GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Χέρι» στην ΕΚΤ από τον Γάλλο πρωθυπουργό

Τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να παράσχουν δημοκρατική εποπτεία αν η Ευρώπη υιοθετήσει πιο ολοκληρωμένη οικονομική διακυβέρνηση, δήλω...

Τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να παράσχουν δημοκρατική εποπτεία αν η Ευρώπη υιοθετήσει πιο ολοκληρωμένη οικονομική διακυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρέπει να υπαγορεύει την πολιτική των κρατών.
«Αν πρόκειται να εργαστούμε πιο στενά από κοινού σε αυτό που αποκαλείται οικονομική διακυβέρνηση, θα πρέπει επίσης να υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος, ο οποίος κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.
«Θα πρέπει να υπάρχει ένας ρόλος για τα εθνικά κοινοβούλια: η Ευρώπη παραμένει και θα παραμείνει μια ομοσπονδία εθνικών κρατών».
Η μεγαλύτερη οικονομική διακυβέρνηση είναι ένα από τα θέματα του δημόσιου διαλόγου ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες στην προσπάθειά τους να βρουν έναν τρόπο να βγουν από μια επιδεινούμενη κρίση χρέους.
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρώτος Σοσιαλιστής ηγέτης της Γαλλίας εδώ και 17 χρόνια, ζητεί η Ευρώπη να συμπληρώσει ένα σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο συμφωνήθηκε φέτος, με ένα σύμφωνο ανάπτυξης, προκαλώντας εντάσεις με τη Γερμανία πριν από μία κρίσιμη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου.
Υψηλόβαθμα στελέχη που διαμορφώνουν την πολιτική της ΕΚΤ, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, έχουν απορρίψει εκκλήσεις από ευρωπαίους ηγέτες, περιλαμβανομένου και του Ολάντ, για μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση και έχουν πει αντ’ αυτού στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καθυποτάξουν τα ελλείμματά τους.
Σε μια μελλοντική οικονομική ένωση «δεν είναι η ΕΚΤ που θα υπαγορεύει πολιτική στις κυβερνήσεις», δήλωσε ο Ερό στους δημοσιογράφους μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στο δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών συντακτών στην πόλη Ναντ (δυτική Γαλλία).
Ο Ολάντ έχει απευθύνει έκκληση για 120 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμα μέτρα ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα προτίθεται να επιδιώξει τα λεγόμενα ευρωομόλογα, στα οποία αντιτίθεται σφόδρα η Γερμανία, μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στους εταίρους της ΕΕ και τις οποίες παραθέτει η εφημερίδα Le Journal Du Dimanche.
Η γαλλική προεδρία ανέφερε πως ο Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχαν μια «εποικοδομητική» τηλεφωνική συνομιλία χθες Σάββατο, όσον αφορά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να καθορίσουν το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.
Ο Ερό δήλωσε πως η Μέρκελ έκανε προτάσεις που πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση μεσοπρόθεσμα, αλλά η Ευρώπη χρειάζεται επίσης να καταπιαστεί με άμεσα προβλήματα.
«Αν απλώς προβάλουμε τους εαυτούς μας στο μέλλον και δεν ασχοληθούμε με επείγοντα ζητήματα όπως πώς θα αναδυθούμε από την κυριαρχία των χρηματοοικονομικών αγορών ή πώς θα αναβιώσουμε την ανάπτυξη, το βήμα για επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου θα υπονομευθεί», είπε.
Οι γάλλοι Σοσιαλιστές αναμένεται να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μόλις ένα μήνα μετά τη νίκη του Ολάντ στις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον συντηρητικό Νικολά Σαρκοζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση