GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Άρδην...

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Άρδην (τ. 89) *Κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα της Αθήνας και αύριο σε όλη τη χώρα ΤΕΥΧΟΣ 89 (Mάρτιος – Μάιος 2...

*Κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα της Αθήνας και αύριο σε όλη τη χώρα
ΤΕΥΧΟΣ 89 (Mάρτιος – Μάιος 2012).
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ;
Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ
ΦΑΚΕΛΛΟΣ:  TOYΡΚΙΑ – ΙΣΡΑΗΛ
 Τα τελευταία δύο χρόνια αρχίσαμε τη μεγάλη πορεία ενάντια στον παρασιτισμό και την παρακμή. Στην αρχή άναρχα, με τα τραγούδια των παλιών βάρδων μας, τις κραυγές τηλε-ευαγγελιστών της δραχμής ή αναιδών νεαρών. Γιατί πρέπει να μάθουμε, μέσα από την εμπειρία μας, «όσα ξεμάθαμε» τα τριάντα πέντε χρόνια της μεταπολίτευσης. Και μαθαίνουμε μάλλον γρήγορα. Μέσα σε δύο-τρία χρόνια ξεπεράσαμε τους παλιούς πολιτικούς και τα κομματικά ναρκωτικά μας, αναζητώντας νέα σχήματα, νέα πρόσωπα, νέες κατευθύνσεις. Το τεύχος 89 του Άρδην ξεκινάει με μία ανάλυση των διακυβευμάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνισμός (Γ. Καραμπελιάς, «Ο ελληνισμός στο σταυροδρόμι») και έναν εκτενή σχολιασμό του μετεκλογικού τοπίου (Γ. Παλαιολόγος, «Αντιμνημονιακή κυβέρνηση – αντιμνημονιακή αντιπολίτευση;», Γ. Καραμπελιάς, «Το κόμμα της Δραχμής», Γ. Ρακκάς, «Μια ισορροπία τρόμου», Ηλ. Γεωργαλής, «Το τέλος της μεταπολίτευσης»). Το πρώτο μέρος του τεύχους κλείνει με δύο άρθρα για την θέση της Ελλάδας απέναντι στον ανταγωνισμό Ισραήλ – Τουρκίας (Γ. Μάλλινσον, «Επικίνδυνοι χοροί» και Δ. Μαυρίδης, «Ανάπτυξη και γιγαντισμός της Τουρκίας»).
 ***
Το αφιέρωμα αυτού του τεύχους επικεντρώνεται στο μεταναστευτικό ζήτημα, τη δημογραφία και τις γεωπολιτικές τους επιπτώσεις. Περιλαμβάνει μια εκτενή συζήτηση για το μεταναστευτικό ανάμεσα στον Μανώλη Δρεττάκη, την Άννα Βαγενά, τον Βασίλη Στοϊλόπουλο και τον Γιώργο Καραμπελιά, μία σχετική μελέτη του Γιώργου Ρακκά, μία ανάλυση του Γιάννη Ξένου για την έξοδο των ειδικευμένων Ελλήνων, μια μελέτη του Νίκου Ράπτη για το δημογραφικό πρόβλημα, ένα άρθρο του Χέρμαν Ντέιλυ για τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, συνοδευόμενο από σχετικούς πίνακες  και διαγράμματα, ενώ οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες δίνουν τη δική τους εκτίμηση για την παρουσία τους στην Ελλάδα.
 ***
Επίσης περιλαμβάνονται ένα κείμενο του Απ. Αποστολόπουλου, («Τι εννοούμε λέγοντας «σοσιαλισμός»), μία μελέτη του Ερ. Καψωμένου για τον «χαμένο ευρωπαϊκό πολιτισμό», και δύο άρθρα των Γ. Ταχόπουλου, για την «παραγνωρισμένη οθωμανική Σελανίκ» κααι του Κ. Ρωμανού, με τίτλο «Οικουμενικότητα και υπαρκτός Ελληνισμός», η γελοιογραφία του Νικόλα, καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις και βιβλιοκριτικές.
Περιεχόμενα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γ. Παλαιολόγος, Αντιμνημονιακή κυβέρνηση – αντιμνημονιακή αντιπολίτευση; ………… 8
Γ. Ρακκάς, Μια ισορροπία τρόμου …………………………… 10
Ηλ. Γεωργαλής, Το τέλος της μεταπολίτευσης ………………….. 16
  ΦΑΚΕΛΟΣ: ΙΣΡΑΗΛ – ΤΟΥΡΚΙΑ
Γ. Μάλλινσον, Επικίνδυνοι χοροί …………………………… 20
Δ. Μαυρίδης, Ανάπτυξη και γιγαντισμός της Τουρκίας ……. 22
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Μετανάστευση στην Ελλάδα …………………………………………. 25
Σύγχρονη μετανάστευση: στατιστική εικόνα…………….. 28
Χ. Ντέιλυ, Πληθυσμός, μετανάστευση και παγκοσμιοποίηση ………. 29
Άν. Βαγενά, Μ. Δρεττάκης, Γ. Καραμπελιάς & Β. Στοϊλόπουλος, μια συζήτηση:
Μετανάστευση, δημογραφικό και γεωπολιτική  πραγματικότητα  ……………………………  34
Γ. Ρακκάς, Οι ιδιαιτερότητες του μεταναστευτικού φαινομένου στην Ελλάδα……….. 45
Γ. Ξένος, Μένουμε ή φεύγουμε …………………………………….. 51
Ν. Ράπτης, Το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα ………………… 55
Μ. Τσιγιά, συνέντευξη από Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα  …… 61
ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ
Νικόλας, Αντιμεταμοντερνισμοί …………………………………….64
Απ. Αποστολόπουλος, Τι εννοούμε λέγοντας «σοσιαλισμός» ………… 65
Ερ. Καψωμένος, Αναζητώντας τον χαμένο ευρωπαϊκό πολιτισμό  …………. 68
Γ. Ταχόπουλος, Η «παραγνωρισμένη» οθωμανική Σελανίκ ……..74
Κ. Ρωμανός, Οικουμενικότητα και υπαρκτός Ελληνισμός …………… 76
ΒΙΒΛΙΟ
Βιβλιοκριτική: Ν. Δημητριάδης, Γ. Λιερός, Ξαναπιάνοντας το νήμα ……….80
Βιβλιοπαρουσίαση: Δ. Ευαγγελίδης, Μακεδονικά …………… 81
Βιβλιοπαρουσίαση: Ο ελληνισμός στο σύγχρονο Ιράν …….. 82
Βιβλιοπαρουσίαση: Το μοναστήρι της Γόλας Λακωνίας ……. 82
Βιβλιοπαρουσίαση: Επενδύοντας στη φυγή …………………… 82
Το Άρδην εκτός από τα περίπτερα μπορείτε να το βρείτε:
Αθήνα:
Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο, Θεμιστοκλέους 37, Αθήνα, τηλ.: 210 38.02.644
Αθ. Χριστάκης, Ιπποκράτους 10, τηλ.: 210 36.07.876
Βιβλιοπωλείο Πολιτεία, Ασκληπιού 1, 210-3600235
Ελένη Τζεβελέκου, Ζαλόγγου 6, 10678, τηλ.: 210 3844588
Βιβλιοπωλείο Ναυτίλος, Χαρ. Τρικούπη 28
Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Σόλωνος 60
Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24
Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία, Γραβιάς 3-5
Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65
Βιβλιοπωλείο «Χωρίς Όνομα», Φανερωμένης 8, Χολαργός
Θεσσαλονίκη:
Πολυχώρος Άρδην Θεσ/κης, Βαλαωρίτου 1 & Δωδεκανήσου, τηλ.: 2310 543751
Κέντρο Βιβλίου, Λασσάνη 3, τηλ.: 2310 237463
Βιβλιοπωλείο Ιανός, Αριστοτέλους 7
       Πάτρα:
Στέκι Κοινοτικόν, Ηφαίστου 50
Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία, Γεροκωστοπούλου 31
Βόλος:
Βιβλιοπωλείο «Χάρτα», Σκενδεράνη 16Β
Το περιοδικό αποστέλλεται και με αντικαταβολή, για συνδρομές επικοινωνήστε
στο 210 3826319.

3 σχόλια

  1. Τα σημερινά γεγονότα ( επεισόδιο στον Αντέννα, άμυνα 25χρονου απέναντι σε 43χρονο Αλβανό διαρρήκτη κλπ ) δείχνουν πολλά πράγματα, αλλά το κυριότερο είναι έχει ξεφύγει η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Οδηγούμαστε σε πτώχευση και "εμφύλιο πόλεμο" , εκτός αν...

    ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δεν μπορούν να δώσουν λύση σε κυβέρνηση συνεργασίας ή οικουμενική.
    Σύριζα και ΑΝΕΛ του Καμμένου, με την ΑΠΟΛΥΤΗ άρνηση "ΟΧΙ στο μνημόνιο", οδηγούν σε άμεση παύση δανείων του εξωτερικού και του ΕΣΠΑ, πρόκληση πανικού, φυγή καταθέσεων και επιχειρήσεων στο εξωτερικό, εσωτερική κατάρρευση.
    Το Πασοκ του Βενιζέλου, λόγω της άθλιας φορομπηχτικής πολιτικής ( χαράτσια, έκτακτες εισφορές, μεγάλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, φάρμακα, γιατρούς, σε σχολεία, σε νοσοκομεία,σε δήμους, στις άθλιες νεες φορολογικές δηλώσεις, το μπάχαλο στις Πανελλαδικές κλπ ) έχει προκαλέσει την οργή και το μίσος ακόμα και των ψηφοφόρων του, ενώ υστερεί και στο τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Οι καθημερινές ληστείες δεν λύνονται ούτε με τον "αφοπλισμό" της Αστυνομίας ( Σύριζα ), ούτε με παράλληλους μηχανισμούς ( Χ.Α ).

    Οι πολίτες, μπροστά σε αυτό το χάος στην Οικονομία και στη Δημόσια Ασφάλεια, έχουν να επιλέξουν τη ΜΕΣΗ ΟΔΟ, μια μέση λύση, πριν έρθουν τα χειρότερα. Μια ισχυρή, σε ποσοστά, Νέα Δημοκρατία, με μεγάλη διαφορά από το νεφελώδες οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα του Σύριζα, με ΑΜΕΣΗ επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ( αλλαγές σε χαράτσι στη ΔΕΗ, στις φορολογικές δηλώσεις, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ), με εκζήτηση κοινωνικής συναίνεσης από όλα τα κόμματα ( ιδέες, προτάσεις για την οικονομία- κοινή γραμμή απέναντι στην ΕΕ ), με επιβολή της δημόσιας τάξης σε όσους παρανομούν ( χωρίς την αυταρχικότητητα της κυβέρνησης πασοκ ), με ανάπτυξη- προσέλκυση επενδύσεων και ΕΣΠΑ,μόνο αυτή μπορεί να αποτρέψει το επερχόμενο ΧΑΟΣ,τη πτώχευση,την εμφύλια σύρραξη μεταξύ των άκρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    APO TH MIA TO KATASTROFIKO PASOK TOY XARATSOVENISELOY.
    APO THN ALLH KATASTROFIKA AKRAIA KOMMATA FANATISMOY POY ODHGOYN SE SYGKROYSH STOYS DROMOYS TON POLEON, APO ARISTERA KAI DEKSIA TOY POLITIKOY FASMATOS.

    POY PAME ; THA FTASOYME MEXRI TIS KALPES ; KAI TI THA GINEI META, AN EXOYN ENISXYTHEI OI AKRAIES FONES ;

    TELIKA, THA MAS ANAGKASOYN NA PFHFISOYME TH NEA DHMOKRATIA, GIA NA GLITOSOYME APO THN OLIKH KATASTROFH KAI TIS SYGKROYSEIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στον Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ) που λέει την αλήθεια: «Επιστροφή στη δραχμή με ορίζοντα τη σοσιαλιστική Ελλάδα»...

    Επιτέλους βρέθηκε άνθρωπος στο ΣΥΡΙΖΑ που λέει την αλήθεια και υπερασπίζεται την πρόθεσή τους να βγούμε από το ευρώ και να επιστρέψουμε στη δραχμή!!

    Είναι ο Λαφαζάνης και πρέπει να του πούμε 1000 μπράβο γιατί ξεβρακώνει τις υπόλοιπες κότες του ΣΥΡΙΖΑ που το παίζουν ότι θέλουν να μείνουν στο ευρώ και δεν μας αποκαλύπτουν το μεγαλοφυές σχέδιό τους.

    Μάλιστα ο Λαφαζάνης κάνει και ένα βήμα παραπάνω:Λέει ότι μετά από μια αρχική περίοδο, λίγων ωρών φαντάζομαι... άντε μερικών ημερών, όπου θα περάσουμε δύσκολα, φαντάζομαι ότι εννοεί πως μπορεί να μην βρίσκουμε χαβιάρι και τα κινητά να μην έχουν καλό σήμα, θα ξεπροβάλει στο ορίζοντα ο σοσιαλΗστικός παράδεισος που δεν μπόρεσε να μας χαρίσει το ΠΑΣΟΚ για 30 χρόνια...

    Ξέρετε αυτός ο σοσιαλισμός που μας υποσχόταν ο Γιάννος και ο Άκης... αλλά άλλο Γιάννος και άλλο Λαφαζάνης που δείχνει αποφασισμένος να μας πάει στο σοσιαλισμό.

    Διαβάστε τι έγραφε για το iskr.gr ο Λαφαζάνης, τον Ιανουάριο, γιατί τώρα τον κρύβουν σε υπόγειο της Κουμουνδούρου μην πετάξει καμία μαλακ@@ και τα διαλύσει όλα...

    Μακάρι να τον ψηφίσουμε πολλοί μπας και ζήσουμε επιτέλους το όνειρο του Έλληνα... να τα έχει όλα χωρίς να δίνει τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση