GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει να μη γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»

Τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει να μη γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Ο Ανδρ...

Τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει να μη γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «την μείωση στο Δημόσιο θα την πετύχουμε μέσω του να μην γίνονται άλλες προσλήψεις. Άρα από τις συνταξιοδοτήσεις θα πετύχουμε έναν από τους στόχους που είναι ένας περιορισμός του δημοσίου».
Ερωτηθείς για τη δέσμευση έναντι της τρόικας για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, εκτίμησε: «Νομίζω ότι και η τρόικα θα πάρει τα μηνύματα.
Το βασικό που ήθελε η τρόικα είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα έχει μια συνοχή, θα είναι βιώσιμη, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής. Εκτιμάμε ότι αν δει και η τρόικα ότι υπάρχει μια τέτοια κυβέρνηση, ότι κι εκείνη θα αλλάξει στάση σε μια σειρά κομβικά ζητήματα».
Στην παρατήρηση ότι ο κ. Γιούνκερ δεν έδειξε διατεθειμένος στις δηλώσεις του για ουσιώδεις αλλαγές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Μην στέκεστε μόνο στον κ. Γιούνκερ. Υπάρχουν και άτυπες ενημερώσεις από συνεργάτες του κ. Γιούνκερ που κάνουν λόγο ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης όρων του μνημονίου…».

12 σχόλια

  1. Την ίδια ώρα που συμφωνούν και υηπογράφουν τα τρία "κυβερνητικά" κόμματα ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, κάποιος ηλίθιος υπηρεσιακός παράγοντας στέλνει εγκύκλιο για τη... "διαδικασία συνταξιοδότησης των μονίμων υπαλλήλων
    και των υπαλλήλων Ι.Δ. αορίστου χρόνου, που ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΉΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Ή ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ
    που οδηγεί σε συνταξιοδότηση, θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε τέσσερις μήνες από την κατάθεση των δικαιολογητικών"! Πως σας φαίνεται? Απολύσεις δεν θα γίνουν συμφώνησαν οι αρχηγοί! ΄Ομως, οι απολύσεις απλά αλλάζουν όνομα θα λέγονται... εργασικές εφεδρείες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντρέπομαι που ένας ΝΕΟ βλάκας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος βγαίνει και κάνει δηλώσεις ΜΑΛΑΚΙΑΣ... Χωρίς να έχει αίσθηση τι είναι η μακροοικονομική πολιτική..και δεν έχω σκοπώ να κάνω μαθήματα λογικής σε ηλίθιους πολιτικούς και δημοσιογράφους που θα έλεγαν πολλοί --- εγώ το λέω ο έξυπνος τρόπους ξεπουλήματος--- και χωρίς να ειμουν ΠΌΤΕ σε δημόσιο η Ο.Τ.Α ΔΕ.ΚΟ ,χωρίς να έχω ΠΟΤΕ κανένα στενό συγγενή σε δημόσιο η Ο.Τ.Α ΔΕ.ΚΟ ... ΧΟΝΤΡΙΚΆ ΘΑ ΓΡΆΨΩ.

    Έχεις πάρει μια απόφαση να απολύονται 5-πέντε και να προσλαμβάνεται 1-ένας {εγώ θα πω θα απολύονται 10 δέκα --και θα προσλαμβάνει 1-ένας} .. αλλά ας δεχτώ το 1 προς 5 σε μια αγορά που έχει τώρα ανεπίσημα 1.800.000 ανέργους ανθρώπους??? τι συμβαίνει ισοδύναμα; επιβαρύνεις την ανεργία ΤΩΝ ΝΈΩΝ εκεί δηλαδή που πονάς σαν χώρα..

    Σήμερα καλώ όλους τους πολιτικούς αλλά και πολίτες να απαντήσουν πόσες φορές πήγαν σε μια δημόσια υπηρεσία η νοσοκομείο σχολείο αστυνομία πυροσβεστική και τους είπαν ΔΕΝ ΈΧΟΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ???

    Τι θέλουν να περάσουν με αυτό; Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες άρα θα τα ΠΟΥΛΗΣΩΜΕ στους ιδιώτες..

    Γιατί ένας ιδιώτης μπορεί να έχει τα τρένα και να είναι κερδοφόρα και ΟΧΙ το κράτος;..

    Γιατί ποτέ αυτό το σάπιο ελεεινό κράτος δεν έκλεισε ΠΟΤΕ φυλακή ένα υπουργό μεταφορών, έναν διευθύνων σύμβουλο του ΌΣΕ φυλακή ???? μην απορείτε?? γιατί στην Ελλαδα δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε δημοκρατία..

    Έχομε σοβαρή έλλειψη δημοκρατίας ως ΛΑΟΣ, να ξέρετε η δημοκρατία είναι μάθημα που θα έπρεπε να διδάσκετε από τον παππού στον εγγονό .. Όμως όταν γέρο Κρητικό πατριώτη μου, Σοσιαλιστή και δημοκράτη ότι το 2012 ψηφίζει ΠΑΣΟΚ γιατί του έκανε ένα δρόμο στο χωριό του ΑΛΛΑ και τα τέσσερα παιδιά του τα διόρισε ο βουλευτής που ψηφίζει στο δημόσιο??? ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ;
    Έκανε τον κεφαλαιοκράτη ο βουλευτής του και αυτός σαν καλός {ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ} υπερηφανεύεται για το ΠΑΣΟΚ τον ΑΝΤΡΈΑ ,ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΣΙΜΙΤΗΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ χωρίς να ξέρει ποιοι είναι πείσω από αυτούς που του τρώνε το ψωμί τώρα και χρόνια. Η δημοκρατία ξεκινά από τα σπίτια μας από την γειτονιά μας από τον δήμο μας και πάει επάνω αλλά και κάτω... Κάποιοι την φρακάρουν όπου μπορούν για ιδίως όφελος. ΤΙ ΚΆΝΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΌ ΏΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΦΡΑΚΑΡΗ ..ΔΥΣΤΗΧΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΉ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ... Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΎΘΗΚΕ...

    Μπούτζουκας Τηλέμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημοσιονομική προσαρμογή, ανταγωνιστικότητα, ρευστότητα και οικονομική ανάπτυξη.

    Προτεραιότητα για την Ελλάδα σήμερα είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στους επίσημους μηχανισμούς στήριξης και να επιστρέψει σταδιακά στις ιδιωτικές αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

    Εξίσου σημαντική προτεραιότητα όμως είναι να ξεφύγει από τη βαθιά ύφεση (-6,9% το 2011) και την μεγάλη ανεργία (το ποσοστό ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο του 2011 προσέγγισε το 21%) και να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

    Η ύφεση και η ανεργία που μαστίζουν σήμερα την ελληνική οικονομία είναι εντο¬νότερες από τις αρχικές προβλέψεις διότι (i) το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα δεν ήταν το καταλληλότερο.

    (ii) παράλληλα με το κόστος –σε όρους προϊόντος και απασχόλησης- της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής, η οικονομία υφίσταται και το πρόσθετο κόστος της μεγάλης πιστωτικής στενότητας και των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος λόγω της κρίσης δημοσίου χρέους και της ύφεσης.

    (iii) οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες και ιδιαιτέρως αυτές που επικρατούν στην Ευρωζώνη, είναι χειρότερες από τις προβλεφθείσες.
    Τα προβλήματα του ακολουθούμενου μέχρι σήμερα μείγματος οικονομικής πολιτικής είναι τα εξής:

    Πρώτον, μειώθηκαν δραστικά, και πολύ περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες όμως χαρακτηρίζονται από υψηλό πολλαπλασιαστή εισοδήματος.

    Δεύτερον, ενώ μειώθηκαν σημαντικά και οι τρέχουσες πρωτογενείς δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν κατώτερη των στόχων καθώς οι παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα δεν απέδωσαν, παρά τη σημαντική αύξηση των φόρων και του φορολογικού βάρους των συνεπών φορολογουμένων, που επιβάρυναν το προϊόν, την απασχόληση και τις τιμές.

    Τρίτον, δεν υπήρξε η αναγκαία πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων βελτίωσης των συνθηκών ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών, υπηρεσιών, επαγγελμάτων και εργασίας.{ΟΛΑ ΧΎΜΑ ΣΤΑ ΚΑΡΤΕΛ..ΕΕΕ???}

    Τέταρτον, υπήρξε μικρή πρόοδος στην άρση των πολυάριθμων εμποδίων στις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία, σε συνδυασμό με τις συνθήκες πιστωτικής στενότητας, δεν βοήθησε την ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων.{ΑΑΑΑΑ???}

    Πέμπτον, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου καθυστέρησαν αδικαιολόγητα και όταν ενεργοποιήθηκαν, το οικονομικό κλίμα είχε χειροτερεύσει.{ΟΟΟΥΥΥ}

    Έκτον, ψηφίστηκαν νόμοι οι οποίοι όμως δεν εφαρμόστηκαν είτε διότι ακυρώθηκαν στην πράξη (π.χ. καμποτάζ) είτε διότι ακυρώθηκαν από ερμηνευτικές εγκυκλίους ή/και υπουργικές αποφάσεις (π.χ. κλειστά επαγγέλματα).{ΗΗΗΗΗ?? ΟΛΑ ΣΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΊΗΣΗΣ}

    ΣΥΝΑΙΧΗΖΟΥΜΕ ..ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω προβλημάτων, η ύφεση είναι βαθύτερη των αρχικών προβλέ¬ψεων ενώ οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών την τελευταία διετία (2010-2011) αυξήθηκαν σημαντικά, ακόμα και αν δεν ληφθεί υπόψη η επίπτωση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και των έμμεσων φόρων.

    Για παράδειγμα, η αύξηση του αποπληθωριστή της προστιθέμενης αξίας σε βασικές τιμές, που είναι απαλλαγμένος των τιμών πετρελαίου και της εμμέσου φορολογίας, υπερέβη το 2% σωρευτικά, παρά το γεγονός ότι (α) το μέσο ονομαστικό μισθολογικό κόστος στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε κατά 6,3% και ειδικότερα στον επιχειρηματικό τομέα το κόστος εργασίας ανά μονάδας προϊόντος μειώθηκε κατά 6,6% και (β) η απόκλιση μεταξύ του παραγόμενου προϊόντος και του δυνητικού προϊόντος εκτιμάται μεταξύ -8% και -12%.

    Αυτές οι εξελίξεις στις τιμές, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο δυσμενείς αν αξιολογηθούν με βάση τους τριμηνιαίους εθνικολογιστικούς αποπληθωριστές των στοιχείων του ΑΕΠ (π.χ. ο αποπληθωριστής των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 6% και ο αποπληθωριστής ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9% το 2011) εξηγούν την σχετικά μικρή βελτίωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρά την πολύ μεγάλη ύφεση και την σημαντική βελτίωση του σχετικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

    Η σημαντική αντίσταση που, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, προβάλλουν οι τιμές παρά τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και τον καταποντισμό της εγχώριας ζήτησης (είναι, π.χ., ενδεικτική η σύγκριση της συμπεριφοράς των τιμών μεταξύ Ελλάδος και Ιρλανδίας όταν η Ιρλανδία βρέθηκε σε παρόμοια φάση του οικονομικού κύκλου) αναδεικνύει την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών, υπηρεσιών και εργασίας προκειμένου το σύστημα των τιμών να γίνει πιο εύκαμπτο, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του ακολουθούμενου μείγματος της οικονομικής πολιτικής.

    Σε συνδυασμό με τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που ακόμη απαιτείται (περίπου 12 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014), η Ελλάδα χρειάζεται να ενισχύσει τόσο την ανταγωνιστικότητα των εγχωρίως παραγομένων προϊόντων και υπηρεσιών σε μόνιμη βάση όσο και την αναπτυξιακή διάσταση της οικονομικής της πολιτικής προκειμένου να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης.{ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ???ΠΟΥ ΣΤΑ 40 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ??}

    Η πρόσφατη θεσμοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας δεν αναμένεται να έχει σημαντικές πρακτικές επιπτώσεις στους πράγματι καταβαλλόμενους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ και οι προταθείσες λύσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας δεν μπορούν να παράγουν σημαντικά πρόσθετα αποτελέσματα που να είναι δημοσιονομικώς ουδέτερα. {ΆΝΤΕ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ,,ΕΛΑ ΝΑ ΖΕΙΣΕΙΣ ΜΕ 200 ΕΥΡΩ}

    Μεγαλύτερη επίδραση στους μισθούς ασκεί το υφεσιακό κλίμα και ο κίνδυνος της ανεργίας, στοιχεία τα οποία οδηγούν εργοδότες και εργαζόμενους σε συμφωνημένες μειώσεις αμοιβών στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

    Οι μειώσεις αυτές, σε συνδυασμό και με τη δυνατότητα μείωσης του κατώτατου μισθού, είναι βασικά μέσα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 15% σε δύο χρόνια και της αντίστοιχης βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

    ΣΥΝΑΙΧΗΖΟΥΜΕ ..ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω προβλημάτων, η ύφεση είναι βαθύτερη των αρχικών προβλέ¬ψεων ενώ οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών την τελευταία διετία (2010-2011) αυξήθηκαν σημαντικά, ακόμα και αν δεν ληφθεί υπόψη η επίπτωση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και των έμμεσων φόρων.

    Για παράδειγμα, η αύξηση του αποπληθωριστή της προστιθέμενης αξίας σε βασικές τιμές, που είναι απαλλαγμένος των τιμών πετρελαίου και της εμμέσου φορολογίας, υπερέβη το 2% σωρευτικά, παρά το γεγονός ότι (α) το μέσο ονομαστικό μισθολογικό κόστος στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε κατά 6,3% και ειδικότερα στον επιχειρηματικό τομέα το κόστος εργασίας ανά μονάδας προϊόντος μειώθηκε κατά 6,6% και (β) η απόκλιση μεταξύ του παραγόμενου προϊόντος και του δυνητικού προϊόντος εκτιμάται μεταξύ -8% και -12%.

    Αυτές οι εξελίξεις στις τιμές, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο δυσμενείς αν αξιολογηθούν με βάση τους τριμηνιαίους εθνικολογιστικούς αποπληθωριστές των στοιχείων του ΑΕΠ (π.χ. ο αποπληθωριστής των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 6% και ο αποπληθωριστής ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9% το 2011) εξηγούν την σχετικά μικρή βελτίωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρά την πολύ μεγάλη ύφεση και την σημαντική βελτίωση του σχετικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

    Η σημαντική αντίσταση που, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, προβάλλουν οι τιμές παρά τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και τον καταποντισμό της εγχώριας ζήτησης (είναι, π.χ., ενδεικτική η σύγκριση της συμπεριφοράς των τιμών μεταξύ Ελλάδος και Ιρλανδίας όταν η Ιρλανδία βρέθηκε σε παρόμοια φάση του οικονομικού κύκλου) αναδεικνύει την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών, υπηρεσιών και εργασίας προκειμένου το σύστημα των τιμών να γίνει πιο εύκαμπτο, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του ακολουθούμενου μείγματος της οικονομικής πολιτικής.

    Σε συνδυασμό με τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που ακόμη απαιτείται (περίπου 12 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014), η Ελλάδα χρειάζεται να ενισχύσει τόσο την ανταγωνιστικότητα των εγχωρίως παραγομένων προϊόντων και υπηρεσιών σε μόνιμη βάση όσο και την αναπτυξιακή διάσταση της οικονομικής της πολιτικής προκειμένου να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης.{ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ???ΠΟΥ ΣΤΑ 40 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ??}

    Η πρόσφατη θεσμοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας δεν αναμένεται να έχει σημαντικές πρακτικές επιπτώσεις στους πράγματι καταβαλλόμενους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ και οι προταθείσες λύσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας δεν μπορούν να παράγουν σημαντικά πρόσθετα αποτελέσματα που να είναι δημοσιονομικώς ουδέτερα. {ΆΝΤΕ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ,,ΕΛΑ ΝΑ ΖΕΙΣΕΙΣ ΜΕ 200 ΕΥΡΩ}

    Μεγαλύτερη επίδραση στους μισθούς ασκεί το υφεσιακό κλίμα και ο κίνδυνος της ανεργίας, στοιχεία τα οποία οδηγούν εργοδότες και εργαζόμενους σε συμφωνημένες μειώσεις αμοιβών στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

    Οι μειώσεις αυτές, σε συνδυασμό και με τη δυνατότητα μείωσης του κατώτατου μισθού, είναι βασικά μέσα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 15% σε δύο χρόνια και της αντίστοιχης βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

    ΣΥΝΑΙΧΗΖΟΥΜΕ ..ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μείωση των μισθών μπορεί να συμβάλλει στην ανάσχεση της έντονα επιδεινούμενης ανεργίας, ιδιαίτερα της διαρθρωτικής.

    Όμως, σε συνθήκες καταποντισμού της εγχώριας ζήτησης, δεν αρκεί για να οδηγήσει σε ανάκαμψη της συνολικής απασχόλησης και του προϊόντος, ενώ η ενδεχόμενη διαιώνιση της ύφεσης θα θέσει σε κίνδυνο και τα οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.{ ΒΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΌΤΑΝ ΠΕΡΝΟΎΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΆΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΆΝΕ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΤΕΖ ΤΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙΣ;}

    Η ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης καθώς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε μόνιμη βάση πρέπει να γίνει και με την εφαρμογή μεταρ¬ρυθμίσεων που αποβλέπουν στην ενίσχυση της έντασης του ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές (και όχι μόνο στην αγορά εργασίας), στην εξάλειψη των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, αλλά και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα.

    Σημαντικός καταλύτης για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας την επόμενη περίοδο είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.{ΠΩΣ;}

    Οι ακόλουθες προτάσεις μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων:

    1}Οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης πρέπει να στοχεύσουν αφενός στην απελευθέρωση όλων των αγορών (επαγγελμάτων, προϊόντων, υπηρεσιών, εργασίας..{ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ ) μέσω της κατάργησης των ποικίλων και πολυπληθών εμποδίων εισόδου σ’ αυτές καθώς και σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας, και αφετέρου στην άρση της πληθώρας των εμποδίων στις ιδιωτικές επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Έχει ήδη αναφερθεί ότι το ΙΟΒΕ εκτιμά το μακροπρόθεσμο όφελος από το άνοιγμα όλων των αγορών και την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα στο 17% του ΑΕΠ.

    Παρά την επιτακτική ανάγκη αύξησης της συνολικής προσφοράς της οικονομίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, η απελευθέρωση των αγορών έχει καθυστερήσει, ενώ από τα 250 εμπόδια στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα που έχει εντοπίσει ο ΣΕΒ, λιγότερο από το 10% έχει αντιμετωπιστεί.

    Το πιο σημαντικό από αυτά τα εμπόδια σχετίζεται με τη νομοθεσία για τις χρήσεις γης και τις περιβαλλοντικές άδειες, με τις γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ να συμβάλλουν σημαντικά στην καθυστέρηση ή και την εμπλοκή των υποθέσεων.

    Η υιοθέτηση της αρχής της «άπρακτης προθεσμίας» για την αδειοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και πρακτικών που ισχύουν σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον εξορθολογισμό των σχετικών διαδικασιών και στην απεμπλοκή των υποθέσεων που εκκρεμούν.

    Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισπευσθεί η ψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων, κυρίως όμως η εφαρμογή του, δεδομένου ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στη θέση 100 με βάση την Έκθεση Επιχειρηματικότητας (Doing Business Report) της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank).{{ ΟΦ ΣΩΡ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ??}

    ΣΥΝΑΙΧΗΖΟΥΜΕ ..ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι γεγονός αξιοσημείωτο ότι σε πρόσφατη ημερίδα για την ανάπτυξη και τις ιδιωτικές επενδύσεις που συνδιοργάνωσε το ΙΟΒΕ με άλλους φορείς, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας τόνισαν την αρνητική επίπτωση της αστάθειας του θεσμικού και του φορολογικού πλαισίου, την αβεβαιότητα λόγω των τρεχουσών συνθηκών, τα προβλήματα ρευστότητας, την έλλειψη χωροταξικού σχεδίου και την αβεβαιότητα γύρω από τις περιβαλλοντικές άδειες, τα μεγάλα διαστήματα που ακόμα μεσολαβούν για την έγκριση μιας επένδυσης, τις ανεπάρκειες της δημόσιας διοίκησης, το νομικό φορμαλισμό, τον αναχρονιστικό αναπτυξιακό νόμο όπου ακόμη δημιουργεί στρεβλώσεις με τις επιδοτήσεις (grants) που χορηγεί αντί να επικεντρώνεται σε φοροαπαλλαγές.

    2}Στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πλήρη υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο πρέπει να πάψει να θεωρείται η εύκολη λύση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δεδομένου του αυξημένου πλέον ποσοστού συγχρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (95%) και του υψηλού εισοδηματικού πολλαπλασιαστή αυτών των επενδύσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει έναν μικρό αριθμό σημαντικών δημοσίων έργων με μεγάλη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη που μπορούν να απορροφήσουν σημαντικά ποσά σε σύντομο χρονικό διάστημα (οδικοί άξονες, εκσυγχρονισμός λιμανιών, μαρινών, αεροδρομίων, ορισμένα ενεργειακά έργα κλπ) προκειμένου να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς η απορροφητικότητα των επενδυτικών κεφαλαίων του ΕΣΠΑ που απομένουν (περίπου 14 δισ. ευρώ).{ ΑΦΟΎ ΘΑ ΤΑ ΈΧΟΜΕ ΦΤΙΆΞΕΙ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΩΜΕ??}

    3.}Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να παράσχει εγγυήσεις ώστε να καλύψει το κενό χρηματοδότησης που έχουν δημιουργήσει οι ελληνικές και ξένες εμπορικές τράπεζες στα μεγάλα δημόσια έργα λόγω της τρέχουσας αβεβαιότητας, ενώ θα πρέπει να αναζητηθούν νέα εργαλεία κεφαλαιακής ενίσχυσης, στα πρότυπα ενδεχομένως της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) στις πρώην ανατολικές χώρες της ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 4.}Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να γίνει αναπτυξιακός μοχλός κυρίως μέσω της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.{KAI ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΣ ΠΟΎΜΕ}

    Το πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου στηρίζεται κατά 50% στην αξιοποίηση της γης, κατά 35% στην αξιοποίηση υποδομών και κατά 15% στην πώληση μετοχών που σήμερα κατέχει το κράτος.{ ΡΕ ΑΦΉΣΤΕ ΚΆΤΙ ΣΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΝΙΕΣ}


    Ο στόχος είσπραξης εσόδων ανέρχεται σε 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ενώ ο στόχος εσόδων μέχρι το 2020 είναι 45 δισ. ευρώ. Το κυβερνητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν είναι κυρίως εισπρακτικό, αλλά επιδιώκει την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κυρίως μέσω αξιοποίησης γης και υποδομών.

    Αναμένεται για παράδειγμα ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού (περιοχή πρώην αεροδρομίου Αθήνας) θα προσθέσει 0,3% του ΑΕΠ στους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, για κάθε έτος της χρονικής διάρκειας κατασκευών.

    Εντούτοις, οι διαδικασίες είναι αργές και η γραφειοκρατία δημιουργεί συστηματικά εμπόδια (μια τυπική διαδικασία ιδιωτικοποίησης διαρκεί 12-20 μήνες), ενώ η σημερινή πρακτική να παρέχονται με το σταγονόμετρο ακίνητα ή περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δυναμιτίζει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και δημιουργεί φόβους ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα επιτύχουν. { ΚΑΙ ΕΓΏ ΑΥΤΟ ΛΈΩ }

    Ειδικοί στο χώρο των ιδιωτικοποιήσεων τονίζουν τη σημασία να υπάρξουν γρήγορες επιτυχίες, να δημιουργηθεί θετικό κλίμα στην οικονομία και να δοθούν έτσι τα κατάλληλα μηνύματα στους επενδυτές και την κοινωνία.{ ΕΛΑΤΈ ΑΝΟΊΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ }

    Στο πλαίσιο αυτό έχουν προταθεί δυο σχέδια:

    Πρώτον, η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου σε οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με άμεση αποπληρωμή του ελληνικού δημοσίου από αυτούς (μετά από εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων από δυο ανεξάρτητους εκτιμητές) και άμεση εξόφληση μέρους του δημόσιου χρέους με το τίμημα.

    Οι οργανισμοί αυτοί, σε συνεργασία με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, θα μπορούσαν σταδιακά να αξιοποιήσουν κατάλληλα αυτά τα χαρτοφυλάκια ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πώλησής τους σε υποτιμημένες αξίες.{ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΌ??ΜΗΠΩΣ ,ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΩΜΕ ΦΤΗΝΆ ΏΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΓΟΡΆΣΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΆ??}


    ΣΥΝΑΙΧΗΖΟΥΜΕ ..ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η οποιαδήποτε θετική ή αρνητική διαφορά αξίας προκύψει θα μπορούσε να διευθετηθεί εκ των υστέρων και σε βάθος χρόνου. {ΑΑΑΑΑΑΑ ΚΑΛΑ}

    Δεύτερον, η εκχώρηση από την Ελλάδα, σε εταιρεία ειδικού σκοπού, όλων των μελλοντικών εισπράξεων από έργα παραχωρήσεων μεγάλων έργων (Αττική Οδός, Εγνατία, λιμένες, αεροδρόμια, μεγάλοι οδικοί άξονες) ώστε με την ενεχυρίαση των παραπάνω εξασφαλίσεων, ευρωπαϊκοί οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να προχωρήσουν σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικών επενδύσεων και επενδύσεων μέσω ΣΔΙΤ με ευνοϊκά επιτόκια και όρους δανεισμού, αποφεύγοντας χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.{ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΆ???} ΟΧΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΕΕ Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ;


    •Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος, ιδιαίτερα σε θέματα αξιοποίησης γης, μπορεί να γίνει και με τη δημιουργία νέων θεσμών όπως η «επιφάνεια».

    Με τον θεσμό αυτό, το ελληνικό δημόσιο δεν θα πωλεί το έδαφος της ακίνητης περιουσίας του, θα παρέχει όμως εμπράγματα δικαιώματα στους αντισυμβαλλόμενους επενδυτές, δίδοντας το δικαίωμα υποθήκευσης άρα την δυνατότητα άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων για επενδύσεις.{ΑΑ ΚΑΙ ΌΤΑΝ ΦΑΝΈ ΟΤΙ ΈΧΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΘΑ ΑΦΉΣΟΥΝ ΠΕΊΣΩ ΤΙ??? ΚΡΑΤΙΡΕΣ}


    •Οι συμφωνίες παραχώρησης για την αξιοποίηση υποδομών όπως αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι, τουριστικές εγκαταστάσεις (μαρίνες) αποτελούν μια δοκιμασμένη και στην Ελλάδα πρακτική, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου στηρίζεται κατά 35% στην αξιοποίηση υποδομών.

    Μια ειδική περίπτωση μπορεί να αποτελέσουν τα δημόσια νοσοκομεία με υπερβάλλουσα δυναμικότητα, ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις των οποίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.{ΩΡΑΙΟΣ}

    ΣΥΝΑΙΧΗΖΟΥΜΕ ..ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. •Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ,{ ΕΜ ΠΟΥ ΘΑ ΓΛΊΤΩΝΕ Η ΔΕΗ??} μέσω της πώλησης μονάδων ή της δημιουργίας και πώλησης μεικτών θυγατρικών σχημάτων, παράλληλα με την παροχή στους υποψήφιους επενδυτές μεγαλύτερης ευελιξίας στην επιλογή του μείγματος καυσίμων, μπορεί να προσελκύσει πρόσθετα επενδυτικά κεφάλια.

    Το ίδιο και η επέκταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στις αστικές συγκοινωνίες.{ΔΩΣΕΕΕΕΕΕΕ}

    •Το αποκαλούμενο “Σχέδιο Marshall” είναι προτιμότερο να λάβει σάρκα και οστά όχι με τη μορφή μιας νέας κρατικής επενδυτικής τράπεζας, δηλαδή μιας νέας ΕΤΒΑ, αλλά με τη μορφή ενός Σχήματος Ιδιωτικών Συμμετοχών (Private Equity Fund) από Έλληνες και ξένους κεφαλαιούχους, με τη δυνατότητα επένδυσης σε ιδιωτικές ελληνικές εταιρίες σε ανερχόμενους κλάδους της οικονομίας, όπως ο πρωτογενής τομέας, η εξόρυξη πρώτων υλών, ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες και όχι μόνο μορφές ενέργειας, η υγεία, μέρος της μεταποίησης και οι κλάδοι πληροφορικής και επικοινωνιών.{ ΤΙ ΘΑ ΜΕΊΝΕΙ ΡΕΕΕΕΕ}

    Οι σχεδιαζόμενες και εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όσο ακριβείς και στοχευμένες να είναι δεν πρόκειται να αποδώσουν εάν δεν συνοδεύονται από τις κατάλληλες οικονομικές, θεσμικές/οργανωτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

    Πρώτον, η άρση της διάχυτης αβεβαιότητας και η επικράτηση ενός σταθερού οικονομικού κλίματος.

    Η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος της ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και η εξασφάλιση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης του δημοσίου τουλάχιστον μέχρι και το 2014, προσφέροντας έτσι τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την άρση της διαρκούς αβεβαιότητας για την Ελληνική οικονομία.

    Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου μέχρι το 2020 μειώνονται σημαντικά (κατά περίπου €92 δισ.), τα επιτόκια διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (μεσοσταθμικά στο 3,7% μέχρι το 2020 για το σύνολο του χρέους), ενώ επεκτείνεται η περίοδος αποπληρωμής των νέων ομολόγων, διαμορφώνοντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για την εκπόνηση ενός μακροχρόνιου, τουλάχιστον δεκαετούς, επιχειρησιακού σχεδίου ανάταξης της οικονομίας.

    Το σχέδιο αυτό, που θα αποτελεί στην ουσία το νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο της χώρας, πρέπει να εκπονηθεί από μία ελληνική ομάδα δράσης, ενώ η ίδια ομάδα θα παρακολουθεί την εφαρμογή του, σε συνεργασία με την τριμερή (τρόικα) και την ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Δεύτερον, η αποκατάσταση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Σήμερα, οι προμηθευτές πρώτων υλών των ελληνικών επιχειρήσεων ζητούν την πληρωμή των προϊόντων τους προκαταβολικά αντί των συμφωνηθεισών πιστώσεων, ενώ δυσκολεύονται να αποδεχθούν τις εγγυητικές επιστολές των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας.

    Παράλληλα, όλοι οι διεθνείς ασφαλιστικοί οργανισμοί μειώνουν σημαντικά τις καλύψεις τους προς τους προμηθευτές των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να μην αποπληρώνει εγκαίρως τις οφειλές του προς τις επιχειρήσεις, είτε αυτές είναι για ανατιθέντα έργα ή προμήθειες υλικών είτε για επιστροφές φόρου εισοδήματος και Φ.Π.Α.

    ΣΥΝΑΙΧΗΖΟΥΜΕ ..ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέλος, η φυγή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και τα προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν λόγω της απομείωσης της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους και της ύφεσης που επιδρά αρνητικά στην αξιολόγηση των κινδύνων του χαρτοφυλακίου των δανείων τους, οδηγούν σε μείωση των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, σε απαιτήσεις ολοένα και υψηλότερων εγγυήσεων από αυτές και σε αύξηση των επιτοκίων αναχρηματοδότησής τους.

    Όλα αυτά οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση τον παραγωγικό τομέα της χώρας και σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας.


    Η συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με κονδύλια που μπορεί να φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ και η δυνατότητά τους να αρχίσουν να δανείζονται εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με καλύτερους όρους, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

    Αυτό θα είναι αποτέλεσμα κυρίως της τόνωσης της εμπιστοσύνης στην οικονομία που θα οδηγήσει σε επανάκαμψη των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα καθώς, ενδεχομένως, και στη σταδιακή αποκατάσταση των συνθηκών χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τις αγορές.

    Οι ακόλουθες προτάσεις θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση του στόχου της βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία:

    1.}Διαβούλευση με την ΕΚΤ για τους τρόπους βελτίωσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, δεδομένης και της πιστωτικής πολιτικής που έχει τελευταία υιοθετήσει η ΕΚΤ έναντι όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης (LTRO).

    2.}Άμεση επιστροφή από το Ελληνικό Δημόσιο του Φ.Π.Α. επί των εξαγωγών.

    3.}Άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ περίπου.

    ΣΥΝΑΙΧΗΖΟΥΜΕ ..ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τρίτον, η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου με μακροχρόνιο ορίζοντα, η απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, η αύξηση της διαφάνειας και η μείωση του γραφειοκρατικού κόστους.

    Η δραστική απλούστευση και ο εξορθολογισμός όλων των διαδικασιών και νόμων που διέπουν τη σχέση κράτους-επιχείρησης και κράτους πολίτη είναι βασικές προϋποθέσεις για την επανατοποθέτηση της οικονομίας σε σταθερές βάσεις.

    Τέταρτον, η ταχεία εφαρμογή των νόμων που ψηφίζονται και των αποφάσεων που λαμβάνονται. Πολλοί σήμερα αμφιβάλλουν αν η δημόσια διοίκηση είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στο βάρος αυτών των καθηκόντων.

    Στο πλαίσιο αυτό ο ιδιωτικός τομέα θα μπορούσε να συνδράμει στην εφαρμογή ορισμένων κρίσιμων αποφάσεων (outsourcing), ενώ η βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης σε μόνιμη βάση διέρχεται μέσα από το θεσμό των μόνιμων γενικών γραμματέων ή και υφυπουργών, και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

    Πέμπτον, η δημιουργία κλίματος κοινωνικής συναίνεσης. Στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες εκείνες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που θεωρούν ότι, παρά τις αντιξοότητες και τα σφάλματα που έχουν διαπραχθεί, η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική που στοχεύει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας εντός της Ευρωζώνης είναι μονόδρομος, οφείλουν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να εξηγήσουν ευθαρσώς στον ελληνικό λαό ποιο είναι το διακύβευμα από μια ενδεχόμενη εγκατάλειψή της.

    Παράλληλα, οφείλουν να αναζητήσουν τους άξονες μιας σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής πάνω στους οποίους θα στηριχτεί το νέο κοινωνικό πρότυπο της χώρας.

    ΘΑ ΣΥΝΑΙΧΗΖΟΥΜΕ ..ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ...ΜΕ ΟΠΛΑ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση