GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Βενελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ...

Toυ Τάκη Μίχα Η Βενεζουέλα είναι μία από τις χώρες στις οποίες οι πιστοί του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν συχνά αναφορές ενώ ο Ούγκο Τσαβές είναι α...


Η Βενεζουέλα είναι μία από τις χώρες στις οποίες οι πιστοί του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν συχνά αναφορές ενώ ο Ούγκο Τσαβές είναι αναμφίβολα ένα από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στο χώρο αυτό. Απ’ αυτή λοιπόν την σκοπιά είναι απολύτως θεμιτό να δει κανείς τις δυσλειτουργίες της οικονομίας της Βενεζουέλας ως προάγγελο των δυσκολιών πού θα αντιμετωπίσει –σε απείρως μεγαλύτερο βαθμό!-και η Ελλάδα σε περίπτωση που τον κόμμα της Αριστεράς εφαρμόσει το οικονομικό του πρόγραμμα.
Φυσικά η Βενεζουέλα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου στο κόσμο –κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά η χώρα παρουσίασε πέρυσι ένα από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στον κόσμο -27,6%! Όμως ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα στα οποία έχει οδηγήσει η «φιλολαϊκή» πολιτική του ελέγχου των τιμών πού έχει επιβάλλει το καθεστώς σε πολλά βασικά είδη. Τα αποτελέσματα είναι άδεια ράφια, ουρές, μαύρη αγορά.
Σύμφωνα με εκτεταμένο ρεπορτάζ των New York Times (22/04/2012) οι ελλείψεις σε βασικά είδη όπως το γάλα, το κρέας και το χαρτί τουαλέτας αποτελούν ένα χρόνιο φαινόμενο. Πολλοί κάτοικοι διαμορφώνουν το ημερήσιο πρόγραμμα τους με άξονα αναφοράς τις παραλαβές που γίνονται μία φορά την εβδομάδα στα κρατικά επιδοτούμενα καταστήματα περιμένοντας στην ουρά πριν ακόμα ξημερώσει για να αγοράσουν ένα κατεψυγμένο κοτόπουλο, ή ένα πακέτο αλεύρι ή ένα μπουκάλι λάδι. Προτού εξαντληθούν.
Σύμφωνα με την τοπική στατιστική υπηρεσία Datanalisis τον Μάρτιο δεν μπορούσε να βρει κανείς παστεριωμένο γάλα στο 42% των καταστημάτων της χώρας. Ακόμα πιο δύσκολη ήταν η εξεύρεση φρέσκου γάλακτος. Άλλα προϊόντα τα οποία παρουσίαζαν ελλείψεις ήσαν το μοσχαρίσιο κρέας, τα κοτόπουλα, το λάδι και η ζάχαρη.
Το πρόβλημα έχει προκληθεί από τους ελέγχους των τιμών που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του Τσαβέζ προκειμένου να κάνει ορισμένα αγαθά πιο προσιτά στους φτωχούς της χώρας. Σύμφωνα με τους επιτελείς του Τσαβέζ ο λόγος για τον οποίο οι φτωχοί δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν ορισμένα βασικά αγαθά σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου οφείλεται στο γεγονός ότι οι «κερδοσκόποι» ανεβάζουν τις τιμές .Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν να επιβάλλει στους παραγωγούς και τους προμηθευτές να πωλούν σε χαμηλότερες τιμές.
Όμως όπως δείχνουν αναρίθμητα παραδείγματα από την ιστορία η θεραπεία απλά επιδείνωσε το πρόβλημα οδηγώντας στην εξαφάνιση των προϊόντων στα οποία υπάρχει διατίμηση. Οι τιμές δεν επιτρέπουν στους προμηθευτές να κάνουν κέρδη με αποτέλεσμα οι γεωργοί μειώνουν την παραγωγή τροφίμων, οι κατασκευαστές να μειώνουν την δική τους παραγωγή και οι έμποροι να μειώνουν το στόκ τους. Επιπλέον ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελλείψεις εμφανίζονται σε κλάδους όπως των γαλακτομικών και του καφέ όπου η κυβέρνηση κρατικοποίησε διάφορες επιχειρήσεις προκειμένου να τις κάνει να δουλέψουν προς όφελος του λαού και όχι των «καπιταλιστών»
Οι έλεγχοι των τιμών έχουν επίσης ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας «μαύρης αγοράς» όπου μπορεί κανείς να βρει σε υψηλές τιμές πολλά από τα αγαθά που λείπουν από τα ράφια των σουπερμάρκετ.
Το πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα του καθεστώτος του ελέγχου των τιμών είναι η έλλειψη καφέ. Ο καφές ήταν για αιώνες το κυριότερο προϊόν της χώρας. Μέχρι το 2009 η Βενεζουέλα ήταν ένας καθαρός εξαγωγέας καφέ. Όμως πριν από τρία έτη άρχισε να κάνει μαζικές εισαγωγές καφέ. Ο λόγος ήταν ο έλεγχος των τιμών. Οι κρατικά προσδιορισμένες τιμές καθηλώνουν τα κέρδη σε επίπεδα χαμηλότερα του κόστους παραγωγής και συγκομιδής του καφέ. Με αποτέλεσμα ότι πολλοί παραγωγοί είτε δεν επενδύουν σε νέες καλλιέργειες η λιπαντικά είτε περιορίζουν την γη στην οποία καλλιεργούσαν καφέ. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και με άλλα αγροτικά προϊόντα που βρίσκονται σε καθεστώς ελέγχου τιμών όπως το μοσχαρίσιο κρέας, το γάλα και τα δημητριακά- σε όλα αυτά τα προϊόντα η εσωτερική παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά ενώ έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές.
«Περιμένοντας στην ουρά» καταλήγει το ρεπορτάζ των NYT «προκειμένου να αγοράσει κοτόπουλο και άλλα βασικά τρόφιμα, η τριαντάχρονη Τζένι Μοντέρο μας διηγείτο πώς δεν μπορούσε να βρει λάδι μαγειρέματος τον περασμένο φθινόπωρο και αναγκάσθηκε να αλλάξει διατροφικές συνήθειες και να μην τρώει πια τα τηγανητά που της άρεσαν άλλα μόνο μαγειρευτά και σούπες. «Μου έκανε καλό» μας λέει ειρωνικά ενώ σπρώχνει το καροτσάκι της. «Έχασα αρκετά κιλά»

7 σχόλια

  1. Giayto i lysi einai i nea dimokratia.
    alla agoraste, kalou - kakou, trofima kai farmaka gia kana mina...
    kai profylakste ta spitia sas, kante ta frouria...me syriza erxetai dialysi astynomias, mat kai stratou kai oloi tha sfazontai sta gipeda kai stous dromous...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΕΟ BINTEO: Δημοσιεύτηκε στις 8 Ιούν 2012 από dexiextrem
    Τσίπρας με τον αναρχοφασίστα Αμυρά.

    Ο Τσίπρας με τον αναρχοφασίστα Αμυρά στο «Βόρεια ΚΟΡΕΑ TV».
    Δείτε τον Τσίπρα να δίνει συνέντευξη στον αναρχοφασίστα Αμυρά για να μη μας λένε ότι δεν τον ξέρανε... η συνέντευξη δόθηκε για το "Βόρεια Κορέα TV" που ακόμα και αυτό ωχριά μπροστά σε αυτά που λέει ο αναρχοφασίστας:
    -- Φασιστόμουτρα με αριστερό μανδύα --

    ___________________________________________
    Μιχελάκης: ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας νομιμοποίησαν
    τον αναρχοφασίστα Αμυρά που ανακοίνωσαν σαν υποψήφιο.
    Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία λέει πως δεν έχει καμία σχέση με τον υποψήφιο Ιφικράτη Αμυρά, που ανακοίνωσαν μονοι τους στην ΑΥΓΗ (!!),
    έκανε την ακόλουθη δήλωση:
    _________________________________________
    «Για ένα θέμα για το οποίο θα έπρεπε ήδη
    να έχει παρέμβει ο Εισαγγελέας (η Ελένη δεν παρεμβαίνει αν δεν την πάρει τηλέφωνο το ΠΑΣΟΚ του Δελατόλα...), ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της δικής του εμπλοκής επιχειρεί, λέγοντας… παροιμίες, να το υποβαθμίσει.
    _____________________________________________
    Ας απαντήσει ευθέως:

    1. Ήταν ή δεν ήταν ο Ιφικράτης Αμυράς στη λίστα υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας, όπως δημοσιεύτηκε πριν λογοκριθεί, στην ηλεκτρονική έκδοση της κομματικής εφημερίδας “Αυγή”;
    2. Νομιμοποίησαν ή όχι πολιτικά τον Ιφικράτη Αμυρά και τις απόψεις του, δίνοντάς του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής κ. Λαφαζάνης;
    Στη συνέντευξή του αυτή, μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης ζητά το αδιανόητο, να βγει η Ελλάδα άμεσα από την Ευρωζώνη και να τυπώσει εθνικό νόμισμα.
    3. Γιατί μετά το σάλο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέγραψε και δεν αποκήρυξε τις απόψεις του στελέχους του για αντάρτικο πόλεων; Έχει, πάντως, την ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει τώρα, έστω και την τελευταία στιγμή.
    4. Γιατί δεν καταγγέλλει ανοιχτά και ξεκάθαρα και άλλες επικίνδυνες απόψεις στελεχών του που στηρίζουν πολιτικά τον καταδικασμένο, τρομοκράτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα;
    5. Και τέλος, γιατί δεν καταδικάζει ευθέως και ανοιχτά τις συμμορίες κουκουλοφόρων που καίνε, λεηλατούν και τρομοκρατούν το κέντρο της Αθήνας;».

    _____________
    Παπαδημούλη!!

    Μάντεψε ποιος άλλος έγραφε ότι ο Αμυράς θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ,
    Για να μην παραπληροφεί κανένας, κανέναν, η αλήθεια είναι απλή, με τον Ιφικράτη Αμοιρά:
    Στις 20 Απριλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε δελτίο τύπου στα ΜΜΕ, -αρχείο excel με τα ονόματα των υποψηφίων-. Σε αυτά ακριβώς κάτω από το όνομα του Αλέξη Τσίπρα υπήρχε το όνομα του.
    Και αν ακόμη θέλετε να κάνετε το άσπρο,
    μαύρο, ιδού ο κόλαφος:
    http://www.avgi.gr/Search
    Προφανώς, δεν το έβαλε το όνομα στο κομματικό σας όργανο την ΑΥΓΗ,
    ο ...Κασιδιάρης !

    Έτσι δεν είναι;
    Μην υποτιμάτε λοιπόν τη νοημούνη του κοινού του ιντερνετ !
    Κάνατε ένα λάθος, το διορθώσατε, τον αποσύρατε όταν σας ενημέρωσαν κάποιοι για το ποιόν του, τελείωσε.
    Μην μας δουλεύετε όμως και μη μας κατηγορείτε για παραπληροφόρηση γιατί αυτό είναι δικό σας προσόν!

    http://taxalia.blogspot.com/2012/06/blog-post_9391.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απόλυτα σύμφωνος με τα όσο η η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είπε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ, Νίκος Λέκκας, ο οποίος, παράλληλα επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη συνεργασία με τις τράπεζες και στις περιπτώσεις που οι ελεγχόμενοι είναι... πολιτικοί.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», ο κ. Λέκκας, τόνισε πως «ηφοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει το 12- 15% του ΑΕΠ. Αυτό είναι 40- 45 δισ. τον χρόνο. Εάν θα μπορούσαμε από αυτά να εισπράξουμε μόνον τα μισά, τότε το πρόβλημα της Ελλάδας θα είχε λυθεί». .

    Επίσης, ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ, τονίζει πως απαιτείται γι΄ αυτό πολιτική βούληση, επισημαίνοντας παράλληλα πως «οι πολιτικοί μας έχουν ξεκινήσει να το καταλαβαίνουν», ενώ εξήγησε πως η απαραίτητη νομοθεσία υπάρχει από το 1996, αλλά -όπως λέει- δεν εφαρμόστηκε, ενώ προβλέπει πως εάν «η συστημική διαφθορά, η οποία έχει διεισδύσει σε ολόκληρη την κοινωνία» δεν σταματήσει, και ιδιαίτερα εάν οι ελίτ παραμείνουν ατιμώρητες την ίδια ώρα που ο λαός ξεζουμίζεται, τότε «θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη».

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στα αποτελέσματα του ΣΔΟΕ. «Το 2009 μπορέσαμε να βεβαιώσουμε οφειλόμενους φόρους και πρόστιμα ύψους 1,7 δισ. Το 2010 ήταν ήδη 4,1 δισ. και το 2011 4,5 δισ. Για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου 2012, βρισκόμαστε στο 1,5 δισ. Ο Μάιος του 2012 είναι ο πιο πετυχημένος μήνας από την ίδρυση του ΣΔΟΕ, με 500 εκατομμύρια», σημειώνει ο κ. Λέκκας και εξηγεί τη διαδικασία των ελέγχων. «Αυτά τα στοιχεία τα διαβιβάζουμε στις φορολογικές αρχές. Το τι πραγματικά εισπράττεται, εξαρτάται από το ποια πρόστιμα επιβάλλουν οι αρχές και πώς συνεννοούνται με τον ενδιαφερόμενο και τι μπορεί πραγματικά να εισπραχθεί», διευκρινίζει.

    Το στέλεχος του ΣΔΟΕ αναφέρεται ακόμη στην απροθυμία των τραπεζών να επιτρέψουν έλεγχο των λογαριασμών των πελατών τους. «Αυτή τη στιγμή πρέπει -δυστυχώς- να πω ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία με τις τράπεζες. Σε πάνω από 5.000 περιπτώσεις υποβάλαμε αίτηση να δούμε τους λογαριασμούς υπόπτων. Μόνο σε 214 υποθέσεις το πετύχαμε. Αυτό έφερε 650 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα», επισημαίνει.

    Επίσης, τονίζει ότι σε 500 περιπτώσεις που αφορούν πολιτικούς διαφόρων κομμάτων, το ΣΔΟΕ περιμένει εδώ και πέντε μήνες ενημέρωση. Όπως υπογραμμίζεται από την εφημερίδα, μπορεί να χρειαστεί αναμονή έως και ενός έτους για να έρθουν οι πληροφορίες και μέχρι τότε τα λεφτά μάλλον έχουν φύγει. «Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα είναι λογαριασμοί τους οποίους μπορούμε να δούμε online. Δεν ενδιαφερόμαστε για ίχνη, θέλουμε να κατασχέσουμε τα λεφτά. Για αυτό πρέπει να είναι κάνεις γρήγορος», σημειώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ. Λέκκας πάντως θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι τώρα υπήρξε η διαφθορά των ίδιων των υπαλλήλων των φορολογικών υπηρεσιών και εκτιμά ότι η χρήση του νέου λογισμικού "Elenxis", που δοκιμάζεται ήδη, μπορεί να δώσει σε αυτό ένα τέλος. «Με αυτό το φορητό σύστημα, μπορούμε να στείλουμε ελεγκτές, οι οποίοι π.χ. θα ελέγξουν μια εταιρεία επί τόπου. Μπορούμε να δούμε από το κέντρο -ανά πάσα στιγμή- τι κάνει ο ελεγκτής. Μέχρι τον Σεπτέμβριο ελπίζουμε να έχει εφοδιαστεί όλο το ΣΔΟΕ με αυτό το πρόγραμμα. Τότε ελπίζω να δοθεί τέλος με τον χρηματισμό των εφοριακών και τις βρόμικες συμφωνίες», δηλώνει.

    Ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση που οι ελεγχόμενοι είναι αιρετοί, π.χ. βουλευτές. «Έχουν ασυλία. Εάν ανακαλύψουμε κάτι, πρέπει να διαβιβάσουμε την υπόθεση στη Βουλή. Τέλος της ιστορίας», λέει και κάνει λόγο για κάποιον πολιτικό, ο οποίος «εξοργίστηκε για το γεγονός ότι είχαμε δει τους λογαριασμούς του στη Σουηδία».

    Ο ίδιος, ωστόσο, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν του ασκήθηκε ποτέ πολιτική πίεση προκειμένου να σταματήσουν έλεγχοι σε βάρος πολιτικών, ενώ αναφέρει τον διορισμό ενός πρώην εισαγγελέα, του Ιωάννη Διώτη, στη θέση του αρμόδιου γενικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών, ως την καλύτερη απόδειξη ότι ξεκίνησε νέα εποχή, με λιγότερους χρηματισμούς.

    Για την υπηρεσία του ζητεί, πάντως, περισσότερους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. «Πρέπει να γίνει πλήρης μηχανοργάνωση και χρειαζόμαστε πολλούς καινούργιους και νέους ανθρώπους, για τους οποίους η ηλεκτρονική εργασία είναι αυτονόητη», εξηγεί, αν και σπεύδει να τηρήσει κάποια επιφύλαξη για τον εαυτό του, καθώς, όπως λέει, «ποιος ξέρει, μπορεί σε έναν μήνα να μην έχω πλέον αυτήν τη θέση».

    Διαβάστε περισσότερα:Οικονομία Elenxis ΑΕΠ γενικλή διευθύντρια διαφθορά Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ Ελλάδα Ιωάννης Διώτης κοινωνική έκρηξη Κριστίν Λαγκάρντ Νίκος Λέκκας νομοθεσία πρόστιμο ΣΔΟΕ συνέντευξη τράπεζα Υπουργείο Οικονομικών φοροδιαφυγή φορολογικός έλεγχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝ ΗΤΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΕΛΕΠΙΑΣ ΣΕΙΧΗΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΔΙΛΟΓΙΑΝΗ ,ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ,ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΚ ΕΕΕΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΑΚΗ

    ΟΤΙ ....... ΣΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση