GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένας λαός που του αρέσουν τα παραμύθια για πριγκίπισσες…

Γράφει ο D.M. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ διαλύεται και φτιάχνεται από την αρχή και ο λαός δεν δίνει πια λευκή επιταγή σε κανέναν, πολλοί έλληνες γ...

Γράφει ο D.M.
Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ διαλύεται και φτιάχνεται από την αρχή και ο λαός δεν δίνει πια λευκή επιταγή σε κανέναν, πολλοί έλληνες γοητεύονται (;) από μία ευχάριστη φρέσκια ρητορική που δεν εμπεριέχει κανένα δυσάρεστο λόγο και μιλάει για κοινωνική δικαιοσύνη.
Απέναντι σε αυτή την ρητορική τίθενται κάποια ερωτήματα. Και δεν έχουμε ακόμα απαντήσεις γιατί όταν τίθενται στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι ερωτήσεις στα ΜΜΕ (π.χ. των Λαμπράκηδων) και δεν δίνονται απαντήσεις οι δημοσιογράφοι λένε ότι τελείωσε ο χρόνος της εκπομπής. Τώρα ποιος στηρίζει ποιον είναι άλλο θέμα…
1. Με ποιες διεθνείς συμμαχίες θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πείσει για την εφαρμοζόμενη πολιτική του και να περάσει την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης; Πότε άραγε θα κατέβουμε από το συννεφάκι ότι εμείς οι καλοί Έλληνες έχουμε πειράξει τους κακούς ξένους και ότι περίπου από την κατοχή μας το φύλαγαν οι Γερμανοί; Είναι δεδομένο πως στην τεράστια συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη για μετατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής προς πιο αναπτυξιακά πρότυπα συμμετέχουν πλέον τα 3 βασικά ευρωπαϊκά κόμματα (ΕΣΚ, ΕΛΚ και Φιλελεύθεροι) που σε λίγο θα κατεβαίνουν σε εθνικές εκλογές αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά και κόμματα. Και στην Ευρώπη πλέον θα αναγνωρίσουν ως εταίρους τους στα μεγάλα αυτά κόμματα την μετεξέλιξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (όχι φυσικά τα πελατειακά κόμματα του χθες). Ή κάτι πραγματικά καινούργιο που οδηγεί σε εξυγίανση της χώρας και πραγματική ευρωπαϊκή ανταγωνιστική προοπτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπα…
2. Από ποια πηγή θα αντληθούν οι πόροι ώστε να μειωθεί το τεράστιο έλλειμα (αφού κανένας πλέον δεν χρηματοδοτεί ελλείματα) και να χρηματοδοτηθούν και όλα αυτά τα ωραία (και κοστοβόρα) που εξαγγέλονται; Οι πηγές είναι συγκεριμένες: Οι τραπεζικές καταθέσεις (ενίοτε οικονομίες μίας ζωής ή και γενεών) και η επιχειρηματικότητα (ναι αυτή η επιχειρηματικότητα των κατά 95% μικρομεσαίων επιχειρήσεων) αφού οι πιο πλούσιοι είτε δεν δραστηριποιούνται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα είτε έχουν τα λεφτά τους κατά Σιγκαπούρη μεριά.
3. Θα γίνει επιτέλους αυτή η περιβόητη αξιολόγηση στο Δημόσιο, το ενιαίο μισθολόγιο και οι απολύσεις όσων περισσεύουν; Ούτε φωνή ούτε ακρόαση… Μόνο (οι ευχάριστες πάντα) συζητήσεις για νέους διορισμούς.
4. Με μία οικονομία που είτε τροφοδοτείται με εισαγόμενα προϊόντα είτε όλες σχεδόν οι πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες θα πορευτούμε αφού κανένας ξένος πλέον δεν είναι τρελός να χρηματοδοτήσει ελλείματα (παρά μόνο αποπληρωμή δανείων) και οδηγούμαστε στο να τυπώσουμε εθνικό νόμισμα; Και πόσα χρόνια θα μας πάρει για να γυρίσουμε σε εκείνη την οικονομία του 1980 που δν παρήγαγε βέβαια αυτοκίνητα αλλά ήταν σχεδόν αυτόνομη;
Κάποιοι Έλληνες φαίνεται να ακολουθούν τις ευχάριστες εξαγγελίες του «λεφτά υπάρχουν» για μία ακόμα φορά (έγινε το 1981, έγινε το 2009). Δεν θέλουμε να ακούμε δυσάρεστες φωνές. Ακόμα στηρίζουμε αυτόν που θα μας διορίσει στο Δημόσιο και θα πάρει (με ένα μαγικό τρόπο) τα λεφτά από τους «πλούσιους» και θα τα δώσει στους φτωχούς. Μόνο που αυτό απλά δεν γίνεται χωρίς εξυγίανση και μεγαλύτερη ωριμότητα.
Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει στο προσκήνιο φωτισμένη ηγεσία να την ακολουθήσουμε. Όμως ας αναρωτηθούμε λίγο πριν την είσοδο στο παραβαν του εκλογικού κέντρου: Ποια πολιτική δίνει ρεαλιστικές λύσεις; Και αν το καράβι πρέπει απαραίτητα να πάει στο καρνάγιο για επισκευές (ή ακόμα και για φτιάξιμο από την αρχή) σε ποια χέρια θα δίναμε το τιμόνι στην μέση του τρικυμισμένου πελάγους για να μην σκάσει το καράβι στα βράχια; Στον ημιμεθυσμένο κυβερνήτη ή στον ενθουσιώδη επιβάτη που για δεν ξέρει ούτε που είναι τα κουμπιά πλοήγησης;
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρος σοφού… Το τρίς;

14 σχόλια

  1. αχ πως περνα ο καιρος..
    αχ πως ξεφουσκωνουν τα ειδωλα της νιοτης..

    φτωχα μου αριστερουδια,θα χασετε τη δουλιτσα και το σπιτακι σας.
    Θα πρεπει να σας κολακευει οτι γινεται τοση φασαρια για σας τα τοσο ταπεινα και ασημαντα..
    αλλα δεν γινεται για σας χαζα μου,
    για τις δουλειες και τις περιουσιες σας γινεται..
    και τις κορες σας..

    απο 7 μαιου αρχισε το ξηλωμα..
    η αριστερα στην ελλαδα τελειωσε..
    δεν θα γινουν διωξεις για να το παιζουν ηρωες οι αριστεροι..
    ουτε εξοριες για να κανουν δωρεαν διακοπες..
    θα χτυπηθει η κοινωνικη βαση της αριστερας,
    που βεβαια εκτεινεται βαθεια μεσα στο πασοκ,
    αλλα και στο κρατικιστικο κομμα της νεας δημοκρατιας..
    τα επαγγελματα που ψηφιζουν αριστερα ειναι γνωστα..
    θα τους αφαιρεθουν οι νομικες και συνταγματικες προστασιες,
    και θα τους κοπουνε τα λεφτα..
    TΟΣΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ!
    ο ανεργος και ο αστεγος δεν εχει μυαλο για πολιτικη..
    μια δυο εξεγερσεις που θα γινουν,ευκολα και γρηγορα θα παταχθουν..
    σε 10 το πολυ χρονια ολα θα εχουν ξεχαστει,
    οπως ξεχαστηκαν και τοσα αλλα..
    η ωραια ελλαδα μας θα ξαναγινει ασφαλης,
    θα επιστρεψουν οι αξιοι,
    θα εχουν ολοι δουλειες,
    ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ
    να καταλαβαινουν τη θεση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΒΑΝΙΑ του κομμουνιστή Εβρεν Χότζα
    ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.

    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    ενώ εμείς τριτοκοσμική χώρα, στυλ Σύρίας +


    ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΛΛΗΝΑ ΜΗ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΠΑΛΙ ΕΝΑΝ ΔΗΜΑΓΩΓΟ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕΣ

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΟΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΟΠΟΤΕ ΑΓΝΟΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΗΡΘΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΠΩΣ ΤΟ 1922

    ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΛΗΝΑ ΜΗ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΠΑΛΙ ΕΝΑΝ ΔΗΜΑΓΩΓΟ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕΣ

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΟΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΟΠΟΤΕ ΑΓΝΟΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΗΡΘΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΠΩΣ ΤΟ 1922

    ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΒΛΕΠΩ.
    ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΦΟΥΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΒΛΕΠΩ.
    ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΦΟΥΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΒΛΕΠΩ.
    ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΦΟΥΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά, ο Τζήμερος και Μάνος κλώτσησαν την καρδάρα με το γάλα. Φάνηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.

    Κοίταξαν το προσωπικό και μικροκομματικό συμφέρον τους, και βάζουν - ουσιαστικά- πλάτη για να αναδειχθεί πρώτος ο νέος δημαγωγός Τσίπρας, με περισσότερες φούσκες από ότι ο Γιωργάκης ! Ευτυχώς, οι περισσότεροι παλιοί τους ψηφοφόροι έχουν και ευφυία και εξυπνάδα, για να παραδώσουν τη χώρα σε έναν που θα την μετατρέψει σε "Βαγδάτη", κυριολεκτικά και μεταφορικά.

    Και ουαί, κι αλίμονο, αν αυτό το 1 ή 1,5% που θα πάρουν αυτοί ( τζήμερος, μάνος, καρατζαφέρης ) και το 5 ή 5,5% που θα πάρουν οι Καμμένος, Μιχαλολιάκος, αποδειχθεί μοιραίο και μας φορτώσουν στις πλάτες μας τον ανεύθυνο και καταστροφικό Τσίπρα. Μαύρο φίδι τους έφαγε ... Μαύρο φίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΒΛΕΠΩ.

    17 Ιουν 2012 12:33:00 π.μ.

    ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΔΙΚΟ. Ο ΑΛΕΞΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΣΥΣΦΙΞΕΙΣ ΚΩΛΟΥ, ΣΤΗΘΟΥΣ, ΜΕΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ Ή ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

    ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ. Ο ΑΛΕΞΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ...ΚΩΛΟΥ. ΚΑΙ ΘΑ ΕΥΧΟΜΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΠΡΩΤΟΣ", ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ.

    ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΣ, ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΠΟΣΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ -ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ- ΘΑ ΞΕΣΦΙΞΟΥΝ, ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΠΛΟΦΕΣ ΚΑΙ Η ΡΟΥΛΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΖΙΝΟ...ΑΠΟ ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ ΧΟΡΤΑΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ. ΤΩΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΕΩΤΕΡΟΣ ΠΑΠΑΤΖΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κανένας δεν μπορεί να πει τη Κυριακή ότι δεν ήξερε. Ξέρουν πολύ καλά. Ξέρουν ότι αν δεν βγει πρώτη η ΝΔ με τουλάχιστον 5 μονάδες διαφορά, τότε η Ελλάδα τη Δευτέρα θα είναι στο γκρεμό, οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό.

    Ξέρουν ότι αν βγει πρώτη και δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση σταθερή, λόγω της ανευθυνότητας και επιπολαιότητας του κ. Βενιζέλου και του κ. Καμμένου, τότε η χώρα θα βυθιστεί ξανά στην αστάθεια και στην ακυβερνησία.Αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα σε όλους, και κυρίως στους αναποφάσιστους. Και δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό που γινόταν σήμερα ( και ίσως αύριο ) στα σουπερμαρκετ και στα φαρμακεία και στα βενζινάδικα με τις ουρές πολιτών...Αφού, κύριοι, φοβάστε τον Τσίπρα και την ανευθυνότητά του, αντί να στήνετε στις ουρές, αποτρέψτε τη πρωτιά του στη κάλπη. Αν, παρ' ελπίδα, εκλέξετε πρώτο τον Σύριζα ή με μικρή διαφορά από τη ΝΔ, μη σας δω να τρέχετε το βράδυ στα ΑΤΜ και το πρωί τηςΔευτέρας στις τράπεζες για να πάρετε τα λεφτά σας. Αν απέχετε, ρίξετε λευκό ή άκυρο, είστε άξιοι της μοίρας σας και παίρνετε και στο λαιμό σας και όλους τους άλλους !

    Όσοι θέλετε να ψηφίσετε Βενιζέλο, Καμμένο, Μιχαλολιάκο- Χρυσή Αυγή, Καρατζαφέρη, Τζήμερο- Μάνο, μην πείτε αύριο ότι δεν ξέρατε, ότι νομίζατε ότι οι ξένοι και οι έλληνες επιχειρηματίες μπλοφάρουν... Εδώ δεν είναι χαρτιά, ούτε πόκερ. Εδώ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Όσες φορές μας εγκατέλειψαν οι Σύμμαχοι μας, είχαμε εθνική τραγωδία.Ξέρουν εκείνοι να χρησιμοποιούν ακομα και "αριστερούς" για να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να νομίζουν οι χαχόλοι από κάτω ότι είναι "αντιστασιακοί". Μικρός ήμουν και χειροκροτούσαμε τον Ανδρέα, έξω από το Νάτο, έξω από την ΕΟΚ, εξω οι βάσεις και έβαλε την υπογραφή του μετά : σε όλα μέσα ! Και υπάρχουν άνθρωποι που ξεγελάστηκαν από τον Γ. Παπανδρέου και είναι έτοιμοι να πάνε στον χειρότερο Τσίπρα ! Ε, καλά να πάθουμε. Με το Παπανδρέου- Βενιζέλο χάσαμε το 1/3 των εισοδηματων μας. Τώρα με τον Τσίπρα, που δεν έχει χώρο για την ιδιωτική πρωτοβουλία, πράγματι θα γίνουν Βουλγαρία, αλλά μέσα στο πρώτο μήνα!

    Θέλετε, κυριοι,να το ρισκάρετε ; Με γειά σας με χαρά σας. Αλλά πρέπει να είστε έτοιμοι για τις συνέπειες. Όταν πτώχευσε η Ελλάδα το 1893, 1897, 1932, οι περισσότεροι ζούσαν στα χωριά και είχαν τρόφιμα. Τώρα, αν γίνει πτώχευση, οι 9 στους 10 ζουν στα αστικά κέντρα, και ούτε να ξεχωρίζουμε τα χόρτα δεν μπορούμε, ούτε κυνήγι να κάνουμε, ούτε να ψαρεύουμε στο Σαρωνικό. Αυτά τα παιδάκια που θέλουν Τσίπρα, Καμμένο, Μιχαλολιάκο, έχουν μάθει στη καρμπονάρα και στη πίτσα, αύριο θα πρέπει να τρώνε φασόλια και ρεβύθια. Θα αντέξουν ; Είστε τρελοί ;Αυτά που ξέρουν μόνο από καφετέρια και τάβλι και μπιτς μπαρ και μπουζούκια θα αντέξουν όχι μόνο την ανεργία ( που έφερε η ηλίθια πολιτική Βενιζέλου ), αλλά και τη στέρηση αγαθών ;
    Κάθε ψήφος που πάει σε άλλο κόμμα, πλην της Νέας Δημοκρατίας, στην οριακή αυτή κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε νέα μικρασιατική ή κυπριακή τραγωδία.Ξεκάθαρα πράγματα προς όλους. Κι αν η ΝΔ δεν μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο με κυβέρνηση εθνικής ενότητας,θα έχει πέσει σε 3 μήνες. Και τότε κι εγώ μαζί σας, θα πάω στα άκρα. Αλλά πρέπει να δώσουμε τη τελευταία ευκαιρία στη δημοκρατία να σώσει τη πατρίδα.Και αυτή τη κρίσιμη στιγμή, μόνο η μέση λύση είναι η λύση, η Νέα Δημοκρατία. Οι Γερμανοί αυτό παρακαλούν και γι' αυτό προβοκάρουν : να βγάλουμε Τσίπρα για να βρουν αφορμή να μας πετάξουν. Έτσι, δεν έγινε το 1920 με τον βασιλιά Κωνσταντίνο και απέσυραν τα δάνεια και μείναμε μπουκάλα και το 1922 ο Υπουργός Οικονομικών πήρε τα μισά λεφτά των Ελλήνων ( διχοτόμηση χαρτονομίσματος ); Τι διαφορετικό θα κάνει ο Τσίπρας, αν κοπούν δάνεια, επιδοτήσεις, ΕΣΠΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H OPΓANΩΣH THΣ EKMETAΛΛEYΣHΣ.. ΌΛΟΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΌΡΟΙ ΤΗΣ Ν.Δ ΕΙΝΑΙ ΣΊΓΟΥΡΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΊ Η ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΊΓΟΥΡΑ ΜΑΛΑΚΕΣ//

    Ποιά είναι η βασική λειτουργία του καπιταλισμού;

    H εκμετάλλευση της εργασίας· το ξέρουν και οι πέτρες.

    Eκεί ακριβώς βρίσκεται η καρδιά της κρίσης! Aς δώσουμε πρώτα τον βασικό μηχανισμό της εκμετάλλευσης.

    A) Oι εργοδότες μισθώνουν εργασία την οποία βάζουν να δουλέψει για λογαριασμό τους.

    B) Oι εργοδότες πληρώνουν όσο λιγότερο μπορούν για την εργασία αυτή.

    H αμοιβή της εργασίας, που για τους εργοδότες λέγεται «κόστος» και για τους εργαζόμενους «μισθός», πρέπει (για το «καλό» των εργοδοτών) να είναι πάντα πολύ μικρότερη απ’ την αξία εκείνων που παράγει. Ή, για να το πούμε αλλιώς: η αξία όσων παράγονται απ’ την εργασία, είτε αυτά είναι πράγματα είτε υπηρεσίες, πρέπει να είναι ΠOΛY MEΓAΛYTEPH απ’ τους μισθούς (+ το κόστος των μηχανών που χρησιμοποιούνται + το κόστος των τυχόν πρώτων υλών).

    H διαφορά αυτή λέγεται «κέρδος» για το αφεντικό, και «κλεμμένη υπεραξία» για τους εργάτες.

    Γ) Aν όμως αυτά που έχει παράγει η εργασία, είτε είναι πράγματα είτε είναι υπηρεσίες, ΔEN πουληθούν, τότε το «κέρδος» (η κλεμμένη υπεραξία) είναι θεωρητική.

    Mόνον όταν το προϊόν πουληθεί, δηλαδή ανταλλαχτεί με χρήμα, μόνον τότε το αφεντικό έχει βάλει την υπεραξία (με την μορφή χρήματος) στην τσέπη του.

    Nωρίτερα, όσο το προϊόν δεν έχει αγοραστεί ακόμα από κάποιον, η υπεραξία «μένει κρυμμένη μέσα στο πράγμα».

    Έχει αποσπαστεί μεν απ’ τους εργάτες, δεν βρίσκεται όμως ακόμα στα χέρια του εργοδότη.

    Πώληση του εμπορεύματος είναι η ανταλλαγή του με χρήμα.

    Aυτό λέγεται «κατανάλωση». Λέγεται όμως και ΠPAΓMATOΠOIHΣH THΣ YΠEPAΞIAΣ.

    Δ) Συνεπώς η κατανάλωση είναι κρίσιμο και αναπόσπαστο στοιχείο της εκμετάλλευσης της εργασίας.

    Aν το αφεντικό δεν μπορεί να πουλήσει αυτά που έφτιαξαν οι εργάτες του, τότε, παρά το γεγονός ότι τους έχει εκμεταλλευτεί όσο δούλευαν, δεν μπορεί να μετατρέψει την υπεραξία που απέσπασε σε χρήμα. Δεν μπορεί να βάλει στην τσέπη του το «κέρδος» του.

    Oποιαδήποτε σοβαρή διαταραχή σ’ αυτήν την αλυσίδα (εκμετάλλευση εργασίας - απόσπαση υπεραξίας - μετατροπή υπεραξίας σε χρήμα) λέγεται KPIΣH.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. H OPΓANΩΣH THΣ EKMETAΛΛEYΣHΣ.. ΌΛΟΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΌΡΟΙ ΤΗΣ Ν.Δ ΕΙΝΑΙ ΣΊΓΟΥΡΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΊ Η ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΊΓΟΥΡΑ ΜΑΛΑΚΕΣ//

    Kαι είναι τόσο σοβαρότερη όσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία των εργοδοτών να κερδίζουν διαρκώς και περισσότερα.

    Eδώ βρίσκεται η BAΣIKH ANTINOMIA αυτού του απάνθρωπου συστήματος που λέγεται καπιταλισμος: αν 100 χιλιάδες εργάτες παράγουν κάθε μήνα πράγματα ή υπηρεσίες συνολικής αξίας 5 εκατομυρίων ευρώ αλλά πληρώνονται όλοι μαζί μόνο με 3 εκατομύρια ευρώ, πώς είναι δυνατόν να αγοράσουν / καταναλώσουν αυτά που παρήγαγαν;

    Kαι πώς τα αφεντικά αυτών των 100 χιλιάδων θα πραγματοποιήσουν την υπεραξία που είναι «κρυμμένη» στα 5 εκατομύρια;

    Mακροπρόθεσμα αυτό είναι αδύνατον!


    Eίναι βασικό στοιχείο σε κάθε σοβαρή καπιταλιστική κρίση τα αφεντικά (και οι ιδεολογικοί μηχανισμοί που έχουν στη διάθεσή τους) να κρύβουν την πραγματική αιτία.

    Aν όσοι είμαστε από κάτω καταλάβουμε ποιά είναι αυτή, τότε δεν θα κάτσουμε παθητικά να υποστούμε τις συνέπειες...

    Mας φοβούνται - θέλουν να είμαστε αποπροσανατολισμένοι.

    H προϊστορία της παρούσας κρίσης πάει πίσω σχεδόν 3 δεκαετίες. Tότε, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, στην Aγγλία και στις HΠA άρχισε να πρωτοεφαρμόζεται το «νεοφιλελεύθερο» δόγμα.

    H βασική ιδέα του ήταν η πιο έντονη εκμετάλλευση των εργατών. NA ΓINEI H EPΓAΣIA ΦTHNOTEPH, έτσι ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των αφεντικών: αυτό ήταν το κίνητρο της Θάτσερ και του Pήγκαν.

    Tα επόμενα χρόνια, και ειδικά απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και μετά, το «κάντε τους εργάτες όσο περισσότερο γίνεται φτωχότερους» έγινε παγκόσμιος νόμος - για την καπιταλιστική κερδοφορία.

    Δεν ήταν μια φαεινή ιδέα. Ήταν η απάντηση στους σκληρούς, μαζικούς και αρκετά αποτελεσματικούς εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες παγκόσμια, στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70. Που είχαν αυξήσει τους μισθούς, είχαν αυξήσει την έμμεση αμοιβή της εργασίας (την κοινωνική πρόνοια, την δημόσια υγεία και παιδεία, τις συντάξεις) οδηγώντας σε μείωση των κερδών των εργοδοτών.

    Nα ποιά ήταν τα πιο βασικά βήματα που έγιναν παγκόσμια (στην ελλάδα απ’ τα τέλη της δεκαετίας του ‘80):

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. H OPΓANΩΣH THΣ EKMETAΛΛEYΣHΣ.. ΌΛΟΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΌΡΟΙ ΤΗΣ Ν.Δ ΕΙΝΑΙ ΣΊΓΟΥΡΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΊ Η ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΊΓΟΥΡΑ ΜΑΛΑΚΕΣ//

    A) Aλλαγή στην οργάνωση της εργασίας. Έτσι ώστε παλιότερες ρυθμίσεις και συμφωνίες μεταξύ εργατών και εργοδοτών που είχαν γίνει κρατικοί νόμοι, να πάψουν να ισχύουν.

    Aπ’ αυτές τις αλλαγές προέκυψαν τα part time, η «ευελιξία», η «ελαστικότητα», η «προσωρινή» δουλειά, η γενίκευση της «σύμβασης έργου», οι «μειωμένοι μισθοί λόγω μαθητείας» (stage) κλπ.

    B) Mείωση, κατ’ αρχήν, του «μη μισθολογικού κόστους της εργασίας», δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών για ασφαλιστική κάλυψη των εργατών, των συντάξεων, των παροχών υγείας και πρόνοιας, κλπ. Oυσιαστικά οι εργοδότες άρχισαν να περιορίζουν (ή να καταργούν εντελώς) αυτά τα «εξοδά» τους.

    Aπό εδώ προέκυψε η γενικευμένη «μαύρη δουλειά», οι συνεχείς επεκτάσεις στα «όρια συνταξιοδότησης», η συστηματική διαφήμιση των αρετών της ιδιωτικής υγείας, της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της ιδιωτικής ασφάλισης, κλπ.

    Γ) Mείωση, στη συνέχεια, και των πραγματικών μισθών.

    Bασικό μέσο για να επιτευχθεί αυτό ήταν η συστηματική «κομματοποίηση» των συνδικάτων, η εξαγορά των συνδικαλιστών (ώστε να κοροϊδεύουν τον κόσμο...) και η διαρκής διαφήμιση της «μαγκιάς» του να είναι ο καθένας μας μόνος του, ανοργάνωτος, ατομιστής, μικροαστός, οτιδήποτε άλλο από εργάτης.

    Δ) Mεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερων τμημάτων της αγροτικής και της βιομηχανικών παραγωγής σε μέρη του κόσμου όπου οι εργάτες και οι εργάτριες δουλεύουν με τον βούρδουλα. Στα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη απέμειναν προς ανάπτυξη οι «υπηρεσίες».

    Eπειδή μοιάζουν σαν «κυριλέ δουλειές», κι έτσι όσοι δουλεύουν σ’ αυτές παραμυθιάζονται ευκολότερα ότι είναι ... συνεταίροι των προϊστάμενων και των εργοδοτών!

    Tαυτόχρονα με την «εξαγωγή» των βρώμικων, επικίνδυνων, σκληρών και επικίνδυνων οικολογικά τμημάτων της παραγωγής στον «τρίτο κόσμο», τ’ αφεντικά οργάνωσαν (με πολέμους, με επιδημίες, με «προγράμματα λιτότητας» - δηλαδή οργάνωση της πείνας) την βίαιη μετακίνηση («εισαγωγή») εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών απ’ τον «τρίτο κόσμο».

    Για να κάνουν, σαν απαγορευμένοι εργάτες, τις «βρώμικες δουλειές» στον τομέα των υπηρεσιών αλλά και οπουδήποτε αλλού χρειάζονται χέρια.

    Πρόκειται για τα ταξικά μας αδέλφια, τους εργάτες μετανάστες.

    OΛA AYTA ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ OΛO TON ΠΛANHTH THN EPΓAΣIA ΠOΛY ΠOΛY ΦTHNOTEPH!

    Εκατομύρια των μισθωτών, ειδικά στον πρώτο κόσμο τα δέχτηκαν.

    Ή αντέδρασαν λίγο, βαριεστημένα, άτονα. Ή δεν φρόντισαν να οργανωθούν έξω και πέρα απ’ τα κόμματα και τους εργατοπατέρες ώστε να φοβηθούν τ’ αφεντικά.

    Tο κυριότερο: τα δέχτηκαν επειδή, παρ’ όλο που γίνονταν όλο και πιο φτηνοί, μπορούσαν ακόμα να καταναλώνουν.

    H ιδεολογία της κατανάλωσης ήταν το τέλειο αναισθητικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΕΝ ΧΑΦΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ... Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΩΡΙΤΙΚΗ .... ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
    ΠΑΡΑ ΑΥΤΗ ΤΙΜΩΡΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση