GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ιατρόν και Ποιμένα»...

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την κοίμηση ενός σύγχρονου Αγίου του...


Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την κοίμηση ενός σύγχρονου Αγίου του 20ού αιώνα, του αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, οι Εκδόσεις Κλείθρον, σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Σαγματά, κυκλοφόρησαν μια μοναδική συλλεκτική έκδοση με τον τίτλο «Ιατρόν και Ποιμένα».
Πρόκειται για ένα σπάνιο βιβλίο με 2 cd, που περιλαμβάνει τον βίο, φωτογραφίες και την ακολουθία του αγίου Λουκά του Ιατρού με τα ποιητικά και τα μουσικά κείμενα των ύμνων. Την έκδοση προλογίζει ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σαγματά. Ψάλλει ο περίφημος βυζαντινός χορός Τρόπος και διευθύνει ο πρωτοψάλτης Κωνσταντίνος Αγγελίδης. Την έκδοση επιμελήθηκε ο αγιογράφος Δημήτρης Χατζηαποστόλου.
 Ο άγιος Λουκάς γεννήθηκε στο Κερτς της Ουκρανίας το 1877 και σπούδασε ιατρός. Από νωρίς διακρίθηκε για την ικανότητά του στην τοπική αναισθησία, κάνοντας 538 εγχειρήσεις με μεγάλη επιτυχία σε ηλικία μόλις 33 ετών. Το 1919 εξελέγη Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Τασκένδης. Την ίδια χρονιά σε ηλικία 38 ετών έχασε από φυματίωση τη σύζυγό του Άννα, με την οποία είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Το 1921 χειροτονήθηκε ιερέας συνδυάζοντας τα ποιμαντικά με τα ιατρικά του καθήκοντα.
Ο άγιος Λουκάς είναι ένας σημαντικός επιστήμονας της εποχής του στο χώρο της ιατρικής. Ένα κλασικό έργο του, το οποίο εκδόθηκε το 1934, είναι το βιβλίο Δοκίμια για την χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων. Τιμήθηκε με το Βραβείο Στάλιν, την κορυφαία διάκριση της προπολεμικής Ρωσίας. Ο ίδιος απείχε από την απονομή (αντίδραση αδιανόητη εκείνη την εποχή), χαρίζοντας το χρηματικό ποσό από το βραβείο στους πτωχούς.
Αν και επιτυχημένος χειρουργός και πρωτοπόρος συγγραφέας σαράντα επιστημονικών έργων, ο άγιος Λουκάς διώχθηκε για την ορθόδοξη χριστιανική πίστη του από το σοβιετικό καθεστώς από το 1922 μέχρι και την τελευταία πνοή του στις 11 Ιουνίου 1961, με συλλήψεις, βασανιστήρια, εξορίες, κακουχίες και 11 χρόνια φυλακής. Σε όλο αυτό το διάστημα συνέχισε αδιάκοπα την ιατρική βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη. Η ζωή του αποτελεί πρότυπο προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Στις 25 Μαΐου 1996 ανακηρύχθηκε άγιος από το Πατριαρχείο της Ρωσίας.
Βυζαντινός χορός ΤΡΟΠΟΣ
Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης
Ιδρύθηκε από τόν Κωνσταντίνο Αγγελίδη καί τούς συνεργάτες του στά τέλη του 2005, µέ σκοπό τή μελέτη καί τήν προβολή της βυζαντινής μουσικής, όπως έφτασε ώς τις μέρες μας.
Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (5 συναυλίες σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ κ.ά.), και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, όπως Τρίπολη, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ύδρα, Θεσσαλονίκη κ.ά.
Στο εξωτερικό έχει εμφανιστεί σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ και έχει δώσει συναυλίες σε διάφορες χώρες, όπως Πολωνία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Σουηδία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Λίβανο, Τσεχία, Ρωσία, Μαρόκο για τα 1200 χρόνια από την ίδρυση του Βασιλείου του Μαρόκου (σε συνεργασία µέ τό Μουσικό Σύνολο «Ensemble Al-Kindi» καί τόν αρχιµουσικό Julien Jâlal Eddine Weiss), στη Γερμανία για τα 850 χρόνια από τήν ίδρυση της πόλης του Μονάχου, κ.ά.
Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της χορωδίας αποτελεί η συμμετοχή σε λατρευτικές εκδηλώσεις, εγκαίνια ιερών ναών, αρχιερατικούς πανηγυρικούς εσπερινούς και θ. λειτουργίες, πολύωρες αγρυπνίες κ.ά. Ξεχωρίζουν οι πατριαρχικές λειτουργίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Αγιάσο της Λέσβου (Αύγ. 2006), στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Κιρκιντζέ της Εφέσου και στον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής στή Σµύρνη της Τουρκίας (Μάρτ. 2008), η πατριαρχική λειτουργία με τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο στον Ι.Ν. Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα (2011), η ακολουθία στο εορτάζον Διονυσιατικό κελίο του Αγίου Νικολάου στις Καρυές του Αγίου Όρους (2009), η ολονύκτια αγρυπνία στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου κατά την εορτή των Βατοπαιδινών Αγίων (2011), η αγρυπνία στό προσκύνηµα της Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων κατά την υποδοχή της Τιµίας κάρας του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόµου (29 Ιαν. 2007) καί οι λατρευτικές εκδηλώσεις κατά τήν παραµονή του ιερού λειψάνου του αγίου Σεραφείµ του Σάρωφ στόν Άγιο Τρύφωνα Παλλήνης (4-5 Οκτ. 2008), στίς οποίες προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καί Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυµος Β´ καί πλειάδα αρχιερέων της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Έχει ηχογραφήσει τους ψηφιακούς δίσκους (cd):
– «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, 1600 χρόνια από την κοίμησή του»
– «Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας»
– «Η Αθωνίτισσα Θεοτόκος», 2 cd με ανέκδοτα µέλη Αθωνιτών µελοποιών
– «Πολίτες Μελουργοί», 2 cd µέ ανέκδοτα, ως επί το πλείστον, μέλη συνθετών 14ου έως αρχές 20ού αιώνα
– «Η μουσική των αγγέλων», με μέλη Αγιορειτών και Πολιτών μελουργών

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση