GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ελληνοχριστιανική Κληρονομιά μας υπό αμφισβήτηση...

 Ο Απόστολος Παύλος στον Αρειο Πάγο    Γράφει  ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης. Λίγες έννοιες έχουν γίνει αντικείμενο τόσο εκτεταμένης ...



Ο Απόστολος Παύλος στον Αρειο Πάγο
  
Γράφει  ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης.
Λίγες έννοιες έχουν γίνει αντικείμενο τόσο εκτεταμένης καπηλείας και εκμετάλλευσης όσο η λεγόμενη Ελληνο-Χριστιανική Κληρονομιά μας.
Η μεν πρώτη, ο αρχαιοελληνική, χαρακτηριζόταν απ’ τον πλουραλισμό, το σεβασμό προς τον πολίτη και την ανοχή προς τους αλλόδοξους (βλέπε:Τω αγνώστω θεώ) καθώς και προς όλους τους σκεπτόμενους διαφορετικά.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, το άτομο απέκτησε νομική υπόσταση και από υπήκοος έγινε ελεύθερος πολίτης με υποχρεώσεις, με δικαιώματα αλλά, και το σημαντικότερο, με ανοχή προς τους άλλους τους διαφορετικούς, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσεως και θρησκείας. Ενδεικτικά αυτού του πνεύματος ελευθερίας και ανοχής είναι τα συγκλονιστικά λόγια του Περικλή απ’ τον «Επιτάφιο», που θα έπρεπε να τα γνωρίζουν οι μαθητές μας όπως το Πιστεύω:
« Έχουμε πολίτευμα, το οποίο δεν αντιγράφει τους νόμους άλλων….. Και ονομάζεται μεν δημοκρατία, γιατί η διοίκηση είναι στα χέρια των πολλών και όχι των ολίγων. Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα έναντι δε των νόμων στις ιδιωτικές τους διαφορές, ενώ ως προς την θέση τους στον δημόσιο βίο κάθε ένας, ανάλογα με την επίδοση σε κάποιο τομέα, προτιμάται για ένα από τα δημόσια αξιώματα, και όχι από την πολιτική του παράταξη όσο από την αρετή του, ούτε εξαιτίας της φτώχειας, ενώ έχει την ικανότητα να παράσχει κάποια υπηρεσία στην πατρίδα του, εμποδίζεται από το γεγονός ότι είναι άγνωστος. Ζούμε ελεύθερα, και ως πολίτες στον δημόσιο βίο και ως άτομα στον ιδιωτικό, στις επιδιώξεις μας της καθημερινής ζωής, κατά τις οποίες δεν κοιτάμε ο ένας στον άλλον με καχυποψία, δεν θυμώνουμε με τον γείτονά μας, όταν κάνει κάτι σύμφωνα με την ευχαρίστησή του…………….. Ενώ δε στην ιδιωτική μας ζωή συναναστρεφόμαστε χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλον, στην δημόσιά μας ζωή από σεβασμό προ πάντων δεν παραβαίνουμε τους νόμους, υπακούμε σε όσους κάθε φορά έχουν τα αξιώματα και στους νόμους, και περισσότερο σε εκείνους από τους νόμους, που έχουν θεσπιστεί για ωφέλεια των αδικούμενων, και σε άλλους, οι οποίοι αν και άγραφοι, η παράβασή τους φέρνει πανθομολογούμενη ντροπή».
Το παρακάτω κείμενο από τους «Νόμους» του Πλάτωνος, είναι άλλο ένα, παγκοσμίως, μοναδικό δείγμα ανοχής προς τους ξένους.
 «Για τους ξένους πάλι πρέπει να σκεφτόμαστε ότι τους προστατεύουν τα πιο ιερά συμβόλαια. Όλα δηλαδή που αφορούν τους ξένους κι όλες οι αδικίες που γίνονται σε βάρος τους από τους πολίτες επισύρουν μεγαλύτερη εκδίκηση από τον θεό. Γιατί, αφού ο ξένος είναι έρημος από συγγενείς και φίλους προκαλεί περισσότερη συμπόνια και στους ανθρώπους και στους θεούς. Εκείνος, επομένως, που έχει τη δύναμη να τιμωρήσει περισσότερο, τον βοηθά με μεγαλύτερη προθυμία. Πιο πολλή δύναμη απ’ όλους έχει ο προστάτης θεός της φιλοξενίας. Απαιτείται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή, και από εκείνον που δεν είναι πολύ προβλεπτικός, ώστε να μην αδικήσει ποτέ τους ξένους σ’ όλη την πορεία της ζωής του. Όμως η μεγαλύτερη αδικία απέναντι των φιλοξενουμένων και των συμπατριωτών μας είναι, για όλους τους ανθρώπους, η αδικία προς τους ζητούντες άσυλο. Γιατί ο θεός, που ο ζητών άσυλο επικαλέσθηκε την προστασία του, εξαπατάται όταν δεν εκτελεστούν οι υποσχέσεις που του δόθηκαν – και αυτός ο θεός γίνεται φύλακας του παθόντος-ξένου και είναι σίγουρο ότι θα πάρει εκδίκηση.» (Βλέπε Νόμοι, 729ε-730)
Γενικώς, ο ρατσισμός ήταν μια άγνωστη λέξη για τους Αρχαίους Προγόνους μας, γιατί καθώς έγραφε ο Πλάτων «κανένας μας δε ξέρει αν είναι απόγονος βασιλιά ή δούλου, Ελληνα ή ξένου». .
Με τα παραπάνω δε θέλω να υπερασπιστώ την κατάντια της χώρας μας να γίνει «ξέφραγο αμπέλι» και σε τελευταία ανάλυση «χωματερή» απελπισμένων υπάρξεων που αναζητούν μια θέση στον ήλιο και τους οποίους δεν μπορεί ο απλός πολίτης να ξεχωρίσει από τους τυχοδιώκτες.  Οι γενικευμένες όμως αντιλήψεις πως όλοι οι ξένοι, εκτός των Υπερβόρειων Αριων φυλών, είναι σκουπίδια, είναι όχι μόνο ξένες προς ότι αποκαλούμε Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό, αλλά ξένες ακόμη και σ’ αυτό που αποκαλούμε Δυτικό Πολιτισμό.
Οι εικόνες με ροπαλοφόρους δίπλα σε ρασοφόρους με το σταυρό στο μέτωπο προσβάλουν, όχι μόνο τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό μας αλλά και το ανθρώπινο γένος γενικώς. Αυτοί είναι κυρίως εκείνοι οι οποίοι θέτουν υπό αμφισβήτηση την Ελληνοχριστιανική Κληρονομιά μας. Oι πρωτόγονες εικόνες μισαλλοδοξίας και μαζικής βίας που κάνουν το γύρο του κόσμου, ενισχύουν τις θέσεις εκείνων που πιστεύουν πως στη σύγχρονη Ελλάδα δεν έχει μείνει ίχνος, αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. 

1 σχόλιο

  1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ
    ΜΑΣ ΦΕΡΑΝΕ ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΗΚΕ ΕΝΑ ΤΥΡΡΑΝΙΚΟ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.ΞΕΡΩ ΟΤΙ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ.ΗΔΗ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΤΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.Ο ΛΑΟΣ ΚΑΤΑΔΙΩΚΕΤΑΙ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΛΟΥΣΑΝΕ ΜΕ ΤΟΝΟΥΣ ΛΑΣΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΘΕΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΕΙΝΑΙ Η ΨΗΦΟΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΧΙΛΙΑ ΔΥΟ ΔΟΛΙΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ.ΣΚΟΠΙΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΙΣΟΣ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑ ΜΑΡΤΥΡΑΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ.ΔΕ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ.ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΛΗΜΜΑ.ΟΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ ΕΤΣΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΗ.ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΤΟ ΤΥΡΡΑΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ.ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΗΔΗ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΘΕΛΗΣΗ.ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ.

    ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΔΑ
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ
    ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

    12 Ιουν 2012 5:02:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση