GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γρίφος: Το δίλημμα του φυλακισμένου

Η αστυνομία συνέλαβε τον Αρθούρο Αχίλλειο και τον Έκτορα Χάους επειδή καυγάδιζαν έξω από το μπαρ Τροία. Αποκαλύφθηκε ότι άρχισαν οι μπο...

Η αστυνομία συνέλαβε τον Αρθούρο Αχίλλειο και τον Έκτορα Χάους επειδή καυγάδιζαν έξω από το μπαρ Τροία. Αποκαλύφθηκε ότι άρχισαν οι μπουνιές μετά από την αποτυχία της προσχεδιασμένης ληστείας μιας μαρίνας όταν η θάλασσα μυστηριωδώς πήρε το βαθύ κόκκινο χρώμα του κρασιού.
Η αστυνομία, όμως, δεν είχε αρκετές αποδείξεις για να ασκήσει δίωξη κατά του Αρθούρου και του Έκτορα και έτσι κατέστρωσαν ένα πονηρό σχέδιο. Χώρισαν τους δύο κρατούμενους και ανεξάρτητα τους προσέφεραν την εξής συμφωνία.
Αν ένας από τους δύο καταθέσει ότι ο άλλος έχει αναμιχθεί στην ληστεία της μαρίνας και ο άλλος δεν μαρτυρήσει τίποτα, ο καταδότης θα ελευθερωθεί ενώ ο σιωπηλός συνεργός του θα περάσει τα επόμενα δέκα χρόνια στη φυλακή.
Αν παραμείνουν σιωπηλοί και οι δύο, θα φυλακιστούν και οι δύο για τον καυγά για έξι μήνες. Όμως, αν και οι δύο προδώσουν τον άλλον, θα καταδικαστούν και οι δύο σε πενταετή φυλάκιση.
Ο Αρθούρος και ο Έκτορας πρέπει να επιλέξουν αν θα προδώσει ο ένας τον άλλον ή αν θα κρατήσουν τη σιωπή τους.
Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και κανένας τρόπος να μάθουν τι θα κάνει ο άλλος. Έτσι, βρίσκονται και οι δύο μπροστά σε ένα δίλημμα.
Πρέπει να σιωπήσουν και να ελπίζουν ότι ο συνεργός τους θα κάνει το ίδιο ή μήπως να καταγγείλουν ο ένας τον άλλον;
Συμβουλές για να αρχίσετε
Οι διάφορες πιθανότητες εικονίζονται ως εξής:
Ο Έκτορας παραμένει σιωπηλόςΟ Έκτορας κελαϊδά σαν πουλάκι
Ο Αρθούρος παραμένει σιωπηλόςΚαι οι δύο θα περάσουν 6 μήνες στη φυλακήΟ Αρθούρος θα περάσει 10 χρόνια στη φυλακή. Ο Έκτορας θα ελευθερωθεί.
Ο Αρθούρος κελαηδά σαν πουλάκιΟ Έκτορας θα περάσει 10 χρόνια στη φυλακή. Ο Αρθούρος θα ελευθερωθεί.Και οι δύο θα περάσουν 5 χρόνια στη φυλακή.
Η λύση θα δημοσιευτεί περίπου στις 13:00

1 σχόλιο

  1. Θεωρία παιγνίων..
    ισορροπία Nass
    Και οι δύο θα κελαηδήσουν με αποτέλεσμα να φάνε πέντε χρόνια έκαστος... Μην με βάζεις να γράφω τη γνωστή θεωρία minmax klp klp

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση