GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Ολάντ πρέπει να προετοιμάσει τους Γάλλους για το πικρό χάπι της λιτότητας

Έπειτα από μία μακρά προεκλογική εκστρατεία και μία μίνι περίοδο χάριτος, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρέπει να προετοιμάσει τους Γάλλους...

Έπειτα από μία μακρά προεκλογική εκστρατεία και μία μίνι περίοδο χάριτος, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρέπει να προετοιμάσει τους Γάλλους για το πικρό χάπι της λιτότητας, που περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και πιθανές περικοπές δαπανών στον δημόσιο τομέα, από όπου προέρχεται μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η γαλλική κυβέρνηση παραδέχεται ότι πρέπει να εξοικονομηθούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012 για να τηρηθούν οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Γαλλίας, δηλαδή η επαναφορά του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ, πριν από τον στόχο του 3% για το 2013, που θα απαιτήσει εξοικονόμηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η δεξιά αντιπολίτευση της Γαλλίας σήμανε αυτήν την εβδομάδα το τέλος της περιόδου χάριτος για την νέα ηγεσία της Γαλλίας. «Ο Ιούλιος θα είναι μήνας πληρωμής λογαριασμών για τους Γάλλους», δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού και κυβερνητική εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί Βαλερί Πεκρές.
Στο διάστημα ανάμεσα στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ορισμένα φιλολαϊκά μέτρα, όπως η επαναφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 έτη για όσους έχουν ξεκινήσει νωρίς τον εργασιακό τους βίο και την αύξηση ορισμένων οικογεναικών επιδομάτων.
Τον Ιούλιο, θα πρέπει να εφαρμόσει μέρος του φορολογικού του προγράμματος, την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών, που είναι εξαιρετικά δαπανηρές για τον προϋπολογισμό, την αύξηση του φόρου επί της περιουσίας και την επιβολή φόρου επί των μερισμάτων.
Η γαλλική αριστερά θεωρεί ότι η συμβολή των Γάλλων στην αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να είναι δίκαια και ότι οι πλουσιότεροι πρέπει να πληρώσουν περισσότερο.
Η γαλλική δεξιά επικρίνει την φορολογική πολιτική αυτή, η οποία κατά τη γνώμη της στρέφεται κατά των δημιουργών επιχειρήσεων και πλούτου, απηχώντας τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι «θα στρώσει το κόκκινο χαλί» στους γάλλους επιχειρηματίες που θα θέλουν να αποφύγουν τον φόρο ύψους 75% επί των εισοδημάτων άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, που έχει προαναγγείλει ο Φρανσουά Ολάντ.
«Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά τυχοδιωκτική…αντίθετα με των εταίρων μας», επέμεινε από τις σελίδες της εφημερίδας Les Echos, οικονομικός αναλυτής και προσκείμενος στον Νικολά Σαρκοζί Αλέν Μενκ.
Ωστόσο, η πιο δύσκολη κοινωνικά και πολιτικά για τον Φρανσουά Ολάντ παρτίδα θα παιχτεί στην δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro, στο διάστημα 2013-2015, δύο στους τρεις υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνται δεν θα αντικαθίστανται, με την εξαίρεση των υπουργείων Παιδείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.
Ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εκπληρώσει την προεκλογική του δέσμευση για την πρόσληψη 60.000 εκπαιδευτικών.
Η γαλλική αριστερά είχε επικρίνει σκληρά την πολιτική τη μη αντικατάστασης του ενός στους δύο δημοσίους υπαλλήλους που εφαρμόσθηκε από τον Νικολά Σαρκοζί.
«Δεν επιβεβαιώνω σημείο προς σημείο αυτούς τους αριθμούς», δήλωσε ο υπουργός εργασίας Μισέλ Σαπέν.
Προσοχή, απάντησε αμέσως ο Ζαν-Κλοντ Μαγί, γενικός γραμματέας του πανίσχυρου στον δημόσιο τομέα συνδικάτου Force Ouvriere, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της.
«Χρειάζεται ένα μείγμα και των δύο», δηλώνει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Liberation ο Ολιβιέ Φεράν, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρόεδρος του κέντρου έρευνας Terra Nova, αναφερόμενος στον συνδυασμό της μείωσης των δημοσίων δαπανών και στην αύξηση της φορολογίας ως μέσων για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
«Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την πενταετία χωρίς να αγγίξουμε τις δημόσιες δαπάνες», δηλώνει διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία, παγκόσμια πρωταθλήτρια στον τομέα αυτών με 56% του ΑΕΠ, θα πρέπει να φθάσει στο επίπεδο της Σουηδίας μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες στο 52% του ΑΕΠ.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση