GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι καταθέσεις «κάλπαζαν» με ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ...

Το 2009 οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 133 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2002, όταν την ίδια περίοδο το ονομαστικό ΑΕ...


Το 2009 οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 133 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2002, όταν την ίδια περίοδο το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόνο 76,8 δισ. ευρώ
Η χρυσή οκταετία για τις καταθέσεις ήταν η περίοδος 2002-2009, τότε που αυξάνονταν κατά 12,4% τον χρόνο, όταν η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ήταν της τάξης του 5,9%. Αυτό επισημαίνει η Alpha Bank στο χθεσινό της Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων και μάλιστα οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν χαρακτηριστικά πως:
Το 2009 οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 133 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2002, όταν την ίδια περίοδο το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόνο 76,8 δισ. ευρώ.
Αυτή η επισήμανση των αναλυτών της τράπεζας δείχνει ότι τα αδήλωτα εισοδήματα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν ιδιαίτερα σημαντικά. Ωστόσο δεν έγινε καμιά προσπάθεια από το κράτος να εντοπισθούν αυτές οι αδήλωτες δραστηριότητες, όπως και οι φοροφυγάδες.
Οπως αναφέρει η Alpha Bank, η μείωση των καταθέσεων ξεκίνησε από το 2010, με την είσοδο της Ελλάδας στη βαθιά κρίση δημοσίου χρέους. Η φυγή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες επιταχύνθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2011. Ετσι στο τέλος Απριλίου 2012 οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ανέρχονταν στα 165,9 δισ. ευρώ (στο 81,3% του ΑΕΠ) και ήταν μειωμένες κατά 71,5 δισ. σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2009.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η μεγάλη πτώση των καταθέσεων οφείλεται στην αυξανόμενη συζήτηση περί «ακύρωσης» του Μνημονίου και στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Τόσο η ύφεση όσο και η πτώση των καταθέσεων έχουν λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι αναμενόταν από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και μέχρι τώρα. Ας σημειωθεί ότι οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και προθεσμίας φέτος τον Απρίλιο ήταν μειωμένες κατά 21,4% και 15% αντίστοιχα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011.
Εμπιστοσύνη
«Σε κάθε περίπτωση η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ισχυροποιηθεί», όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, «με αποφυγή κάθε προοπτικής κρατικοποίησής τους», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Alpha Bank, κάθε φορά που το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, οι καταθέσεις αυξάνονται, όπως συνέβη τόσο τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2011, αλλά κυρίως τον Δεκέμβριο 2011, όταν η αβεβαιότητα μετριάστηκε μετά την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου των 110 δις ευρώ, η οποία καθυστερούσε από τον Σεπτέμβριο του ’11.
Το ίδιο έγινε και με την ολοκλήρωση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI+), καθώς οι καταθέσεις αυξήθηκαν και πάλι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

2 σχόλια

  1. Άντε βρε νεο-φιλελευθεροι γιαπις, μισοριξιές, που μου θέλετε και διάλογο...

    Σκουπίστε πρώτα τα δάκρια χαράς που ρίχνετε, όταν αντικρύζετε την μαντάμ Μέρκελ και μετά μιλήστε...

    Κόπανοι δοσίλογοι των τραπεζιτών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    Την ώρα που χιλιάδες καρκινοπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι, λόγω έλλειψης φαρμάκων,

    την ώρα που αγωνίζονται να επιβιώσουν οι νεφροπαθείς, οι διαβητικοί, οι παραπληγικοί, οι καρδιοπαθείς,

    την ώρα που ένας στους τρεις είναι άνεργος (1 στους 2 νέους),

    την ώρα που θερίζει η φτώχια, η εξαθλίωση και η δυστυχία,

    την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε,

    την ώρα που 2000 αξιοπρεπείς συμπολίτες μας οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία και κάθε ημέρα που περνά, συνεχίζουν να αυτοκτονούν άνθρωποι,

    την ώρα που ΟΛΑ είναι υπό διάλυση – Υγεία, Παιδεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κράτος,

    την ώρα που σε αυτήν την καταστροφή μας οδήγησαν ΤΑ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τις μίζες, τις Siemens, τα υποβρύχια, τα δομημένα ομόλογα, τις «περήφανες» Ολυμπιάδες τους, τα SWAPS τους, τα Βατοπαίδια τους, τους Κουμπάρους τους… κλπ. κλπ…

    Αν μετά απ’ όλα αυτά, ΕΣΥ επιμένεις να τους ψηφίζεις,

    τότε είσαι ΑΘΛΙΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΟΥ !!!

    και επιπλέον ΠΡΟΔΩΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ!!

    Γιατί κάθε ψήφος σε Σαμαρά και Βενιζέλο, είναι ψήφος στην Μέρκελ, στον Σόϊμπλε, στους μεγαλοτραπεζίτες, στους διεθνείς τοκογλύφους, στο παγκόσμιο παρασιτικό Κεφάλαιο, στις δυνάμεις Κατοχής της χώρας μας!!

    ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ:

    «Ψήφος σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ !!»

    ΘΕΛΕΙΣ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;; ΨΗΦΙΣΕ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ!!

    ΘΕΛΕΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ, ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΟΥ;;

    ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση