GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πιθανή Σύνοδος για τη Συρία στη Γενεύη

Στην πιθανότητα διεξαγωγής συνόδου για τη Συρία με τις μεγάλες δυνάμεις στις 30 Ιουνίου στη Γενεύη αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της...

Στην πιθανότητα διεξαγωγής συνόδου για τη Συρία με τις μεγάλες δυνάμεις στις 30 Ιουνίου στη Γενεύη αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.
«Υπάρχει μια προοπτική, δεν ξέρω αν θα επιτευχθεί, για τη διεξαγωγή στη Γενεύη στις 30 Ιουνίου διάσκεψης στο πλαίσιο μιας διάταξης παρόμοιας με το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά χωρίς τους περιορισμούς του Συμβουλίου Ασφαλείας», εξήγησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι η συγκρότηση της νέας ομάδας επαφής, όπως ζητεί ο διεθνής απεσταλμένος για τη Συρία Κόφι Αναν.
«Έχουμε μια διπλή στρατηγική που συνίσταται ταυτόχρονα στην αύξηση της πίεσης, με τις κυρώσεις και στη συνέχιση των συνομιλιών κυρίως με τους Ρώσους γιατί παίζουν ένα κομβικό ρόλο», εξήγησε ο Φαμπιούς.
Ο υπουργός είπε ότι διεξάγονται συνομιλίες με τη Ρωσία, πολύ στενή σύμμαχο της Συρίας, για να προετοιμαστεί η μετά Ασαντ εποχή. «Οι ίδιοι οι Ρώσοι σήμερα δεν είναι προσκολλημένοι στο πρόσωπο του Μπασάρ αλ-Ασαντ, βλέπουν σαφώς ότι είναι ένας τύραννος, ένας δολοφόνος και ότι όσοι συνδέονται με τον δικτάτορα αυτό, θα αποδυναμωθούν» είπε ο Φαμπιούς.
Την Τετάρτη ο υπουργός είχε ανακοινώσει ότι η Γαλλία θα προτείνει στις άλλες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας να προσδώσουν «υποχρεωτικό» χαρακτήρα (άρθρο 7) στις διατάξεις του σχεδίου του διεθνούς μεσολαβητή Κόφι Αναν, ώστε να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση της κατάστασης «εμφυλίου πολέμου» όπως είχε πει στη Συρία.
Η Γαλλία προγραμματίζει να υποδεχτεί στις 6 Ιουλίου τη διάσκεψη των Φίλων της Συρίας.
Από το Μάρτιο του 2011 που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-’Ασαντ, οι επιχειρήσεις καταστολής και οι μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και κυβερνητικών δυνάμεων, έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 14.100 ανθρώπων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση