τον Μάρτιο του 2011 μέχρι τον φετινό Μάρτιο, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 294.706 άτομα (αύξηση 37,8%) ενώ μέσα σε έναν μήνα οι εκτός αγοράς εργασίας αυξήθηκαν κατά 21.625 άτομα (αύξηση 2,1%).
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/06/fetcher_1209.jpeg
Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη ανεργία είναι αυτή των 15-24 ετών (όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 52,8%) και ακολουθεί η ομάδα των 25-34 ετών με ποσοστό 29,8%, ενώ κατά φύλο η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, όπου το ποσοστό είναι 25,8% έναντι 19,9% των ανδρών.
Η ραγδαία διόγκωση της ανεργίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της απασχόλησης και όχι στην εισροή νέων στην αγορά εργασίας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 342.134 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011 (μείωση 8,2%) και κατά 24.996 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 (μείωση 0,6%).
Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Μάρτιο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.843.905 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθε σε 3.372.144 άτομα.
Οι οικονομικά μη ενεργοί αυξήθηκαν κατά 38.751 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011 (αύξηση 1,2%) και κατά 5.350 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 (αύξηση 0,2%).
Από τους συγκριτικούς πίνακες της Στατιστικής Αρχής για τα έτη 2007-2012 προκύπτουν τα εξής:
Οι άνεργοι έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία πενταετία, καθώς τον Μάρτιο του 2007 ήταν 423.369 και τον φετινό Μάρτιο έφτασαν το 1.075.081, ενώ το ποσοστό ανεργίας από 8,6% εκτινάχθηκε στο 21,9%.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν δραστικά και από 4.472.573 που ήταν το 2007 συρρικνώθηκαν στα 3.843.905 άτομα.
Για πρώτη φορά το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 15-24 ετών ξεπέρασε το 50%, με το άλμα να γίνεται το 2011 όπου το ποσοστό ανέβηκε στο 42,1%, από 31,2% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο.
Επισημαίνεται ότι την περίοδο 2007-2009 το ποσοστό ανεργίας στους νέους κυμαινόταν στο 24%.
Κατά φύλο η ανεργία ανήλθε σε διψήφιο ποσοστό για τους άνδρες το 2011 (13,2%) ενώ έχει διπλασιαστεί στις γυναίκες, καθώς από 13,3% που ήταν το 2007 διαμορφώθηκε τον φετινό Μάρτιο στο 25,8%.
Μακεδονία και Θράκη πρωταθλήτριες ανεργίας με ποσοστό 24,3%
Σε γεωγραφικό επίπεδο, τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία με ποσοστό 24,3% κατέχει η περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης και ακολουθούν οι περιφέρειες Ηπείρου με ποσοστό 23,3%, Αττικής με 22,6% και Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με 21,5%.Αντίθετα, συγκριτικά τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στα νησιά του Αιγαίου με 13% και στην Κρήτη με 19,1%.
Κώστας Αντωνάκος

2 σχόλια

  1. Γιάννης Βαρουφάκης - Συνέντευξη στη «Die Zeit»

    «Όποιος έχει οικονομική κατάρτιση, συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ»

    Απλά και καθαρά πράγματα λέει ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης στην συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», που δημοσιεύεται με τον εύγλωττο τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνη δύναμη».

    Λέει ότι το πρόγραμμα λιτότητας, όπως αποδείχθηκε στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, «δεν λειτουργεί» και «αυτό το γνωρίζει στο μεταξύ κάθε οικονομικά καταρτισμένος άνθρωπος», ενώ υπερασπίζεται τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ:

    «Η Ελλάδα θα φτάσει κάποια στιγμή στο σημείο όπου υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν θα μπορεί πλέον να αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει: Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ευρώ.

    Δεν μπορούμε να παίρνουμε τα χρήματά σας υπό όρους, με τους οποίους δεν θα μπορέσουμε να σας εξοφλήσουμε ποτέ.

    Το κόμμα ενεργεί με υπευθυνότητα, όταν το δηλώνει τόσο ξεκάθαρα στην Ευρώπη.

    Θα περίμενα να το εκτιμήσει αυτό ο Γερμανός φορολογούμενος».

    Ο Γ. Βαρουφάκης απαντά και στο επιχείρημα ότι το Μνημόνιο απέτυχε επειδή δεν εφαρμόσθηκε στο σύνολό του και δεν αναδιοργανώθηκε το κράτος, επισημαίνοντας, πως όταν επιβάλλεις λιτότητα δεν μπορείς να αλλάξεις το κράτος.

    «Πώς να αναδιοργανώσει ο υπουργός Οικονομικών τις υπηρεσίες, όταν για να το κάνει δεν διαθέτει στην πραγματικότητα ούτε ένα ευρώ;

    Αντ’ αυτού, αναγκάζεται να περικόψει και τους μισθούς των εργαζόμενων που απέμειναν - ο τέλειος τρόπος για να ενισχυθεί κι άλλο η διαφθορά», τονίζει.

    Επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κακή διαχείριση της κρίσης εξαπολύει ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης μέσω άρθρου του στο περιοδικό «HOT DOC», χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ισπανίας.

    Πως μια χώρα, αναρωτιέται, απολύτως «ισοσκελισμένη και κερδοφόρα», την οδήγησαν οι «γελοίες πολιτικές αποφάσεις» και οι «αγορές» στο χείλος της καταστροφής.

    «Καλά εμείς. Έστω ότι είμαστε φοροφυγάδες, διεφθαρμένοι, τεμπέληδες, ελλειμματικοί από την κούνια, Ελληνάρες που απαιτούμε να ζούμε από τον ιδρώτα των λαών που παράγουν. Οι Ισπανοί όμως; Εκείνοι τι φταίνε;

    - Η Ισπανία δεν είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;

    - Η Ισπανία δεν είχε χρέος κατά πολύ χαμηλότερο της Γερμανίας λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;

    - Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που πέτυχε να κάνει τους μόνους πλεονασματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιστορίας, αφήνοντας πίσω τους μια Μπαρτσελόνα χάρμα ιδέσθαι;

    - Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που, με παράδειγμα τη Zara, απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να παράγει προϊόντα υφαντουργίας χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρει τις θέσεις εργασίας στην Άπω Ανατολή;

    - Η Ισπανία δεν προσέφερε στη Volkswagen τα πιο επικερδή εργοστάσιά της στην Ευρώπη (εκείνα της Seat);

    Κι όμως, η χώρα αυτή βρίσκεται σήμερα στην ίδια μαύρη τρύπα με εμάς.

    Πώς είναι κάτι τέτοιο δυνατόν, αν η κρίση οφείλεται σε κακοδαιμονίες που, δίχως αμφιβολία, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα αλλά σε καμία των περιπτώσεων την Ισπανία;

    Οι πτωχευμένες τράπεζες πρώτα μετέφεραν τις ζημίες τους στο ισπανικό κράτος, οδηγώντας το στην πτώχευση, κατόπιν εξασφάλισαν τόνους δανείων από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1%), μετά δάνεισαν ένα μέρος αυτών των χρημάτων στο... ισπανικό δημόσιο (με επιτόκιο 6%) και, παράλληλα, δανείζονται από το ισπανικό δημόσιο κι άλλα χρήμα τα οποία ο Ισπανός φορολογούμενος δανείζεται από το EFSF.

    Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο απαράβατος όρος για να επιτραπεί στην Ισπανία αυτή η «λύση» είναι η επιβολή λιτότητας, που θα συρρικνώσει κι άλλο το εθνικό εισόδημα, από το οποίο το κράτος θα πρέπει να αντλήσει τους φόρους που απαιτούνται για την αποπληρωμή όλων αυτών των δανείων που έχει φορτωθεί ο ισπανικός λαός εκ μέρους των τραπεζιτών.

    Όταν, λοιπόν, Ευρωπαίοι συνάδελφοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, δακτυλοδείχνουν την Ελλάδα επειδή τόλμησε να πει όχι στο ευρωπαϊκό «σχέδιο» καταπολέμησης της κρίσης, τους απαντώ χωρίς περιστροφές: Θα παραδεχθώ ό,τι θέλετε, αλλά μόνο όταν μου εξηγήσετε, στη βάση του Ορθού Λόγου, «τι στο διάβολο κάνετε στην Ισπανία;».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Ο ΧΟΝΤΡΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ;



    ΒΑΓΓΕΛΑΚΗ

    ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΛΑΙΓΑΜΕ ΕΜΕΙΣ

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΚΛΑΙΣ ΕΣΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση