GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για μια άλλη προσέγγιση της πολιτικής χρεοκοπίας...

Του Δημήτρη Μπουραντά Σε πρόσφατο και προεκλογικό άρθρο μου στο Protagon εκτιμούσα ότι το πιο πιθανό σενάριο για την επόμενη μέρα των ...

Του Δημήτρη Μπουραντά

Σε πρόσφατο και προεκλογικό άρθρο μου στο Protagon εκτιμούσα ότι το πιο πιθανό σενάριο για την επόμενη μέρα των εκλογών είναι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Συγκεκριμένα έγραφα: «Θα μπούμε σε μια κατάσταση πολιτικής αστάθειας, αβεβαιότητας και το πιο πιθανόν είναι να έχουμε μια αδύναμη δικομματική κυβέρνηση και μια ισορροπία τρόμου μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών από τη δεξιά μέχρι την αριστερά». Δυστυχώς αυτή η θέση επιβεβαιώθηκε προς το χειρότερο αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα ξαναδούμε άλλη μια πράξη του δράματος που θα παιχθεί σ’ ένα θέατρο σκιών και με ένα σενάριο τρόμου. Οι πολίτες θα είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε και να ψηφίσουμε εγκλωβισμένοι στα κατεστημένα πολιτικά κόμματα, τα νέα με παλαιά υλικά και μια πλειάδα ευκαιριακών νέων κομμάτων με κοινό παρανομαστή τη δημαγωγία, το λαϊκισμό, την έλλειψη ειλικρινούς λόγου, την προπαγάνδα, το πολιτικό μάρκενγκ και χωρίς ολοκληρωμένη και πειστική πρόταση εξόδου από την κρίση. Έτσι, τα αποτελέσματα των εκλογών εκφράζουν τη σύγχυση, το κλίμα φόβου, αγανάκτησης και θυμού, τον κατακερματισμό και την απόγνωση της κοινωνίας. Θα αναγκασθούμε να επιλέξουμε κόμματα τα οποία έχουν ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, που τόσα χρόνια δημιούργησαν ή ανέχθηκαν τον κρατισμό, τη διαφθορά, την σπατάλη, τον καταναλωτισμό, την παραοικονομία, τις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις την κοινωνική αδικία και ταυτόχρονα έπνιξαν την υγιή επιχειρηματικότητα, την παιδεία, τις επενδύσεις και το ουσιαστικό κοινωνικό κράτος.
Σ΄ αυτή την πορεία, η κύρια ευθύνη ανήκει σε όλους όσους συμμετείχαν στα κόμματα εξουσίας, (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) ανεξάρτητα από το αν, όταν βούλιαξε το καράβι πήδησαν από αυτό και δημιούργησαν νέα κόμματα (π.χ. Καμμένου, Κατσέλη). Ταυτόχρονα, όμως, έχουν ευθύνη και τα κόμματα της αριστεράς τα οποία όχι μόνο δεν ενημέρωσαν (και δεν ενημερώνουν) τους πολίτες για τα ουσιαστικά αίτια της πορείας της χώρας προς την καταστροφή που προανέφερα, αλλά ταυτόχρονα μέσω της συμμετοχής τους στο συντεχνιακό και κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και των διεκδικήσεων τους συνέβαλλαν σε αυτά. Για τις επόμενες εκλογές τα σενάρια είναι δύο:
Το ένα σενάριο είναι να προκύψει μια βραχύβια συγκυβέρνηση των «μνημονιακών». Το άλλο σενάριο είναι να υπάρξει κυβέρνηση «αντιμνημονιακών», που επίσης θα καταντήσουμε τριτοκοσμική χώρα αλλά μάλλον εκτός Ευρωζώνης. Σ’ αυτό το σενάριο πρέπει να προσθέσουμε ότι η κατάσταση της οικονομίας θα έχει ακόμη χειροτερέψει και οι κίνδυνοι για τη χώρα από το συσχετισμό και τη σύγκρουση συμφερόντων στα πλαίσια της Ευρώπης θα είναι ακόμη υψηλότεροι. Έτσι από μια συγκυβέρνηση «μνημονικών» θα καταντήσουμε μια τριτοκοσμική χώρα μάλλον εντός Ευρωζώνης, ενώ με μια κυβέρνηση «αντιμνημονιακών» μια τριτοκοσμική χώρα μάλλον εκτός Ευρωζώνης. Συνεπώς για μας τους πολίτες είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε για ένα τρίτο σενάριο.
Ν’ αναδείξουμε ένα νέο πολιτικό σχηματισμό που να ενώσει όλους τους πολίτες που πιστεύουν ότι όταν καταρρέει ένα σύστημα πρέπει κάτι νέο να γεννηθεί, το οποίο θα συνενώνει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να εμπνεύσει τους πολίτες μέσω ενός εθνικού οράματος για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Θα διαθέτει ένα εθνικό συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο, που από τη μια, με βραχυπρόθεσμα μέτρα, θ’ αντιμετωπίζει τα άμεσα προβλήματα της κοινωνίας (φτώχια, ανεργία, μεταναστευτικό, ασφάλεια, ναρκωτικά κλπ) και από την άλλη με μακροπρόθεσμα, που θα αφορούν σε ριζικές αλλαγές παντού (δημοκρατία, κράτος, οικονομία, παιδεία, δικαιοσύνη κλπ) και θα στοχεύουν στην ανασυγκρότηση της χώρας και στην μετατροπή της σε μια χώρα πρότυπο και πρωτοπόρα, σε όλους τους τομείς.

*Ο Δημήτρης Μπουραντάς είναι καθηγητής, συγγραφέας και συντονιστής της «Κοινωνίας Αξιών».

3 σχόλια

  1. ME SYRIZÀ PROTO KOMMA H ATHINA , OLH H ATTIKH KAI TA MEGALA ASTIKA KENTRA THA THYMIZOYN ABGANISTAN I IRAK APO KYRIAKI BRADY.
    GIATI, AN GINEI KRAX, POIOS THA STMATHSEI TOYS ANERGOYS, TOUS PEINASMENOUS, TOUS METANASTES APO TO BOYKAROYN STA SPITIA OSON EXOYN I STIS TRAPEZES?
    POIOS THA EPIBALLEI TAKSH?
    KAI PLEON GIA NA YPARKSEI STATHEROTHTA, PREPEI H ND NA EXEI MEGALH DIAFORA APO TON SYRIZA, ANO TON 5 MONADON GIÀ NA MHN YPARXEI QMFISBHTHSH TOY APOTELESMATOS KAI AKYBERNHSIA KAI XAOSAPO TIS AKRAIES SINISTOSES.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάσαμε τρία χρόνια!! Αν είχαμε βάλει εμείς τους όρους μας, ας μας είχαν βγάλει πριν τρία χρονιά από το Ευρώ, ας είχαμε βγει ΕΜΕΙΣ από το ευρώ που πεθαίνει , αλλά ΔΥΣΤΗΧΟΣ έχομε πολιτικούς νενέκους πουλημένους που πάντα έδινα και δίνουν χρόνο να παίρνουν τα κλεμμένα κάποιοι και να τα βγάζουν έξω από την χώρα .. ΠΆΝΤΑ ΤΟΥΣ ΈΔΙΝΑΝ ΧΡΌΝΟ .. ΠΑ-ΝΤΑ...

    Η κύρια Τρεμη σήμερα είναι στην Γαλλία , για να μας παίξει αύριο το ΜΕΚΑ ένα μήνυμα του αστείου αυτού τυπάκου που τον έβαλαν να το παίζει πρόεδρος της Γαλλίας τον ΟΛΑΝΤ..

    Τα 11 δις μέτρα θα παρθούν στις 18 Ιουνίου ΟΤΙ και να γίνει,ας βγει η ΠΑΠΑΡΗΓΑ Πρωθυπουργός όμως και πάλη δεν βγαίνει το γαμημένο 1+1 μας κάνει 2.. πώς το λένε δεν κάνει 200.. ΠΤΩ-ΧΕΥ-ΣΑ-ΜΕ ..

    Η χώρα θέλει από ΤΩΡΑ οργάνωση για να μην παθαίνουν οι άνθρωποι από την πεινά ,και τους μαζεύουν από τους δρόμους με τα ΚΑΡΆ..

    Η Ελλαδα μπέικε σε περιπέτεια ΤΕΛΟΣ.
    Βγάλετε αμέσως ΤΑ ΔΙΚΆ μας πλάνα μετά από ολοκληρωτική καταστροφή ΟΡΓΑΝΟΘΗΤΕ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΩΣ ΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΈΧΟΥΝ ΒΓΆΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΩΣ ΣΑΝ ΝΑ ΧΆΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΌΛΕΜΟ ..

    ΑΚΟΎΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!!!!!!!!!!!

    Μπούτζουκας Τηλέμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΛΑΚΑ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ...ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΝΥΜΟΝΙΑ..ΓΑΜΩ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΡΕ ΝΕΝΕΚΟΙ

    Nα φύγουν οι εφοπλιστές και να τους αφαιρεθεί και η ιθαγένεια
    Στο Σύνταγμα άρθρο 4 παρ: 5. αναφέρει ότι: Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους και στην βάση του 4/3 επιτρέπεται η αφαίρεση ιθαγένειας σε περίπτωση κάποιος ανέλαβε σε ξένη χώρα υπηρεσία αντίθετη προς τα εθνικά συμφέροντα.

    Όμως οι εφοπλιστές δηλώνουν ότι: “Αν μας φορολογήσετε θα φύγουμε από την Ελλάδα”. Nα φύγουν λοιπόν και να τους αφαιρεθεί και η ιθαγένεια.

    Το ενδεχόμενο φορολόγησης της ελληνικής ναυτιλίας από μία επόμενη κυβέρνηση, σχολίασε ο εφοπλιστής, Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος απείλησε πως κάτι τέτοιο θα έκανε τους...
    Έλληνες πλοιοκτήτες να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

    Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Ρέστη, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, είπε πως «δεν μπορείς να πιέζεις ασφυκτικά ένα πρόσωπο που εκπροσωπεί τη διεθνή ναυτιλία λέγοντάς του ”θα σε φορολογήσω”. Η απάντηση που θα πάρεις θα είναι ”κάν΄το αλλά μετά θα με ψάχνεις”».

    Το Bloomberg σε άρθρο του σχολιάζει την ενδεχόμενη φορολόγηση της ελληνικής ναυτιλίας από μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα εκτόξευε την ανεργία ακόμη περισσότερο διότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες θα έφευγαν από την χώρα.

    Στην συνέχεια αναφέρεται και η φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι απασχολούν συνολικά 60.000 εργαζομένους. Ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, καθώς μαζί με όσους απασχολούνται σε συναφείς κλάδους της ναυτιλίας, αγγίζει τις 200.000.

    Σύμφωνα με το Bloomberg λοιπόν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τις θέσεις αυτές καθώς οι Έλληνες εφοπλιστές εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους και δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τα προνόμιά τους σε περίπτωση που η επόμενη κυβέρνηση επιβάλει φόρους στον κλάδο.

    «Η ναυτιλία αποτελεί μια υπεράκτια επιχειρηματική δραστηριότητα και κάθε πράξη εναντίον της είναι σαν να πυροβολεί κάποιος το πόδι του», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας ναυτιλιακών επιχειρήσεων Petrofin Τεντ Πετρόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της DryShips Γιώργος Οικονόμου δηλώνει άγνοια για το ενδεχόμενο φορολόγησης των εφοπλιστών επί των εισοδημάτων αλλά διευκρινίζει ότι σε περίπτωση που γίνει πράξη κάτι τέτοιο τότε σίγουρα η ελληνική ναυτιλία «θα μεταναστεύσει με αποτέλεσμα να μειωθεί το ελληνικό ΑΕΠ». Πάντως οι επιχειρήσεις του κ. Οικονόμου έχουν έδρα εκτός Ελλάδας.

    O πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης εκτιμά ότι «η φορολογική αντιμετώπιση των εφοπλιστών στην Ελλάδα» δεν είναι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από τις αντίστοιχες άλλων χωρών όπως η Ολλανδία, η Μάλτα ή η Κύπρος.

    O πρόεδρος της Paragon Shipping με έδρα τη Βούλα, Μιχαήλ Μποδούρογλου θεωρεί ότι «αν αρχίσουν να επισκέπτονται τις ναυτιλιακές εταιρείες εφοριακοί, τότε αυτές οι επιχειρήσεις θα πάψουν να είναι τόσο παραγωγικές όσο σήμερα» αφού θα χάσουν το προνόμιο «της μη αλληλεπίδρασής τους με το ελληνικό κράτος».

    Tα εμβάσματα των εφοπλιστών στην Ελλάδα ανήλθαν στα 15,4 δισ. ευρώ το 2010 ενώ για την προηγούμενη δεκαετία συνολικά έφτασαν τα 140 δισ. ευρώ.

    Μπούτζουκας Τηλέμαχος Ηράκλειο Κρήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση