GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φλερτάρει ξανά με την πολιτική έρημο ο Αντώνης Σαμαράς...

Αν η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να κερδίσει τις προσεχείς εκλογές, θεωρώ εξαιρετικά πιθανή την αντικατάσταση του Αντώνη Σαμαρά και δευ...

Αν η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να κερδίσει τις προσεχείς εκλογές, θεωρώ εξαιρετικά πιθανή την αντικατάσταση του Αντώνη Σαμαρά και δευτερευόντως πιθανή τη διάσπαση/διάλυση του ιστορικού κόμματος της Δεξιάς.
Το κλίμα για τον μέτριο Σαμαρά είναι κάτι παραπάνω από βαρύ κι αυτή τη φορά τον τόνο δίνουν πρώτοι ψηφοφόροι του κόμματος οι οποίοι του χρεώνουν την έντονη αλλοίωση της πολιτικής φυσιογνωμίας της ιστορικής παράταξης της Κεντροδεξιάς.
Μένει να δούμε αν η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπάρχει και την επομένη μιας νέας εκλογικής συντριβής κι αν θα επιλέξει μια μεταβατική λύση τύπου Αβραμόπουλου ή θα σημειωθεί κάποια αποχώρηση της φιλελεύθερης πτέρυγας υπέρ ενός νέου κομματικού σχηματισμού.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χαρίσει με κάποια μεγαλειώδη γκάφα τη 1η θέση στη Νέα Δημοκρατία μέχρι τις εκλογές, ο Σαμαράς σύντομα θα κληθεί να επιστρέψει εκεί όπου μεγαλούργησε, δηλαδή στην πολιτική του έρημο.

31 σχόλια

  1. μυωπας πολιτικος κ σαχλαμαρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δυναμώνει η 13η συνιστώσα των Λαμογιών ΠΑ$$$$$$$$$$$ΟΚ
    στον £ύριζα.

    Ε..Αυτό το ξέρουν και όλα τα κωλόμπαρα αφού είναι το σύνθημα των θαμώνων τους

    Το ΠΑ$$ΟΚ είναι πια ΕΔΩ
    στο £ύριζα για νέα Δραχμομάσα ΔΥΝΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς, ο Αντώνης Σαμαράς θα κοιμηθεί όπως έστρωσε.

    Αποδέχτηκε να τον καταπιεί η μαύρη τρύπα του Μνημονίου, διότι δεν επέδειξε τις αντιστάσεις, που έπρεπε να επιδείξει απέναντι στον ξεροκέφαλο γερμανικό εθνικισμό, καταφεύγοντας στην επιλογή της συμμετοχής στην καταστροφική κυβέρνηση του εκπροσώπου της ευρωμπατιροτραπεζοκρατίας Λουκά Παπαδήμου, που αφαίμαξε πλήρως τα πορτοφόλια του ελληνικού πληθυσμού και οδήγησε στην ραγδαία φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

    Είναι άξιος της τύχης του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 10,52


    ολα αυτά υποστηρίζει ο £ύριζα

    κόψε το Αλβανικό

    πάνε στον Μηλιό να σου δώσει Κολομβιανό

    ή στο Τσίπρα να σου δώσει Βενεζουέλας..πράμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Πατριώτες" του ...κώλου ξεστραβωθείτε:
    Η Ισπανία δεν χρειάζεται μνημόνιο γιατί πήρε μόνη της μέτρα.

    Έχουν ξεσαλώσει όλοι οι άσχετοι που δεν μπορούν να δούνε απλά πράματα. Από χθες μας ζάλισαν τον έρωτα ότι οι "μάγκες" οι Ισπανοί πιάσαν τη Μέρκελ από το λαιμό και δεν υπέγραψαν μνημόνιο ούτε πήγαν στο ΔΝΤ για να πάρουν 100 δις για τις Τράπεζές τους...Καταρχάς κανένας δεν λέει για την Ισπανία "ο προδότης ο Ραχόι δίνει 100 δις στις Τράπεζες", μούγγα στο ότι και οι Ισπανοί το πρώτο πράγμα που κοιτάνε είναι να λειτουργούν οι τράπεζες.

    Από κει και πέρα μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει η σύγκριση Ελλάδος-Ισπανίας η οποία από το 2004 μέχρι το 2008 μείωσε το δημόσιο χρέος της από 53% σε 36%...
    Το σπουδαιότερο όμως που ξεχνάνε και δεν λένε οι ηλίθιοι είναι ότι οι Ισπανοί, σαν απείρως σοβαρότερος λαός από εμάς, δεν χρειάζονται μνημόνιο για να δούνε τα χάλια. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ... καταλάβατε ρε νούμερα ποια είναι η διαφορά μας;

    Πέρσι το Δεκέμβριο ανακοινώθηκαν μέτρα ύψους 15 δις και το Μάιο ανακοινώθηκαν άλλα 35 δις προκειμένου να καταφέρουν να πετύχουν τον αναθεωρημένο στόχο και να ρίξουν το έλλειμμα από το 8,5% στο 5,3% στο τέλος του 2012. Μέχρι τώρα δηλ. πήραν μέτρα 50 δις μέσα σε 6 μήνες! Τον Μάρτιο ανακοινώθηκε το κλείσιμο 70 οργανισμών ενώ σκοπεύουν να κλείσουν το 19% των δημοσίων οργανισμών και να μειώσουν τη συμμετοχή του δημοσίου και σε άλλους.

    Και όλα αυτά ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ... γιατί οι σοβαροί λαοί δεν χρειάζονται μνημόνιο για να δούνε την αλήθεια

    Διαβάστε κι αυτό για να μη σας πουλάνε φούμαρα τα παπαγαλάκια του Τσίπρα:
    Madrid is supposed to stick to targets agreed two years ago with the European Commission, the European Central Bank and International Monetary Fund to cut the deficit from 9.2 percent of GDP in 2010 to 4.4 percent this year and 3.0 percent by 2013. Last month, Prime Minister Mariano Rajoy declared the country would not be able to meet the 4.4 percent target and had “unilaterally” decided to change it to 5.8 percent. The European Commission agreed a revision was necessary, but insisted the target had to be 5.3 percent.
    This means Spain will have to come up with more than €35 billion in savings to meet the new target on top of the €15 billion worth of tax rises and spending cuts already announced in December. Economy Minister Luis De Guindos has suggested that VAT may be raised next year and Finance Minister Cristobal Montoro has estimated that to meet the new 5.3 percent goal the central government will have to reduce spending from 5.1 percent to 3.5 percent.
    On top of this, forecasts predict that the Spanish economic output will fall by 1.7 percent this year. Exports decreased 1.6 percent from the previous three months, and consumer spending declined by an annual rate of 1.1 percent....
    Last Friday the ruling Popular Party (PP) government announced the elimination of 27 state-owned corporations and public disinvestment in 43 other companies. Amongst the eliminated state-owned corporations are the Corporation for Public Rents, Corporation of Engineering and Aerospace Services and Marine Towing Corporation. In total, the government intends to eliminate 19 percent of state owned enterprises and reduce the participation in other entities.
    22 Μαρτίου 2012
    http://www.wsws.org/articles/2012/mar2012/spai-m22.shtml

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @tassosanastasopoulos

    Μιλάτε για ραγδαία φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Ισχύει αυτο, σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά, υπάρχουν κάτω από αυτό που σήμερα βιώνουμε πολλά, πολλά, πάρα πολλά επίπεδα πιο κάτω. Μια ματιά σε χώρες του Τρίτου Κόσμου αρκεί. Δεν γίνονται αυτά στην Ελλάδα; Αυτή ακριβώς η αυτάρεσκα βεβαιότητα θα μας κάνει να πονέσουμε πιο πολύ τη δραματική ώρα της χρεοκοπίας και απόλυτης καταστροφής.
    Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κάθε αντικειμενικό δεδομένο θα φέρει τη χρεοκοπία και ότι μια χρεοκοπία συνεπάγεται. Κάτω από αυτή τη δυστυχία που ζούμε σήμερα υπάρχουν πολλά ακόμη επίπεδα. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, η κατρακύλα θα είναι δραματική. Θα μπούμε σε ένα ιλλιγιώδες καθοδικό σπιράλ δυστυχίας και πείνας, χωρίς να υπάρχει διέξοδος, παρά μια αδιέξοδη κατάσταση ισημερινής Αφρικής. Με την αδυναμία να εισαχθεί ενέργεια ούτε νερό δεν θα φέρνουν οι αντλίες, ούτε ρεύμα δεν θα παράγεται. Τα γεωργικά προϊόντα θα παράγονται σε τόσο μικρές ποσότητες και θα μεταφέρονται με τόσο κόστος και δυσκολία που όλοι τιμές των τροφίμων θα εκτοξευθούν σε αστρονομικά ύψη. Το δελτίο, σίγουρο εισιτήριο για τον αργό θάνατο, που θα επιβληθεί θα φέρει τη μαύρη αγορά και την περαιτέρω εκτόξευση των τιμών. Σύντομα με την πλήρη απαξία ενός νομίσματος που θα έχει μπει σε ένα διαρκές σπιράλ εκτύπωσης-πληθωρισμού-απαξίας-περαιτέρω (λόγω ραγδαίας πτώσης της αξίας και συνεπαγόμενης ανεπαρκειάς του) εκτύπωση-βαθύτερου πληθωρισμού-μεγαλύτερης απαξίας και παει λέγοντας, σύντομα λοιπόν θα κυριαρχήσει η ανταλλαγή αντικειμένων και αξιών ή θα γίνεται δεκτό μόνον δυνατό νόμισμα που στη μαύρη αγορά θα πωλήται σε αστρονομικές τιμές (ο μισθός ενός χρόνου για 10 Ευρώ). 
    Κάτω απο αυτό που ζούμε υπάρχουν πολλά ακόμη σκαλιά που θα χρειαστεί να κατεβούμε μετά την χρεοκοπία που θα φέρει άμεσα και δραματικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του. Και απο εκείνη την κόλαση που θα έρθει δεν θα υπάρχει καμμία απολύτως ελπίδα επιστροφής.
    Τότε οι αυτοκτονίες δεν θα είναι δυνατό να μετρηθούν πλέον, οι χιλιαδες καθημερινοί θάνατοι από πείνα, από απλές αρρώστιες, εφόσον φάρμακα ούτε να εισαχθούν θα είναι δυνατό (και όσα μόνο σε αστρονομικές τιμές και μόνο για την κομματική νομενκλατούρα) ούτε βέβαια χωρίς ενέργεια να παραχθούν σε ικανές ποσότητες.

    Και στο κάτω κάτω ΤΙ μας έφερε στο μνημόνιο; Ποιός μας έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό;
    Φίλε μου, τα μνημόνια και η λιτότητα ήρθαν νομοτελειακά και αναπόφευκτα στο σβέρκο μας ακριβώς επειδή κάποιοι φόρτωσαν προβλήματα στη χώρα εξαιτίας μιας πολιτικής που κατέστρεψε την παραγωγή και φούσκωσε τον κρατικό μηχανισμό με κρατικοδίαιτους κηφήνες που περιφέρονται ανά τα γραφεία τους ασκόπως μασώντας χιλιάρικα σαν μαρουλόφυλα που έτρεχε ο χαμάλης ο ιδιωτικός υπάλληλος και ο εργάτης φτύνοντας αίμα και αμοιβομενος με ψίχουλα να χρηματοδοτήσει. Μα οι πολιτικές αυτές ακριβώς ανασταίνονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΩΞΕΙΣ ΑΔΑΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ... ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΑΤΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ.ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΑΧ, ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟ 1929. ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ Η ΥΣΤΕΡΙΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ. ΑΛΛΟ, ΑΝ ΡΙΣΚΑΡΕΙ ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΑΟΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ, ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΣΥΡΙΖΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ,ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ,ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ,ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΡΗΣΑΝ,ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ,ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

    ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΠΛΑΣΤΑ ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

    ΔΕΞΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.ΑΗΔΙΕΣ

    ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΠΩΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ

    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ.ΜΑΥΡΟ ΣΕ ΝΔ ΠΑΣΟΚ .ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.ΜΗΝ ΡΙΧΝΕΤΕ ΑΚΥΡΟ ΛΕΥΚΟ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΟΧΗ.ΜΟΝΟ ΑΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΚΑΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ ΕΧΕΤΕ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O Σαμαράς δεν διαθέτει πολιτικό κριτήριο και ειναι ανίκανος να κανει οποιαδήποτε "επαναδιαπραγμάτευση". Η μεγαλύτερη γκάφα που έκανε είναι ότι πίστεψε ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ως εταίρος της κυβερνησης Παπαδήμου και να πιστωθει τα καλά μόνο αποποιούμενος τα ασχημα. Επρεπε να κάνει εκλογές τον Νοεμβριο εξηγώντας στους ευρωπαίους ότι μόνο ως πρωθυπουργός θα συζητήσει το μνημόνιο. Το Νοέμβριο επαιρνε 37% η νεα δημοκρατία. Τωρα ο Σαμαρας ειναι καμμένο χαρτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τσίπρας "λεφτά υπάρχουν":
    Θα φτιάξω φορέα ακτοπλοίας,
    θα αγοράσω επιβατικά πλοία και θα σας πηγαινοφέρνω τζάμπα στα νησιά!

    Ανοιχτοχέρης ήταν για άλλη μια φορά ο Αλέξης στη Χιο, όπου υποσχέθηκε, σε αντίθεση με τον τσιγγούνη τον Σαμαρά, τα πάντα στους νησιώτες.

    Μέχρι και τη δημιουργία φορέα ακτοπλοΐας υποσχέθηκε!!


    Δηλ. τι θα κάνει; Θα αγοράσει καράβια να πηγαινοέρχονται δωρεάν στα νησιά ή θα κρατικοποιήσει τον Αγούδημο (άλλο που δεν θέλει...);

    Εδώ που τα λέμε δεν είναι και δύσκολο να ιδρύσει από το τίποτα άλλο ένα φορέα με καράβια... τα καράβια θα τα δώσει η Β. Κορέα δωρεάν και με τζάμπα πετρέλαιο που θα στείλει ο Τσάβες θα κόβουν βόλτες στο Αιγαίο...

    Γενναιόδωρος ο Αλέξης όχι σαν τον Σαμαρά που έχει καβούρια στην τσέπη και δεν δίνει φράγγο!


    ΑΪ ΣΙΧΤΙΡ..
    ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ ..ΤΣΟΓΛΑΝΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο μύωπας, που λες, έλεγε εδώ και 2 χρόνια ότι η συνταγή του μνημονίου είναι αδιέξοδη, δεν φέρνει ανάπτυξη, φέρνει ύφεση και ανεργία.
    Ο σαχλαμάρας, που λες, έλεγε εδώ και 2 χρόνια ότι η αύξηση των φόρων, τελικά, θα μειώσει τα έσοδα του κράτους και θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα ταμεία από έλλειψη εισφορών.
    Αντίθετα, οι παμμέγιστοι φωστήρες, Παπακωνσταντίνου και παπα..βενιζέλος, οδήγησαν την Οικονομία, τη Παιδεία και την Υγεία σε κατάρρευση και τα έσοδα του κράτους σε συνεχή υστέρηση, ώστε να χρειάζονται κάθε 2 μήνες νέα μέτρα.
    Το ότι έκανε λάθη ο Σαμαράς, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε ισοπεδωτικά να τον εξισώνουμε με τους αληθινά σαχλαμαράκηδες και άσχετους με την οικονομία υπουργούς του πασοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ,ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ,ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ,ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΡΗΣΑΝ,ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ,ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ"

    Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κάθε αντικειμενικό δεδομένο θα φέρει τη χρεοκοπία και ότι μια χρεοκοπία συνεπάγεται. Κάτω από αυτή τη δυστυχία που ζούμε σήμερα υπάρχουν πολλά ακόμη επίπεδα. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, η κατρακύλα θα είναι δραματική. Θα μπούμε σε ένα ιλλιγιώδες καθοδικό σπιράλ δυστυχίας και πείνας, χωρίς να υπάρχει διέξοδος, παρά μια αδιέξοδη κατάσταση ισημερινής Αφρικής. Με την αδυναμία να εισαχθεί ενέργεια ούτε νερό δεν θα φέρνουν οι αντλίες, ούτε ρεύμα δεν θα παράγεται. Τα γεωργικά προϊόντα θα παράγονται σε τόσο μικρές ποσότητες και θα μεταφέρονται με τόσο κόστος και δυσκολία που όλοι τιμές των τροφίμων θα εκτοξευθούν σε αστρονομικά ύψη. Το δελτίο, σίγουρο εισιτήριο για τον αργό θάνατο, που θα επιβληθεί θα φέρει τη μαύρη αγορά και την περαιτέρω εκτόξευση των τιμών. Σύντομα με την πλήρη απαξία ενός νομίσματος που θα έχει μπει σε ένα διαρκές σπιράλ εκτύπωσης-πληθωρισμού-απαξίας-περαιτέρω (λόγω ραγδαίας πτώσης της αξίας και συνεπαγόμενης ανεπαρκειάς του) εκτύπωση-βαθύτερου πληθωρισμού-μεγαλύτερης απαξίας και παει λέγοντας, σύντομα λοιπόν θα κυριαρχήσει η ανταλλαγή αντικειμένων και αξιών ή θα γίνεται δεκτό μόνον δυνατό νόμισμα που στη μαύρη αγορά θα πωλήται σε αστρονομικές τιμές (ο μισθός ενός χρόνου για 10 Ευρώ). 
    Κάτω απο αυτό που ζούμε υπάρχουν πολλά ακόμη σκαλιά που θα χρειαστεί να κατεβούμε μετά την χρεοκοπία που θα φέρει άμεσα και δραματικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του. Και απο εκείνη την κόλαση που θα έρθει δεν θα υπάρχει καμμία απολύτως ελπίδα επιστροφής.
    Τότε οι αυτοκτονίες δεν θα είναι δυνατό να μετρηθούν πλέον, οι χιλιαδες καθημερινοί θάνατοι από πείνα, από απλές αρρώστιες, εφόσον φάρμακα ούτε να εισαχθούν θα είναι δυνατό (και όσα μόνο σε αστρονομικές τιμές και μόνο για την κομματική νομενκλατούρα) ούτε βέβαια χωρίς ενέργεια να παραχθούν σε ικανές ποσότητες.

    Και στο κάτω κάτω ΤΙ μας έφερε στο μνημόνιο; Ποιός μας έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό;
    Φίλε μου, τα μνημόνια και η λιτότητα ήρθαν νομοτελειακά και αναπόφευκτα στο σβέρκο μας ακριβώς επειδή κάποιοι φόρτωσαν προβλήματα στη χώρα εξαιτίας μιας πολιτικής που κατέστρεψε την παραγωγή και φούσκωσε τον κρατικό μηχανισμό με κρατικοδίαιτους κηφήνες που περιφέρονται ανά τα γραφεία τους ασκόπως μασώντας χιλιάρικα σαν μαρουλόφυλα που έτρεχε ο χαμάλης ο ιδιωτικός υπάλληλος και ο εργάτης φτύνοντας αίμα και αμοιβομενος με ψίχουλα να χρηματοδοτήσει. Μα οι πολιτικές αυτές ακριβώς ανασταίνονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Γιατί θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα εναλλακτική δύναμη; ποιός είναι ποιοτικά ο “νέος” Τσιπρας; Ο Τσίπρας από καμμιά πλευρά δεν είναι νέος. Εκφράζει ακριβώς την αναβίωση του πλέον φθαρμένου, παλιού, σάπιου καθεστώτος της αρπαχτής, του βολέματος, της υφαρπαγής των εντυπώσεων, του ογκώδους και δυσκίνητου διεφθαρμένου κρατικού μηχανισμού, των κηφήνων της βολεμένης και πανίσχυρης κομματικής νομενκλατούρας. Εκφράζει και θέλει να αναβιώσει όλην ακριβώς εκείνη την αντιπαραγωγική σαπίλα που μας έφερε μέχρι εδώ. Τον κομφορμισμένο κομματόκοσμο που διέλυσε τη χώρα και τη φόρτωσε τόκους και δανεικά για να συντηρεί τους εικονικούς παραδείσους που υποσχέθηκε. Μην ακούτε τα μεγάλα, παχιά λόγια, τέτοια ακριβώς έλεγαν και αυτοί που μας πρόδωσαν τότε. Πίσω απο τέτοιες όμορφες μάσκες κρυβοντουσαν κι αυτοί. Ο Συριζα έρχεται να αναβιώσει το παλιό, κακό παρελθόν. Μοιάζει με μια φτιασιδωμένη περίτεχνα εκατόχρονη κυράτσα που στολίζεται, σοβατίζεται και μπογιατίζεται για να κρύψει τους άρρωστους, τοξινωμένους, σάπιους ιστούς της. Τίποτε περισσότερο. Μην θαμπώνεστε, προσέξτε καλά πριν γίνετε συνεργοί στην καταστροφή της χώρας και του μέλλοντος των παιδιών σας. 
    Γιατί όσο και να εμφανίζονται στην Κουμουνδούρου ως εναντίον του μνημονίου, άλλο τόσο υιοθετούν τις πολιτικές, ακόμα και τις ομάδες, που μας έφεραν μέχρι εδώ. 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ειναι απίστευτη η κατάντια του πασοκ.
    Χθες ο Βενιζέλος μίλησε στην αίθουσα συνεδριάσεων σε 60-70 νέους της Θεσσαλονίκης και σήμερα μίλησε σε 70-80 στελέχη του Λεκανοπεδίου Αττικής, οι περισσότεροι υποψήφιοι βουλευτές !
    Αυτά τα φαινόμενα οργανωτικής κατάρρευσης του πασοκ θα κορυφωθούν τις επόμενες μέρες,με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχει μονοψήφιο ποσοστό (αυτό φαίνεται σχεδόν βέβαιο ) αλλά και να γίνει η έκπληξη και να παλεύει γύρω στο 5- 6% με τα άλλα 4 κόμματα ( ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, Χ.Α ) που θα κινηθούν εκεί γύρω ή ακόμα πιο κάτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η γελοιότητα της ΝΔ και της Συγγρού ξεπέρασε κάθε όριο αθλιότητας και φαυλότητας!

    Προσπαθούν οι κακόμοιροι, το άεργο τζάκι – ο εξηνταδυάχρονος βουτηρομπεμπές Σαχλαμαράς, που δεν έχει ένα ένσημο στη ζωή του, με τον γελοίο Μιχελάκη, να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, από τα αδιέξοδα και την καταστροφική πολιτική του μνημονίου, που έφερε καταστροφή και δυστυχία για τον ελληνικό λαό, που υπέγραψε ο ίδιος, ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ, ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, Αντώνης Σαχλαμαράς!!!

    Η ΝΔ, όχι μόνο έχει εγκαταλείψει οριστικά και αμετάκλητα, την πολιτική του «μεσαίου χώρου» του μπουχέσα-μπουκωμένου επανιδρυτή (που την συνέφερε εκλογικά), αλλά γυρίζει δεκαετίες πίσω – ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕ

    (να θυμίσω, ότι το 1963, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, είχε δηλώσει «για το δεξιό παρακράτος των Γκοτζαμάνηδων» - «Ποιος κυβερναέι αυτή τη χώρα;;;»),

    ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ, που εμπεριείχε μέσα του, όλα τα φυντάνια, συνεργάτες των Ναζί Γερμανών Κατακτητών – δηλαδή, γερμανοτσολιάδες, ταγματασφαλίτες (ταγματαλήτες, κατά την ορολογία της Αριστεράς), Χίτες, δοσίλογους, διερμηνείς των Γερμανών ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΠΡΟΔΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ!!!

    Η Γελοιότητα και η αθλιότητα του Σαχλαμαρά και Μιχελάκη έγκειται, στο ότι πήραν τις δηλώσεις κάποιου γελοίου και περιθωριακού τύπου, ο οποίος δεν έχει καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απλώς αυτοπροτάθηκε ως υποψήφιος και απερρίφθη και ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!!!!

    Στον ίδιο τύπο όμως, έδωσε συνέντευξη και ο Φαήλος Κρανιδιώτης!!!!

    Άρα στο «Δίκτυο 21» του οποίου εξέχον στέλεχος είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, δεξί χέρι του Αντωνάκη Σαχλαμαρά κι αυτός (παλιό στέλεχος της Β’ Πανελλαδικής), ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ, ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΠ, ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΥΠΟΠΤΟΣ, ΩΣ Ο «ΨΗΛΟΣ», ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΓΑΛΛΙΚΑ, ΜΕ ΤΑ ΨΑΡΑ ΜΑΛΛΙΑ, ΩΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΗΣ 17Ν, στην δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ριτσαρντ Γουέλς και του χουντικού αρχιβασανιστή Ευάγγελου Μάλλιου…

    Άρα να συμπεράνουμε, ότι ο Φαήλος, δεξί χέρι του Σαμαρά και σύμβουλός του, είναι το… χαχαχαχαχα... κρυφό-ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΚΡΥΦΟ-ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗΣ, ΕΙΣΟΔΙΣΤΗΣ (όρος των τροτσκιστών, για την προσπάθεια, να εισχωρήσουν οι Τροτσκιστές στα αστικά κόμματα και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, τη δεκαετία του 1970).

    Η ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ, ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΕΞΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΗΣ!!!!

    Και εάν λάβουμε υπόψη μας και την γελοία, φαύλη, αμόρφωτη και απολίτιστη επίθεση που κάνουν ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΛΑΒΟΪ ΖΙΖΕΚ,

    έναν από τους πιο διαπρεπείς κήρυκες κατά του κανιβαλικού, νέο-φιλελεύθερου καπιταλισμού, κατά της Παγκοσμιοποίησης των Τραπεζιτών και των παρασιτικών Κεφαλαίων,

    Ε, ΤΟΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΝΔ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Η γελοιότητα της ΝΔ και της Συγγρού ξεπέρασε κάθε όριο αθλιότητας και φαυλότητας!

    Προσπαθούν οι κακόμοιροι, το άεργο τζάκι – ο εξηνταδυάχρονος βουτηρομπεμπές Σαχλαμαράς, που δεν έχει ένα ένσημο στη ζωή του, με τον γελοίο Μιχελάκη, να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, από τα αδιέξοδα και την καταστροφική πολιτική του μνημονίου, που έφερε καταστροφή και δυστυχία για τον ελληνικό λαό, που υπέγραψε ο ίδιος, ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ, ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, Αντώνης Σαχλαμαράς!!!"


    Ιδού, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ήδη αμόλυσε τους συριζοφρουρούς του να ασκήσουν δημοκρατικότατα ιδεολογική τρομοκρατία.

    Ας θαυμάσουν όλοι τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνονται οι κομματοστρατιώτες του Τσίπρα τον διάλογο και τη δημοκρατία. Όταν μας λείπουν τα (καναδυό) επιχειρήματα η συζήτηση αμέσως γλιστράει σε προσωπικό επίπεδο, σε προσωπική λάσπη, σε προσωπικές ύβρεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που σκοπό έχουν μέσω του ηθικής προσβολής να απαξιώσουν επικοινωνιακά τον φορέα του αντίλογου, να τον σχετικοποιήσουν σαν προσωπικότητα, να αποδομήσουν το προφίλ του  ούτως ώστε να ακυρωθεί η δύναμη της επιχειρηματολογίας του. Επενδύοντάς τον με χαρακτηριστικά που στο συλλογικό υποσυνείδητο συνδέονται άμεσα με την εικόνα του ρηχού, του γελοίου. Με το κόλπο αυτό ακυρώνεται αυτόματα η επιχειρηματολογία αυτού που θέλουμε να "εξαφανίσουμε" κατά την σταλινική μέθοδο από την εικόνα. 
    Αυτού του είδους τη γραμμή ακολουθεί επικοινωνιακά και ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία, χωρίς να μπορεί να κρύψει και την αλαζονεία που του φούσκωσε τα μυαλά. Με φωνασκείες, τσιτάτα, ταμπέλες, ειρωνείες και χαρακτηρισμούς, με απαξιωτικά χάχανα και γελάκια, με φτηνά ύπουλα επικοινωνιακά τερτίπια που σκοπό έχουν να αποδομήσουν όχι μόνο την επιχειρηματολογία αλλά και να μειώσουν και την προσωπικότητα των αντιπάλων τους, ακυρώνοντας εκ των προτέρων τη φωνή τους.  Το βλέπουμε καθημερινά στην εξυπνακίστικη και απαξιωτική γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους "αντιπάλους" του (με τέτοια εμπάθεια αντιλαμβάνεται όσους δεν συμφωνούν μαζί του) γεμάτη ανούσιο υβρεολόγιο και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς χωρίς περιεχόμενο, το βλέπετε όλοι τώρα δα, στις αλλεργικές αντιδράσεις των οπαδών του σε κάθε διάλογο. Μια ακόμη απόδειξη πόση σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δημοκρατία. Ας σκεφτεί ο λαός καλά τι πάει να κάμει. 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΣΟ ΤΥΡΡΑΝΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ .ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.ΚΑΙ ΤΙ ΘΡΑΣΟΣ ΕΙΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΛΑΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η λύπη για τα σπίτια και τα υλικά αγαθά παραμερίστηκαν μπρος τη θέα που όλοι ήμασταν καλά.

    Σε ευχαριστούμε Παναγία μου που γλιτώσαμε από τις ύαινες του Χίτλερ και τα σπίτια θα τα ξαναχτίσουμε.

    Από την 5η Ιουνίου 1941 αρχίζει το μαρτύριο της επιβίωσης, του φόβου για τη ζωή. Μα και το μίσος ατσάλωνε τις ψυχές μας γι’ αυτούς που ήθελαν να μας κάψουν ζωντανούς, να υποδουλώσουν την πατρίδα, να στείλουν στα στρατόπεδα της Γερμανίας τους πατεράδες και τα αδέλφια μας.

    Γιατί; Γιατί υπερασπίστηκαν τα ιδανικά μας;

    Πίστη, Πατρίδα, Ελευθερία.

    Πήραν το μάθημα που τους χρειάζονταν και η ιστορία έγραψε με χρυσά γράμματα το έπος της Κρήτης, της Καντάνου και τόσων άλλων χωριών και πόλεων της πατρίδας μας.

    Εκάψανέ σε Κάντανο
    του Χίτλερ οι ναζίδες,
    στην ιστορία έγραψες
    ολόχρυσες σελίδες.

    Και έρχονται οι Γερμανοί
    και όλοι όσοι περνάνε,
    διαβάζουνε τις πλάκες σου
    που ολόγυρα κοιτάνε.

    Βλέπουνε τα σπίτια σου
    όλα ξαναχτισμένα
    πιο όμορφα, πιο πλούσια
    και απ’ το ’41.

    Στο περιβόλι τ’ ουρανού
    θα μπω και θα διαλέξω
    Δάφνες, Μυρτιές κι Αμάραντους στεφάνια για να πλέξω.

    Να στεφανώσω τους νεκρούς για την παλικαριά τους που δείξανε στους Γερμανούς πως το ’λεγε η καρδιά τους.

    * Είναι οι αναμνήσεις μου από αυτή την ημέρα στο οικογενειακό μου περιβάλλον, στη γειτονιά
    που έμενα, στο χωριό μου,
    την Κάντανο. Ήμουν τότε 10 ετών.

    Δημοσιεύτηκε στα "Χανιώτικα Νέα" στις 3/06/2009...Η καταστροφή της Καντάνου (3/6/1941 από τους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

    ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΊ .. ο..Μπούτζουκας Τηλέμαχος ΚΡΗΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. τηλεμαχε εισαι απιθανος.ποσους νεκρους ειχε η κανδανος που εκσκαφηκε απο τα θεμελια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σφαγή 700 γυναικόπαιδων στο Βιάνο της Κρήτης και ισοπέδωση της Κάνδανου.

    Μπούτζουκας Τηλέμαχος ΚΡΗΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η σφαγή του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944, υπήρξε ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα. Τα SS θανάτωσαν 228 κατοίκους. Απ΄ αυτούς 117 ήταν γυναίκες και 111 άνδρες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται 20 βρέφη, 45 παιδιά και 42 υπερήλικες.


    Δεκάδες ήταν και οι άμαχοι, που εκτέλεσαν κατά την πορεία τους προς τη βοιωτική κωμόπολη. Oμως δεν τους έφτανε ο θάνατος των άοπλων ανθρώπων. Κτηνώδη ένστικτα τους έκαναν να κατακρεουργήσουν και τα πτώματα. Eσφαξαν ακόμα και τα ζώα. Πυρπόλησαν το χωριό.

    Eνας από τους επικεφαλής αξιωματικούς, που θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη σφαγή, ήταν ο Χανς Τσάμπελ. Μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στη Γαλλία. Εκδόθηκε στην Ελλάδα. Στην πορεία ζητήθηκε η μεταφορά του στη Γερμανία για να γίνουν, λέει, εκεί έρευνες. Eμεινε ελεύθερος.

    Σήμερα το Βερολίνο αρνείται να καταβάλει ακόμα και τις οφειλόμενες αποζημιώσεις σε απογόνους θυμάτων της χιτλερικής αγριότητας.

    Από τα μέσα του 1943, καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις είχαν πάρει άσχημη τροπή για τον Aξονα, οι Γερμανοί ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση μαζικών εκτελέσεων.

    * Τυφεκισμός 106 κρατουμένων στο Κούρνοβο.
    * Εκτέλεση 317 κατοίκων στο Κομμένο Aρτας.
    * Σφαγή 700 γυναικόπαιδων στο Βιάνο της Κρήτης και ισοπέδωση της Κάνδανου.
    * Θανάτωση περισσότερων από 1.000 κατοίκων στα Καλάβρυτα και πυρπόληση της πόλης.
    * Εκτέλεση 118 αγωνιστών στο Μονοδένδρι, Λακωνίας.
    * Δολοφονία 640 αμάχων στην Κατράνιτσα (Πύργος) της Δυτικής Μακεδονίας.
    * Αφανισμός 233 παιδιών και γυναικών στην Κλεισούρα της Καστοριάς.

    Την Πρωτομαγιά του 1944 στήθηκαν στον τοίχο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής οι 200 κομμουνιστές. Τον Αύγουστο στήθηκαν τα φοβερά μπλόκα σε Κοκκινιά, Βύρωνα, Δουργούτι (Νέο Κόσμο). Τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν, επιτέλους, φύγουν, έκαναν τα ίδια σε Αιγάλεω και Καλογρέζα.

    Η ηρωική στάση των πατριωτών
    Οι εκτελέσεις στην Καισαριανή και στο Μονοδένδρι Λακωνίας

    Την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή θα μπορούσε να είχε γλιτώσει την εκτέλεση ο Ναπολέων Σουκατζίδης, γιατί γνώριζε τη γερμανική γλώσσα. Ομως αρνήθηκε την προτροπή των κατακτητών, αφού τον αριθμό των 200 θα συμπλήρωνε άλλος σύντροφός του.

    ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΊ .. ο..Μπούτζουκας Τηλέμαχος ΚΡΗΤΗ


    Στις 26 Νοεμβρίου 1943, στο Μονοδένδρι Λακωνίας το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και ο γιατρός Χρήστος Καρβούνης. Ομως πήρε μόνος του θέση μπροστά στο απόσπασμα μαζί με άλλους 117 πατριώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στην Καισαριανή εκτελέστηκαν με πολυβόλα όμηροι του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, παλιοί κρατούμενοι στην Ακροναυπλία και εξόριστοι της Ανάφης.

    Στο Μονοδένδρι οι ναζί εξόντωσαν τον ανθό της λακωνικής εθνικής αντίστασης. Μεταξύ των 118 νεκρών συμπεριλαμβάνονταν ολόκληρες οικογένειες, ανήλικα παιδιά και μία γυναίκα, η Βασιλική Μαρινάκη. Οι 89 προέρχονταν από τη Σπάρτη, οι άλλοι από γειτονικά χωριά.

    Ο Χρήστος Καρβούνης είχε γεννηθεί στην Αράχοβα Λακωνίας και είχε σπουδάσει στη Γερμανία. Μέσα στην ασύλληπτη τραγωδία του μακελειού σκέφτηκε ότι ανάμεσα στους μελλοθάνατους βρίσκονταν και επτά παιδιά.

    Παρακάλεσε τους δήμιους να μην τα σκοτώσουν. Του απάντησαν ότι το μόνο που γινόταν ήταν να σωθεί ο ίδιος. Εκείνος τους έβρισε και διάλεξε τον δοξασμένο θάνατο. Ανάμεσα στους πεσόντες για την ελευθερία βρίσκονταν ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Σπάρτης (Ζερβομπεάκος), δικηγόροι (Φικιώρης, Σαλμάς, Αλεμαγκίδης, Θεοφίλης), καθηγητές (Χίος, Παπαδάκος, Κουτρουμάνος), δημοσιογράφοι (Τριήρης, Γκουζούλης), άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, τσοπάνηδες.Παραδόθηκαν στον κατακτητή από μασκοφορεμένους προδότες και από το δωσιλογικό Φρουραρχείο της Σπάρτης. Την ανάμειξη του Φρουραρχείου αποκάλυψε σε συγγενείς ο ίδιος ο διοικητής της Γκεστάπο Τριπόλεως, ταγματάρχης Μπόσελ. Είπε την παραμονή της εκτέλεσης: «Εχετε πολλούς εχθρούς. Οι κατηγορίες και οι αποκαλύψεις, που μας έδωσε το Ελληνικό Φρουραρχείο Σπάρτης είναι σοβαρές. Οι δικοί σας δεν πρόκειται να βγουν. Μην ελπίζετε».

    Οι συλλήψεις είχαν γίνει περί τα τέλη Οκτωβρίου βάσει καταλόγων, που είχαν συντάξει συνεργάτες των Γερμανών. Ουδείς απ΄ αυτούς πλήρωσε μετά την απελευθέρωση. Αντίθετα έσπευσαν να υπηρετήσουν τη νέα εξουσία.

    Το μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944
    Τα SS σε συνεργασία με τους ταγματασφαλίτες δολοφόνησαν 315 πατριώτες

    Λίγους μήνες πριν αποχωρήσουν από την Ελλάδα οι ναζί ξεκίνησαν μεγάλες επιχειρήσεις στις περιοχές που αντιστέκονταν. Τα περισσότερα μπλόκα έγιναν με διαταγή των αξιωματικών των SS Μπλούμερ και Σιμάνα. Κύριο ρόλο ανέθεσαν στα Τάγματα Ασφαλείας και στη Χωροφυλακή, που πάντα είχαν μαζί τους ισχυρές γερμανικές δυνάμεις.

    Το μπλόκο της Κοκκινιάς στήθηκε στις 17 Αυγούστου 1944. Πριν από τρεις μέρες ο ΕΛΑΣ είχε αποκρούσει προσπάθεια των κατακτητών και των συνεργατών τους να εισβάλουν στην προσφυγούπολη. Από τα ξημερώματα γερμανικά καμιόνια περικύκλωσαν τις περιοχές που περικλείουν την Κοκκινιά. Μαζί τους και τσολιάδες με επικεφαλής τον Πλυτζανόπουλο. Με χωνιά κάλεσαν τους άνδρες ηλικίας 14 – 60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Οσοι πιάνονταν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονταν επιτόπου. Συγκεντρώθηκαν γύρω στις 20.000.

    ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΊ .. ο..Μπούτζουκας Τηλέμαχος ΚΡΗΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Με κουκούλα
    Ηγετικά στελέχη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ υποδείχτηκαν αμέσως από τους καταδότες και εκτελέστηκαν. Μέσα σε ατμόσφαιρα τρόμου ο κουκουλοφόρος διέκρινε μέσα στο πλήθος τον λοχαγό του ΕΛΑΣ Αποστόλη Χατζηβασιλείου. Τον χαιρέτησε με ειρωνεία: «Τα σέβη μου, λοχαγέ!». Οι ταγματασφαλίτες τον άρπαξαν, του έβγαλαν το μάτι με ξιφολόγχη, του ξέσκισαν τα μάγουλα και άρχισαν να τον σέρνουν μέσα στον κόσμο για να υποδείξει συντρόφους του. «Πατριώτες, ψηλά το κεφάλι, δεν θα προδώσω κανέναν», φώναξε. Τον βούτηξαν και σχεδόν αναίσθητο τον κρέμασαν.

    Στη Μάντρα της Οσίας Ξένης εκτελέστηκαν 76 Κοκκινιώτες. Αλλοι 50 εκτελέστηκαν στα Αρμένικα, άλλοι στο Σχιστό και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και τα σπίτια τους. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα της θηριωδίας. Στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου μεταφέρθηκαν όμηροι 8.000 από τους οποίους 1.000 στάλθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας. Πολλοί δεν γύρισαν ποτέ. Μεταξύ των μαρτύρων συγκαταλέγονται και δυο 19χρονοι. Ο Στέλιος Ευσταθιάδης και η Διαμάντω Κουμπάνη.

    Μαζικές σφαγές αμάχων
    Οι μαρτυρικές πόλεις της Κατοχής

    Το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, το Κομμένο και το Κοντομαρί Χανίων είναι τέσσερις από τις μαρτυρικές πόλεις της ναζιστικής κατοχής.

    Το αποτρόπαιο έγκλημα των Καλαβρύτων έγινε στις 13 Δεκεμβρίου 1943, στις 2.34 το μεσημέρι, όπως δείχνουν οι σταματημένοι δείκτες του ρολογιού της εκκλησίας.

    Το σύνθημα της εκτέλεσης δόθηκε με δύο φωτοβολίδες από το ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος». Τα πολυβόλα θέρισαν τους Καλαβρυτηνούς, στο σημείο που τους είχαν συγκεντρώσει οι δήμιοι. Ακολούθησαν οι χαριστικές βολές. Διασώθηκαν μόλις 13 άτομα.

    Οι ναζί έβαλαν φωτιά και στο σχολείο, όπου είχαν κλείσει τις γυναίκες και τα παιδιά. Κατάφεραν να γλιτώσουν σπάζοντας πόρτες και παράθυρα. Εφυγαν μακριά από τα σπίτια, που επίσης φλέγονταν.

    Ανηφόρισαν στο σημείο όπου είχαν οδηγηθεί οι άντρες. Βρέθηκαν μπροστά στο φρικτό θέαμα. Ανδρες, πατεράδες, γιοι και αδέρφια κείτονταν πλημμυρισμένοι στο αίμα.

    Οπως στο Δίστομο και τα Καλάβρυτα, έτσι και στο Κομμένο της Αρτας πρόσχημα για την ανθρωποσφαγή ήταν η δράση των ανταρτών του ΕΛΑΣ.

    Στο Κομμένο η μηχανοκίνητη γερμανική μονάδα έφτασε τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943. Το χωριό κοιμόταν ήσυχο μετά από ένα γαμήλιο γλέντι, που έγινε την προηγουμένη, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

    Οι ναζί έστησαν πολυβόλα στις εισόδους του χωριού και ο λόχος εισέβαλε στα σπίτια και ξεκλήρισε ολόκληρες οικογένειες. Στο τέλος έβαλαν φωτιά και τα έκαψαν. Οσοι κατάφεραν να σωθούν ξέφυγαν με βάρκες στον Αμβρακικό.

    Στο τέλος της σφαγής οι Γερμανοί στρατιώτες κάθισαν στην πλατεία, όπου έφαγαν και ήπιαν μπίρες δίπλα σε επτά πτώματα. Συνολικά οι νεκροί ήταν 317 άτομα. Δύο μωρά του Στάθη Κολιοκώτση, ηλικίας 7 μηνών, πέθαναν από ασφυξία. Οι κακούργοι γέμισαν τα στόματά τους με βαμβάκι βρεγμένο με βενζίνη και κατόπιν το άναψαν.

    Στο Κοντομαρί Χανίων διαπράχτηκε η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην κατεχόμενη Ευρώπη.

    Στις 2 Ιουνίου 1941, κατά το απογευματάκι, μπήκαν στο χωριό οι αλεξιπτωτιστές του υπολοχαγού Τρέμπες, κατά διαταγή του στρατηγού Στούντεντ. Συνέλαβαν 25 κατοίκους, ηλικίας 18 έως 50 ετών, και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ χωρίς καμιά άλλη διαδικασία. Μάλιστα, ο υπολοχαγός Βάιξλερ φωτογράφησε τα γεγονότα χωρίς καμιά αναστολή.

    Η Κάντανος Χανίων πυρπολήθηκε και ισοπεδώθηκε στις 3 Ιουνίου 1941. Οι ναζί άφησαν πίσω τους τρεις επιγραφές που ανέφεραν ότι η εκθεμελίωση του χωριού έγινε για λόγους εκδίκησης, επειδή αντιστάθηκε στο Γ΄ Ράιχ

    ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΊ .. ο..Μπούτζουκας Τηλέμαχος ΚΡΗΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Συριζα για την καμουφλαρισμένη εκδίκηση όλων των κουμμουνιστών μετα τον εμφύλιο ,σε όσους θεωρεί χρειάζεται να κάνει, με τα συμφέροντα του όπως δρχ, μεταναστών ,εξωτ.πολιτικής και με συνιστώσες για όλους και για όλα,και όποια επικρατήσει.Και για τον απλό κόσμο λεφτα υπάρχουν, από τους άλλους.
    Οποιος θέλει ρισκάρει να είναι και ψεύτες, απατεώνες και κωλοτούμπες και αυτοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρήστος Δ. Καργάκης – Εκτελέστηκε στις Μοίρες 4/7/1943

    Νικόλαος Ι. Φαραγκουλιτάκης –

    Εκτεέστηκε στις Μοίρες 4/7/1943
    Ευστάθιος Ζ. Καμπουράκης –

    Εκτελέστηκε 27/8/1943
    Βασίλειος Στ. Ζαχαριουδάκης –

    Εκτελέστηκε 27/8/1943
    Γεώργιος Κ. Καργάκης – Εκτελέστηκε 27/8/1943

    Ελένη Ν. Ανδρουλάκη – Εκτελέστηκε 28/8/1943
    Ευστάθιος Ζαχ. Ζαχαριουδάκης – Εκτελέστηκε 28/8/1943
    Θεοχάρης Εμμανουήλ Καργάκης –

    Εκτελέστηκε 2/1/1943
    Χρόνης Ν. Μακριδάκης – Εκτελέστηκε 6/9/1943

    Εμμανουήλ Αβραάμ Βεϊσάκης – Εξαφανίστηκε 14/9/1943

    Αριστείδης Φαν. Σαλούστρος – Εκτελέστηκε 14/10/1943

    Στυλιανός Δρακ. Βεϊσάκης – Εξαφανίστηκε 14/10/1943

    Χαράλαμπος Θεοδ. Χαραλαμπάκης – Εξαφανίστηκε 14/10/1943

    Φραγκιαδάκης Διονύσης από τα Βορίζια.


    Τα ηρωϊκά θύματα της Μάχης στο Τραχήλι

    Διονύσης Φραγκιαδάκης από τα Βορίζια

    Γεώργιος Κρυοβρυσανάκης από τη Λοχριά

    Χαράλαμπος Κατσούργης από τη Λοχριά

    Πολύδωρος Λιανουδάκης από τα Σκούρδουλα

    Αλέξης Ανιφαντάκης από τον Πλάτανο Αμαρίου

    Κων/νος Αποστολάκης από τη Μιαμού

    Νικόλαος Σαρτζετάκης από την Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου

    Μανωλεσάκης Παναγιώτης από το Καβούσι Ρεθύμνου

    ΕΧΩ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΥΓΕΝΗΣ .. ΈΧΩ ΚΑΤΑΓΩΓΉ ΑΠΟ ΑΜΆΡΙ ΑΠΟ ΠΑΤΕΡΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΖΑΡΟ-ΒΟΡΙΖΙΑ-ΓΕΡΓΕΡΗ -Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΓΩΝΙΕΣ-ΑΝΩΓΕΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ο Αύγουστος του 1944 ήταν για τους Κρητικούς η καταστροφή, η φρίκη, ο θάνατος. Οι Γερμανοί ζητούσαν εκδίκηση για την ταπείνωσή τους από την απαγωγή του Κράιπε. Η επερχόμενη ήττα σκλήρυνε περισσότερο τη στάση τους. Ο διοικητής του Φρουρίου Κρήτης, στρατηγός Μύλλερ, αφού ενίσχυσε τις στρατιωτικές του δυνάμεις με τους 10.000 άνδρες της μεραρχίας που μεταφέρθηκε από την Αθήνα, προχώρησε αφ’ ενός σε σκληρά αντίποινα στα χωριά από τα οποία πέρασαν οι απαγωγείς του Κράιπε και αφ’ ετέρου στη μετακίνηση των Γερμανών και Ιταλών του νομού Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου προς τα Χανιά. Εκεί θα δημιουργούσαν ένα περιχαρακωμένο στρατόπεδο άμυνας για την εξοικονόμηση δυνάμεων για τις κρίσιμες μάχες στα μεγάλα μέτωπα, το οποίο κράτησε ως τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας.

    Οι φάλαγγες του στρατού και των αυτοκινήτων που θα τον μετέφεραν μαζί με τα εφόδιά του ήταν ανάγκη να κινηθούν ανενόχλητες στο μοναδικό δρόμο προς το Ρέθυμνο. Έπρεπε λοιπόν να εξουδετερωθούν όλες οι ένοπλες αντάρτικες ομάδες του Ψηλορείτη και να καταστραφούν τ’ Ανώγεια. Συγχρόνως να τρομοκρατηθούν οι Κρήτες με τις ομαδικές εκτελέσεις. Έτσι φτάσαμε στην κύκλωση και εξερεύνηση του Ψηλορείτη, στην καταστροφή των Ανωγείων και στις εκτελέσεις στα χωριά Σάρχο, Σωκαρά, Σκούρβουλα και Γέργερη. Κι επειδή όποιος λαός δεν θυμάται, δεν τιμά και δεν μελετά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να αφανιστεί, πολύ περισσότερο σήμερα, έχομε χρέος να θυμόμαστε τα γεγονότα και να τιμούμε τα θύματα, από τα οποία πολλοί βέβαια δεν επέλεξαν το συνειδητό αγώνα και τον ενδεχόμενο θάνατο, έχασαν όμως τη ζωή τους και άφησαν ορφανά και χήρες να παλεύουν για να σταθούν τραγικά συντρίμια του φασισμού και του πολέμου.

    Το αφιέρωμα αυτό το Ιστορικό στα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου του 1944 στο νομό Ηρακλείου και στον ανταρτοτρόφο Ψηλορείτη και ιδιαίτερα στις εκτελέσεις στη Γέργερη (ως ένδειξη σεβασμού για την επιτυχημένη απόλυτα προσπάθεια του Δήμου Ρούβα να αναζητά και να προβάλλει την Ιστορία και την παράδοσή του συνεχώς και ξεχωριστά με το ωραίο Συνέδριο του φετινού Αυγούστου) έπρεπε να γίνει τις ημέρες της Γιορτής της Παναγίας, αφού οι εκτελέσεις της Γέργερης έγιναν την παραμονή, καθώς θα διαβάσετε παρακάτω, αγαπητοί αναγνώστες. Καθυστέρησε λίγο, γιατί δεν ταίριαζε με το εορταστικό κλίμα των ημερών, της ξεκούρασης και της χαλάρωσης των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου. Παρόλο που η εορτή της Παναγίας, το Πάσχα του Καλοκαιριού, φέρνει τη σκέψη μας στις παραμονές του πολέμου, στον τορπιλισμό του “Έλλη” στις 15-8-1940 και στις απαρχές των δεινών και των θυσιών των Ελλήνων κατά το Β’ Παγκ. Πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Άλλα τραγικά γεγονότα

    Αλλά πριν φθάσομε στα γεγονότα της 13ης και 14ης Αυγούστου 1944 που μαυροφόρεσαν τη Γέργερη και την ιστορικότατη διαχρονικά περιοχή της, πρέπει να αναφερθούμε σύντομα και σε άλλα περιστατικά της περιοχής μας εκείνης της τραγικής περιόδου που το γερμανικό φασιστικό θηρίο λίγο πριν ξεψυχήσει σκορπούσε τη βαρβαρότητα και το θάνατο.

    Τη νύχτα της 12ης προς την 13η Αυγούστου 1944, μεταφέρθηκαν με 30 αυτοκίνητα, δυο γερμανικά τάγματα του 65ου συντάγματος στα Σείσαρχα κι από ’κει προχώρησαν προς τ’ Ανώγεια, για να εφαρμόσουν τη διαταγή που ο στρατιωτικός διοικητής του Φρουρίου Κρήτης, Μύλλερ, εξέδωσε στα Χανιά στις 13-8-1944: “...διατάσσομεν την ισοπέδωσιν των Ανωγείων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου”.

    Εκτός από τις εκκλησίες, το υδραγωγείο, και 5-6 σπίτια καταστράφηκαν, αφού λεηλατήθηκαν όλα τα κτίσματα. Οι καπνοί συνεχίζονταν ως τις 5 Σεπτεμβρίου. Άνανδρες εκτελέσεις γερόντων και αρρώστων συμπληρώνουν τη φρίκη της καταστροφής των Ανωγείων.

    Το πρωί της 14ης Αυγούστου στη θέση “Μαδατής” των Καμαρών, η ένοπλη ομάδα της ΕΟΚ του καπετάν Γ. Πετρακογιώργη, συγκρούστηκε επί μια ολόκληρη μέρα με τάγμα 500 Γερμανών που προσπαθούσαν να βγουν στον Ψηλορείτη. Με 18 νεκρούς και πολλούς τραυματίες οι Γερμανοί υποχωρώντας σκότωσαν αναίτια και εκδικούμενοι δυο άνδρες και δυο γυναίκες στο Μαγαρικάρι, 4 άνδρες εκτελέστηκαν στη Νύβριτο. 14 Αυγούστου στα Σκούρβουλα εκτέλεσαν με ιδιαίτερη αγριότητα 24, οι περισσότερες γυναίκες. Στον Πύργο 4, στις Καμάρες 4, ενώ τρεις μέρες μετά 27 άνδρες στο Σωκαρά εκτελέστηκαν από απόσπασμα δυνάμεως λόχου που προοριζόταν να συνδράμει περνώντας από τη Μεσαρά στην εξερεύνηση του Ψηλορείτη.

    Γέργερη 14-8-44

    Η εκτέλεση των 25 παλικαριών της Γέργερης στις 14-8-1944 στη θέση Κερά, λίγο πριν την είσοδο του χωριού καθώς ερχόμαστε από το Ηράκλειο, έγινε για τις αιτίες που προαναφέρθηκαν. Αφορμή ήταν οι πληροφορίες που πήρε ο Μύλλερ κατά τη συνάντησή του στο Ηράκλειο με το διοικητή της 22ης μεραρχίας υποστράτηγο Φρίμπε και τον ταγματάρχη Αλεξ Μπάουερ, αρχηγό της γερμανικής κατασκοπείας των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ότι σε πολλά χωριά του ν. Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων και η Γέργερη, οι κάτοικοι είχαν δημιουργήσει επεισόδια και μικροσαμποτάζ κατά των Γερμανών.

    Αλλά ας δούμε τα γεγονότα όπως τα εξιστορούν ο Παυλής Παπαχατζάκης και ο Γεώργιος Αγγελιδάκης, αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων και η Άννα Βολιτάκη - Σηφάκη, μικρό κοριτσάκι τότε, κόρη του Γιάννη Βολιτάκη και ανιψιά του αντάρτη Αλέξη Βολιτάκη, των δυο αδελφών που εκτελέστηκαν με τους 25 και θάφτηκαν από τον τραγικό πατέρα που μη αντέχοντας το μεγάλο πόνο απέθανε λίγον καιρό μετά. Τις συνεντεύξεις, μου έδωσαν τον περασμένο Ιούλιο, στο χωριό τους στη Γέργερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ο Παυλής Παπαχατζάκης, 88 χρόνων σήμερα, γερός και νέος σωματικά και ψυχικά, οικοδόμος στο επάγγελμα, είναι απόφοιτος του δημοτικού, το απολυτήριο του οποίου δεν μπόρεσε να πάρει, γιατί έπρεπε να πληρώσει 70 δρχ., όπως αφηγείται. Πολέμησε το 1940, τους αλεξιπτωτιστές το 1941, αργότερα μαζί με τον “Εθνικό” στρατό στον εμφύλιο και ήταν στην Κατοχή μέλος της Ομάδας Πετρακογιώργη. Έζησε τα γεγονότα της 13ης και 14ης Αυγούστου καθώς και τη δίκη του Μαγιάση και πήρε σημαντικότατες πληροφορίες για τη φυλάκιση των παλικαριών τη νύχτα της 13ης Αυγούστου και την εκτέλεσή τους από τον Νταλιβέρη που διασώθηκε γιατί γλύτωσε τη χαριστική βολή (ήταν αδερφός του πεθερού του). Λέει ο Παυλής Παπαχατζάκης:

    Την κήρυξη του πολέμου πληροφορήθηκα ταξιδεύοντας έξω από τη Μήλο για το Ναύπλιο, όπου θα παρουσιαζόμουν. Από τις 16-9-1940 ήμουν ανεκπαίδευτος στρατιώτης στις Ρουσές.

    Στην Αντίσταση μπήκαν πολλοί από εδώ συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση της Αντίστασης κατά των Τούρκων. Περίπου 30 στο ΕΑΜ οργανώθηκαν, βενιζελικοί και λαϊκοί, αλλά όλοι πατριώτες. Οι πιο πολλοί βέβαια ήταν εδώ με τον Πετρακογιώργη. Το 1947, αργότερα, πήγα στρατιώτης. Στη μεγάλη επίθεση κατά της Κόνιτσας ήμουν οδηγός ενός μεγάλου φορτηγού.

    Στην Κατοχή πρωταγωνιστής εδώ ήταν κάποιος Κυριακίδης Γιώργος αξιωματικός της Μικράς Ασίας, πολεμιστής κατά των αλεξιπτωτιστών μαζί με 40 Γεργιανούς που τους πολεμήσαμε στο Ρέθυμνο, αλλά και στο Ηράκλειο, όπου σκοτώθηκαν δυο Γεργιανοί, ο ένας με 4 παιδιά, Φουντουλάκης Μανώλης και ένας Μπερδιάκης. Στις 13 Αυγούστου 1944, ένας λόχος γερμανικού στρατού με συνοδό και διερμηνέα τον Ν. Μαγιάση, τον προδότη, ήρθαν και κύκλωσαν τη Γέργερη. Συγκέντρωσαν στην πλατεία τους κατοίκους, αφού τους διέταξαν ν’ αφήσουν τις πόρτες ανοιχτές. Οι Γερμανοί στρατιώτες μπήκαν στα άδεια σπίτια και κουβαλούσαν ό,τι εύρισκαν στα αυτοκίνητά τους. Καθώς ήταν έτοιμοι πια να φύγουν, έκτακτος αγγελειαφόρος έφερε τη διαταγή της εκτέλεσης ως αντίποινα για σαμποτάζ που έκαναν εδώ οι αντάρτες που κατέβηκαν από το βουνό και πήραν λάστιχα από τις γερμανικές αποθήκες. Η αλήθεια όμως είναι ότι ένας Γερμανός έδωσε σ’ έναν Κακουλάκη, λάστιχα κι αυτό ήταν η αφορμή να σκοτώσουν τρεις Κακουλάκηδες, ο ένας γαμβρός του τότε προέδρου της Γέργερης, Μαστραχά.

    Μετά τη νέα διαταγή εγκαταστάθηκαν πάλι τα φυλάκια, ξεχώρισαν τους άνδρες από τα γυναικόπαιδα και τους έκλεισαν όλη τη νύχτα στην αποθήκη του Ηρακλή. Ένας ψάλτης ονόματι Παλμέτης, γνωστός του Μαγιάση και Βοριζανός, που έμενε εδώ μετά το κάψιμο των Βοριζιών, τον κάλεσε στο σπίτι του, τον περιποιήθηκε κι ύστερα προσπάθησε να γλυτώσει όσους μπορούσε. Κατάφερε και ελευθέρωσε 12. Οι υπόλοιποι 25 τουφεκίστηκαν την άλλη μέρα ομαδικά με ταχυβόλα στην Κερά, επειδή εκεί ήταν ελεγχόμενο το μέρος και γύρω - γύρω ήταν σκοποί, ώστε κανείς να μην μπορεί να ξεφύγει.

    Ο Μαγιάσης, ίσως να ’χε μίσος στους Γερμανούς, γιατί λένε ότι υποσχέθηκαν να του δώσουν λάδια και δεν του τα ’δωσαν. Όλα βέβαια αργότερα, τα ρίξανε στον πρόεδρο που τοποθετήθηκε το 1936 ως λαϊκός στη θέση ενός βενιζελικού. Το 1945 τον έκλεισαν στη φυλακή αλλά μαζέψαμε μετά 10 χρόνια υπογραφές και τον βγάλαμε. Εγώ το Μαγιάση τον ήξερα και πριν. Κάποτε πιάσανε τον αδερφό μου με την κατηγορία ότι είχε ρίξει προκηρύξεις αντιστασιακού περιεχομένου στο χωριό Ράφτης, γιατί βρήκαν μια τέτοια στο μαγαζί μου. Τον έπιασαν μ’ έναν άλλο και τους πήγαν στις Μοίρες. Η μάνα μου μ’ έστειλε να πιάσω το Μαγιάση στις Μοίρες όπου είχε και τη φυλακή του και όλα του. “κ. Νίκο, του λέω, ο αδερφός μου δεν ξέρει γράμματα και δεν ήξερε τι έγραφαν οι προκηρύξεις που ρίξανε εκεί που αλωνεύανε...”. Τον άφησαν ελεύθερο τον αδερφό μου, τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ο Μαγιάσης είχε κατάσταση με τα ονόματα όσων θεωρούσαν επικίνδυνους οι Γερμανοί. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν τους περνούσαν από τον κεντρικό δρόμο για την Κερά, για την εκτέλεση. Τους είχανε βάλει σε σειρές. Μια σειρά Γερμανοί - μια δικοί μας, 3 σειρές Φερμανοί - δυο δικοί μας. Λέω εγώ: Αν είναι μωρέ δυνατόν. Αγγαρεία θα τσοι πάνε. Γιατί να ’ναι τόσο οπλισμένοι; Και δεν επέρασε μισή ώρα κι έρχεται ο Μαγιάσης με μια μοτοσυκλέτα τρίκυκλη και λέει: “Τους εκτελέσαμε. Αν σε μισή ώρα δεν τους θάψετε, θα σας βαράμε από την Αγία Βαρβάρα”. Οι γυναίκες του επιτέθηκαν αλλά αυτός έγινε άφαντος, αλλιώς θελά τονε πνίξουνε. Αμέσως όλοι οι Γερμανοί έφυγαν για την Αγία Βαρβάρα. Επήγα αμέσως στον τόπο της εκτέλεσης. Το χωράφι που τους εκτέλεσαν το ’χανε κάνει καλλουργιά για να το σπείρουνε. Είχε χώματα, αίματα, μύγες. Όλοι είχανε πάρει τη χαριστική βολή. Ο θείος μου γλίτωσε, γιατί το κεφαλι του έτυχε να ’χει πέσει μέσα σ’ ένα λάκκο κι η τραγιάσκα ντου ήτανε μεταξύ μιας πέτρας και του λάκκου και πήρε αυτή τη χαριστική βολή (η τραγιάσκα). Αλλά ύστερα του ’δωσαν μια με την μπότα κι είχε 4-5 μήνες αιμορραγία. Όταν βρήκαμε την τραγιάσκα δίχως σώμα, η γυναίκα του πήγε να τρελαθεί. Κατέφυγε ο θείος σε άσκημα χάλια σε μια σπηλιά όπου συναντηθήκαμε μετά δυο ώρες. Πήγαν και τους θάψαν οι πιο γεροί άντρες, ενώ οι γυναίκες θρηνούσαν και καταριόνταν.

    Πήγα όταν πια έφυγαν οι Γερμανοί στη δίκη του Μαγιάση στο Ηράκλειο. Το Μαγιάση, το δήμιο της Γέργερης, τον έσφαξε ο Βρέντζος ο δικηγόρος γιατί του σκότωσε τον αδερφό του στη Νίδα στο εκκλησάκι. Τότε ορκίστηκε. Ήταν ήρεμος ο Βρέντζος στη δίκη και παρακολουθούσε. Όταν ο δικαστής είπε “εις θάνατον” άναψε. Και τραβάει το μαχαίρι και του το μπήχνει στην καρδιά. “Εγώ τονέ σκότωσα. Είχα ορκιστεί. Είχα το μαχαίρι...” είπε.

    Έτσι τέλειωσε ο προδότης, μα τα παλικάρια μας χάθηκαν. Έπεσαν ηρωικά και περήφανα όπως μου διηγήθηκε ο Νταλιβέρης που διασώθηκε. Λίγο αργότερα έγραψα ένα μεγάλο τραγούδι σε δεκαπεντασύλλαβο, όπου αναφέρω όλα τα στοιχεία για την εκτέλεση.

    Αυτή ήταν η αφήγηση του Π. Παπαχατζάκη που αποτελεί ιστορική πηγή σπουδαία, ενώ η ρίμα του είναι ένα ποιητικό ριστούργημα σε πολλά της σημεία και αξίζει να γίνει γνωστή.

    Ο κατά δτο χρόνια μεγαλύτερος Γεώργιος Αγγελιδάκης, τσαγκάρης, συμφωνεί με τον Π. Παπαχατζάκη. Πολεμιστής της Τρεμπεσίνας κατέβηκε στο χωριό του ταξιδεύοντας με μια βάρκα από την Πελοπόννησο με 40 χωριανούς του. Από τις Βουκολιές Χανίων ένας ενωμοτάρχης από τη Φανερωμένη, τους βρήκε αυτοκίνητα και ήρθαν. Στην εκτέλεση του Αυγούστου θυμάται πολλά τραγικά πράγματα, κυρίως το μουγκριτό του κόσμου. Είχε μέσα συγγενείς. Θυμάται πολλούς λεβέντες όπως το Σήφη το Σηφάκη... Δύσκολα χρόνια, να μην ξανάρθουν ποτέ, λέει ο σοφός γέροντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. έβαια η εκτέλεση στη Γέργερη δεν έγινε τυχαία όπως και πουθενά. Η περιοχή αυτή στον Ψηλορείτη, τη φωλιά των ανταρτών, πέρασμα από το Ηράκλειο προς τα Αμαριώτικα, τόπος με σπουδαιότατη παράδοση και Ιστορία, φόβιζε τους Γερμανούς ιδιαίτερα. Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν ησύχασαν εδώ στην Κρήτη. Ένιωθαν πάντα σε εχθρικό έδαφος ανάμεσα σ’ ένα λαό που τους μισούσε και ποτέ δεν δέχτηκε την παρουσία τους.

    Οι εκτελέσεις του Αυγούστου του 1944 μαρτυρούν τον εκνευρισμό τους από την απαγωγή του Κράιπε αλλά και την πίστη τους στο Χίτλερ λόγω της προπαγάνδας που δούλευε πολύ από το φόβο μήπως ξεσηκωθούν οι δικοί τους, όπως έγινε αργότερα στην οχυρά θέση Χανίων και είχε ως συνέπεια την εκτέλεση 500 Γερμανών.

    Αλλά για την εκετέλεση των 25 στη Γέργερη ας μιλήσει τελευταία η Άννα Βολιτάκη - Σηφάκη. Το παιδί και το ανίψι των εκτελεσμένων αδελφών Βολιτάκη και το εγγόνι του πατέρα που δεν άντεξε τον πόνο... Η Άννα, η τότε παιδούλα, μιλεί για τα μετέπειτα. “Η μάνα μου ήταν δυνατή. Έκλαιγε. Τη συνηθίσαμε. Το βράδυ μας έβαζε μπροστά της και μας έλεγε: Εγώ δεν κλαίω, τραγουδώ. Κι εμείς το πιστεύαμε. Η σύνταξή της δεν πήγε ποτέ πάνω από τις 1000 δρχ. Δεν δούλευε ως τότε. Αλλά αμέσως άρχισε να ξενοδουλεύει. Να τρυγά, να ληομαζώνει, να θερίζει... Πέρασε πολλά. Αγαπιόταν με τον πατέρα μου. Κλεφτήκανε. Αρχοντογυναίκα. Δυνατή... Αλλά πέρασε πολύ πόνο και βάσανα που μας σημάδεψαν κι εμάς βαθιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Σλάβοϊ Ζίζεκ, ο "πνευματικός" του Τσίπρα μας απειλεί με κρεμάλες!!!

    - ΕΑΜ-ΕΛΑΣ η Ρένα Δούρου...
    + Κρεμάλες το "όπλο" του Τσίπρα ο Ζίζεκ...
    - Εκτελέσεις ο Αμυράς...

    Άντε να δούμε τι άλλο μας περιμένει αν ο λαός ξανακάνει μαλακί@@
    και δώσει εξουσία σε ψυχωτικούς αναρχοφασίστες σαν τον Ζίζεκ.
    Δείτε τι λέει και με τι απειλεί την αστική ταξη... δηλ. όσους δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ:
    Ο pnevmatikos pateras tou Tsipra.mov
    Δημοσιεύτηκε στις 7 Ιούν 2012 από kingTkas...video
    Ο πνευματικος πατέρας του κ. Τσίπρα, κ.Ζίζεκ, θέλει να γίνει Ερρίκος ο 8ος.
    Off with our heads




    « είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Σκουρλέτης και ο κ. Παπαδημούλης παραδέχονται σήμερα ότι ο κ. Ιφικράτης Αμυράς είναι στέλεχος μιας από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, το ΔΗΚΚΙ. Πριν 24 ώρες έλεγαν επισήμως, ότι δεν έχουν καμία σχέση μαζί του. Σήμερα παραδέχονται ότι είναι μέλος τους.
    Χθες ρωτούσαμε τον κ. Τσίπρα γιατί δεν έδινε επί της ουσίας απάντηση: Γιατί δεν διαγράφει άμεσα το συνεργάτη του και γιατί δεν καταγγέλλει τις επικίνδυνες απόψεις του κ. Αμυρά;»

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται και στον Σλάβοϊ Ζίζεκ τον οποίο χαρακτηρίζει ως καθοδηγητή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «επικαλείται τη βία και τον τρόμο ως μέσα για να επιβληθούν οι απόψεις του. Και ονειρεύεται στην Ελλάδα, τριτοκοσμικές επαναστάσεις τύπου Βιετνάμ και Κούβας, με μπροστάρη τον κ. Τσίπρα».

    Στην συνέχεια ο Γιάννης Μιχελάκης σχολιάζει δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «η απάντηση δίδεται επίσης, από το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημοσθένη Παπαδάτο - Αναγνωστόπουλο,
    ο οποίος στη γραμμή Αμυρά δηλώνει ότι "απαιτούνται συγκεκριμένα ποσά βίας, ώστε να έλθει ο σοσιαλισμός", δεν πιστεύει ότι "η ελευθερία του τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου" και ότι δεν πρέπει "οι πολιτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να εξαντλούνται σε δελτία Τύπου αγχωμένα στη νομιμοφροσύνη".

    Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγγέλλει τις περιθωριακές αυτές απόψεις, γιατί είναι κυρίαρχες μέσα στο κόμμα τους.

    Αυτός είναι ο £ΥΡΙΖΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ειναι γνωστο οσοι ψηφίζουν Συριζα είναι οι βολεμενοι του πασοκ ,τα συμφέροντα της δραχμής και των μεταναστών ,και όσοι φτωχοι ζηλέυουν τις περιουσίες των άλλων.Μονο που οι τελευταίοι με δραχμη δεν θα υπάρχουν γιατι θα τους έχουν αγοράσει οι πρώτοι που έχουν κάνει το κουμάντο τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση