GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θολό τοπίο για το ρόλο της τρόικας στην Ισπανία

Συγκεχυμένος παραμένει ο βαθμός εποπτείας της ισπανικής οικονομίας καθώς και οι ακριβείς αρμοδιότητες των θεσμικών οργάνων που θα την ασ...


Συγκεχυμένος παραμένει ο βαθμός εποπτείας της ισπανικής οικονομίας καθώς και οι ακριβείς αρμοδιότητες των θεσμικών οργάνων που θα την ασκήσουν. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας τόνισαν σήμερα ότι η Ισπανία θα τελεί υπό την εποπτεία των διεθνών δανειστών της αμέσως μόλις ανακοινωθεί το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών. Οι δηλώσεις τους έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Μαριάνο Ραχόι ότι το πρόγραμμα δεν συνοδεύεται από όρους αντίστοιχους εκείνων που συνοδεύουν τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Συγκεκριμένα, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσαν ότι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η τρόικα, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύουν τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας.
«Φυσικά θα υπάρξουν όροι», δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser. Όποιος δίνει χρήματα, ποτέ δεν τα δίνει δωρεάν», ήταν η κυνική διατύπωση του Αλμούνια.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει πλήρως στην εποπτεία του ισπανικού προγράμματος, αν και δεν χορηγεί πόρους και οι τράπεζες που θα λάβουν βοήθεια οφείλουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης», πρόσθεσε.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει τους όρους για τη στήριξη του ισπανικού τραπεζικού τομέα, αλλά ο τελευταίος λόγος για το θέμα ανήκει σε εμάς, δήλωσε από την πλευρά του ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την Οικονομία Ολι Ρεν.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ διευκρίνισε ότι, τόσο ως προς την εκτίμηση των αναγκών της Ισπανίας, όσο και ως προς τη θέσπιση των όρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. «Θα είναι ένα ‘κουαρτέτο’, όχι ‘τρόικα’», είπε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο: «Το ισπανικό κράτος λαμβάνει τα δάνεια, η Ισπανία θα είναι υπεύθυνη για αυτά…Θα υπάρχει ομοίως μία τρόικα. Φυσικά θα υπάρχει εποπτεία ώστε να διασφαλισθεί ότι το πρόγραμμα τηρείται, αλλά αυτό αφορά μόνο την αναδιάρθρωση των τραπεζών».
Τα δημοσιονομικά της Ισπανίας βρίσκονται ήδη υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ δηλώνει σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο ότι τα δάνεια για τη διάσωση των τραπεζών της θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της Ισπανίας και ζήτησε πλήρη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαδικασία εποπτείας.
«Είναι σημαντικό για την Ολλανδία να συμμετάσχει το ΔΝΤ στην όλη διαδικασία: εξέταση του επίσημου αιτήματος, καθορισμός των όρων και διαδικασία επιτήρησης», γράφει στην επιστολή του.
Στη σαββατιάτική του ανακοίνωση, πάντως το Eurogroup, αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της εποπτείας και για δημοσιονομικής φύσης ζητήματα.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
«Το Eurogroup υποστηρίζει τις προσπάθειες των ισπανικών αρχών να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και χαιρετίζει την πρόθεσή τους να αναζητήσουν οικονομική βοήθεια από τα μέλη της Ευρωζώνης προς το σκοπό αυτό.
Το Eurogroup ενημερώθηκε ότι οι ισπανικές αρχές θα προβούν σύντομα σε επίσημο αίτημα και είναι πρόθυμο να ανταποκριθεί ευμενώς.
Η οικονομική βοήθεια θα παρασχεθεί από το EFSF/ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το δάνειο θα κλιμακωθεί για να παράσχει αποτελεσματική υποστήριξη που θα καλύπτει κάθε πιθανή κεφαλαιακή ανάγκη που θα εκτιμηθεί από τις διαγνωστικές ασκήσεις (σσ: πρόκειται για τις εκθέσεις που αναμένει η ισπανική κυβέρνηση) που οι ισπανικές αρχές έχουν αναθέσει σε ανεξάρτητους εκτιμητές και διεθνείς ελεγκτές.
Το ποσό του δανείου πρέπει να καλύπτει τις υπολογισθείσες κεφαλαιακές ανάγκες με ένα επιπρόσθετο όριο ασφαλείας υπολογιζόμενο συνολικά έως τα 100 δισ. ευρώ.
Υστερα από το επίσημο αίτημα, θα ακολουθήσει αξιολόγηση από την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς επίσης και μία πρόταση για τις αναγκαίες προϋποθέσεις των πολιτικών που θα ακολουθηθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και οι οποίες θα συνοδεύουν τη βοήθεια.
Το Eurogroup θεωρεί ότι το ισπανικό Ταμείο για την Συντεταγμένη Τραπεζική Αναδιάρθρωση, (Fund for Orderly Bank Restructuring/F.R.O.B) λειτουργώντας εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης μπορεί να λαμβάνει τα κεφάλαια και να τα διοχετεύει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πρέπει. Η ισπανική κυβέρνηση διατηρεί την πλήρη ευθύνη για την οικονομική βοήθεια και θα υπογράψει το Μνημόνιο (Memorandum of Understanding).
Το Eurogroup σημειώνει ότι η Ισπανία έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές δημοσιονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις και έχει λάβει μέτρα που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή βάση των ισπανικών τραπεζών. Το Eurogroup έχει εμπιστοσύνη ότι η Ισπανία θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της στη διαδικασία του περιορισμού ελλείμματος καθώς και τις σχετικές (δεσμεύσεις) με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με σκοπό να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισοροπίες. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα παρακολουθείται στενά και τακτικά, παράλληλα με την οικονομική βοήθεια.
Πέρα από την αποφασιστική εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων, το Eurogroup θεωρεί ότι οι προϋποθέσεις για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν θα πρέπει να στοχεύουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αναδιάρθρωσης σε συμφωνία με τους κανόνες της βοήθειας.
Προσκαλούμε το ΔΝΤ να υποστηρίξει την εφαρμογή και τον έλεγχο της βοήθειας με τακτικό έλεγχο

1 σχόλιο

  1. ΒΑΓΓΕΛΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΕΛΟΣ

    *Για αυτοδυναμο ΜΝΗΜΟΝΙΟ
    *Για μια ισχυρη ΓΕΡΜΑΝΙΑ με ενα ισχυρο ΕΥΡΩ
    *Για να γυρισουμε επιτελους σελιδα και να παμε στα ενδοξα χρονια της ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
    *Για να γινει επιτελους η Ελλαδα μας το ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΖ της Ευρωπης

    Νεα Πασοκρατια - ΔΥΝΑΜΗ ΥΠΟΤΑΓΗΣ
    (Διοτι ως γνωστον ψφιζοντας τον εναν παιρνεις και τον αλλον δωρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση